۲۹۵ - استفتاء از رهبر معظم انقلاب اسلامی:حدود شرعی عزاداری ۱۴۰۳/۰۴/۳۰
استفتاء از رهبر معظم انقلاب اسلامی:
حدود شرعی عزاداری
۱۴۰۳/۰۴/۳۰
حدود شرعی عزاداری
س) آیا به راه انداختن دسته عزاداری که بعضی اوقات باعث بسته شدن راه میشود و یا گاهی تا نصف شب همراه با طبل و نی است اشکال دارد؟
ج) به راه انداختن دستههای عزاداری برای سيد الشهدا(ع) و شرکت در این مراسم بسیار پسندیده است ولی باید از هر عملی که باعث اذیت دیگران شود پرهیز شود.
مجوز خود کشی
اگر کسی میداند که بهزودی به شکل وحشتناکی میمیرد، مثلاً در آتش گیر کرده و یقین دارد که نجات پیدا نمیکند، آیا میتواند خودش را قبل از سوختن، با شلیک اسلحه و امثال آن خلاص کند؟
ج)خودکشی ولو در فرض سؤال از گناهان کبیره محسوب میشود و هیچ عذری مجوّز آن نیست.
هدیه دادن یا هدیه گرفتن بهخاطر جایگاه شغلی و دولتی
س) هدیه دادن یا هدیه گرفتن، بهخاطر جایگاه شغلی و دولتی، به مشاوران، پیمانکاران و... چه حکمی دارد؟ آیا ارزش هدایا مثل تقویم و سر رسید، کارت تبریک، شکلات و... تفاوتی در حکم دارد؟
ج) هدیه در محیط کار و از جانب ارباب رجوع، یکی از خطرناکترین چیزها است و هر چه بیشتر از آن اجتناب کنید، به صرفه دنیا و آخرت شما خواهد بود و تفاوتی در مقدار آن از جهت حکم وجود ندارد.
تغییر دین
س) دوستی ایرانی دارم که به خاطر وضعیت مالی با پیشنهاد یکی از اقوام، برای اینکه بتواند مهاجرت کند و پناهنده شود، در ظاهر مسیحی شد؛ در عین حال ایشان مسلمان است و مقیّد به انجام اعمال عبادی از جمله نماز و روزه و اهل خیر است. آیا ایشان در دیدگاه خدا مسلمان است؟ این کار چه حکمی دارد؟
ج) صرف مشکل مالی و پناهندگی مجوز برای ارتکاب چنین عملی نمیباشد، به هر حال در صورتی که بدانید واقعاً اسلام را انکار نکرده است، مسلمان محسوب میشود.
حکم توریه
س) آیا توریه حرام است؟
ج) توریه فی نفسه اشکال ندارد.
مرز بین غیبت و انتقاد
س) مرز بین غیبت و انتقاد چیست؟ در گفتوگوهای روزمره درباره اخلاق خوب و بد فردی، تا چه حدّی غیبت محسوب نمیشود؟
صحبت کردن پشت سر دیگران، چه خوب و چه بد، چه حکمی دارد؟
ج) غیبت آن است که پشت سر مسلمان عیب مستور او (امری که مستور عرفی است) گفته شود، مشروط به اینکه به قصد تنقیص باشد یا در نزد عرف، تحقیر و کوچک کردن به حساب آید. بنا بر این اگر انتقاد بیان عیب مخفی نباشد یا تحقیر و کوچک کردن فرد را به همراه نداشته باشد، غیبت محسوب نمیشود.
وظیفه ما در قبال غیبت شونده
س) آیا به فردی که غیبت او را کردهایم، جهت حلالیت باید اطلاع دهیم یا باید استغفار کرد؟
ج) غیبت حرام است و از گناهانی است که توبه جدّی و واقعی از آن لازم است. باید از غیبت شونده طلب حلالیتنمایید؛ مگر اینکه مستلزم مفسدهای گردد و یا دسترسی به او ممکن نباشد؛ که در این صورت لازم نیست ولی در هر صورت برایش استغفار نمایید.
معیار تشخیص غنا
س) آیا به هر ترجیع صدا و آواز خوانی غنا گفته میشود؟ آیا هر آواز خوانی که مناسب مجالس لهو و گناه باشد، غنا نام دارد؟
ج) غنا عبارت است از صدای انسان در صورتی که با ترجیع همراه بوده و لهوی مضلّ عن سبیل الله باشد؛ که خواندن به این صورت و گوش دادن به آن حرام است.