پرسش:رضا و تسلیم در برابر اوامر و نواهی خدای متعال چه آثاری در زندگی فردی و اجتماعی انسان دارد؟
پاسخ:رضا و تسلیم در برابر ذات باری تعالی و اوامر و نواهی او، آثار ارزندهای در حیات فردی و اجتماعی انسان دارد که در اینجا به نحو اجمال بیان میکنیم:
1- استجابت دعا
امام حسن(ع) میفرماید: من ضامن استجابت دعای کسی هستم که در قلبش غیر از رضا و خشنودی الهی چیز دیگری جای ندهد (بحارالانوار، ج 82، ص 103)
همچنین در روایتی دیگر از امام صادق(ع) نقل شده است؛ هرگاه بنده (مؤمن) بگوید: «لا حول و لاقوه الا بالله» خداوند به فرشتگانش میفرماید: بنده مؤمن من تسلیم امر من شد، حاجت او را برآورده سازید (همان، ج 93، ص 189)
2- بینیازی از دیگران
راضی بودن به آنچه خدای متعال قسمت انسان نموده است. روحیه قناعت و بینیازی را به وی میدهد، و هیچ گاه زبان شکوه و شکایت در برابر خدا نمیگشاید.
امام صادق(ع) در این زمینه میفرماید: «ارض بما قسم الله لک تکنغنیاً» اگر به آنچه خداوند قسمت تو کرده راضی باشی، بینیاز خواهی بود. (همان، ج 75، ص 192).
3- دستیابی به پاداش الهی
پیامبر گرامی (ص) میفرماید: شما نسبت به خداوند (و اوامر او) در دل راضی باشید، تا در روز فقر و تهیدستی (قیامت) به ثواب الهی برسید. (مستدرک الوسائل، ج 1، ص 138)
4- رضایت به قضا و قدر الهی
در روایتی نقل شده است که حضرت موسی(ع) به درگاه الهی عرض کرد: پروردگارا! مرا به کاری که رضایت تو در آن است، راهنمایی فرما. خداوند در جواب فرمود: رضایت من در راضی بودن تو به قضا و قدرم هست. (جامعالسعادات، ج 3، ص204)
5- آرامش جسمی
راضی بودن به رضای خدا، ابتدا آرامش روحی میآورد و پس از آن، سلامت جسم را به دنبال خواهد داشت. امروزه غالب بیماریهای جسمی، از جمله: ناراحتی قلبی، معده، ستون فقرات و بدکاری دیگر اعضا و جوارح بدن را ناشی از نبود آرامش روحی و وجود استرس و فشارهای عصبی میدانند.
امام علی(ع) در جملهای کوتاه، درمان همه این ناراحتیها را این چنین بیان میدارد: «من رضی من الله بما قسمله، استراح بدنه» هر کس به آنچه که خداوند برای او قسمت کرده، راضی باشد، جسمش در آرامش و راحتی است. (بحارالانوار، ج 71، ص 139) البته این سخن منافاتی با تلاش و کوشش برای رفع گرفتاریها و فقر و دیگر مشکلات ندارد.