آیتالله سید ابراهیم رئیسی، بامداد یکشنبه در بازگشت از سفر کوتاه و پرکار به عربستان سعودی که به منظور شرکت در نشست مشترک سران سازمان همکاری اسلامی و اتحادیه عرب انجام شده بود، در تشریح نتایج و دستاوردهای این سفر گفت: شرکت در این نشست از دو جهت اهمیت داشت؛ یکی اینکه این نشست با حضور همه کشورهای اسلامی و عربی برگزار میشد و دیگر اینکه موضوع آن مسئله اصلی امروز جهان و همه مردم دنیا بود.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران درباره موضوع فلسطین حرفهای متقنی برای گفتن دارد و بنده سعی کردم در این سفر صدای ملت ایران و مردمی که حق فلسطینیان را در خیابانها فریاد میزنند، باشم. ایران از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی نظر صریح و روشنی درباره حق مردم فلسطین داشته و متقابلا رژیم صهیونیستی را همواره رژیمی جعلی، غاصب و بیهویت میدانسته است.
رئیسجمهور با تاکید بر اینکه مرور زمان حتی اگر 75 سال باشد، برای یک رژیم غاصب و اشغالگر مشروعیت و حق مالکیت ایجاد نمیکند، اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران به پیروی از نظر روشن و صریح امام راحل و رهبری معظم انقلاب اسلامی، حتی پیش از پیروزی انقلاب اسلامی مسئله آزادی قدس و احقاق حقوق ملت فلسطین را مسئله اول جهان اسلام و محک تشخیص و شناخت مواضع حقیقی کشورها میدانسته و میداند.
رئیسی در ادامه تبیین نگاه جمهوری اسلامی درباره فلسطین و روشنگری درباره ابعاد جنایت علیه بشریت، جنایت جنگی و نسلکشی صهیونیستها در غزه را از دیگر اهداف خود برای شرکت در این نشست برشمرد و خاطرنشان کرد: یکی از تفاوتهای اصلی حضور و سخنرانی ما در این نشست نسبت به دیگر شرکتکنندگان معرفی آمریکا به عنوان مجرم اصلی در این جنایات بود که هم در ایجاد، هم در بقا و هم در تسلیح و حمایت از رژیم صهیونیستی در کشتار زنان و کودکان فلسطینی بیشترین نقش را داشته است.
وی همچنین به تشریح راهکارها و پیشنهادات 10گانه خود در این نشست برای برون رفت غزه از بحران کنونی و تاکید بر ضرورت حمایت از مقاومت بهعنوان تنها راه آزادی قدس شریف پرداخت و گفت: ما در این اجلاس برخلاف آنچه برخی درباره آینده مسئله فلسطین در قالب راهکار دو دولت بیان کردند، راهکاری کاملا دموکراتیک مبتنی بر مراجعه به آرای همه فلسطینیان اعم از مسلمان، مسیحی و یهودی برای تعیین سرنوشتشان ارائه کردهایم.
اقدامات حزبالله لبنان مبتنی بر حکمت و عقلانیت است
آیتالله سید ابراهیم رئیسی، در حاشیه نشست مشترک سازمان همکاری اسلامی و اتحادیه عرب در ریاض در دیدار آقای نجیب میقاتی نخستوزیر دولت پیشبرد امور لبنان، مقاومت و ایستادگی را نیاز امروز منطقه و لبنان و فلسطین را نماد مقاومت توصیف کرد و ضمن مردود دانستن سازش و عقبنشینی در برابر دشمن صهیونیستی اظهار داشت: برخی تلاش دارند اینگونه القا کنند که گروههای مقاومت تحت امر جمهوری اسلامی ایران هستند در حالی که بارها ضمن تکذیب این ادعا اعلام کردهایم که گروههای مقاومت در تشخیص، تصمیم و اقدام مستقل هستند.
وی اساس مقاومت را مبتنی بر بازدارندگی و جلوگیری از تجاوز دشمنان دانست و با تأکید بر اینکه اقدامات مقاومت اسلامی حزبالله لبنان بر حکمت و عقلانیت استوار است اما رژیم صهیونیستی منطق ندارد و زبانی جز زور نمیفهمد تصریح کرد: اگر این اجلاس نتیجه نرسد بیم آن میرود که ملتها خودشان به میدان بیایند.
نجیب میقاتی نخستوزیر دولت پیشبرد امور لبنان نیز در این دیدار ابراز همدردی صرف برای مردم غزه را ناکافی دانست و از تلاشهای دیپلماتیک رئیسی برای همگرایی در جهان اسلام حول مسئله فلسطین و انجام اقدامات عملی برای کمک به مظلومین غزه تقدیر و تشکر کرد.
نخستوزیر دولت پیشبرد امور لبنان با تجلیل از رفتار مبتنی بر حکمت و عقلانیت حزبالله در مقابل رفتارهای تحریکآمیز رژیم صهیونیستی گفت: حزبالله لبنان نشان داده که مقاومت فقط برای جنگ نیست، بلکه تلاش برای ایجاد و برقراری صلح و آرامش برای ملتهای منطقه از دیگر شاخصههای مهم آن است.
همکاریهای ایران و مالزی باید مبتنی بر نیازهای متقابل گسترش یابد
آیتالله رئیسی، همچنین در حاشیه نشست مشترک سازمان همکاری اسلامی و اتحادیه عرب در ریاض عربستان، در دیدار آقای «انور ابراهیم» نخستوزیر مالزی با بیان اینکه دو کشور ظرفیتهای متقابل زیادی برای توسعه روابط با یکدیگر دارند، تصریح کرد: روابط و همکاریهای فیمابین باید مبتنی بر نیازهای متقابل گسترش یابد.
وی در ادامه با ابراز امیدواری نسبت به اینکه مسائل مطرح شده در اجلاس منجر به توقف جنایات هولناک رژیم صهیونیستی شود، افزود: رژیم صهیونیستی در جنایت علیه بشریت و نسلکشی کارنامهای از خود بهجا گذاشته که قبل از محاکمه در دادگاههای بینالمللی در وجدان همه انسانها محکوم شده است.
رئیسجمهور با بیان اینکه کشورهایی که طرفدار تسلیم و سازش و اهل محافظهکاری در برابر رژیم صهیونیستی بودند، امروز نادم و پشیمان هستند ولو آنکه این احساس خود را ابراز نکنند، اظهار داشت: شکست رژیم صهیونیستی در برابر مقاومت بههیچ عنوان جبران نخواهد شد.
«انور ابراهیم» نخستوزیر مالزی نیز در این دیدار با بیان اینکه مانعتراشیهای برخی کشورها نمیتواند مانع توسعه روابط تهران و کوالالامپور شود، گفت: کمیتهای برای پیگیری مسائل مربوط به دو کشور تشکیل دادهام تا مسائل مربوط به روابط فیمابین از جمله امضای توافقنامه تجارت ترجیحی و برگزاری کمیسیون مشترک دو کشور را دنبال کند.
مواضع محافظهکارانه و سازشکارانه برخی کشورها رژیم صهیونیستی را دچار اشتباه محاسباتی کرده است
آیتالله سید ابراهیم رئیسی، در حاشیه نشست مشترک سازمان همکاری اسلامی و اتحادیه عرب در ریاض عربستان، در دیدار آقای «محمد ولد الشیخ احمد الغزوانی» رئیسجمهور موریتانی نیز تصریح کرد: مانعی پیش روی گسترش روابط دو کشور نیست و آمادگی داریم روابط دوجانبه را در عرصههای مختلف اقتصادی، فرهنگی و سیاسی گسترش دهیم.
وی با اظهار امیدواری نسبت به اینکه برگزاری اجلاس مشترک سازمان همکاری اسلامی و اتحادیه عرب بتواند به توقف هر چه سریعتر حملات جنایتکارانه رژیم صهیونیستی، رفع محاصره و امدادرسانی به مردم بیدفاع و بیگناه غزه کمک کند، افزود: امروز ضرورت تقویت روابط کشورهای اسلامی بیش از هر زمان دیگری احساس میشود و امیدوارم این اجلاس و دیدارها در این زمینه مؤثر واقع شود.
رئیسجمهور با بیان اینکه مواضع محافظهکارانه و سازشکارانه برخی کشورها رژیم صهیونیستی را جری و دچار اشتباه محاسباتی کرده است، اظهار داشت: درواقع این دسته از کشورها از پشت به مقاومت خنجر زدند. در حالی که 6 کشور عربی نتوانستند در برابر رژیم صهیونیستی مقاومت کنند، امروز حماس که هیچ نیروی سازمان یافته دریایی و هوائی و زمینی ندارد، جانانه در مقابل این رژیم مقاومت میکنند که این چیزی جز عنایت خداوند متعال نیست.
«محمد ولد الشیخ احمد الغزوانی» رئیسجمهور موریتانی نیز در این دیدار با قدردانی از سخنرانی و مواضع بهجا و صریح رئیسی در اجلاس اسلامی- عربی حمایت از غزه گفت: موریتانی از نزدیک مواضع جمهوری اسلامی و شخص شما را دنبال میکند و امیدوارم این مواضع روشن و ثابت در بهبود وضعیت غزه مؤثر واقع شود.
الغزوانی از آمادگی کشورش برای توسعه روابط با جمهوری اسلامی ایران گفت و تاکید کرد که هیچ مانعی بر سر راه ارتقای سطح تعاملات فیمابین وجود ندارد.
ارتباط با همه کشورهای آفریقایی اولویت سیاست خارجی ایران است
آیتالله رئیسی همچنین در دیدار با آقای بولا احمد تینوبو رئیسجمهور نیجریه نیز حل مسائل جهان اسلام را در گرو وحدت و انسجام کشورهای اسلامی دانست و گفت: اگر کشورهای اسلامی به تشتت دچار نبودند و در همان روزهای اول جنایت علیه غزه به صورت متحد ایستادگی میکردند، رژیم صهیونیستی جرأت نمیکرد این کشتار و نسلکشی را راه بیندازد و امروز 5 هزار کودک بیگناه فلسطینی کشته نشده بودند.
وی ساختار سازمان ملل را دچار نقص و نشانه آن را ناتوانی در متوقف کردن جنایات صهیونیستها علیه مردم مظلوم غزه عنوان کرد و با اشاره به زیر سؤال رفتن سازوکار این نهاد بینالمللی در نزد افکار عمومی جهان بهدلیل انفعال در برابر قلدری و کشتار رژیم غاصب صهیونیستی، گفت: وتو کردن چندین قطعنامه آتشبس در غزه توسط آمریکاییها که به منزله چراغ سبز به کودککشی صهیونیستهاست نیز از دیگر مصادیق نقصان در ساختار سازمان ملل است که اصلاح آن را ناگزیر و ضروری ساخته است.
رئیسجمهور در بخش دیگری از این دیدار توسعه ارتباطات با همه کشورهای آفریقایی بهویژه کشورهای مسلمان را از اولویتهای سیاست خارجی جمهوری اسلامی برشمرد و با اشاره به ویژگیهای برجسته جمعیتی، جغرافیایی و اقتصادی نیجریه به عنوان یکی از کشورهای تاثیرگذار در قاره آفریقا بر ضرورت ارتقای سطح همکاریهای دو کشور در همه بخشها تأکید کرد.
آقای بولا احمد تینوبو رئیسجمهور نیجریه نیز در این دیدار ضمن تقدیر از نطق روشنگرانه رئیسی در نشست سازمان همکاریهای اسلامی و اتحادیه عرب و همچنین تلاش برای توقف جنایات رژیم صهیونیستی در غزه گفت: سازمان ملل برای صیانت از حقوق انسانها ایجاد شده اما از آنجا که در جلوگیری از کشتار انسانها ناتوان است، اصلاح ساختار ضروری است.
رئیسجمهور همچنین در حاشیه نشست مشترک سازمان همکاری اسلامی و اتحادیه عرب با امیر قطر، رؤسای جمهور مصر، سوریه و ولیعهد عربستان سعودی دیدار و گفتوگو کرده بود.