پرسش:از منظر قرآن، تفکر و رفتار قارونی چه ویژگیها و شاخصهایی دارد؟
پاسخ:در بخشهای قبلی پاسخ به این سوال به برخی از ویژگیها و شاخصهای تفکر و رفتار قانونی شامل: قارون نماد دنیاپرستی، افکار باطل و رفتار نابهنجار قارون، غرور علمی، تکبر و استکبار، همکاری با دشمنان، تفاخر، افترا، افزونطلبی، برتریجویی و بیتقوایی اشاره کردیم. اینک در بخش پایانی دنباله مطلب را پی میگیریم.
9- فسادگرایی و افسادگری: قارونیان هم خودشان فاسد هستند و به فسادگرایش دارند و هم کاری میکنند که فساد درجامعه گسترش پیدا کند. از این رو با قتل همسران و بردگی زنان تلاش میکنند تا جامعه را به سوی تباهی اخلاقی سوق دهند و فساد و افساد را در جامعه گسترش دهند. ( عنکبوت، آیه 39؛ قصص، آیات 76 تا 83)
10- تجاوزگری: از دیگر خصوصیات قارونی باید به روحیه طغیانگری و تجاوزگری آنان اشاره کرد. بغی و باغی بودن در فرهنگ آنان امری طبیعی است؛ زیرا به هیچ اصول ارزشی و اخلاقی پایبند نیستند؛ چون اعتقادی به آخرت ندارند تا جلوی بغی و فجور و فسق ایشان را بگیرد؛ چرا که ترس از آخرت و حساب و کتاب اخروی است که بسیاری را محدود میکند و برایشان خطوط قرمز وضع میکند. اما کسی که باور به آخرت ندارد هیچ خطوط قرمزی ندارد و اگر قوانین جامعه خط قرمزی را وضع کند اگر بتوانند آن را نیز دور میزنند. (قصص، آیه 76)
11- تجملگرایی: تجملگرایی و خودنمایی قارون از دیگر خصوصیاتی است که برای تفکر قارونی میتوان بیان کرد. کسانی که قارونی فکر وعمل میکنند، گرایش به تجملات داشته و لذت زندگی را درآن میجویند. (قصص، آیات 76 و 77)
12- ثروتاندوزی و تکاثرگرایی: از دیگر خصوصیات باطل رفتاری قارون و قارونیان همیت ثروتاندوزی و تکاثرگرایی است. آنان همواره تلاش میکنند بیشتر داشته باشند هرچند که ثروت ایشان به اندازهای است که حتی یک چندم آن را استفاده نمیکنند و نمیتوانند بخورند و بیاشامند و تفریح کنند ولی حرص و آز اندوختن چنان آنان را دربر میگیرد که تنها به شمارش اعداد علاقهمند هستند. (همان و سوره تکاثر)
13- بیصبری: برآیند حرص و آز و تکاثرطلبی بیصبری است. قارونیها حوصله و صبر ندارند و در هر جایی رفتار و گفتاری را نشان میدهند که نشانه بیصبری آنان است. (قصص، آیات 76 تا 80)
14- جهل و غفلت: هرچند که قارونیان از علم نظری و ظاهری بهرهای دارند، ولی از حقیقت علم و حکمت عملی سودی نبردهاند؛ از این رو خداوند آنان را جاهل میشمارد؛ زیرا نمیدانند یا غافل از این حقیقت هستند که آنچه داده شده، خدا داده است و آنچه اصل است آخرت میباشد. کسی که عاقل و عالم باشد به دو روزه دنیا دل نمیبندد و زینتهای دنیا (آل عمران، آیه 14) را هدف زندگی خود قرار نمیدهد بلکه دنبال آن میرود که خود را برای ابدیت آماده سازد. (قصص، آیات 76 تا 83)
15- سرمستی: سرمستی بلکه بدمستی از دیگر صفات قارونیان است. آنان فرحناک از داشتههای خویش به دنیا و خوشگذرانی میپردازند و خدا و قیامت را از یاد بردهاند. (قصص، آیه 76)
16- ظلم و ستمورزی: از دیگر خصوصیات رفتاری آنان ظلم و ستم است که هم به خود و هم به دیگران روا میدارند؛ ظلم به نفس به سبب آنکه تنها به سیرکردن هواهای نفسانی و پاسخ به طبیعت و غرایز نفسانی خود میپردازند و حق نفس امانی و الهی را ادا نمیکنند و همچنین وقتی به خود ظلم و ستم روا میدارند دیگر به کسی رحم نمیکنند وحقوق مردم را تضییع کرده و حقوق ایشان را تباه میکنند. (عنکبوت، آیات 39 و 40)
17ـ گناهکاری: آنان به هیچ دینی پایبند نیستند و گناه کردن به اشکال گوناگون از طبیعت آنان است. (قصص، آیات 76 و 78؛ عنکبوت، آیات 39 و 40)
18- کفر و بیایمانی: از دیگر تفکرات باطل قارونی کفر و بیایمانی است. (قصص، آیات 76 تا 82؛ غافر، آیات 23 تا 25)
البته در قرآن خصوصیات باطل رفتاری و نابهنجاریهای دیگر برای تفکر قارونی بیان شده که به همین میزان بسنده میشود.