۳۰۲ - استفتاء از رهبر معظم انقلاب اسلامی: نماز خواندن با لباس عکسدار ۱۴۰۳/۰۶/۲۴
استفتاء از رهبر معظم انقلاب اسلامی:
نماز خواندن با لباس عکسدار
۱۴۰۳/۰۶/۲۴
نماز خواندن با لباس عکسدار
س) آیا نماز خواندن با لباسهایی که روی آن نقش انسان یا حیوان قرار گرفته است ولی در زیرِ لباسی دیگر پوشیده شده، جایز است؟
ج) جایز است، هرچند کراهت دارد.
تبعیت زن از شوهر در وطن و قصد اقامت
س) آیا زن در قصد اقامت ده روز یا قصد وطن، تابع شوهر است، یعنی قصد شوهر برای اقامت ده روز یا اقامت مثلا ده سال به عنوان وطن در یک شهر، به طور قهری برای زن نیز محسوب میشود؟
ج) اگر زن در انتخاب وطن، تابع اراده همسرش باشد، قصد شوهرش مانند قصد خود او محسوب شده و برای او کافی است. برای اقامت ده روز در سفر نیز، اطلاع او از قصد شوهرش مبنی بر اقامت ده روز، برای لزوم تمام خواندن نماز کفایت میکند؛ بلکه اگر مجبور به همراهی با شوهرش در مدت اقامت در آنجا باشد نیز حکم همین است.
پس گرفتن هدیه بعد از سال خمسی
س) شخصی با قصد جدی به دیگری هدیهای داده است اما بعد از سال خمسی، پشیمان میشود و آن را پس میگیرد؛ آیا باید خمس آن هدیه را بدهد؟
ج) اگر هدیه را با درآمد بین سال تهیه کرده، به محض پس گرفتن باید خمس آن را بدهد.
وظیفه مکلف در قبال نمازهای قضا
س) فردی نمیداند که از زمان بلوغ خود چه تعداد نماز قضا بر عهدهدارد و به دلیل داشتن وسواس، تعداد زیادی را در نظر میگیرد و همین باعث شده که اصلاً برای خواندن نماز قضا اقدام نکند، تکلیف او چیست؟
ج) میتواند به انجام تعداد نمازی که یقین دارد قضا شده، اکتفا کند و نسبت به تعداد مشکوک، وظیفهای ندارد.
هدیه تمام اموال به یکی از فرزندان
س) آیا شخص میتواند همه اموال خود را به یکی از فرزندانش هبه کرده و بقیه را از آن محروم کند؟
ج) اگر موجب فتنه و اختلاف بین فرزندان شود، جایز نیست.
دریافت قیمت روز در معامله نسیه
س) من مغازه دار هستم و برخی از مشتریان آشنا که از مغازهام جنس میخرند، در دفتر یادداشت میکنم ولی زمان پرداخت پول آن را مشخص نمیکنیم؛ آیا من میتوانم بهای جنس فروخته شده را هنگام تسویه، به قیمت روز از مشتری دریافت کنم؟
ج) اگر معامله به صورت نقد و با تعیین قیمت، انجام شود و مشتری برای پرداخت قیمت مهلت بگیرد، دریافت بهای جنس به قیمت روز جایز نیست، ولی فروشنده میتواند از خریدار، جبران کاهش ارزش پول را مطالبه کند مگر در مواردی که شرط شده باشد (ولو به نحو ارتکازی) که همان مبلغ تعیین شده پرداخت شود؛ اما اگر معامله به صورت نسیه انجام شود، چون زمان پرداخت مشخص نشده، معامله باطل است.
اشتباه امام جماعت در قرائت
س) اگر امام جماعت در تلفظ برخی از اذکار نماز اشتباه کند؛ آیا اقتدا به او یا ادامه دادن نماز جماعت به اقتداء وی صحیح است؟
ج) اگر اشتباه وی در غیر قرائت حمد و سوره باشد، مانعی ندارد.