پرسش:چرا در اسلام اذن پدر در عقد ازدواج دختر یک امر ضروری محسوب شده است، اما در مورد پسر چنین اذنی نیاز ندارد، آیا دختر خود به تنهایی قادر به تشخیص و تعیین سرنوشت خود نیست؟
پاسخ:نفی تحقیر دختران
فلسفه اینکه دختران و دوشیزگان لازم است با اذن و موافقت پدران با مردی ازدواج کنند، ناشی از این نیست که از منظر اسلام دختر قاصر شناخته شده و از لحاظ رشد اجتماعی کمتر از مرد به حساب آمده و شخصیت او تحقیر شده است! که اگر به این جهت بود، چه فرقی است میان بیوه و دوشیزه که بیوه شانزده ساله نیازی به اذن و موافقت پدر ندارد و دوشیزه هجده ساله طبق این قول نیاز دارد.
به علاوه اگر دختر از نظر اسلام در اداره کار خودش قاصر است، چرا اسلام به دختر بالغ رشید استقلال اقتصادی داده است و معاملات چندصد میلیونی او را صحیح و مستغنی از اذن و موافقت پدر یا برادر یا شوهر میداند؟ بنابراین پشتوانه ادله فقهی در این مورد روانشناسی زن و مرد مطرح است.
روانشناسی زن و مرد
اینکه اذن و موافقت پدر در ازدواج دختر شرط است اما در مورد پسر چنین شرطی وجود ندارد، به روانشناسی زن و مرد مربوط میشود.
مرد بنده شهوت است و زن اسیر محبت. آنچه مرد را میلغزاند و از پا درمیآورد شهوت است، و زن به اعتراف روانشناسان صبر و استقامتش در مقابل شهوت از مرد یشتر است.
اما آن چیزی که زن را از پا درمیآورد و اسیر میکند این است که اگر نغمه محبت و صفا و وفا و عشق از دهان مردی بشنود، به شدت شیفته و دلباخته او میشود و خوشباوری زن در همینجا است. زن مادامی که ازدواج نکرده و دوشیزه است و هنوز صابون مردان به جامهاش نخورده است، زمزمههای محبت مردان را به سهولت باور میکند.
بنابراین حس شکارچیگری مرد از یکطرف و خوشباوری دختران نسبت به ابراز محبت، وفا و صداقت مرد از طرف دیگر میطلبد که دختران مرد ناآزموده، با پدرانشان که از احساسات مردان بهتر آگاه هستند و تجربه دارند و همواره خیر و صلاح و سعادت دختران خود را میخواهند مشورت کنند و لزوما موافقت آنان را در مورد انتخاب مرد خود جلب کنند. و این به معنی قاصر بودن دختر و یا تحقیر شخصیت او نیست بلکه دست حمایت پدر را روی شانه او گذاشتن است تا دختران آسیب کمتری ببینند و ازدواج سالمی داشته باشند.
«پروفسور ریک» روانشناس آمریکایی در نوشتاری تحت عنوان «دنیا برای مرد و زن یکجور نیست» میگوید: «بهترین جملهای که یک مرد میتواند به زنی بگوید؛ اصطلاح «عزیزم تو را دوست دارم» است» همچنین معتقد است: «خوشبختی برای یک زن یعنی به دست آوردن قلب یک مرد و نگهداری او برای تمام عمر»(مجله زن روز - شماره 90) آری این همان سخن پیامبر اکرم(ص) آن روانشناس الهی است که فرمود: «قول الرجل للمرأهًْ انی احبک لایذهب من قبلها ابداً» این سخن مرد به همسر خود که دوستت دارم، هیچگاه از دل زن بیرون نمیرود.(وسائلالشیعه، ج20، ص23)
بنابراین مردان شکارچی از این احساس پاک زن همواره سوءاستفاده میکنند و دام «عزیزم از عشق تو میمیرم» برای شکار دخترانی که درباره مردان تجربهای ندارند، بهترین دامها است!