حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که در رأس هیئتی به منظور دیدار و گفتوگو با برخی از مقامات سازمان ملل در ژنو حضور داشت، چهارشنبه 24 آبان ماه طی سخنانی در جمع تعدادی از مقامات سازمان ملل، مسئولان نهادهای بشردوستانه، نهادهای مذهبی، اساتید دانشگاه و برخی سفرای خارجی مقیم ژنو درباره تحولات جاری در فلسطین و تجاوز رژیم صهیونیستی به غزه به ایراد سخنرانی پرداخت و از مرکز گفتوگوی بشردوستانه ژنو به خاطر میزبانی این گفتوگو قدردانی کرد و گفت: ما در شهر ژنو که به عنوان مرکز جهانی مباحث بشردوستانه اشتهار یافته است و در سازمانی که هم عنوانش «گفتوگوهای بشردوستانه» است و هم ماموریت و مسئولیتش «رسیدگی به امور بشردوستانه» تعریف شده، میخواهیم راجع به فوریترین فاجعه بشردوستانه روز جهان یعنی غزه بحث کنیم.
وی افزود: انتخاب ژنو برای برگزاری این گفتوگو بیدلیل نبوده است، همانطور که انتخاب این زمان نیز دلیل روشنی دارد.
رئیس دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه ژنو، محل توسعه و تدوین مهمترین دستاوردهای تمدن انسانی برای اندکی انسانیتر کردن جنگ بوده است، اظهار داشت: کنوانسیونهای چهارگانه ژنو ۱۹۴۹ به عنوان عصاره کوشش تاریخی نوع بشر برای قاعدهمند کردن انسانی منازعات مسلحانه به شمار میآید که به موجب ماده یک مشترک آنها همه دولتها نه تنها موظف به رعایت قواعد آن هستند، بلکه باید نسبت به رعایت آنها توسط دیگران نیز اطمینان حاصل کنند.
وزیر خارجه گفت: اصل «رعایت و حصول اطمینان از رعایت»(Respect and Ensure Respect)
یک اصل کلیدی در حقوق درگیریهای مسلحانه است. مضافا اینکه، ژنو محل تدوین دو پروتکل الحاقی به کنوانسیونهای ژنو هم است. به موجب پروتکل شماره یک 1977، نبرد مسلحانه مردمان تحت اشغال خارجی یا مردمان تحت سلطه آپارتاید برای کسب حق تعیین سرنوشت به مثابه منازعه مسلحانه بینالمللی مشمول قواعد و اصول حقوق جنگ شده است.
امیرعبداللهیان خاطرنشان کرد: از این منظر مقاومت فلسطین یک حرکت آزادیبخش و مشروع است، نه گروه تروریستی. نکته دیگر اینکه هیچ منطق و مبنایی برای حق دفاع مشروع قائل شدن برای رژیم اشغالگر وجود ندارد.
وی در ادامه خطاب به حاضران اضافه کرد: امروز صحبت از حقوق بشردوستانه بینالمللی و ضرورت رعایت آن، یک بحث نظری و انتزاعی نیست. برعکس، امروز دقیقا یکی از آن مقاطع خطیری است که نشان دهیم آنچه سالها در کنفرانسهای دیپلماتیک و محافل آکادمیک در مورد آن صحبت کردهایم و محاسنش را برشمردهایم، در عرصه عملی کاربرد دارد و معتبر شمرده میشود.
وزیر خارجه عنوان کرد: جایگاه و اعتبار حقوقی و اخلاقی حقوق بشردوستانه بینالمللی در معرض آزمونی بس خطیر قرار گرفته است. اجازه ندهیم که یک موجودیت اشغالگر و آپارتاید حرمت و اعتبار نظامات بینالمللی در حوزه حقوق بشردوستانه را چنین بیمحابا به چالش بکشد و به سخره گیرد.
وی در ادامه با بیان اینکه رژیم اشغالگر نسبت به عدم رعایت و نقض فاحش حقوق بشردوستانه بینالمللی و ارتکاب جنایاتی که همزمان وصف جنایت جنگی، جنایت نسلکشی و جنایت علیه بشریت دارند، اصرار دارد، گفت: اما این امر نه تنها نباید باعث بیعملی ما شود، بلکه باید ما را نسبت به تعهد خود برای «حصول اطمینان از رعایت» قواعد کنوانسیونهای ژنو و جلوگیری از یک نسلکشی تمام عیار ثابت قدمتر کند.
امیرعبداللهیان اضافه کرد: بیتوجهی در برابر نقضهای مستمر، آشکار و شدید حقوق بشردوستانه، ضربهای غیرقابل جبران به اصل حاکمیت قانون و اعتبار حقوق بینالملل است.
به گزارش فارس، سکاندار دستگاه دیپلماسی کشورمان خاطرنشان کرد: گفته میشود حجم بمبها و مواد منفجره استفاده شده علیه غزه در این چهل روز بیش از سه برابر قدرت انفجاری بمبهای اتمی آمریکا در هیروشیما بوده است.
امیرعبداللهیان: آمریکاجنگ در غزه را تشدید کرده است
«حسین امیرعبداللهیان» وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در مصاحبه با شبکه آمریکایی «سیبیاس»، مسئول بودن ایران در حمله پهپادی در دریای سرخ که ظاهراً هدف آن ناوشکن موشکی آمریکا بود را رد کرد.
پنتاگون در بیانیهای ادعا کرد این پهپاد که منشاء آن یمن بود، بامداد چهارشنبه توسط ناو «یواساس توماسهادنر» در حالی که به سمت آن در حرکت بود، سرنگون شد.
امیرعبداللهیان در اشاره به درگیریهای جاری بین رژیم صهیونیستی و حماس گفت: ما واقعاً نمیخواستیم این بحران گسترش یابد؛ اما ایالات متحده با حمایت از اسرائیل جنگ در غزه را تشدید کرده است. یمن خودش تصمیم میگیرد و مستقل عمل میکند.
به گزارش سیانان، پنتاگون نگفت که معتقد است چه طرفی این پهپاد را شلیک کرده اما این حادثه پس از آن رخ داد که شبهنظامیان حوثی در یمن (انصارالله) پیشتر قول دادند به کشتیها در دریای سرخ حمله کنند.
طبق این گزارش، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به سؤالی درباره عملیات «طوفان الاقصی»هم گفت: آنچه حماس انجام داد مبتنی بر حق مشروعش برای دفاع از خود بود.
به نوشته این گزارش، امیرعبداللهیان در پاسخ به این که آیا ایران از گروههای شبهنظامی در غرب آسیا حمایت میکند، گفت: این گروهها در عراق و سوریه که به منافع آمریکا حمله میکنند، خودشان تصمیم گرفتهاند.
امیرعبداللهیان همچنین در بخش دیگری از این مصاحبه که هنوز به صورت کامل منتشر نشده، بر مخالفت با کشتار زنان و کودکان در همه جا تاکید کرد.
پیش از این «سید عبدالملک بدرالدین الحوثی» رهبر جنبش انصارالله یمن تاکید کرده بود: «ما در پی کشتیهای اسرائیلی هستیم و در هدف قرار دادن آنها تعلل نخواهیم داد».
در سایه تداوم جنایات رژیم صهیونیستی علیه نوار غزه، گروههای مقاومت عراق، در حمایت از مقاومت فلسطین از روزهای نخست عملیات طوفانالاقصی به آن پیوستند و تاکنون بارها پایگاههای نظامیان آمریکایی در شمال و غرب عراق و پایگاههای این نیروها در سوریه را هدف حملات راکتی و پهپادی
قرار دادهاند.
«سابرینا سینگ» معاون سخنگوی وزارت دفاع آمریکا سهشنبه گفت از هفدهم اکتبر، پایگاههای این کشور در منطقه غرب آسیا، ۵۵ بار مورد حمله گروههای مقاومت قرار گرفتهاند.
سینگ شامگاه سهشنبه طی نشست خبری در پنتاگون توضیح داد که از این تعداد، ۲۷ حمله به پایگاههای آمریکا در عراق و ۲۸ حمله به پایگاهها در سوریه رخ داده است. به نوشته وبگاه «فاکسنیوز»، وی همچنین گفت که در جریان این حملات، ۵۹ نظامی آمریکایی مجروح شدند که ۲۷ نفر از آنها دچار آسیب مغزی هستند.
گزارش امیرعبداللهیان از دیدار صریح خود با وزیر خارجه فرانسه
حسین امیرعبداللهیان اعلام کرد در جریان سفر به ژنو دیدار مهم و صریحی با وزیر امور خارجه فرانسه داشته است.
به گزارش ایسنا، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در یکی از شبکههای اجتماعی در این ارتباط نوشت:«در ژنو گفتوگوی صریح و مهمی با وزیر خارجه فرانسه درخصوص تحولات فلسطین، موضوعات دوجانبه، کنسولی و چشمانداز روابط ایران و فرانسه داشتیم، ضمن هشدار نسبت به تبعات استمرار جنایات جنگی در غزه، بر توقف فوری نسلکشی در غزه، ارسال کمکهای امدادی و تبادل اسرای غیرنظامی تاکید شد.»
علی باقری معاون سیاسی وزارت امور خارجه روز چهارشنبه 24 آبان میزبان سرگی ریابکوف معاون وزیر خارجه روسیه و علی بیگ باکایف معاون وزیر خارجه قزاقستان بود.
در دیدار معاونان وزرای خارجه ایران و روسیه، دو طرف درباره آخرین تحولات منطقهای و بینالمللی از جمله مذاکرات رفع تحریم رایزنی و تبادل نظر و بر استمرار مشورتهای راهبردی بین ایران و روسیه تاکید کردند.
همچنین پس از چهار سال، دور جدید رایزنیهای سیاسی بین ایران و قزاقستان، به ریاست علی باقری معاون سیاسی وزارت امور خارجه و علی بیگ باکایف، معاون وزیر خارجه قزاقستان، در تهران برگزار شد.
در این نشست، طرفین درباره توسعه روابط دوجانبه و موضوعات متنوع منطقهای و بینالمللی به رایزنی و تبادل نظر پرداختند.
در جریان این گفتوگوها طرفین درخصوص طیفی از موضوعات دوجانبه از جمله تسهیل روابط اقتصادی و تجاری، سفر پیش روی معاون نخستوزیر قزاقستان به تهران و امضای نقشه راه تجاری دو کشور، ارتقای روابط فرهنگی و علمی از جمله تبادل استاد و دانشجو، گسترش همکاری در حوزه گردشگری بین دو کشور به عنوان ابزاری برای شناخت دو ملت و نیز افزایش تعاملات پارلمانی تبادل نظر کردند.
معاون وزارت خارجه ایران تصریح کرد: همکاری ایران و قزاقستان در عرصه بینالمللی، نقش مهمی در تقویت سازوکارهای چندجانبه دارد. ایشان همچنین با تأکید بر اهمیت همکاریهای منطقهای توسعه تعامل در قالب سازمان همکاری شانگهای و کنفرانس تعامل و اقدامات اعتمادساز (سیکا) در تحکیم ثبات و ترویج امنیت پایدار خواهد بود.
باقری با اشاره به حملات غیرانسانی و جنایات رژیم صهیونیسیتی در نوار غزه اظهار داشت: مناسب است تا تمام کشورهای مسلمان از تمامی ابزارهای لازم برای توقف این جنگ بهره جویند، چرا که اولویت توقف کشتار مردم بیگناه فلسطین است.
معاون وزارت امور خارجه ایران با اشاره به اراده دو طرف برای برگزاری دور جدید کمیسیون مشترک اقتصادی طی چند هفته آینده، تصریح کرد: ظرفیتهای مکمل اقتصادی نویدبخش همکاریهای پایدار و باثبات اقتصادی ایران و قزاقستان است.
علی بیگ باکایف، معاون وزیر امور خارجه قزاقستان نیز در این نشست بر اراده جدی کشورش برای توسعه همکاریهای دوجانبه و نیز تعامل بیشتر دو کشور در عرصه مناسبات منطقهای و بینالمللی تاکید کرد.
به گزارش فارس، در این سفر، معاون وزیر خارجه قزاقستان با مهدی صفری، معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه، شیخالاسلامی رئیس مرکز مطالعات سیاسی و بینالمللی، اسدالله اشراق جهرمی، مدیرکل صلح و امنیت پایدار وزارت امور خارجه دیدار و گفتوگو کرد.
باقری:قطعنامه شامگاه 24 آبان شورای امنیت یک پیروزی برای جریان مقاومت است
معاون وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران با اشاره به تصویب قطعنامه «وقفههای بشردوستانه» در شورای امنیت سازمان ملل در ارتباط با غزه گفت: این قطعنامه از آن جهت که برخی مطالباتی که آمریکاییها در قطعنامههای قبلی دنبال میکردند و در این قطعنامه نبود؛ یک نوع موفقیت و برتری در صحنه سیاسی و بینالمللی برای جریان مقاومت محسوب میشود.
علی باقری کنی با بیان اینکه بعد از ۴۰ روز، قطعنامه وقفههای بشردوستانه در شورای امنیت مجمع عمومی سازمان ملل در ارتباط با تحولات اراضی اشغالی و حمله رژیم صهیونیسیتی به غزه تصویب شد، گفت: پیش از این قطعنامههای دیگری در ارتباط با این تحولات در شورای امنیت سازمان ملل متحد مطرح شده بود ولی این قطعنامهها تصویب نشده بود و عموما از سوی آمریکاییها وتو شده بود و تصویب این قطعنامه یک پیروزی برای جریان مقاومت و شکست برای آمریکاییها است.
وی با بیان اینکه به علت فشار افکار عمومی و حساسیت آنها در ارتباط با جنایتهای رژیم صهیونیستی در غزه این بار آمریکاییها این قطعنامه را وتو نکردند، ادامه داد: در قطعنامههای قبلی،آمریکاییها تاکید داشتند که اقدام حماس را تروریستی بدانند ولی در این قطعنامه به این موضوع اشاره نشده است و این یک ناکامی بزرگ برای آمریکاییها است.
باقری با بیان اینکه آمریکاییها به این قطعنامه رای ممتنع دادند و آن را وتو نکردند،گفت: این که شورای امنیت سازمان ملل متحد بعد از ۴۰ روز این قطعنامه را تصویب کرده است و در واقع بعد از ۴۰ روز در راستای انجام وظیفه خود که تامین امنیت و صلح است عمل کرده بیانگر کاستی در عملکرد سازوکارهای بینالمللی است در حالی که در این ۴۰ روز کشتارهای وحشیانهای از سوی رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه انجام میشد.
این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه در این قطعنامه منتهای خواست جریان مقاومت حاصل نشده است، گفت: دیگر سو برخی از مطالباتی که آمریکاییها در قطعنامههای قبلی دنبال میکردند در این قطعنامه بیان نشده است و این یک ناکامی برای آمریکاییها و یک نوع موفقیت و برتری در صحنه سیاسی و بینالمللی برای جریان مقاومت محسوب میشود.
معاون وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در بخشی دیگر از صحبتهای خود با اشاره به راهپیماییهای برگزار شده در کشورهای مختلف در حمایت از مردم فلسطین و محکومیت جنایتهای رژیم صهیونیسیتی گفت: اینکه مردم جهان به خاطر حمایت از فلسطین بیرون میآیند، به این دلیل است که همه مرزهای جنایت را این رژیم زیر پا گذاشته است. مردمی که انسانیت برایشان معیار است، این سبعیت را تحمل نخواهند کرد.
به گزارش ایسنا، باقری تاکید کرد: طبق مقررات بینالملل بیمارستان مجروح و مصدوم مصون از تعرض هستند اما آنان بیمارستان را میزنند و اینها را مردم جهان میبینند.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران درخصوص رفتار دولتها در قبال تحولات اراضی اشغالی گفت: دولتهایی با رژیم صهیونیستی قطع رابطه کردهاند و تعدادی از دولتها نیز سفرای خود را فراخواندند.
باقری در بخشی دیگر از صحبتهای خود در این ارتباط افزود:چند هفته پیش یک قطعنامه در مجمع عمومی سازمان ملل در حمایت از مردم فلسطین به تصویب رسید. وقتی به ترکیب آرای اروپاییها به این قطعنامه دقت میکنید با یک مسئله عجیب مواجه میشوید. مثلا یک کشوری مثل فرانسه به این قطعنامه رای مثبت میدهد. آلمان رای ممتنع میدهد. این وضعیت نشاندهنده سردرگمی غربیهاست. در طرف مقابل کشورهای عربی و اسلامی به یک وحدت نگاه رسیدهاند.
این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به این سؤال که آیا عملیات طوفانالاقصی کاری کرده که نبرد حق و باطل بیشتر نمود بیرونی پیدا کند، گفت: ما در صحنه بینالمللی چند مسئله داریم. یکی مقابله آمریکا با چین است. دومی مقابله آمریکا با روسیه است و یکی دیگر مسئله رژیم صهیونیستی است. وقتی به این سه مسئله نگاه میکنید، میبینید آمریکاییها در جهت ضعف قرار دارند. در این هماوردی هم روسیه و هم چین سمت فلسطین هستند و طرف آمریکا نیستند. مواجهه آنان جدی است. در اوکراین آمریکاییها هزینه کردند اما چه آیندهای در آینده اوکراین دارند! هیچ آیندهای ندارند.
باقری گفت: قرار است سران بریکس اجلاسی را درباره فلسطین برگزار کنند. این نشان میدهد این جبههبندی دارد فاصله خود را با آمریکا زیاد میکند. تمام سازوکارها اکنون با فاصله از آمریکا ایستادند. من میگویم آرایش دولتها در عرصه سیاسی به گونهای است که حامی اسرائیل نیستند و از موضع مقاومت دفاع میکنند. فضای بعد از طوفانالاقصی این است که با یک آرایش جدید سیاسی راهبردی مواجهیم که آمریکا و اسرائیل در موضع برتر نیستند.
وی اظهار کرد: رژیم صهیونیستی اکنون در دوراهی باخت- باخت قرار گرفته است.
باقری در این گفت وگوی تلویزیونی تاکید کرد: جبههای که آمریکا و اسرائیل در آن قرار دارند آینده روشنی در منظومه سیاسی دنیا ندارد.
وی همچنین در بخشی دیگر از صحبتهای خود به تشریح برخی از اقدامات سیاسی و دیپلماتیک جمهوری اسلامی در ۴۰ روز گذشته در قبال مسئله فلسطین و تلاش برای توقف جنایتهای رژیم صهیونیستی در غزه و کرانه باختری پرداخت.
کنعانی تصویب قطعنامه ضدایرانی در مجمع عمومی را مردود خواند
اقدام سیاسی برخی کشورهای غربی در ارائه و تصویب قطعنامه ضدایرانی حقوق بشری در کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل واکنش ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران را به همراه داشت. به گزارش فارس، قطعنامه پیشنهادی کانادا درباره وضعیت حقوق بشر در ایران با ۸۰ رای موافق، ۲۹ رای مخالف و ۶۵ رای ممتنع در سازمان ملل متحد در نیویورک تصویب شد.
در همین خصوص ناصر کنعانی سخنگوی دستگاه دیپلماسی روز پنجشنبه 25 آبان ماه اقدام سیاسی برخی از کشورهای غربی در ارائه و تصویب قطعنامه ضدایرانی حقوق بشری در کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل و بیتوجهی آنان به جنایات رژیم صهیونیستی در غزه را یک بیآبرویی برای آنان و نشاندهنده نفاق آشکار و کذب فاحش آنان در دفاع از حقوق بشر خواند و این قطعنامه را بیارزش و مردود برشمرد.
وی افزود: چگونه آمریکا و برخی کشورهای غربی قتل عام کودکان و زنان توسط رژیم غاصب اسرائیل در غزه را نمیبینند و در مقابل با تکرار ادعاهای بیاساس و مبتنی بر اطلاعات نادرست و تعمیمهای غیرصادقانه، علیه ایران قطعنامه صادر میکنند!
به گزارش فارس، زهرا ارشادی سفیر و معاون نمایندگی دائم ایران در سازمان ملل متحد نیز قبل از به رای گذاشتن این قطعنامه در اظهاراتی گفته بود: جمهوری اسلامی ایران قطعنامه مغرضانه و با انگیزه سیاسی را که وضعیت حقوق بشر در کشور ما را هدف قرار میدهد، به شدت رد میکند. در حالی که ما اذعان داریم که همیشه جا برای پیشرفت وجود دارد، ضروری است که ماهیت گزینشی، جانبدارانه و ریاکارانه اتهامات علیه ما را مورد بحث قرار دهیم.
ارشادی عنوان کرده بود: کانادا، در حالی که مدعی میشود از جایگاه اخلاقی بالایی برخوردار است، تلاش میکند تا ملتهای دیگر را محکوم کند، باید با واقعیت ناراحتکننده و دردناک کشف سالانه اجساد متعدد کودکان بومی مواجه شود. استثمار و بدرفتاری با کارگران مهاجر، همانطور که توسط گزارشگر ویژه در مورد اشکال معاصر بردهداری مورد توجه قرار گرفته است، به عنوان لکه ننگی، عمیقاً نگرانکننده و غیرقابل توجیه است که ریشه در میراث استعماری کانادا دارد. در حالی که کانادا به سابقه مثلا درخشان محافظت از حقوق کودکان افتخار میکند، این واقعیتها تصویر کاملاً متفاوتی از وضعیت حقوق بشر در کانادا نشان میدهد. سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه واکنش به این قطعنامه ضدایرانی به تلاش آمریکا، کانادا و برخی دیگر از کشورهای غربی در کمک تمام عیار به رژیم صهیونیستی برای ارتکاب جنایات وحشیانه، جنایات جنگی و نسلکشی علیه مردم بیگناه و بیدفاع فلسطین اشاره کرد و افزود: این کشورها که سابقه طولانی در نقض سازمان یافته حقوق بشر داشته و بسیاری از ملتهای جهان تجربیات تلخ و دردناکی از دخالتها و جنایتهای آنان در خاطر دارند، در جایگاهی قرار ندارند که به دولت و مردم ایران توصیههای حقوق بشری داشته باشند. این دیپلمات ارشد ایرانی همچنین با یکسویه و غیرواقعبینانه خواندن مفاد این قطعنامه، اقدام بانیان آن در سوءاستفاده از مفاهیم و ارزشهای متعالی حقوق بشری برای پیشبرد اغراض کوتهبینانه سیاسی را محکوم کرد و این قطعنامه را فاقد مشروعیت و اعتبار خواند.
وی گفت: جمهوری اسلامی ایران نظام مبتنی بر مردم سالاری دینی است و همواره و همیشه در امر ارتقای حقوق بشر و عمل به تعهدات بینالمللی خود جدی بوده و آماده است تا براساس اصول متعالی خود در جهت حمایت واقعی از حقوق بشر و ارتقای جایگاه آن در سراسر جهان، گفتوگوها و همکاریهای سازنده را با تمامی سازوکارهای مشروع بینالمللی و کشورهای علاقهمند به تحکیم و حمایت واقعی از حقوق بشر در چارچوب احترام متقابل، برابری کشورها و عدالت و انصاف و دوری از اغراض سیاسی داشته باشد.