۵۲۶ - رئیسجمهور : کاهش13 درصدی نرخ تورم طی 8 ماه ۱۴۰۱/۰۱/۲۶
آیتالله سیدابراهیم رئیسی عصر روز پنجشنبه در نشست صمیمی با جمعی از هنرمندان کشورمان، آثار غنی هنری در سراسر کشور را نشانگر تمدن بزرگ ایرانی- اسلامی دانست و اظهار داشت: این آثار هنری تمدنساز، جلوههایی از خلاقیت، نوآوری و اندیشه مردان و زنانی است که در طول تاریخ در این سرزمین زیستهاند و امروز وظیفه داریم آنها را به بهترین شکل به نسلهای آینده معرفی کنیم.
وی گفت: هنر میتواند بهترین و پیچیدهترین مفاهیم عالی را به نسلها و عصرها منتقل کند و با هنر میتوان در بسیاری از موضوعات به فهم مشترک رسید.
رئیسی حمایت عادلانه در حوزه هنر را حائز اهمیت دانست و اظهار داشت: تخصیص اعتبارات، ظرفیتها و امکانات به بخش هنر باید متناسب با اهمیت این عرصه باشد.
رئیسجمهور ضرورت توجه به امورات پیشکسوتان عرصه هنر را مورد تاکید قرار داد و گفت: پیشکسوتان چراغ راه هستند و همواره باید مورد حمایت قرار بگیرند، در عین حال لازم است به جوانان هم میدان داده شود تا در کنار پیشکسوتان روند رشد و بالندگی را سپری کنند.
رئیسی در ادامه پیشنهاد مطرح شده درخصوص توجه به اصل ۴۴ و تقویت بخش خصوصی در بخش هنر را مورد اشاره قرار داد و با تاکید بر اهتمام دولت بر این موضوع گفت: اعتقاد عمیق داریم که اقتصاد هنر باید به بخش خصوصی واگذار شود. دولت در این عرصه نقش هدایت، نظارت و حمایت را بر عهده دارد تا این موضوع به نتیجه مطلوب برسد.
علت گرانی تورم بالای 40 درصد در چهار سال گذشته
رئیسجمهور همچنین در حاشیه این دیدار در گفتوگو با ایرنا درخصوص علت گرانیها با بیان اینکه چهار سال تورم بالای ۴۰ درصد و رشد اقتصادی نزدیک به صفر، علت اصلی گرانیهاست، گفت: نرخ رشد تورم مهار شده و در ماههای آتی کمتر و کمتر خواهد شد.
وی با تأکید بر اینکه کسی حق ندارد از تورم ساختاری موجود برای تأمین اغراض شخصی یا گروهی سوءاستفاده کند، افزود: دولت هم سیاستهای پولی مالی را اصلاح، و هم با گرانفروشی مبارزه میکند.
رئیسجمهور، دستور مهار اسب سرکش تورم را برنامه اصلی معیشتی دولت در ۸ ماه گذشته عنوان کرد و ادامه داد: چهار سال تورم بالای ۴۰ درصد و رشدهای اقتصادی منفی یا نزدیک به صفر، به قدرت خرید مردم به ویژه قشرهای ضعیف آسیبهای جدی زده است؛ بنابراین فوریترین دستور کار دولت به جلوگیری از سیل تورم و تلاش برای بهبود قدرت خرید خانوار اختصاص پیدا کرد.
رئیسی افزود: اتخاذ تصمیمات مهم پولی و مالی در این مدت موجب شد که نرخ تورم دوازده ماهه از حدود ۶۰ درصد در شهریور ۱۴۰۰ به ۴۶ درصد در اسفند ۱۴۰۰ رسیده؛ یعنی بیش از ۱۳ واحد درصد کاهش داشته است.
وی با بیان اینکه اقدامات انجام شده توسط دولت به این معنی نیست که در این مدت قیمت کالاها و خدمات افزایش نداشته است، تصریح کرد: موفقیت دولت این است که ظرف هشت ماه توانسته تا حدّی جلوی سیل تورمی گذشته را بگیرد.
رئیسجمهور با تأکید بر اینکه هنوز سیل تورم و خرابی آن بهطور کامل متوقف نشده است، افزود: ما در دولت سیزدهم نشان دادیم که میتوانیم سرعت تورم را کم و در ماههای آینده نیز انشاءالله کمتر و کمتر کنیم تا به تدریج اقتصاد ملی بتواند از زیر آوار تورمی کمر راست کند.
رئیسی ادامه داد: البته در کنار تورم به عنوان علت ساختاری گرانیها، بعضی سوءاستفادهها نیز وجود دارد که اساساً دستگاههای نظارتی دولت موظف به جلوگیری از این سوءاستفادهها هستند.
وی لزوم برخورد با سوءاستفادهکنندگان را برنامه جدی دولت عنوان و خاطر نشان کرد: باید مراقبت شود عدهای به بهانه وجود این تورم ساختاری، برای تأمین منافع و اغراض نامشروع شخصی یا گروهی، قیمتها را فراتر از واقعیتهای اقتصادی به مردم تحمیل نکنند و وظیفه بخشهای نظارتی در اینجا آن است که مراقبت کنند تا در حق مردم اجحاف نشود.
رئیس جمهور با اشاره به تلاش نهادهای نظارتی برای جلوگیری از افزایش قیمتها، گفت: تاکنون اقدامات نهادهای نظارتی در این عرصه نتیجهبخش بوده و این اقدامات در مواردی توانسته دستهای پُشت پرده در ایجاد فشار گرانی به مردم را شناسایی و اقدامات مخرب آنها در بازار را خنثی کند.
رئیسی همچنین تأکید کرد: دولت اقدامات مؤثر در هر دو بخش، یعنی تداوم اصلاح سیاستهای پولی- مالی، و مبارزه با گرانفروشی را انشاءالله با جدیت پیگیری خواهد کرد تا بتوانیم فشار گرانی بر معیشت مردم عزیز را به تدریج کم و کمتر کنیم.
پیشبینی بانک جهانی از رشد 3/7 درصدی اقتصاد ایران در ۲۰۲۲
اظهارات رئیسجمهور در حالی است که بانک جهانی نیز پیشبینی خود از رشد اقتصادی ایران در سال ۲۰۲۲ را به ۳.۷ درصد افزایش داد و از بهبود وضعیت تورم، تراز حسابهای جاری و تراز مالی دولت در این سال در مقایسه با سال قبل از آن خبر داد.
این نهاد بینالمللی که در ژانویه (دیماه) 2022 رشد اقتصادی 2.4 درصدی را برای ایران در این سال پیشبینی کرده بود در گزارش جدید خود این رقم را به 3.7 درصد افزایش داده است.
این گزارش همچنین از بهبود وضعیت تورم، تراز حسابهای جاری و وضعیت مالی دولت ایران در سال 2022 در مقایسه با سال قبل از آن خبر داده است.
در حالی که نرخ تورم ایران در سال 2021 بالغ بر40.7 درصد بوده پیشبینی شده است نرخ تورم ایران در سال 2022 به 37.6 درصد کاهش یابد.
تراز حسابهای جاری ایران در سال میلادی گذشته معادل 1.8 درصد تولید ناخالص داخلی بوده که بر اساس پیشبینی بانک جهانی این رقم در سال جاری به معادل4.7 درصد تولید ناخالص داخلی ایران میرسد.
بر اساس برآوردهای این نهاد بینالمللی تراز مالی دولت ایران در سال گذشته معادل منفی 5.5 درصد تولید ناخالص داخلی بوده و پیشبینی میشود این رقم در سال جاری به معادل 3.7 درصد جی دی پی برسد که بیانگر کاهش کسری بودجه دولت نسبت به سال قبل از آن است.
خروج اقتصاد ایران از رکود دهساله
همچنین بانک جهانی در بخش گزارش اقتصاد ایران که در ماهآوریل ۲۰۲۲ (فروردین ۱۴۰۱) منتشر شده است، گفت: اقتصاد ایران تحت تأثیر بخشهای نفت و خدمات، به احیای تدریجی خود که از اواسط سال ۲۰۲۰ آغاز شده است، ادامه میدهد.
این بانک افزود: با این حال، کمبود آب و انرژی منجر به کوچک شدن بخشهای کشاورزی و صنعت شده است. تنها یک سوم از مشاغل از دست رفته در دوره همهگیری کرونا تاکنون جبران شده است. کاهش درآمد نفتی منجر به کسری بودجه شده و بر فشارهای تورمی که به دلیل عملیاتهای تامین مالی کسری بودجه ایجاد شده، افزوده است. بانک جهانی در ادامه گزارش خود اضافه کرد: اقتصاد ایران که با دو دوره تحریمهای اقتصادی، قیمت ثابت نفت و همه گیری کرونا مواجه شده است، به آرامی از رکود یک دهه گذشته خارج میشود. چالشهای تغییرات اقلیمی از جمله گرمای بالا و بارندگی کم در ایران به رشد اقتصادی، بهویژه در بخشهای کشاورزی و صنعت مبتنی بر نیروی کار این کشور صدمه زده است.
این بانک پیشبینی کرد که متوسط رشد تولید ناخالص داخلی در میانمدت معتدل باقی بماند زیرا تداوم تأثیر همهگیری کرونا باعث ضعیف شدن تقاضای داخلی و جهانی همچنان بر اقتصاد ایران میشود در حالی که تجارت، بهویژه صادرات نفت این کشور به دلیل تحریمهای مداوم در محدودیت قرار دارد.
بانک جهانی ادامه داد: افزایش بیشتر قیمت نفت میتواند مستقیماً درآمدهای مالی ایران را افزایش داده و به طور غیرمستقیم منجر به رشد سریعتر حجم صادرات نفت این کشور شود. این بانک یادآور شد: خطرات در مقابل اقتصاد ایران مربوط به بروز سویههای جدید کرونا، بدتر شدن تاثیر تغییرات آب و هوا و تشدید تنشهای ژئوپلیتیکی از جمله تاثیر جنگ اوکراین بر قیمتهای جهانی غذا و واردات ایران است.
مصمم به جبران عقبماندگی در حوزه ساخت مسکن هستیم
رئیسجمهور همچنین روز پنجشنبه در دیدار با مدیران ارشد بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با اشاره به نیاز سالانه کشور به یک میلیون مسکن و ضرورت جبران عقبماندگیهای گذشته در این زمینه بر ضرورت سرعت در ساخت مسکن و تحویل به هنگام به متقاضیان تاکید کرد و گفت: البته نباید مسئله سرعت در کار، سبب شود که دقت و کیفیت در ساخت مسکن نادیده گرفته شود. وظیفه شما ساخت مسکن ایمن، مطمئن و مستحکم است و هر گونه کمتوجهی به این اصل زیانهای سنگینی در پی خواهد داشت.
رئیسی با تاکید بر اهمیت ساخت مسکن در شهرها و روستاها، متناسب با جلوههای فرهنگ و معماری ایرانی و اسلامی، به لزوم توجه به شعار امسال در این زمینه اشاره کرد و افزود: مسکنسازی، صنعتی پیشران و زیربنایی است بنابراین ساخت مسکن باید دانشبنیان و مبتنی بر علم و فناوریهای نوین باشد و با توجه به حوادث فراوان طبیعی نظیر سیل و زلزله در کشور مقاومسازی به عنوان اصلی مهم مورد توجه قرار گیرد.
رئیسی خدمات فراوان بنیاد مسکن و دیگر نهادهای انقلابی را در شرایط پس از وقوع حوادث طبیعی افتخارآمیز دانست و گفت: با همت و تلاش بیوقفه جهادگران این عرصه و با استفاده از تجربههای ارزنده و درخشان بعد از انقلاب، باید نیاز و کمبود مسکن که در حال حاضر بر اساس قانون یک میلیون واحد در سال است تامین شود.
رئیسجمهور نقش مسکن و سرپناه مطمئن را در جلوگیری از مهاجرت روستائیان و حاشیهنشینی در شهرها مهم برشمرد و اظهار داشت: تامین مسکن در کنار فراهم کردن امکانات زندگی و ارایه تسهیلات و خرید محصول کشاورزان میتواند زندگی در روستا را با صرفه کند و از ضرورتهای اساسی است.
رئیسی لزوم ساخت مسکن ارزانقیمت و در عین حال استاندارد در شهرها و روستاها را مورد تاکید قرار داد و گفت: همه نهادها و دستگاههای فعال و موثر در حوزه مسکن باید ارزانسازی و سهولت در امکان دسترسی به مسکن را برای مردم بهویژه نیازمندان فراهم سازند.
ضرورت تسهیل سفر آسان و ارزان زائران به اماکن زیارتی خارج و داخل کشور
آیتالله رئیسی در نخستین جلسه شورای عالی حج و زیارت که پس از ۸ سال برگزار میشد نیز، بر ضرورت تسهیل و ارزانسازی سفر به اماکن زیارتی خارج و داخل کشور تاکید کرد.
رئیسجمهور در این جلسه، تسهیل سفرهای زیارتی را از وظایف مهم دانست و با اشاره به آثار و برکات این سفرهای معنوی اظهار داشت: لازم است سازمان حج و زیارت با همکاری وزارتخانههای مربوطه شرایط مناسبی را برای سفر آسان و ارزان زائران به اماکن زیارتی به ویژه عتبات عالیات و سوریه از مسیرهای هوایی و زمینی فراهم کند.
وی با اشاره به گلایههای به حق مردم از گرانی نامتعارف هزینههای سفر از طریق هوایی خصوصا در برخی مقاطع زمانی ویژه، به دستگاههای دولتی مربوطه گوشزد کرد: اجازه ندهید عدهای به نام سفرهای معنوی و زیارتی که مورد اشتیاق عموم مردم است به سوداگری و منفعتطلبی پرداخته و مردم را تحت فشار قرار دهند.
رئیسی همچنین انجام پیگیریهای لازم برای بازگشایی مرزهای زمینی با عراق را مورد تاکید قرار داد.
رئیسجمهور همچنین با هدف کاهش قیمتها و تسهیلگری سفر زائران دستور داد فرآیند چارترینگ هواپیماهای سفر به عتبات توسط وزارت راه و شهرسازی و سازمان هواپیمایی کشوری، به سازمان حج و زیارت نیز واگذار شود.
در این جلسه همچنین با دستور رئیسجمهور مقرر شد با توجه به فرصتِ باقیمانده تا زمان حج تمتع، تمهیدات لازم برای انجام این مناسک دینی از سوی دستگاههای دولتی فراهم و نیازمندیها در این زمینه تامین شود.
۳ ساعت مطالبهگری بدون تعارف از رئیسجمهور
چهارشنبه ۲۴ فروردین ماه و در یازدهمین روز از ماه مهمانی خدا، رئیسجمهور در نهاد ریاست جمهوری میزبان جمعی از دانشجویان و فعالان تشکلهای دانشجویی بود و پس از شنیدن حرفها و دردلهای آنها، با مهمانان خود بر سر سفره افطار نشست.
رئیسجمهور در بخشی از این مراسم با استقبال از انتقادهای انجام شده از سند تحول دولت و قدردانی از اینکه دانشجویان این سند را مطالعه کردهاند، اظهار داشت: میتوانید بررسی کنید که کدام یک از دولتهای قبل سند تحول و یا برنامه مدونی ارایه دادند؟ برای سند تحول دولت، حداقل ۵۰۰ صاحبنظر و ۱۶اندیشکده مشارکت داشتند، ضمن اینکه آن را بطور عمومی منتشر کردیم تا مورد نقد قرار گرفته و براساس آن اصلاحات نهایی را انجام دهیم تا به یک سند فاخر و قابل اتکا برسیم.
رئیسی به موضوع خودرو هم پرداخت و گفت: عقبماندگیهای جدی در این حوزه وجود دارد و اصلاح مدیریت و کیفیت و شکستن انحصار در این حوزه از برنامههای دولت است و تصمیم گرفتیم تا سهم دولت در این حوزه را در بورس عرضه کنیم.
رئیسجمهور ضرورت استفاده از ظرفیت جوانان و دانشجویان را مورد تأکید قرار داد و گفت: به استانداران و وزرا اعلام کردم که حتماً حلقه مشاوره و مشورت از نخبگان و دانشجویان داشته باشند.
رئیسی تأکید کرد: باید روند کسب دانش و آینده دانشجویان قابل پیشبینی باشد و وزیر علوم موظف است دغدغه دانشجویان در این حوزه را برطرف کند، تا دانشجو بداند که آیندهاش تضمینشده است.
اجرایی شدن راه آهن شلمچه- بصره منافع اقتصادی و اجتماعی دو ملت را تأمین میکند
رئیسی روز پنجشنبه همچنین در دیدار فواد حسین وزیر خارجه عراق تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران همواره بر یکپارچگی، تمامیت ارضی و اتحاد همه اقوام و مذاهب در عراق که زمینهساز حفظ ثبات است تاکید کرده و از آن حمایت میکند.
رئیسجمهور در ادامه با تاکید بر اینکه تهران از کشورهای همسایه به ویژه عراق انتظار جدی دارد که اجازه هیچگونه حضور مخلّ امنیت جمهوری اسلامی ایران را چه در مناطق تحت کنترل دولت فدرال چه در نواحی تحت هدایت اقلیم کردستان را ندهد، اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران برادری خود را نسبت به همسایگان در عمل ثابت کرده و دوست دوران رزم بوده و نه فقط دوست دوران بزم، و لذا انتظار داریم کشورهای همسایه نیز نسبت به توطئههای دشمنان هوشیار باشند.
رئیس شورای عالی امنیت ملی با یادآوری پیام یکی از مقامات ارشد اقلیم کردستان عراق به وی مبنی بر اینکه اگر حاج قاسم سلیمانی نبود اقلیم کردستان نبود اشاره کردند که متاسفانه اقلیم دچار غفلتهایی شده است ولی جمهوری اسلامی ایران تحرکات رژیم صهیونیستی را با دقت تحت نظر دارد و همکاری با این رژیم کودککش قابل پنهان کردن نیست و به هیچعنوان اجازه نمیدهیم که آنها از طریق هیچ کشوری از جمله عراق، امنیت منطقه را به خطر بیندازند.
رئیسجمهور در این دیدار همچنین خواستار اجرایی شدن سریعتر راه آهن شلمچه- بصره و نیز تسهیل تردد و تکریم زائران ایرانی شد و آنها را در راستای منافع اقتصادی و اجتماعی دو ملت توصیف کرد.