پرسش:در مواجهه با مشکلات و مصائب زندگی، چه راهکارهایی برای تقویت آستانه تحمل و صبر و بردباری انسان وجود دارد؟
پاسخ:در دو بخش قبلی پاسخ به این سوال، ضمن تاکید بر طبیعی بودن وجود ناملایمات و سختیها و مشکلات در زندگی به چهار محور اساسی شامل: 1- صبر یکی از مقامات سالکین 2- انواع صبر در برابر مشکلات 3- توجه به هدف غایی صبر 4- آفات صبر و همچنین راهکارهای تقویت روحیه صبر شامل شناخت طبیعت زندگی دنیا پرداختیم. اینک در ادامه دنباله مطلب را پیمیگیریم.
2- خودشناسی
اگر انسان همه چیز خود را از خدا بداند دیگر در حوادث و یا جایی که چیزی از او گرفته میشود، گویی اتفاقی نیفتاده و همواره این شعار را الگوی رفتار خویش نماید (ما از خدائیم و به او باز میگردیم)
3- امید قطعی به وعده الهی مبنی بر گیاش سختیها
اينکه انسان به اين وعده الهي که فرموده: إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْراً «(آرى) مسلّماً با(هر) سختى آسانى است » (الشرح : 6) به يقين برسد.
4- اميد بستن به جبران محروميّتها
پیامبر گرامی(ص) فرمود: خداوند دنيا را خانه گرفتارى و بلا، و آخرت را خانه جزا قرار داده، پس بلاى دنيا را، سبب پاداش آخرت و عوض آن معيّن نموده، پس بلاى دنيا عطا و پاداش آخرت را در پى دارد، و دنيا زودگذر است و به سرعت پيموده مىشود،6 ـ كمك از ذات حق: از ديد قرآن مهمترين پشتوانه صبر ياري خداوند است و بدون كمك او صبر كامل نمي شود. (ارشاد القلوب-ترجمه سلگى، ج1، ص 77 )
5- زنده نگهداشتن خاطرة قهرمانان صبر
اينکه انسان زندگي صابران و نتيجه صبرشان را مطالعه كند و از آنها بخصوص پيامبران و امامان الگو بگيرد، نقش بسيار سازندهاي در تقويت صبر دارد.
6- ايمان به قضا و قدر
بداند براي سنت الهي تبديل و تحويلي نيست و آنچه از دست رفته باز نميگردد پس بي صبري فايده ندارد
7- بداند كه محنت از جانب پروردگار اوست كه مهربانترين کس نسبت به اوست و خير و صلاح او را مي خواهد و عقل از ادراك عواقب امور قاصر است.
8- روحيه عجول بودن را کنار بگذاريد
براى نتيجهگيرى در کارها عجول نباشيد؛ حتي براي نتيجه گرفتن در تقويت روحيه صبر هم نبايد عجله کرد.
9- از حساسيت بيش از حد در هر زمينه بپرهيزيد.
10- خود را براي دريافت رفتارهاى نابجا و خلاف انتظار آماده سازيد
هميشه فضاى ذهنى و روانى خود را براى شنيدن و دريافت رفتارهاى نابجا و خلاف انتظار آماده سازيد و به اين معنا كه همواره در هر مسالهاى، ابتدا از ديگران انتظار بدترين برخورد را داشته باشيد و خود را براى تحمل آن آماده كنيد.
اين مساله باعث مىشود برخوردهاى بهتر از مورد انتظار در شما ايجاد خشنودى نمايد. در حالى كه اگر هميشه انتظار برخورد خوب داشته باشيد، چه بسا نتيجه عكس خواهيد گرفت.
11- در مقابل رفتار ناپسند ديگران عکسالعملهاي مناسب آماده کنيد
قبل از مواجه با برخوردهاى نابجا ديگران پاسخ خود و عكسالعمل خوب خود را براى مواجه با رفتارهاى خلاف انتظار ديگران در ذهن خويش مرور كنيد و با طرح ذهنى آماده شده با رفتارهاى بىمورد ديگران برخورد كنيد مثلًا با خود بگوييد اگر فلان شخص به من ناسزا بگويد به حرف او توجه نمىكنم همچنان دوستش دارم چون گناهان من را پاك كرده و اين صبر سبب تعالى روحى من مىشود و به هر حال با اين كلمات و تلقينها هميشه آمادگى ذهنى و روانى خود را براى عملكردهاى خلاف انتظار مردم فراهم سازيد.
ادامه دارد