بنابر اعلام وزارت آموزش و پرورش فلسطین، نزدیک به 13 هزار نفر از 50 هزار شهید غزه، دانشجو و دانشآموز هستند. 21 هزار دانشجو و دانشآموز نیز در غزه مجروح یا معلول شدهاند.
آموزش در هر سرزمینی، نماد توسعه و سرزندگی است. مدارس و دانشگاهها نهادهایی هستند که در آنها انسانها برای ساختن آیندهای بهتر گرد هم میآیند؛ مکانی که در آن رؤیاها جوانه میزنند و مهارتها برای فردای روشنتر پرورش مییابند. در هر گوشهای از این کره خاکی، دیوارهای مدارس، آینهای از تخیلات کودکان است؛ نقاشیهایی که از آیندهای شاد حکایت میکنند و صدای خنده و شادی دانشآموزان، از در و دیوار آنها به گوش میرسد. اما گویی غزه و دانشآموزان فلسطینی، یک «استثنا تلخ» هستند. در سرزمین اشغالشده فلسطین، مدارس و دانشگاهها، نه محل پرورش امید، بلکه هدف هجوم و تجاوز رژیم صهیونیستی شدهاند. جایی که بهجای صدای خنده، تنها فریاد کودکان و صدای بمب و موشک طنینانداز است. جایی که هر روز، قلمها شکسته و کتابها در میان دود و خاکستر و خون گم میشوند. روز دوشنبه بود که رسانهها گزارش دادند، رژیم صهیونیستی به چهار مدرسه حمله کرده و دهها فلسطینی را که در ساختمانهای نیمه مخروبه آن پناه گرفته بودند، به خاک و خون کشیده است. این تنها یک خبر نیست، بلکه روایت تلخی از محرومیت فلسطینیان از ابتدائیترین حق انسانیشان؛ حقِ آموزش و زندگی در آرامش است. اما دیروز در گزارشی شوکهکننده، «وزارت آموزش و پرورش» و «آموزش عالی فلسطین» اعلام کرد 12 هزار و 799 دانشآموز و دانشجوی فلسطینی در حملات رژیم صهیونیستی به شهادت رسیدهاند و 20 هزار و 942 نفر نیز از زمان آغاز حملات رژیم اسرائیل به نوار غزه و کرانه باختری مجروح شدهاند. طبق این بیانیه از این تعداد، بیش از 12 هزار و 681 دانشجو و دانشآموز در نوار غزه و 118 نفر دیگر در کرانه باختری شهید شدهاند. وزارت آموزش و پرورش فلسطین همچنین اشاره کرد 631 دانشآموز و دانشجوی فلسطینی در کرانه باختری مجروح شدهاند و نیروهای امنیتی اسرائیل 538 نفر را دستگیر کردهاند. همچنین در سکوت سازمانهای بینالمللی و کشورهای مدعیان حقوق بشری طبق آمار «وزارت بهداشت فلسطین» شمار شهدای غزه از هفتم اکتبر سال گذشته (15 مهر 1402) از مرز 45 هزار نفر گذشت.
زمزمههای یک توافق
از ابتدای جنگ رژیم صهیونیستی علیه فلسطین، یکی از اهداف اصلی این رژیم بازگرداندن اسرای صهیونیست بوده است. با این حال، با گذشت نزدیک به 450 روز، رژیم هنوز نتوانسته حتی اُسرای خود را نجات دهد. این ناکامی فشارهای زیادی را بر دولت «بنیامین نتانیاهو» وارد کرده و موجب اعتراضات گسترده در داخل سرزمینهای اشغالی شده است. بسیاری از مقامات ارتش و فرماندهان پیشین این رژیم، با توجه به این شرایط، خواستار آتشبس شدهاند.«نتانیاهو» که پیشتر وعده داده بود با اجرای طرح نسلکشی موسوم به «ژنرال» از نیمههای مهرماه، اسرای صهیونیست را آزاد کند، همچنان با شکست در این هدف روبهروست. طرح مذکور که شامل حملات سنگین هوائی و زمینی به نوار غزه بوده، نهتنها به آزادی اسرا منجر نشده، بلکه انتقادهای بینالمللی بهدلیل نقض گسترده حقوق بشر و هدف قرار دادن غیرنظامیان را نیز به همراه داشته است.
طوری که نتانیاهو در دادگاههای بینالمللی به نسلکشی و جنایت علیه بشریت محکوم شد. در چنین شرایطی، رژیم صهیونیستی برای توافق تبادل اسرا به تکاپو افتاده است. روز گذشته، «عومر دوستری»، سخنگوی نخستوزیر رژیم صهیونیستی، از پیشرفت در روند مذاکرات دستیابی به توافق تبادل اسرا با مقاومت فلسطین در نوار غزه خبر داد و گفت: «نتانیاهو ترجیح میدهد جزئیات مذاکرات توافق را منتشر نکند.» «یسرائیل کاتس»، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی نیز، دوشنبه گذشته تأکید کرده بود: «ما بیش از هر زمان دیگری به معامله تبادل اسرا نزدیک هستیم. اسرا هدف اول ما در این جنگ هستند و حتی دستیابی به یک معامله جزئی نیز برای ما اهمیت دارد.» این اظهارات نشان میدهد که ناتوانی در آزادسازی اسرا به یک بحران سیاسی برای دولت «نتانیاهو» تبدیل شده و آنها را وادار به مذاکره با حماس کرده است.
جزئیاتی از آتشبس
در همین حال، منابع عبریزبان جزئیات جدیدی از توافق پیشنهادی آتشبس میان رژیم صهیونیستی و حماس را افشا کردهاند. «ایسنا» در این باره به نقل از شبکه ۱۴ تلویزیون رژیم صهیونیستی نوشت، در این توافق احتمالی، آزادی ۷۰۰ تا ۱۰۰۰ اسیر فلسطینی در ازای آزادی دهها اسیر اسرائیلی مطرح شده است. این شبکه گزارش داده که رژیم صهیونیستی امیدوار است توافق تبادل اسرا پیش از تغییر دولت در ایالات متحده نهائی شود.
در این میان، مقاومت فلسطین نیز اعلام کرده که تنها در صورتی به آتشبس تن میدهد که شروط کامل فلسطینیان، شامل پایان حملات هوایی، رفع محاصره غزه و آزادی تعداد بیشتری از اسرای فلسطینی پذیرفته شود. منابع نزدیک به حماس تأکید کردهاند که مقاومت از موضع خود عقبنشینی نخواهد کرد و هر توافقی باید تضمینکننده حقوق مردم فلسطین باشد.
هلاکت دو نظامی صهیونیست در رفح
رفح، جنوبیترین شهر نوار غزه، به عنوان یکی از مهمترین پایگاههای مقاومت فلسطین شناخته میشود. این شهر نماد ایستادگی در برابر تجاوزات رژیم صهیونیستی است؛ شهری که شهید بزرگ مقاومت، «یحیی سنوار»، تا آخرین لحظات عمر خود در آن با دشمن صهیونیستی جنگید و سرانجام قهرمانانه به درجه رفیع شهادت نائل شد. از زمان شهادت «سنوار»، نیروهای مقاومت حملات سنگینی را علیه ارتش رژیم صهیونیستی ترتیب دادهاند. در جریان این حملات، تاکنون دهها صهیونیست به هلاکت رسیدهاند. تنها در روز دوشنبه، به گزارش رسانهها، دو نظامی صهیونیست کشته شدند.«خبرگزاری فارس» به نقل از منابع «اسرائیلی»، صبح دیروز (سهشنبه) اعلام کرد، دو نظامی «اسرائیلی» در منطقه «رفح» در جنوب نوار غزه در جریان درگیری با گروههای مقاومت فلسطین و فروریختن یک ساختمان کشته شدهاند. بر اساس این گزارشها، این نظامیان پس از به دام افتادن در کمین نیروهای مقاومت از پا درآمدهاند. علاوهبر این، منابع صهیونیستی تأیید کردهاند که دستکم پنج نظامی دیگر در این درگیری مجروح شدهاند. همچنین شبکه خبری فلسطینی «شهاب» گزارش داد که رژیم صهیونیستی در واکنش به این شکست، حملات سنگینی را به اردوگاههای آوارگان در منطقه ساحلی «المواصی» واقع در غرب شهر رفح انجام داده است. در این حملات، تانکهای رژیم صهیونیستی اقدام به گلولهباران گسترده این منطقه کردهاند که منجر به تخریب وسیع منازل و زیرساختها شده است.
سایر رویدادها
* وزارت جنگ رژیم صهیونیستی از زخمیشدن بیش از ۱۳ هزار و ۵۰۰ صهیونیست از هفتم اکتبر (15 مهر 1402) سال گذشته میلادی تاکنون خبر داد.
* «بنیامین نتانیاهو» تل آویو را به مقصدی نامعلوم ترک کرده و گمانهزنیهای زیادی در این باره انجام گرفته است. با این حال برخی رسانه های عبری زبان گزارش داده اند که «نتانیاهو» وارد خاک سوریه شده و از منطقه جبل الشیخ بازدید داشته است اما تلاش شد تا به گونه ای اعلام شود که او عازم قاهره است