به گزارش مرکز رسانه قوه قضائیه، حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای صبح دیروز جمعه ۱۹ شهریور، به مدت ۳ ساعت از بخشهای مختلف ندامتگاه دماوند بازدید کرد.
رئیسقوه قضائیه در جریان این بازدید، ضمن گفتوگوی چهره به چهره با تعداد کثیری از زندانیان، سؤالاتی را پیرامون دلیل محکومیت و مدت زمان سپری شده از حبس آنها و همچنین شرایط بهداشتی و غذایی زندان مطرح کرد.
زندانیان ندامتگاه دماوند نیز از اینکه رئیسقوه قضائیه صبح روز جمعه خود را برای بازدید از این ندامتگاه اختصاص داده است، از وی تشکر کردند.
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای در دیدار با زندانیان ابراز امیدواری کرد که زندان بازگشتگاهی به جامعه باشد و کسی که یک بار زندان را تجربه کرده دوباره این تجربه تلخ را تکرار نکند.
رئیسعدلیه گفت: زندان باید به معنی واقعی نه«بازداشتگاه» که محل باز اجتماعی شدن فرد و «بازگشتگاه» به جامعه باشد.
رئیسدستگاه قضا پس از آنکه یکی از زندانیان اعلام کرد که برای چهاردهمین بار است به زندان میآید، گفت: من دلم میسوزد از اینکه میبینم یک فرد در میانسالی و جوانی ۱۴ بار به زندان آمده است؛ لازم است برای همه این افراد برنامهریزی شود تا هم خود آنها اصلاح شوند و هم شرایطی فراهم شود که دیگر به زندان برنگردند. هم قوه قضائیه و هم سایر نهادها در این زمینه مسئولیت دارند و باید انجام وظیفه کنند. خود زندانیان و خانواده آنها نیز باید در این زمینه نقش ایفا کنند.
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای با بیان اینکه در پی ورود یک فرد به زندان، خانواده او بزرگترین صدمه را متحمل میشوند، خطاب به زندانیان گفت: اجازه ندهید خانوادههایتان در این زمینه صدمه و آسیب ببینند.
«واکسیناسیون زندانیان» دیگر موضوعی بود که رئیسقوه قضائیه در گفتوگو با زندانیان درخصوص آن کسب اطلاع کرد که به گفته زندانیان ندامتگاه دماوند هر ۲ دُز واکسن کرونا به آنها تزریق شده است.
یکی از مسائل دیگری که رئیسقوه قضائیه در گفتوگوی خود با زندانیان از آنها پرسید این موضوع بود که آیا قضات به زندان سر میزنند و با زندانیان گفتوگو میکنند یا خیر.
زندانیان همچنین در حضور رئیسقوه قضائیه از برخی از زندانبانان ندامتگاه دماوند که به گفته زندانیان، شبانهروز و همراه با خانواده خود برای جلب رضایت شاکیان تلاش میکنند و در این راه حتی هزینههای مالی هم متحمل شدهاند تشکر و قدردانی کردند.
زندانیان به رئیسعدلیه گفتند به دلیل این گونه ارتباطات برخی زندان بانان این ندامتگاه تمام زندانیان و خانوادههای آنها را به چهره میشناسند.
حضور در کارگاه اشتغالزایی زندان دماوند و مشاهده فعالیتهای زندانیان در این کارگاه، بخش دیگر بازدید روز گذشته حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای بود.
رئیسدستگاه قضا در جریان بازدید از این بخش، خواستار ارائه آماری از میزان اشتغال زندانیان شد که مسئولان سازمان زندانها در پاسخ گفتند: میزان اشتغالزایی زندانیان استان تهران در سال گذشته ۵۴ درصد بود که این آمار در سال جاری به ویژه طی ماههای اخیر رشد چشمگیری داشته و به ۶۸ درصد رسیده و این در حالی است که هدف گذاری سازمان زندانها برای اشتغالزایی زندانیان، شاخص ۸۰ درصدی است.
مسئول کارگاه اشتغالزایی ندامتگاه دماوند که خود نیز یک فرد زندانی بود، با بیان اینکه زندانیان فعال در این کارگاه به صورت روزانه درآمد کسب میکنند، گفت: به غیر از حرفه آموزی به زندانیان، محصولات کارگاه اشتغالزایی ندامتگاه دماوند به نام برندهای مشهور الکترونیکی کشور تولید میشود و یکی از باکیفیتترین و پرفروشترین محصولات بازار است.
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای در بخش دیگری از این بازدید، با بیان اینکه زندانیان هر مطلب و درخواستی را که دارند بنویسند، تاکید کرد که تک تک این نامهها به صورت دقیق مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت.
رئیسقوه قضائیه در همین زمینه، حوزه ریاست قوه قضائیه و سازمان زندانها را مامور کرد که به تک تک درخواستهای زندانیان رسیدگی کنند و به سرعت به آنها پاسخ دهند.
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای در پایان حضور دیروز خود در زندان دماوند با تشکر از زندانبانان و تلاش سخت و شبانهروزی آنها که مورد نظر و تقدیر زندانیان هم قرار گرفته است توصیه کرد که پیوسته خدا را ناظر و حاضر بر اعمال خود ببینند و مواظب باشند حق کسی ضایع نگردد.
رئیسدستگاه قضا طی دو ماه و نیم گذشته، بارها و بارها در جریان بازدیدهای میدانی و نشستهای مختلف با مسئولین قضایی کشور، توصیهها و دستورات متعددی را درخصوص ضرورت رسیدگی به وضعیت زندانها و زندانیان مطرح و بر اجرای سیاست حبسزدایی و کاهش جمعیت کیفری تاکید کرده است؛ «بازدید رؤسای کل دادگستریها، دادستانها و قضات از زندانهای سراسر کشور»، «گفتوگوی چهره به چهره و بدون واسطه با زندانیان و رسیدگی به مسائل و مشکلات آنها» و همچنین «رسیدگی به وضعیت خانوادههای زندانیان نیازمند»، از جمله توصیههای مکرر حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای در مدت اخیر بوده است.
بازدید از زندان دماوند، چهارمین بازدید رئیسدستگاه قضا از زندانهای کشور در هفتاد و یکمین روز خدمت در کسوت قاضی القضاتی بود؛ پیشتر و طی ۲ ماه گذشته حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای در زندانهای مرکزی ایلام و رجاییشهر کرج نیز حضور یافته بود و در عصر روز جمعه ۱۵ مرداد امسال نیز ضمن حضور در بخشهای مختلف زندان اوین تهران، به گفتوگوی چهره به چهره با زندانیان بازداشت موقت پرداخته و مشکلات و مسائل آنان را از نزدیک جویا شده بود.
به گزارش میزان، دادستان تهران در سلسله بازدیدهای مستمر، در این نوبت به همراه ۱۰۳ نفر از قضات مرتبط با پروندههای مددجویان زندان رجایی شهر از این زندان و بندهای مختلف آن بازدید و ضمن استماع درخواستهای مددجویان به صورت چهره به چهره با آنها دیدار و دستورات مقتضی را صادر کرد.
در ابتدای این بازدید القاصی مهر اظهار داشت: ما باید با بررسی وضعیت افراد، در بهبود وضعیت این زندانیان نقش موثری را ایفا کنیم.
دادستان تهران خطاب به قضات حاضر در این بازدید افزود: جهت تعیین تکلیف وضعیت زندانیان رجایی شهر پاسخ استعلامات در موعد مقرر جهت تصمیم گیری ارسال شود و در پروندههای زندانیان مرتبط با رد مال افراد، پرونده را از اجرای احکام بگیرند و مطالعه کنند.
وی با تاکید بر بهروزرسانی فرآیند بازداشت متهمین اظهار کرد: در مواردی که فرد را به زندان اعزام میکنیم، تکلیف است کیفرخواست صادره حتما به زندان اعلام شود و زندان نیز حتما گزارش را ثبت کند.
القاصی مهر با تاکید بر اینکه این بازدیدها به صورت مقطعی نیست بلکه فعال، مستمر و موثر خواهد بود، افزود: بازدید از زندانها به عنوان دستور کار به تمامی دادستانهای شهرستانها تاکید شده که تا پایان سال برنامهای جهت بازدید تدوین کنند و اقدام لازم در همین مورد صورت گیرد.
دادستان تهران با بیان اینکه در حال حاضر
۱۳۰۰ نفر پروندههایشان به دادگاه رفته و بازداشت آنها طولانی شده است افزود: تعداد کمی از این افراد مشمول ماده ۲٠۲ هستند که امکان آزادی برایشان فراهم نیست.
وی با تاکید بر این مطلب که قضات به صورت مداوم و مستمر جلسات هفتگی با ضابطین مربوطه را داشته باشند بیان داشت: جهت جلوگیری از بروز مشکلات خانوادگی برای مددجویان، به لحاظ قانونی تا جایی که امکان دارد، زندانی را به محل سکونتش منتقل کنید.
دادستان تهران با تاکید بر اینکه باید فردی که محکومیتش ۱۰ الی ۱۵ سال است تعیین تکلیف شود، افزود: ۱۸۶ نفر از محکومین زندان رجائی شهر دارای قرار تامین هستند و پروندهشان مفتوح است.
القاصی مهر با بیان اینکه باید بررسی شود چه راهکارهای قانونی را میتوانیم برای مجازاتهای جایگزین حبس با توجه به شرایط زندانیان انجام دهیم افزود: در این امروز برخی از زندانیان تعیین تکلیف خواهند شد و برخی دیگر درخواستهایشان اخذ شده و در اسرع وقت و ابتدای هفته آتی به بررسی وضعیت آنان میپردازیم.
دادستان تهران تاکید داشت: اگر امکان بررسی و تصمیم گیری در این بازدید فراهم نشد، قضات حتما درخواستها را اخذ کرده و در اولین فرصت پیگیریهای لازم انجام شود.
در جریان بازدید از ندامتگاه رجایی شهر القاصی مهر با زندانیان امنیتی نیز دیدار چهره به چهره داشت و پس از استماع صحبتهای این دسته از زندانیان درخواستهای آنها را اخذ کرد تا بررسیهای لازم پیرامون تقاضاهایشان انجام شود.
در دیدار با دیگر مددجویان نیز درخواستهای آنها اخذ و پیرامون برخی از آنها تصمیمگیری و با تمدید یا اعطای مرخصی ٥٣ نفر موافقت شد.
همچنین مقرر شد درخواستهای ٨٥ نفر در فرایند صلح و سازش شورای حل اختلاف قرار بگیرد. ١٢ مورد درخواست پابند الکترونیک داشتند که بنا شد در شورای طبقه بندی مطرح شود.
علاوهبر این مقرر شد ١٢٥ مورد از درخواستها در کمیته دادستانی بررسی و تصمیم گیری شود.
یکی دیگر از دستاوردهای بازدید دادستان تهران از زندان رجایی شهر آزادی ٩ نفر از محکومانی بود که به دلیل عجز از رد مال به مبلغ ١٨٩ میلیون تومان در زندان بودند که با تامین میزان مبلغ بدهی از محل اعتبارات خیرین، از زندان آزاد میشوند.