1095 - آثار احسان به پدر و مادر (2)(پرسش و پاسخ) ۱۴۰۰/۱۰/۱۸
پرسش:از منظر آموزههای وحیانی اسلام احسان و نیکی فرزندان نسبت به والدین و پدر و مادر چه آثار دنیوی و اخروی در زندگانی آنها خواهد داشت؟
پاسخ:در بخش نخست پاسخ به این سؤال به چهارده مورد از آثار و برکات احسان و نیکی به پدر و مادر را بر شمردیم. اینک در بخش پایانی دنباله مطلب را پی میگیریم:
15- تأخیر در مرگ انسان
پیامبر گرامی(ص) فرمود: در خواب دیدم که ملکالموت میخواهد، یکی از افراد امتم را قبض روح کند. در این هنگام آن شخص به پدر و مادرش نیکی کرد، لذا (خداوند) از قبض روح او منع کرد (بحارالانوار، ج 77، ص 80)
16- داشتن ثواب حج
پیامبر گرامی(ص) فرمود: هر فرزندی که از روی رحمت و نیکی به پدر و مادر خود نگاه کند، به هر نگاهش (ثواب) یک حج قبول شده داده میشود. عرضه داشتند: ای رسول خدا! اگر در هر روز صد بار نگاه میکند حضرت فرمود: آری خداوند بزرگ است (همان)
17- هرگز فقیر نمیشود
قال الامام الصادق(ع): «قلیکن بوالدیه باراً فاذا کان لذلک لم یصبه فی حیاته فقراً ابداً» هر کسی که میخواهد خداوند سکرات مرگ را بر او آسان گرداند، به پدر و مادر خود نیکی کند، که در این هنگام هرگز در زندگیاش فقیر نمیشود.(همان، ص 81)
18- نعمت خداوند
قال النبی(ص): «من نعمه الله علی الرجل ان یشبه والده» از نعمتهای خداوند بر انسان آن است که پدرش را گرامی بدارد. (همان، ص 84)
19- اطاعت خداوند
قال النبی(ص): «فان صلتهما طاعهًْ الله» نیکی به پدر و مادر، طاعت خداوند است (همان، ص 85)
20- غبطه خوردن حضرت موسی(ع) به چنین کسی
وقتی حضرت موسی(ع) با پروردگارش مناجات میکرد، مردی را دید که مناجات میکند. حضرت به مقام و درجه او غبطه خورد و عرض کرد: پروردگارا! به چه وسیله بندهات را به این مقام رساندی؟ حضرت فرمود: او به پدر و مادر خود نیکی میکرد (همان)
21- بهترین افراد در روز قیامت
در روایت آمده است: «سید الابرار یوم القیمه رجل بر والدیه» بهترین نیکوکار در روز قیامت، مردی است که به پدر و مادر خود نیکی کند. (همان، ص 86) البته در دنیا هم چنین فردی خوشبخت و سعادتمند خواهد بود.
22- از صفات شیعه بودن
امام باقر(ع) میفرماید: شیعه ما نیست، جز کسی که خدا را در نظر داشته باشد و او را اطاعت کند،و شیعه را نمیتوان شناخت، جز با تواضع، بندگی، ادای امانت، ذکر فراوان، روزه گرفتن، نماز خواندن و نیکی به پدر و مادر (تحف العقول، ص 295)
23- سبب دخول در بهشت
امام صادق(ع) میفرماید: روز قیامت چیزی مثل سپر آورده میشود و در بهشت بر سر مومن افکنده میشود، و او را داخل بهشت میکنند، و گفته میشود که این به سبب نیکی به والدین و خویشان و مومنان است (اصول کافی، ج 2، ص 132)
24- در سایه عرش خدا بودن
حضرت موسی(ع) با پروردگارش مناجات میکرد،در این هنگام مردی را در زیر سایه عرش خدا مشاهده کرد: عرضه داشت: پروردگارا! این چه کسی است که در سایه عرش تو سکنی گزیده؟ فرمود: این شخص نسبت به پدر و مادرش مهربان بود (کشف الاسرار و عدهًْالابرار، ج 5، ص 542)