امیرعبداللهیان بر توقف استفاده ابزاری از شورای حقوق بشر/باقری: / سخنگوی وزارت خارجه: ۱۴۰۲/۱۰/۱۰
تأکید امیرعبداللهیان بر توقف استفاده ابزاری از شورای حقوق بشر
۱۴۰۲/۱۰/۱۰
جلسه هم اندیشی در مورد تحولات و روندهای بینالمللی حقوق بشر به میزبانی حسین امیرعبداللهیان وزیر امورخارجه و با حضور رئیس و اعضای کمیته ویژه بررسی نا آرامیهای ۱۴۰۱ روز شنبه نهم دی ماه در محل وزارت امور خارجه برگزار شد.
در این نشست حسین مظفر ضمن تشریح فعالیتها و اقدامات صورتگرفته توسط کمیته ویژه منتخب رئیسجمهور برای بررسی جامع و متقن ابعاد مختلف ناآرامیهای پاییز ۱۴۰۱، بر عزم کمیته مزبور برای ایفای مسئولیتها و وظایف محوله تأکید کرد.
مظفر با اشاره به اینکه مفهوم حقوق بشر در سطح بینالمللی به مثابه ابزاری برای اعمال فشار سیاسی علیه کشورهای مستقل در حال توسعه مورد سوءاستفاده مستمر برخی کشورهای غربی قرار گرفته است، رویکرد دوگانه و منافقانه آمریکا و متحدان غربیاش در این زمینه را موجب وهن مفاهیم والای حقوق بشر خواند و گفت: اکنون با نسلکشی فلسطینیها در غزه و حمایت آمریکا، انگلیس، کانادا، آلمان و برخی دیگر از کشورهای غربی از رژیم اشغالگر، دیگر هیچ تردیدی در این خصوص باقی نمانده است.
رئیس کمیته ویژه منتخب رئیسجمهور، نگاه جمهوری اسلامی ایران به موضوع حقوق بشر را نگاهی اصیل و حقیقی توصیف کرد که بیتوجه به برچسب زنیهای سیاسی و پرونده سازیهای جعلی آمریکا و معاندین، برای ارتقای حقوق بشر و کرامت انسانی شهروندان خود تلاش میکند و تأسیس کمیته ویژه نیز در همین راستا و با هدف فراهمکردن سازوکار مؤثر برای استماع و پیگیری تظلمات شهروندان در ارتباط با ناآرامیهای پاییز ۱۴۰۱
بوده است.
حسین امیرعبداللهیان نیز ضمن تمجید از ابتکار رئیسجمهور برای واکاوی همهجانبه حوادث ۱۴۰۱ و بررسی همه علل زمینهساز و عوامل محرک و تشدیدکننده آنها، به منظور جلوگیری از تضییع حق شهروندان و حراست از کرامت انسانی افراد، این تصمیم را نشانه بارز مسئولیتپذیری و جدیت جمهوری اسلامی ایران در زمینه حمایت و ارتقای حقوق بشر خواند و تأکید کرد که ساز و کارهای تحمیلی از سوی نهادهای حقوق بشری که با اعمال نفوذ و فشار معدودی از کشورهای غربی علیه جمهوری اسلامی ایران ایجاد شده، هیچ توجیه قانونی و مشروعیتی ندارد.
وزیر امور خارجه با اشاره به نسلکشی ادامهدار در غزه و نقض فاحش و مستمر حقوق فلسطینیها
طی ۸ دهه اخیر و حمایت همهجانبه آمریکا و غرب از اشغالگری و آپارتاید رژیم صهیونیستی، ادعاهای حقوق بشری برخی کشورهای غربی علیه جمهوری اسلامی ایران را فاقد هرگونه اعتبار حقوقی و اخلاقی خواند و خواستار توقف استفاده ابزاری برخی کشورهای غربی از شورای حقوق بشر سازمان ملل شد.
در این نشست که معاونان وزیر، مدیران کل، مشاوران ارشد و برخی از سفرای جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور حضور داشتند، کاظم غریب آبادی دبیر ستاد حقوق بشر و عضو کمیته ویژه، خانم پاد عضو کمیته ویژه و مسئول پیگیری حقوق و آزادیهای اجتماعی و خانم زهره الهیان عضو کمیته و رئیس کمیته حقوق بشر مجلس شورای اسلامی، نیز ضمن ارائه گزارشهایی از عملکرد و فعالیتهای کمیته ویژه، دیدگاهها و پیشنهادهای خود برای تسهیل و تسریع کار کمیته مزبور را بیان کردند.
به گزارش فارس، کمیته ویژه بررسی حوادث پاییز ۱۴۰۱ با حکم رئیسجمهور ایجاد شده است.
کامرون از گفتوگو با امیرعبداللهیان درباره حملات در دریای سرخ خبر داد
وزیر خارجه انگلیس دیوید کامرون یکشنبه 10 دی ماه در پیامی در فضای مجازی از گفتوگوی تلفنی با همتای ایرانی خود حسین امیرعبداللهیان خبر داد. وی در ادامه حمایت از تلآویو و جنایات این رژیم در غزه مدعی شد «حملات در دریای سرخ جان بیگناهان و اقتصاد جهان را تهدید میکند» و افزود «به صراحت اعلام کردم ایران با توجه به حمایت طولانی از حوثیها (انصارالله یمن) در جلوگیری از این حملات مسئولیت
بر عهده دارد».
کامرون اخیراً هم در مصاحبه با روزنامه تلگراف ایران را به انجام «فعالیتهای مخرب» در بریتانیا و منطقه غرب آسیا متهم کرده بود؛ ادعایی که واکنش سخنگوی دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران ناصر کنعانی را در پی داشت. کنعانی گفت: اتهامات و ادعاهای غیرقابل قبول وزیر خارجه انگلیس، مشابه ادعاهای آمریکا بیپایه و اساس و تکراری و نخنما و مردود و در چارچوب حمایت دولت انگلیس از رژیم غاصب صهیونیستی است.
وی افزود: انگلیس در مورد تحولات جاری در غزه کشور دارای مسئولیت حقوقی و بینالمللی است. انگلیس در جایگاه متهم قرار دارد و نباید در جایگاه مدعی در ارتباط با دیگر کشورها و طرفها از جمله جمهوری اسلامی ایران قرار بگیرد.
پیش از این نیز نماینده انگلیس در نشست شورای امنیت ادعا کرده بود ایران از طریق «فعالیتهای بیثباتکننده و حمایت از گروههای نیابتی از جمله حماس، حزبالله و جهاد اسلامی» تهدیدی علیه منطقه بهشمار میرود.
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران ضمن رد ادعاهای مقامات انگلیس درباره ارتباط ایران با حملات انجامشده در دریای سرخ، اعلام کرد گروههای مقاومت از جمهوری اسلامی ایران دستور نمیگیرند.
در هفتههای اخیر و به موازات شدت گرفتن حملات اسرائیل در غزه، ارتش یمن عرصه را بر کشتیهای اسرائیلی یا کشتیهایی که مقصدشان اراضی اشغالی است و قصد عبور از تنگه بابالمندب در دریای سرخ را دارند، تنگ کرده است.
حملات ارتش یمن در دریای سرخ از روز ۱۹ نوامبر آغاز شد و جنبش انصارالله اعلام کرده تا زمان توقف حملات اسرائیل در غزه تداوم خواهد داشت. نیروهای دریایی آمریکا، انگلیس و فرانسه هر کدام مدعی شدهاند که پهپادها یا موشکهای شلیکشده از یمن را ساقط کردهاند.
سخنگوی نیروهای مسلح یمن یحیی سریع جمعه ۲۹ دسامبر (هشتم دی) به آمریکا و کشورهای شرکتکننده در ائتلاف دریایی علیه صنعاء هشدار داد عواقب تشدید تنشها برعهده واشنگتن است.
ائتلاف دریایی آمریکا برای حمایت از جنایات ارتش اسرائیل در غزه که از ابتدای شکلگیری با عدم پیوستن چند کشور عربی و غربی عملاً شکست خورده، موجب تغییر موضع صنعاء نشده و رهبر انصارالله تاکید میکند «ما همیشه آرزوی جنگ مستقیم با اسرائیل و آمریکا را داریم».
نهم دی یک شبکه مصری با انتشار تصویری ماهوارهای از بندر ایلات در جنوب فلسطین اشغالی خبر داد که برای اولین بار در این بندر هیچ کشتیای برای تخلیه بار وجود ندارد.
عضو دفتر سیاسی جنبش انصارالله محمد البخیتی درباره ماهیت مبارزه صنعاء علیه ائتلاف تلآویو و واشنگتن تصریح کرده «همانطور که یمن در نبرد اخلاقی علیه ائتلاف آمریکایی پیروز شد، چنانچه مورد حمله قرار گیرد، در هر نبرد نظامی دیگر هم پیروز خواهد شد».
باقری: ایران روی دلارزدایی در چارچوب بریکس کار خواهد کرد
علی باقری کنی معاون وزیر خارجه ایران در مصاحبه با خبرگزاری اسپوتنیک گفت ایران مانند سایر اعضای بریکس بر روی دلارزدایی از مبادلات تجاری، اقتصادی و مالی در داخل گروه اقتصادهای بزرگِ در حال ظهور کار خواهد کرد و برخی تلاشها در این مسیر در حال انجام است.
دیپلمات ارشد ایرانی توضیح داد «در چارچوب این سازمان، ماموریتها و کارهای مشترک زیادی را با سایر اعضای بریکس برنامهریزی کردهایم. یکی از مهمترین وظایف، دلارزدایی از مبادلات تجاری و اقتصادی و همکاریهای مالی است.»
وی افزود «فعالیتها در این زمینه کاری بریکس آغاز شده و امیدواریم این فعالیتها را تقویت کنیم و گسترش دهیم تا در اسرع وقت به این هدف دست یابیم».
گروه بریکس در سال ۲۰۰۹ تاسیس شد که بزرگترین اقتصادهای در حال توسعه جهان را کنار هم قرار میدهد و در حال حاضر برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی را شامل میشود.
در پانزدهمین اجلاس سطح بالای بریکس که ماه اوت در ژوهانسبورگ برگزار شد، از ایران، آرژانتین، مصر، اتیوپی، امارات و عربستان برای پیوستن به این بلوک دعوت به عمل آمد. قرار است عضویت کامل آنها بجز آرژانتین از اول ژانویه ۲۰۲۴ (امروز، دوشنبه) اجرائی شود.
معاون رئیسجمهور آفریقای جنوبی پل ماچاتیل در نشست اوت اظهار داشت اعضای بریکس عمدتاً بر کاهش وابستگی بلوک به دلار تمرکز میکنند. به گفته وی، «امروزه جهان به بریکس توجه دارد زیرا در خط مقدم گفتمان جهانی قرار دارد تا وابستگی به دلار را کاهش دهد».
به گزارش فارس، پیش از این معاون وزیر امور خارجه روسیه سرگئی ریابکوف گفته بود که کشورهای بریکس روند انتقال به ارزهای ملی را تسریع کردهاند.
سخنگوی وزارت خارجه:نگاهی که مدعی دخالت میدان در دیپلماسی بود کشور را در حوزه سیاست خارجی از بخشی از قدرت تهی کرد
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه امروز در نشست شورای اداری خراسان جنوبی اظهار داشت: رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار با مسئولان وزارت امور خارجه و سفیران جمهوری اسلامی ایران با تأکید بر اهمیت سیاست خارجی و نقش مهم آن در اداره و بهبود کشور، فرمودند: «با وجود توجه به عوامل اقتصادی و فرهنگی در تحلیل وضع کنونی کشور، غالباً از عامل سیاست خارجی غفلت میشود در حالی که سیاست خارجی خوب و موفق حتماً موجب بهبود وضع کشور میشود و در مقابل، اختلال و اشکال در سیاست خارجی باعث بروز مشکل در وضع عمومی کشور میشود که نمونههای آن نیز کم نبوده است.»
وی با بیان اینکه حضرت آیتالله خامنهای، سیاست خارجی خوب و دستگاه دیپلماسی کارآمد را رکنی اساسی برای اداره موفق کشور برشمردند و با بیان
۶ ضابطه الزامی در سیاست خارجی گفتند: توانایی تبیین اقناعکننده در مسائل مختلف، اولین ضابطه یک سیاست خارجی موفق بود.
کنعانی عنوان کرد: «حضور اثرگذار و جهتبخش در پدیدهها، حوادث و جریانهای مختلف سیاسی-اقتصادی جهان»، «رفع و کاهش سیاستها و تصمیمات تهدیدآمیز علیه ایران»، «تضعیف کانونهای خطرآفرین»، «تقویت دولتها و مجموعههای متحد و همراه با ایران و توسعه عمق راهبردی کشور» و «قدرت تشخیص لایههای پنهان در تصمیمات و اقدامات منطقهای و جهانی»، پنج ضابطه دیگری بود که رهبر معظم انقلاب در تشریح یک سیاست خارجی موفق و افتخارآمیز، بیان کردند.
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به اینکه شعار دولت سیزدهم در حوزه سیاست خارجی چند اصل و واژگان کلیدی داشت، تصریح کرد: توسعه روابط متعادل و متوازن با همه مناطق مختلف جغرافیای دنیا، نگاه ویژه به حوزه شرق آسیا یا به عبارتی آسیامحور و همسایهمحور، رویکردهای اصلی دیپلماسی دولت سیزدهم است.
سیاست خارجی را در سبد برجام قرار نخواهیم داد
وی به سیاست خارجی متوازن جمهوری اسلامی ایران و استفاده از ظرفیتهای موجود در همه حوزههای جغرافیایی و بینالمللی اشاره کرد و ادامه داد: مباحثی مثل برجام که طی چند سال انرژی زیادی از دولت و دستگاه دیپلماسی را گرفت، تنها یکی از موضوعات سیاست خارجی دولت سیزدهم است و ما همه موضوعات مرتبط با سیاست خارجی را در سبد برجام قرار نخواهیم داد.
کنعانی با بیان اینکه سیاست خارجی را موکول به پیشرفت و تحقق برجام و بازگشت طرفها و پایبندی آنان به توافقات برجام نخواهیم کرد، گفت: در این دولت تلاش شد از دیپلماسی التماسی خارج شویم و در دنیا بر مبنای عزت ملی و منافع ملی و مصلحت کشور و ملت ایران عمل میکنیم و از موضع قدرت و اقتدار با دنیا صحبت میکنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: در موضوع برجام، جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد ما به عنوان عضوی از برجام تنها طرفی بودیم که به همه تعهداتمان عمل کردیم و در مقابل التزام و پایبندی به تعهد، از حقوق ملت ایران دفاع و حمایت خواهیم کرد و این رویکرد در برجام محقق شد.
افزایش بیسابقه غنیسازی هستهای
وی با بیان اینکه ما در عین اینکه نشان دادیم به دیپلماسی و مذاکره از موضع عزت پایبندیم اما در تحقق حقوق ملت ایران در بحث حقوق هستهای کوتاه نیامدیم، گفت: مصوبه قانون اقدام راهبردی مجلس شورای اسلامی نیز به کمک دولت آمد و میزان غنیسازی هستهای هم بیش از گذشته به لحاظ حجم و هم به لحاظ درصد غنیسازی افزایش بیسابقهای پیدا کرده و تا سطح ۶۰ درصد غنیسازی صورت میگیرد و حجم مواد غنی شده اورانیوم بیش از گذشته افزاش یافته است.
کنعانی ادامه داد: چهارچوبهای همکاری حقوقی و بینالمللی جمهوری اسلامی ایران با سازمان بینالمللی انرژی اتمی به قوت خود باقی است و به مقررات معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای و توافقات جامع پارلمان هستهای پایبند هستیم اما حقوق شناخته شدهای داریم که به عنوان عضوی از آژانس بینالمللی انرژی اتمی از حقوق ملت ایران دفاع و پاسداری خواهیم کرد.
و تأکید کرد: دوست و دشمن معتقدند که ایران در حوزه حقوق هستهای اکنون علاوهبر پایبندی به چارچوبهای بینالمللی اما از توان و قدرت ملی با عزت و اقتدار حفاظت میکند.
حذف دوگانه کاذب دیپلماسی و میدان
سخنگوی دستگاه دیپلماسی به بحث حذف دوگانه کاذب دیپلماسی و میدان اشاره کرد و گفت: یک نگاهی بود که میدان چرا در حوزه دیپلماسی مداخله میکند؛ در حالیکه عناصر قدرت داخلی تفکیکناپذیر هستند و در حوزه سیاست خارجی و روابط بینالملل همه عناصر ملی به عزت و اقتدار و پیشبرد کار کشور اضافه میکند و آنانیکه به دنبال این دوگانهسازی کذب بودند عملاً کشور را در حوزه سیاست خارجی و مناسبات بینالمللی از بخشی از قدرت جمهوری اسلامی ایران را خالی میکردند.
کنعانی افزود: در این دولت اعلام شد دوگانه دیپلماسی و میدان اساسا دوگانهسازی کاذب با اهداف غلط و انحرافی است.
سخنگوی وزارت امور خارجه به خروج از سیاست تکساحتی در سیاست خارجی با هدف ایجاد توازن در سیاست خارجی اشاره و تصریح کرد: ما در حوزه سیاست خارجی به دنبال توسعه روابط سیاسی، اقتصادی، تجاری، فرهنگی، نظامی و امنیتی سازنده و شراکتی همافزا مبتنی بر احترام متقابل و منافع متبادل با همه کشورها غیر از رژیم نامشروع و غاصب و کاذب صهیونیستی هستیم.
وی ادامه داد: در راستای اولویت دادن به دیپلماسی اقتصادی، بر اساس تاکیدات رهبر معظم انقلاب توسعه اقتصادی از اولویتهای مهم دولت سیزدهم در سیاست خارجی شد.
کنعانی گفت: با تشکیل شورای هماهنگی روابط اقتصادی خارجی کشور در وزارت امور خارجه، جلسات به طور منظم و مستمر برگزار میشود و موضوعات اقتصادی مورد به مورد و کشور به کشور بررسی میشود.
نگاه ویژه به توسعه صادرات غیرنفتی
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با اشاره به نگاه ویژه به توسعه صادرات غیرنفتی و ظرفیت منحصر به فرد ترانزیتی کشور، عنوان کرد: ایران به دلیل موقعیت ژئوپلیتیکی و کلیدی که دارد در عمل شاهراه ارتباطی کریدورهای ترانزیتی شمال و جنوب و شرق و غرب است و در این دولت توجه جدیدی شده است.
به گفته وی؛ تلاش زیادی در گذشته بود که کریدورهای تجاری و اقتصادی و خطوط انتقال انرژی حتی با هزینههای غیراقتصادی از مسیرهای خارج از کریدورهای ترانزیتی جمهوری اسلامی ایران شکل بگیرد و موقعیت ممتاز ایران تضعیف شود که در دولت سیزدهم تلاش بسیاری شد که جمهوری اسلامی ایران جایگاه ویژه خود در مبحث کریدورهای ترانزیتی و صادرات انرژی را بازیابی کند و اساسا توان بازیگری ایران در مسائل اقتصادی راهبردی بینالمللی ارتقا پیدا یابد.
کنعانی از نگاه ویژه دولت سیزدهم به آسیا و با اولویت همسایگان و کشورهای اسلامی گفت و بیان کرد: آسیا ظرفیتهای بسیاری دارد که بیش از هر دوره تلاش شد این ظرفیتها برای ارتقای مناسبات خارجی و منطقهای جمهوری اسلامی به خدمت گرفته شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه کنشگری فعال و مشارکت در ائتلافهای فراسودمند منطقهای عنوان کرد: هر کشوری که کنشگر باشد یعنی جایگاه بینالمللی و اثرگذاری آن ارتقا پیدا کرده است؛ نمیتوان به دنبال کنشگری بینالمللی بود اما از سازوکارهای منطقهای و بینالمللی غفلت کرد لذا مقام معظم رهبر تأکید داشتند که در دوره در حال گذار بینالمللی میبایست جانمایی جمهوری اسلامی ایران در نظم در حال شکلگیری انجام شود که از این روی در این دوره عضویت در سازمان شانگهای با توجه به ضرورت این سازکار، موانع پیش رو برای عضویت یک به یک برداشته شد.
جمهوری اسلامی ایران به عضویت اصلی بریکس درآمد
وی به عضویت در گروه بزرگ اقتصادی و تجاری بریکس اشاره کرد و گفت: در بازه زمانی یکساله از زمانی که اولویت قرار گرفت تا زمانی که عضویت شکل گرفت، جمهوری اسلامی ایران همه موانع برای این عضویت در گروه بریکس را برطرف کرد و زمینهساز توسعه تعداد اعضای این گروه شد و از اول ژانویه به عضویت کامل بریکس درخواهد آمد.
کنعانی ادامه داد: توسعه همکاری با کشورهای حوزه شمال چه به صورت دو یا چندجانبه دنبال میشود که در ۲روز گذشته موافقتنامه الحاق ایران به اتحادیه اقتصادی تجارت آزاد اوراسیا امضا و عضویت ایران محقق شد.
شکست سیاست جهانی منزوی سازی جمهوری اسلامی ایران
وی با بیان اینکه نظام سلطه جهانی در طول سالهای گذشته بحث منزوی کردن ایران را مطرح کردند و میخواستند که تعامل، تجارت و صادرات نفتی ما به دیگر کشورها به حداقل ممکن یا به صفر برسد اما توسعه مناسبات همسایگی در حوزههای مختلف به معنای شکست مطلق سیاست جهانی منزویسازی جمهوری اسلامی ایران بود، افزود: امضا تفاهمنامههای جامع و بلندمدت با کشورهای مختلف از جمله چین به وسیله سفرهای دوجانبه در گامهای اجرائی با جدیت دنبال میشود که مقام معظم رهبری هم بر این مسئله تاکید دارند.
به گفته وی برای موضوع راهکاری سیاسی فلسطین طرح و ایده داریم که چند سال پیش در سازمان ملل متحد رسما به ثبت رسیده و آن طرح برگزاری رفراندوم در فلسطین است که خودشان سرنوشت خود را مشخص کنند.
خراسان جنوبی میتواند به تحقق سیاست همسایگی کمک کند
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به اینکه در سیاست همسایگی، دولت سیزدهم توجه ویژهای به ظرفیتهای استانی است، افزود: استانهای همجوار مرزی نقش مؤثری در تحقق این سیاست دارند.
کنعانی بیان کرد: در هیچ دورهای معاونان وزیر خارجه به سفر استانی نمیرفتند اما اکنون این روند شکل گرفته و امیدواریم استان خراسان جنوبی به دلیل ظرفیتهای عظیم طبیعی و مرزهای طولانی در تحقق سیاست همسایگی دولت کمک شایانی کند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: دفاتر نمایندگی وزارت امور خارجه در استانها هم ظرفیت خوبی هستند که تلاش شده تعداد آن افزایش یابد و اختیارات بیشتری این دفاتر بدهیم.
تاریخ خبر: ۱٤۰۲/۱۰/۱۱، ۰۵:٤۶:۵۷ بازدیدها: 73