استفتاء از رهبر معظم انقلاب اسلامی:
ربا در فروش طلا و نقره
۱۴۰۳/۱۰/۱۴
ربا در فروش طلا و نقره
س) آیا در خرید و فروش طلا و نقره ربا محقق میشود؟
ج) اگر طلا را به طلا، یا نقره را به نقره بفروشد، (سکه باشد یا زیور آلات)
در صورتی که وزن یکی از آنها زیادتر از دیگری باشد معامله حرام و باطل است. ولی اگر طلا را به نقره، یا نقره را به طلا بفروشد، معامله صحیح است و لازم نیست وزن آنها مساوی باشد.
معاوضه طلا با طلا
س) در مبادله طلا با طلا در صورتی که وزن آنها متفاوت باشد، آیا با ضمیمه کردن یک جنس دیگر به طلایی که وزنش کم میباشد معامله را از ربوی بودن خارج میکند؟
ج) در فرض مذکور، اگر چیزی ضمیمه میشود تا طلای اضافی در مقابل آن قرار بگیرد و غرض، فرار از ربا نباشد، اشکال ندارد و معامله ربوی نخواهد بود.
تبصره: معامله ۵ گرم طلا با ۴ گرم طلا به خاطر زیادی، ربا بوده و حرام است؛ ولی اگر ۵ گرم طلا در مقابل ۴ گرم طلا و مقداری پول معاوضه شود صحیح است. چون یک گرم طلای اضافی در مقابل پول قرار میگیرد.
معاوضه طلای دست دوم با طلای نو
س) آیا خرید و فروش طلا به صورتی که امروزه در بازار رایج است، از نظر شرعی صحیح است؟ (یعنی مشتری طلای دست دوم را داده و در مقابل طلای نو میخرد)
ج) اگر طلای دست دوم را به قیمت معیّنی به او بفروشید و بعد طلای نو را به قیمت معیّن بخرید، اشکال ندارد.
تبصره: اگر معامله جداگانهای برای طلای دست دوّم و معامله دیگری برای طلای نو صورت میگیرد، صحیح است. ولی اگر طلای دست دوّم در مقابل طلای نو معاوضه بشود، گرفتن طلا یا پول اضافی جایز نیست. مثلاً معاوضه ۵ گرم طلای کهنه در مقابل ۴ گرم طلای نو صحیح نیست، و همچنین معامله ۵ گرم طلای کهنه و پرداخت مقداری پول در مقابل ۵ گرم طلای نو جایز نیست و ربا میشود.