پرسش:از منظر آموزههای وحیانی چه راهکارهایی برای مقابله با جنگ نرم دشمنان و تقویت جبهه حق وجود دارد؟
پاسخ:مهمترین شیوه سران کفار و مشرکین و دشمنان اسلام در مقابله با اسلام استفاده از جنگ نرم بود. البته آنها از جنگ سخت هم فروگذار نکردند و جنگهای بدر، احد، احزاب، خندق و... را پدید آوردند اما پیامبر اکرم(ص) و مسلمانان صدر اسلام در جنگ نرم با هجمه سنگینی از تبلیغات مسموم جبهه کفار، مشرکین، یهودیان، مسیحیان و منافقان روبهرو بودند و جبهه استکبار در عرصههای 1- پیامبرستیزی 2- قرآنستیزی و 3- جامعهستیزی به نبرد علیه مسلمان میپرداختند. آموزههای وحیانی اسلام راهکارهایی را برای مقابله با جنگ نرم دشمنان ارائه داده که اگر مسلمانان به آنها التزام عملی داشته باشند در هر عصری و نسلی میتوانند بر دشمنان اسلام غلبه کنند و پیروز میدان شوند، در اینجا به اهم این راهکارها میپردازیم.
1- صبر و مقاومت
از مهمترین خواستههای دشمنان در جنگ نرم، عقب راندن و وادار کردن طرف مقابل به عقبنشینی است. بنابراین مهمترین راهکار مقابله با این خواسته ایستادگی و مقاومت میباشد. تجربه عملی نشان داده که اگر یک گام در برابر دشمن عقبنشینی شود، دشمن گامهای دیگری را به جلو برمیدارد. لذا خدای متعال پیامبر(ص) و مومنان را در مقابل جنگ نرم دشمنان به صبر و استقامت و پایداری دعوت کرده است. «اصبر علی ما یقولون» در مقابل گفتهها و اتهامات آنها صبر و پایداری داشته باش!(ص - 17)
2- پایداری و مقاومت بر اصول
یکی از مهمترین عوامل پایداری و ماندگاری هر نظام و انقلابی حفظ بقای اصول آن است. خدای متعال به پیامبر اکرم(ص) هشدار میدهد که از وسوسههای مخالفان و دشمنان بر حذر باش، مبادا کمترین ضعفی در مبارزه با شرک و بتپرستی به خود راه بدهد و از اصول مسلم اسلام عقبنشینی نماید که در این صورت با مجازات سختی روبهرو خواهد شد.(اسراء - 73 تا 75)
3- اخلاق و رفتار منطقی و عقلانی
در آموزههای وحیانی اسلام همواره به مسلمانان دستور دادهاند که روی استدلال، عقلانیت و منطق تکیه کنند و به حربه بیحاصل بداخلاقی، دشنام و بیمنطقی متوسل نشوند. علی(ع) در جنگ صفین به جمعی از یارانش که پیروان معاویه را دشنام میدادند، فرمود: من خوش ندارم شما فحاش باشید. اگر شما به جای دشنام اعمال و احوال آنها را با تجزیه و تحلیل منطقی و عقلانی متذکر شوید به حق و راستی نزدیکتر و برای اتمام حجت دیگران بهتر است.(نهجالبلاغه - خطبه 209)
4- روشنگری و تبیین حقایق
جهل و نادانی و بیبصیرتی افراد جامعه بستر مناسبی برای جنگ نرم دشمنان به شمار میآید. آموزههای وحیانی اسلام تاکید دارد که قسمت مهمی از مخالفتها و دشمنیها و ستیز با حق و قرآن کریم از جهل و نادانی مردم سرچشمه میگیرد. از این رو خداوند در آیاتی محتوای رسالت پیامبر خدا(ص) را برای مردم تبیین کرده و بر این اساس بود که پیامبر خدا(ص) به روشنگری و تبیین ماهیت رسالت خود میپرداخت، تا شاید با این منطق آشکار مردم پذیرای حق شوند و از لجاجت و گمراهی دست بردارند.
5- افشای چهره و ماهیت دشمنان
افشاگری و معرفی چهره و ماهیت واقعی دشمنان و اهداف و عملکرد آنها برای مردم یکی دیگر از راهکارهای مقابله با جنگ نرم دشمنان است. دشمنی و اقدام به جنگ نرم میتواند علل مختلفی داشته باشد، از قبیل: خوی استکباری، دنیاطلبی، تعصب جاهلی و قبیلهای و جهل و نادانی. نگاه دشمنان پیامبر(ص) عمدتا نگاه عناد و لجاجت و منفعتطلبانه بود نه نگاه تفکر و تعقل و اندیشهای. بنابراین آنها دنبال کشف حقیقت نبودند بلکه نیات و اهداف پلیدی را دنبال میکردند که لازم بود برای مردم افشا و آشکار شود، قرآن از رفتار و عملکرد دشمنان افشاگری میکند زیرا عمل آنها همراه است با نشر اکاذیب، بدعت و خرافه، فحش و ناسزاگویی و بداخلاقی و اتهامزنی و دروغ و تهمت و... (الذاریات- 52)
6- تهدید دشمنان و تهاجم به مواضع آنان
خداوند در قرآن با کلامی تهدیدآمیز دشمنان را که بیش از پیش پا از گلیم خود دراز کرده و دست از اتهامات و جنگ نرم برنمیدارند، این چنین تهدید میکند: حال که چنین است شما انتظار بکشید، ما هم انتظار میکشیم تا ببینیم سخن چه کسی برحق است و در این مصاف حق و باطل چه کسی پیروز میدان است. (طور-31)
بیان حوادث روز قیامت و عذاب الهی بر اقوام پیشین که پیامبران خدا را تکذیب میکردند از راههایی است که قرآن در آیات متعدد بر آن تکیه کرده است. استهزای پیامبران مسخره کردن خدا و دین خدا به شمار میآید و خداوند استهزاءکنندگان را به آسانی رها نخواهد کرد و آنها را سخت مجازات خواهد نمود.(انعام-10)