جنگ نرم در عصر پیامبر(ص) (1)
(پرسش و پاسخ)
پرسش:دشمنان اسلام در زمان پیامبر گرامی(ص) از چه تکنیکهایی در جنگ نرم علیه پیامبر (ص) استفاده میکردند؟ آیا این شیوه و تکنیکها در حال حاضر هم کارایی دارد و دشمنان کینهتوز از آنها علیه اسلام استفاده میکنند؟
پاسخ:وجه اشتراک و افتراق شیوههای جنگ نرم با پیامبر(ص)
تکنیکها و روشهایی که دشمنان اسلام در جنگ نرم علیه پیامبر خدا(ص) در پیش گرفته بودند از بیست مورد تجاوز میکند. این شیوهها گاه مشترک بین همه دشمنان اسلام است، و گاه در جبهه خاصی مثل منافقان یا یهودیان جریان دارد. امروزه بسیاری از این تکنیکها و شیوهها را استکبار جهانی و صهیونیسم بینالملل و دشمنان کینهتوز اسلام علیه مسلمانان و اسلام ناب به کار میگیرند.
احساس خطر دشمنان اسلام
دشمنان اسلام از سه جهت درباره مسلمانان احساس خطر میکردند: یکی از جانب شخص و شخصیت رسول خدا(ص) و دیگر از سوی قرآن کریم. و سوم از حیث شکلگیری جامعه دینی و اسلامی.
پیامبر گرامی(ص) با آن خلق عظیم و شهره در امانتداری و پاکدامنی که به امین شناخته میشد، قدرت جذب بالای مخاطب را داشت.
از طرفی قرآن کریم به عنوان کتاب آسمانی بر دلهای مخاطبان مینشست و ارواح آنها را مسخر خود میساخت و قدرت جذب و تاثیرگذاری بالایی بر آنها داشت. از این رو دشمنان اسلام تصمیم گرفتند پیامبر اکرم(ص) و قرآن را از سر راه خود بردارند و آنها را از اعتبار ساقط و منزوی نمایند. در اینجا اهم سرخط تکنیکهایی که دشمنان اسلام علیه پیامبر اکرم(ص) و قرآن کریم در جنگ نرم به کار میگرفتند را به نحو اجمال اشاره میکنیم:
الف) ترور شخصیتی پیامبر (ص)
در این تکنیک دشمنان شخصیت و قدرت نرم پیامبر(ص) را هدفگیری کرده و در مقام تحقیر و بیاعتبارسازی آن حضرت برای کاستن از نفوذ و جذب قلوب مخاطبان اقداماتی را به شرح زیر انجام میدادند.
1- استهزاء
استهزاء در لغت به معنای مسخره کردن، طلب ریشخند و تمسخر و طلب تحقیر با هر وسیلهای آمده است. (انبیاء - 36)
آری مشرکان و کافران و منافقان با روشهای گوناگونی آن حضرت را مسخره میکردند و به وجود قدسیاش اهانت روا میداشتند.
2- اتهامزنی
شیوه دیگر جنگ نرم دشمنان علیه پیامبر(ص) اتهامزنی بود. آنها با این تکنیک بر آن بودند تا ساحت قدسی پیامبر(ص) را مخدوش کنند و رسالت الهی او را خنثی و بیاعتبار سازند. (ذاریات - 52) اتهام جنون، اتهام سحر و جادو و اتهام دروغگویی و افترا و اتهام شعر و شاعری و کهانت از جمله اتهاماتی بود که آنها علیه پیامبر(ص) به کار میگرفتند.
3- کتمان رسالت پیامبری
یهودیان با علم به رسالت نبی اکرم(ص) و حقایق اسلام نه تنها به کتمان حقایق میپرداختند، بلکه از پذیرفتن آن سر باز میزدند و به مبارزه با آن حضرت برمیخاستند. (بقره - 146)
4- معجزهطلبی افراطی
دشمنان پیامبر(ص) برای تخریب شخصیت آن حضرت به انکار معجزات آشکار آن حضرت شامل: قرآن و شقالقمر پرداختند و در مقابل معجزات نامعقولی را از پیامبر(ص) طلب میکردند. (قصص - 47)
5- مبارزه علمی
تکنیک مبارزه علمی برای شکست دادن پیامبر(ص) در جنگ نرم علیه آن حضرت بود. مشرکان افرادی را نزد یهودیان که اطلاعات خوبی درباره پیامبران داشتند فرستادند تا راهکارهای مبارزه علمی را علیه پیامبر(ص) از آنها بیاموزند. داستان اصحاب کهف، موسی و خضر، ذوالقرنین و یأجوج و مأجوج از جمله مسائلی بود که دانشمندان یهود به مشرکان آموختند تا در جنگ نرم علیه رسول خدا(ص) به احتجاج برخیزند.
6- مذاکره و سازش
تکنیک مذاکره و سازش از سوی مشترکان برای جلوگیری از نفوذ رسول خدا(ص) در دلها در جنگ نرم علیه آن حضرت به کار گرفته شد که تاثیر زیادی بر پیامبر(ص) گذاشت و خداوند آن حضرت را به شدت از طرح پیشنهادی سازش با مشرکان برحذر داشت.(اسراء - 73 و 74)
7- اهانت، دشنام و آزار پیامبر(ص)
ابولهب عموی پیامبر(ص) و همسرش ام جمیل از کسانی بودند که نسبت به رسول خدا (ص) از هیچ آزار و هتک حرمتی فروگذار نکردند. امجمیل علیه پیامبر(ص) شعر میسرود و سر راه آن حضرت هیزم میریخت. یهودیان نیز همچون مشترکان در جنگ نرم علیه شخصیت پیامبر(ص) و منزوی ساختن آن حضرت با تکنیک اهانت و دشنام و آزار تلاش فراوان داشتند که کعب ابن اشرف از چهرههای شاخص آنها بود و حضرت دستور قتل او را صادر کرد. (مجمعالبیان، ج 2، ص 903)
8- تحریف سخنان پیامبر(ص)
تکنیک تحریف از ویژگیهای خاص یهودیان بود که سخنان پیامبر(ص) را تحریف لفظی و معنوی کردند و در جنگ نرم علیه آن حضرت استفاده میکردند (نساء -46)
ب) تحریم شدید اقتصادی و اجتماعی
تکنیک تحریم و بایکوت کردن دشمنان در جنگ نرم علیه پیامبر(ص) باعث شد مسلمانان و پیامبر(ص) به مدت سه سال در درهای به نام شعبابیطالب در محاصره قرار گیرند. اما استقامت پیامبر(ص) و مسلمانان این شیوه جنگ نرم آنها را نیز خنثی کرد.
ج) ترور فیزیکی پیامبر(ص)
وقتی دشمنان با شیوههای یادشده به اهداف خود نرسیدند و اسلام روز به روز شکوفاتر، نیرومندتر و با گرایش بیشتری از سوی مردم روبهرو میشد سرانجام با پیشنهاد ابوجهل از هر قبیلهای جوانی انتخاب شد تا شبانه به خانه پیامبر(ص) هجوم ببرند و او را به قتل برسانند. (انفال - 30)