مراسم افتتاحیه سال تحصیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ حوزههای علمیه با حضور آیتالله سبحانی، اعضای شورای عالی حوزه، مدیر و معاونان حوزههای علمیه، اساتید، طلاب و فضلا در سالن اجتماعات دارالشفاء برگزار شد.
آیتالله سبحانی از مراجع تقلید در آیین افتتاحیه سال تحصیلی حوزههای علمیه که در سالن همایشهای مدرسه عالی دارالشفا برگزار شد، با اشاره به آیات قرآن بر لزوم تجهیز به سلاح بیان و نگارش توسط مبلغین دین تأکید کرد و اظهار داشت: در یکی از قسمهای 39 گانه قرآن به قلم قسم خورده شده است تا بر اهمیت آن تأکید شود.
به گزارش رسا، وی حضور مرحوم شیخ عبدالکریم حائری در قم و تشکیل این حوزه را کار بزرگی دانست که برکات فراوانی داشته و افزود: فرهنگ حوزه را باید حفظ کرد و البته لازم است کمالاتی پیدا کند و همچنین مرکزیت فیضیه نیز باید حفظ شود؛ یکی از فرهنگهای خوب ما مباحثه است که لازم است با جدیت حفظ شود.
استاد برجسته درس خارج حوزه بیان داشت: باید سرمشق خودمان را حفظ کنیم نه اینکه از دیگران الگو بگیریم؛ کسانی باید در تدریس لمعتین متخصص باشند و این عیب نیست زیرا تدریس تخصصی بسیار مهم است.
این مرجع تقلید تصریح کرد: لازم است افرادی متخصص در این زمینه توسط حوزه علمیه بتوانند نقشآفرینی کرده و شبهات را پاسخ دهند؛ بسیاری از علما کتب پاسخ به شبهات را نوشتهاند.
آیتالله اعرافی مطرح کرد تبلیغ؛ محور اساسی نظامات حوزوی
آیتالله علیرضا اعرافی، مدیر حوزههای علمیه نیز در این مراسم با گرامیداشت فرا رسیدن سال تحصیلی جدید عباراتی از منشور روحانیت امام خمینی را قرائت کرد و گفت: نهادهای تبلیغی و حوزه علمیه با عنایات رهبری و شورای عالی حوزه گامهایی در مسیر تبلیغ برداشته است اما بیانات رهبر معظم انقلاب وظیفه جدیدی را برای ما فرض کرد.
وی از آمادهسازی طرحی برای امر تبلیغ و نظرخواهی از اساتید و طلاب طی آن خبر داد و اظهار داشت: تحصیل، تهذیب، تحقیق، تربیت و تبلیغ از شئون و وظایف حوزههای علمیه است که اگر به عمق فرمایشات رهبر انقلاب دقت کنیم متوجه خواهیم شد همه این وظایف برای رواج پیدا کردن دین خداست؛ پیادهسازی دین و تبلیغ معارف الهی و حقائق آسمانی غایت همه فعالیتهای حوزویان است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تبلیغ را محور اساسی و روح نظامهای حوزههای علمیه دانست و تصریح کرد: تبلیغ باید در همه سطوح رواج داشته باشد؛ نظام تحقیقی ما نیز باید معطوف به امر تبلیغ باشد و سنت بزرگان ما نیز چنین بوده که رسالت تبلیغ را بر دوش خود حس میکردند. وظیفهای که بر دوش مدیران است باز کردن این راه و رسوخ فرهنگ تبلیغ در همه نظامات است.
آیتالله اعرافی از لزوم در نظر گرفتن همه مخاطبان در سطح جهانی و شناخت آنها برای امر تبلیغ سخن گفت و افزود: همه ساحتهای جوان امروز را باید شناخت و برای آنها حرفی برای گفتن داشت؛ همه مخاطبان و همه ساحت و ابزارها و شیوههای مناسب باید در نظر گرفته شود و حوزه برای آن قیام کند. انتظار میرود اساتید در نظام تدریس خود به روح تبلیغ و فرهنگ تبلیغ ارزش دهند.
دفتر فقه معاصر؛ حرکتی پیشگام بر منهج فقه جواهری
مدیر حوزههای علمیه با اشاره به طرح آموزشی پیاده شده در سال گذشته و تکمیل و ترمیم آن بیان داشت: اختیار میان سه برنامه مورد تأکید بوده و همچنان دریچه نقد و اصلاح نیز به روی اساتید باز است؛ قریب 50 اثر در زمینه فقه معاصر با اشارات رهبری و مراجع نگاشته شد؛ دفتر فقه معاصر حرکتی پیشگام بر منهج فقه جواهری و اجتهاد اصیل است اما پرداختن به مسائل مستحدثه وظیفه همه حوزویان است.
وی با اشاره به حمایت از 500 طرح پژوهشی در دفتر مطالعات مورد نیاز نظام، ابراز داشت: نیازمند هستیم قلمروهای جدید علمی را پیگیری کنیم؛ انتظار ما در این رشتهها این است که عمق و کیفیت را جدی بگیرند زیرا درختواره شکل گرفته و رشتههای زیادی تشکیل شده است و باید عمق درست آن پیگیری شود.
آیتالله اعرافی با اشاره بررسی دروس خارج شهرستانها، اظهار داشت: این دروس به دقت بررسی میشود تا درس گفته شده طبق ضوابط باشد؛ همه مدیران استانی لازم است که دروس خارج را مواظبت کنند.
مدیر حوزههای علمیه با تأکید بر دروس آزاد از مؤسسات تخصصی خواست دروس اصلی حوزه را آزاد بگذارند و افزود: آزادی حق انتخاب در دروس اصلی لازم است مورد توجه قرار گیرد و این اجازه به پایه 5 و 6 داده شده تا اگر در لمعه و اصول نیز کسی خواست استاد دیگری انتخاب کند بتواند.
همچنین حجتالاسلام والمسلمین مهدی رستمنژاد، معاون آموزش حوزههای علمیه در آیین افتتاحیه سال تحصیلی حوزههای علمیه بیان داشت: برنامه سال گذشته با ترمیم و تکمیلی همراه شد و سال جاری دوباره ابلاغ شده است که همچنان قید تخییر برای آن ذکر شده است؛ باید از همه اساتیدی که با بزرگواری مشکلات اجرایی را تحمل کردند، تشکر کرد و امیدوار هستیم با تلاشهای فنی کمتر دچار مشکل بشویم.
حجتالاسلام والمسلمین رستمنژاد با اشاره به ضرورت تکریم اساتید از اجرای طرح تکریم اساتید خبر داد و تأکید کرد: صدور احکام تدریس مراکز تخصصی اتفاق بزرگی است و دروس تخصصی مانند سطوح عالی در سامانه نجاح ثبت میشود که در این صورت سوابق، به هیچ وجه مفقود نمیشود؛ سوابق 30 سال گذشته لازم است از مراکز تخصصی گرفته شود تا در سامانه ثبت شود و وظیفه ماست که سابقه اساتید را حفظ کنیم.
در این مراسم، حجتالاسلام والمسلمین کبیریان گفت: حلول سال تحصیلی و تقارن آن با ماه ربیعالاول و آغاز امامت امام عصر عجل الله تعالی
فرجه الشریف و تقارن با هفته دفاع مقدس را گرامی میداریم و ان شاءالله بتوانیم با تلاش مضاعف در علم آموزی و تهدیب نفس و تبلیغ و فعالیت اجتماعی، لبخندی بر لبان امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف بنشانیم و پیرو راه شهدا باشیم و شرمنده آنها نباشیم.
دفاع از مرزهای عقیدتی مانند دفاع از مرزهای جغرافیایی مهم و از وظایف طلاب است
به گزارش فارس، مدیر حوزه علمیه خواهران استان تهران اظهار داشت: وجه تشابه طلاب و رزمندگان اسلام این است که هر دو مرزبان هستید، شهدا از مرزهای جغرافیایی دفاع کردند و اکنون وظیفه شما سنگینتر و دفاع از مرزهای عقیدتی است. در جنگ تحمیلی با تاکتیکهای رزمی و سلاح میجنگیدیم، اما اکنون چنین نیست، سلاح شما اکنون علم و تفقه در دین، تهذیب نفس، رعایت تقوا، اصلاح نفس، بصیرت، آشنایی با شرایط زمان و مکان و آشنایی با راههای مختلف شیاطین است و این کار پرزحمتی است چنانکه مقام معظم رهبری در دیدار طلاب، بر تبلیغ تأکید ویژه داشتند و طلاب پیوسته لبیکگوی رهبری هستند.
وی افزود: انشاءالله با علمآموزی، کنشگری اجتماعی و تبلیغ بتوانیم مشمول دعای امام رضا(ع) که فرمودند: «رَحِمَ اللّهُ عَبْدا اَحْیا أمْرَنا» «خداوند، رحمت کند آن بندهای را که امر ما را زنده کند» باشیم.
در ادامه حجتالاسلام والمسلمین فاضل بیان کرد: ما در فرهنگی زیست میکنیم که تحصیل، تعطیل بردار نیست. همانطور که رسول اکرم صلی الله علیه و آله فرمودند: «اُطلُبوا العِلمَ مِنَ المَهدِ إلَى اللَّحْدِ» از طرفی تحصیل جنسیت بردار نیست، چنانکه پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله فرمودند: «طَلَبُ اَلْعِلْمِ فَرِیضَةٌ عَلَى کُلِّ مُسْلِمٍ وَ مُسْلِمَةٍ» «تحصیل علم و دانش بر هر مرد و زن مسلمان واجب و لازم است» انشاءالله با تأسی بر نبی گرامی اسلام(ص) بتوانیم سال تحصیلی جدید را به خوبی رقم بزنیم.
مدیر حوزههای علمیه خواهران کشور تصریح کرد: به برکت جمهوری اسلامی، فقاهت و اجتهاد توانست عرصه اجرا پیدا کند و علم تبدیل به عمل شود. این وعده الهی است که هرکه در جهت یاری خدا قدم برداشت، خدا او را یاری خواهد کرد. همانطور که در کلام وحی آمده: «وَکانَ حَقًّا عَلَینا نَصرُ المُؤمِنینَ» «یاری مؤمنان، همواره حقّی است بر عهده ما».
وی افزود: ثمره دین و دیانت در اربعین حسینی رقم خورد و انشاءالله در پایان سال هم حضور پرشوری در انتخابات رقم خواهد خورد و حوزههای علمیه که به فرمایش رهبر معظم انقلاب، مادر نظام است در خلق آن بیتأثیر نیستند.