۱۴۸۳ - در رزمایش ذوالفقار ۱۴۰۱ ارتش انجام شد: انهدام پهپادهای متخاصم توسط سامانه بومی ۱۵ خرداد ۱۴۰۱/۱۰/۱۰
در ادامه مرحله اصلی رزمایش ذوالفقار ۱۴۰۱ ارتش، پهپادهای نیروهای نارنجی حملهور سازماندهیشده که قصد ورود به منطقه عمومی رزمایش را داشتند، توسط سامانههای راداری گسترش یافته در منطقه عمومی رزمایش، کشف، شناسایی، رهگیری و سپس با هماهنگی شبکه یکپارچه پدافند هوایی کشور به منظور درگیری و انهدام به سامانه موشکی ارتفاع کم مجید و سامانه کنترل آتش توپخانهای خاتم واگذار که با شلیک موفق موشک و گلولههای توپخانهای از این سامانهها، سرنگون شدند.
سامانه موشکی پدافند هوایی چابک مجید نخستین سامانه موشکی الکترواپتیک با بُرد درگیری 8 کیلومتر است و با توجه به نوع عملکرد و چابکی و چالاکی و قابلیت جابهجایی تاکتیکی سریع پس از اجرای عملیات، امکان رهگیری توسط سامانههای سیگنالی و شناسایی و هرگونه مقابله توسط دشمن را ناکام میگذارد.
همچنین این سامانه مجهز به دوربین بُرد بلند حرارتی است که در این رزمایش ضمن تلفیق با سامانه کنترل آتش توپخانهای راداری خاتم، قابلیت شبکهپذیری این سامانه نیز مورد ارزیابی قرار گرفت و با عملکرد دقیق توان رزم نیروی پدافند هوایی ارتش در درگیری با اهداف در بُرد و ارتفاع کم را به نحو چشمگیری افزایش داد.
هدف قرار گرفتن مواضع و استحکامات دشمن
در مراحل عملیاتی رزمایش مشترک ذوالفقار ارتش، تیپ 55 هوابرد با استفاده از ادوات زرهی و نفربرها و حضور یگانهای توپخانه، پهپادهای شناسایی و تهاجمی، هوانیروز و تیپهای پیاده مکانیزه و با پشتیبانی آتش سنگین نیروی هوایی ارتش، مواضع و استحکامات دشمن را منهدم ساختند.
در این مرحله از رزمایش پهپادهای شناسایی تمامی مناطق رزمایش را شناسایی و عکسبرداری کرده و اطلاعات را برای اجرای عملیات یگانهای شرکتکننده به ستاد فرماندهی و کنترل ارسال میکنند، همچنین پهپادهای رزمی و تهاجمی نیز عملیات پشتیبانی را اجرا کردند.
امیر سرتیپ علیرضا شیخ سخنگوی رزمایش با اشاره به حضور بالگردهای هوانیروز در شرایط سخت جوی بیان کرد: بالگردهای هوانیروز ارتش در این مرحله از رزمایش با انجام پروازهای عملیاتی در شرایط نامساعد آب و هوایی توانستند توان عملیاتی خود را به نمایش بگذارند. این بالگردها با اجرای عملیات هوایی یگانهای توپخانه و پیاده مکانیزه را در منطقه عمومی رزمایش پشتیبانی کردند.
امیر سرتیپ علیرضا شیخ در پایان خاطرنشان کرد: قدرت آتش سنگین، نقطهزنی و تحرک یگانهای توپخانه، هوانیروز و... از جمله ویژگیهای مهم یگانهای شرکتکننده در این مرحله از رزمایش بود که اجازه نفوذ به دشمن را در خاک کشور ندادهاند.
حضور موفق سامانه 15خرداد
در ادامه مرحله اصلی رزمایش ذوالفقار ۱۴۰1 ارتش، پهپادهایی که در قالب نیروی متخاصم سازماندهی شده بودند قصد ورود به منطقه عمومی رزمایش را داشتند، طی فرآیند عملیاتی (کشف، شناسایی، رهگیری، درگیری و انهدام) ابتدا توسط طیف گوناگون سامانههای راداری نیروی پدافند هوایی ارتش کشف و پس از شناسایی در مرکز فرماندهی و کنترل رعد نیروی پدافند هوایی ارتش، به سامانه بومی
15 خرداد واگذار شد و تحت کنترل آن مرکز با شلیک موفق موشک نسبت به انهدام پهپادهای مهاجم اقدام شد.
کشف اهداف پرسهزن با سطح مقطع راداری کم و اجرای تیراندازی زمین به هوای شبانه توسط سامانههای توپخانهای علیه اهداف هوایی متخاصم از جمله اقداماتی بود که در این مرحله از رزمایش توسط نیروی پدافند هوایی ارتش اجرا شد.
گفتنی است؛ سامانه موشکی ۱۵ خرداد یک سامانه پدافند هوایی میانبرد است که توانایی درگیری موثر با طیف متعدد اهداف با قابلیتهای آفندی بالا مانند هواپیماهای شناسایی، بمبافکنها و جنگندههای تاکتیکی تا برد 200 کیلومتر را داراست. این سامانه میتواند اهداف با سطح مقطع راداری کمتر همچون پهپادها را در برد 150 کیلومتر کشف و همزمان ردگیری کند. سامانه پدافند هوایی 15 خرداد قادر است تعداد 6 هدف را بهطور همزمان کشف و ردگیری کرده و با طیف متنوع موشکهای بومی همچون صیاد 2 و 3 نسبت به انهدام آنها اقدام کند.
عملیات ترکیبی بالگردهای نیروی زمینی و دریایی ارتش
امیر سرتیپ علیرضا شیخ سخنگوی رزمایش مشترک ذوالفقار 1401 ارتش گفت: بالگردهای تهاجمی کبرای هوانیروز ارتش برای اولینبار طی یک عملیات مشترک با بالگردهای RH, SH و AB-212 بر روی عرشه شناورهای نیروی دریایی ارتش عملیات نشست و برخاست را انجام دادند و به اجرای عملیات در شرایط سخت جوی پرداختند. این عملیات با توجه به تمامی ظرفیتها و توانمندیهای هوانیروز ارتش، برای نخستینبار توسط بالگردهای تکور و شکاری هوانیروز در سواحل مکران بهصورت مشترک با هوادریا با بالگردهای هوانیروز انجام شد.
سخنگوی رزمایش ذوالفقار ۱۴۰۱ ارتش گفت: مهمترین وجه این عملیات مشترک، افزایش تواناییها و مهارتهای خلبانان هوانیروز ارتش است.
گفتنی است؛ هوانیروز ارتش در تمامی عملیاتها اعم از آبی خاکی، عملیات رزم شبانه، تسلیح بالگردها و تیراندازی شبانه و... را در رزمایشهای گذشته با موفقیت انجام داده است.
هشدار ارتش به پرندههای جاسوسی آمریکا
امیر سرتیپ علیرضا شیخ سخنگوی رزمایش ذوالفقار1401 در گفتوگویی تلویزیونی در مورد تهدیدات دشمنان و رصد آنان حین رزمایش در خلیجفارس گفت: در فرآیند فازهای تاکتیکی رزمایش برخوردهای متعددی از حضور نیروهای بیگانه خصوصا حضور هواپیماهای جاسوسی آمریکا در منطقه را داشتیم که با مراقبت پدافند هوایی و اطلاعات ارتش ایران مورد رصد قرار گرفتند و به آنها هشدار داده شد. در روزهای گذشته چندین مورد هواپیمای جاسوسی را داشتیم که به محض نزدیک شدن به منطقه رزمایش و در منطقه نظارت ما هشدار دریافت کردند.
شیخ تصریح کرد: در تمامی تمرینات رزمی چنین اتفاقاتی رخ میدهد، وقتی فعالیت در منطقه بیشتر میشود حساسیت نیز افزایش مییابد از این جهت عموما میخواهیم براساس قوانین بینالمللی پاسخ مناسب را به دشمن دهیم و آنها را از منطقه خود دور کنیم و به آنها ثابت کنیم که در رصد ما هستند. خوشبختانه به محض حرکت پرندههای آنها از پایگاههایشان در رصد ما قرار میگیرند و به محض مشخص شدن جهت حرکتشان هشدار دریافت میکنند.
حضور موفق ابابیل 5 با بمب قائم
در ادامه مراحل عملیاتی رزمایش مشترک ذوالفقار 1401 ارتش، پهپادهای انهدامی و رزمی آرش، باور و ابابیل5 با پرتاب از عرشه ناوشکن جمهوری اسلامی ایران «سهند» و پرواز از پایگاه پهپادی ارتش در منطقه غرب از فواصل دوردست، اهداف ساحلی را منهدم کردند.
در این مرحله که انواع پهپادهای تهاجمی، شناسایی و رهگیر مشارکت داشتند، پهپاد تهاجمی ابابیل5 که به تازگی به یگان پهپادی نیروی دریایی پیوسته است، برای اولینبار در رزمایش سالانه ارتش شرکت و توانست با شلیک بمب قائم به خوبی و با موفقیت اهداف خود را در دریا منهدم کند.
همچنین، پهپادهای شناسایی ـ رزمی کمان12 نیروی هوایی ارتش از یکی از پایگاههای پهپادی ارتش در جنوب غرب کشور در رزم مشترک پهپادی عملیات شناسایی، رهگیری و مقابله با نیروها در نقش مهاجم را اجرا کردند. این پهپادها قابلیت انجام انواع عملیات در شرایط مختلف جوی را داشته و ضمن توانایی اجرای پرواز جمع(swarm) قادر هستند فرماندهی و کنترل صحنه نبرد، عملیات ترکیبی، فریب اطلاعاتی، مراقبت، هدفیابی، جنگ الکترونیک، شنود و رهگیری، انهدامی و سرکوب سامانههای پدافندی را اجرا کنند. بمب قائم گونهای از بمبهای هدایتشونده مینیاتوری است که میتوان آن را توسعهیافته خانواده بمبهای سدید دانست. این بمب به دو نوع سرجنگی اپتیکی و حرارتی مجهز است و در حال حاضر بر روی پهپادهای مهاجر۶، ابابیل 4 و 5 و کمان۱۲ نصب میشود.
امیر سرتیپ شیخ سخنگوی رزمایش ذوالفقار 1401 ارتش با بیان اینکه رزمایش، آزمایشگاه آموزشها است، تاکید کرد: رصد تهدیدات با هدف کسب اشراف اطلاعاتی در حوزههای ماموریتی و ارتقای مهارت کارکنان در طرحریزی و بهکارگیری توانمندیها و تعیین کفایت طرحهای عملیاتی در پاسخ به تهدیدات، از اهداف اصلی این رزمایش است.
وی افزود: امنیت پایدار محصول برخورداری از توان خلق امنیت و تجسد آن در سیمای ملت است که جز با خودباوری ایجاد نمیشود. رزمایش به منظور همافزایی قدرت با تلفیق توانمندیهای مختلف و ترکیب هنرمندانه داشتهها برای کسب خواستههاست.
سخنگوی رزمایش ذوالفقار 1401 ارتش در پایان با تأکید بر اینکه نمایش گوشهای از توانمندیهای عملیاتی و دفاعی، ابزاری است برای ایجاد بازدارندگی و نمایش اقتدار یک ملت، اذعان داشت: نمایش توانمندیهای نظامی با کارکرد ایجاد امید در مردم به سبب حس اعتماد به نیروهای مسلح برای کفایت دفاع از خود است.
شلیک موشک نصر و بمبهای 500 پوندی از جنگندههای ارتش
در ادامه فاز عملیاتی رزمایش ذوالفقار 1401 ارتش، جنگنده بمبافکنهای F-4E و سوخو24 نیروی هوایی ارتش که از پایگاههای نیروی هوایی به پرواز درآمده بودند پس از انجام عملیات سوختگیری هوایی از هواپیمای تانکر، توانستند اهداف از پیش تعیین شده در زمین و دریا را با موفقیت منهدم کنند.
این جنگندهها با پرتاب بمبهای 250 و 500 پوندی و شلیک موشکهای ماوریک اهداف مورد نظر را منهدم کردند. همچنین، در این مرحله از رزمایش جنگندههای نیروی هوایی ارتش با تیراندازی علیه اهداف، عملیات پشتیبانی هوایی از نیروی زمینی ارتش را با موفقیت اجرا کردند. خلبانان نیروی هوایی ارتش توانستند با شلیک موشکهای هوا به سطح نصر اهداف مورد نظر را منهدم کنند.
سخنگوی رزمایش در ادامه با اشاره به عملیات جنگندههای نیروی هوایی ارتش تصریح کرد: در این رزمایش، نیروی هوایی با جنگندههای بمبافکن سنگین و هواپیماهای رهگیری که از پایگاههای مختلف به پرواز درآمده بودند باعث برتری هوایی بر نیروهای عملکننده در منطقه شد. استفاده از موشکهای بهینهشده ماوریک در این مرحله از رزمایش و همچنین اجرای عملیات توسط خلبانان جوان نیروی هوایی ارتش از جمله نقاط قوت این مرحله از رزمایش بزرگ ارتش بود.