سیدعباس عراقچی در حاشیه اجلاس سران کشورهای اسلامی در حال توسعه موسوم به دی۸ در مصاحبه اختصاصی با شبکه مصری «الغد»، به تبیین و تشریح مواضع جمهوری اسلامی ایران درخصوص تحولات منطقه و جهان و روابط جمهوری اسلامی ایران و مصر پرداخت.
وی در این گفتوگو که بخشهایی از آن توسط وزارت امور خارجه منتشر شده است، با اشاره به طرح درازمدت آمریکایی- صهیونیستی برای تضعیف و تجزیه کشورهای بزرگ اسلامی در راستای سیطره رژیم اشغالگر بر منطقه، تاکید کرد: رفتار رژیم صهیونیستی در خلال جنگ غزه و نسلکشی بیش از ۶۰ هزار زن و کودک و مردم غیرنظامی در غزه و لبنان و تجاوزات این رژیم علیه سوریه و نابودی زیرساختهای دفاعی و اقتصادی و زیربنایی این کشور نشانگر درستی هشدارهای ایران در مورد تهدید اسرائیل برای کل منطقه است.
عراقچی با اشاره به حضور مستشاری ایران در سوریه برای مبارزه با داعش و دیگر گروههای تروریستی با جانفشانیهای سردار شهید سلیمانی، نسبت به بازگشت تهدید تروریسم به سوریه به دلیل از همپاشیدگی امور در آن کشور، که تهدیدی برای تمامی کشورهای منطقه خواهد بود هشدار داد.
وزیر امور خارجه حمایت ایران از سوریه را نه حمایت از یک شخص، بلکه حمایت از مردم و حاکمیت ملی و تمامیت سرزمینی سوریه در مقابل تهدیدات صهیونیستی و تروریستی توصیف کرد و افزود: جمهوری اسلامی ایران در چارچوب روند آستانه و در مذاکرات دوجانبه توصیههایی در مورد نحوه تعامل با مردم و گروههای معارض سیاسی ارائه میکرد، ولی دولت سوریه دارای استقلال عمل بود و تحت کنترل ایران و روسیه نبود.
وزیر امور خارجه هدف اصلی شکلگیری محور مقاومت در منطقه را مبارزه و مقابله با اشغالگری و تجاوزگری رژیم صهیونیستی در فلسطین و احقاق حقوق فلسطینیان عنوان و تاکید کرد که مقاومت با وجود خسارات دیدن در تحولات بعد از جنگ غزه و شهادت برخی رهبران، ضربات سنگینی به اشغالگران وارد کرده و همین ضربات بود که رژیم اسرائیل را مجبور به مذاکره و پذیرش آتشبس در لبنان کرد.
رئیس دستگاه دیپلماسی مقاومت را یک آرمان والا و مکتبی مقدس علیه اشغالگری و جنایات رژیم صهیونیستی توصیف کرد که با ترور و شهادت رهبرانش از بین نمیرود و هر بار قویتر از گذشته خود را بازیابی میکند.
عراقچی تاکید کرد این تصور که گروههای مقاومت دنباله رو و تحت امر ایران هستند اشتباه است و ایران با اجزای جبهه مقاومت در هدف مبارزه با رژیم صهیونیستی و حمایت از مردم فلسطین اشتراک دارد. هر یک از گروههای مقاومت مستقل عمل میکنند.
عراقچی همچنین با تمجید از جایگاه تمدنی و تاریخی ایران و مصر و نقش و جایگاه مهم و مؤثر آن دو در منطقه تاکید کرد که تقویت همکاری و هماهنگی بین دو کشور در راستای منافع و مصالح کل کشورهای منطقه و جهان اسلام است و ایران همواره از تلاشهای مصر برای حمایت از مردم فلسطین و برقراری آتشبس پشتیبانی کرده است.
بازدید عراقچی از اماکن تاریخی و مذهبی قاهره
عراقچی صبح روز پنجشنبه ۲۹ آذر ۱۴۰۳، در حاشیه سفر و حضور خود در بیست و یکمین اجلاس وزیران سازمان همکاریهای اقتصادی هشت کشور در حال توسعه اسلامی «دی ۸» از مسجد محمد علی پاشا و حرمهای سیده نفیسه و سیده زینب در قاهره بازدید کرد.
مسجد محمد علی پاشا یا مسجد رخام گچی مسجدی واقع در ارگ قاهره در مصر که توسط محمد علی پاشا بین سالهای ۱۸۳۰ و ۱۸۴۸ راهاندازی شده است. این مسجد عثمانی با واقع شدن در ارگ، یکی از بزرگترین مساجد از نوع خود در نیمه اول قرن ۱۹ است که با نیمرخ زنده و منارههای دو قلویش قابل رویتترین مسجد در قاهره است.
مسجد سیده نفیسه منتسب به دختر حسن بن زید، نوه امام حسن مجتبی(ع) و عروس امام جعفر صادق(ع) است. آرامگاه وی در مصر قرار دارد و مورد زیارت مردم است.
مسجد سیده زینب از معروفترین مساجد و آرامگاهها در مصر که پیشینه آن به قرن اول هجری قمری برمیگردد.
تحولات سوریه، غزه و تجاوزات صهیونیستها، محور گفتوگوی عراقچی و فیدان
عراقچی و هاکان فیدان در حاشیه نشست وزیران سازمان هشت کشور اسلامی در حال توسعه دی ۸ که در شهر قاهره مصر در حال برگزاری است، دیدار کردند.
طرفین در این دیدار درخصوص موضوعات در دستور کار یازدهمین نشست سران این سازمان که قرار است امروز پنجشنبه با حضور رؤسای جمهور هشت کشور از جمله دکتر مسعود پزشکیان رئیسجمهور اسلامی ایران برگزار شود، تبادل نظر کردند.
به گزارش ایرنا، وزرای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و ترکیه با بررسی آخرین تحولات منطقه با تمرکز بر آخرین اوضاع غزه و تداوم جنایات رژیم صهیونیستی علیه مردم در فلسطین و لبنان، بهویژه تجاوزات این رژیم علیه سوریه با هدف قرار دادن زیرساختهای دفاعی و اقتصادی این کشور، بر ضرورت همفکری کشورهای بزرگ اسلامی به خصوص اعضای سازمان دی۸ برای توقف تجاوزات رژیم صهیونیستی و حراست از ثبات و امنیت پایدار منطقه تاکید کردند.
وزرای خارجه ایران و مصر با یکدیگر دیدار کردند
سید عباس عراقچی و بدر عبدالعاطی وزیران امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و مصر در حاشیه نشست وزیران سازمان هشت کشور اسلامی در حال توسعه (دی ۸) در قاهره با یکدیگر دیدار و گفت وگو کردند.
وزیر امور خارجه ایران با قدردانی از حسن میزبانی و برگزاری موفق نشست وزیران دی ۸، ابراز امیدواری کرد که اجلاس سران این سازمان نیز با دستیابی به نتایجی در راستای منافع کشورها و ملتهای مجموعه کشورهای اسلامی در حال توسعه و جهان اسلام موفق باشد.
طرفین با اشاره به جایگاه و نقش مهم و مؤثر
دو کشور در منطقه و جهان اسلام، بر لزوم افزایش همکاری کشورهای عضو در چارچوب دی ۸ به خصوص فعال شدن این سازمان در عرصههای اقتصادی تاکید کردند. عراقچی با ابراز امیدواری نسبت به تاثیرگذاری
هر چه بیشتر ریاست مصر بر پویایی و فعال شدن سازمان دی هشت، آمادگی جمهوری اسلامی ایران را برای کمک به مصر در این راستا اعلام کرد.
عراقچی و عبدالعاطی ضمن بررسی تحولات منطقه با تمرکز بر توسعه دایره تجاوزات و جنایات رژیم صهیونیستی از غزه و لبنان به سوریه، همفکری کشورهای مؤثر منطقه به ویژه ایران و مصر برای توقف این تجاوزات و جلوگیری از افزایش تنش را ضروری دانستند و بر لزوم تداوم تلاشها برای توقف نسلکشی فلسطینیها و ارسال فوری کمکهای انسانی برای مردم بیپناه فلسطین در غزه تاکید کردند.
طرفین همچنین درخصوص برخی موضوعات مورد علاقه مشترک در حوزه دوجانبه گفت وگو و تبادل نظر کردند.
اسماعیل بقایی، با یادآوری حمایتهای مستمر انگلیس و استرالیا از اقدامات غیرقانونی، جنایات و تجاوزات رژیم صهیونیستی در فلسطین اشغالی و منطقه غرب آسیا، موضعگیری یکسویه و جانبدارانه آنها در قبال عملیات دفاعی ایران متعاقب تجاوز رژیم اسرائیل علیه سفارت ایران در دمشق را تقبیح و تاکید کرد که عملیات دفاعی ایران در قالب وعده صادق ۱ و وعده صادق ۲ کاملا منطبق با اصل دفاع مشروع وفق حقوق بینالملل و منشور ملل متحد صورت گرفته است.
سخنگوی وزارت امور خارجه با رد ادعای تکراری ارسال موشک بالستیک از سوی ایران به روسیه، تکرار این اتهام را در راستای طرح آمریکا و انگلیس برای امنیتیسازی فزاینده روابط بینالملل و (جهانیسازی) منازعه اوکراین توصیف کرد و خاطرنشان نمود که حتی رئیسجمهور اوکراین نیز ادعای ارسال موشک بالستیک از سوی ایران به روسیه را تکذیب کرده است.
بقایی خاطرنشان کرد؛ ریشه و عامل اصلی بیثباتی در منطقه غرب آسیا تداوم اشغالگری و توسعهطلبی تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی است که همواره با حمایت همهجانبه آمریکا و انگلیس و استرالیا و برخی دیگر از کشورهای غربی صورت گرفته و طی ۱۴ ماه گذشته در قالب نسلکشی مردم فلسطین و تجاوز به لبنان و سوریه و یمن ادامه یافته است. بدون تردید انگلیس، استرالیا و دیگر حامیان این رژیم به عنوان شریک و همدست جنایات شنیع اسرائیل باید پاسخگو باشند.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین با انتقاد از عملکرد استرالیا و انگلیس در نقض فاحش و گسترده حقوق بشر از جمله نقضهای نظاممند حقوق بشر در زندانها و بازداشتگاههای پناهجویان در این دو کشور، مباشرت و معاونت آنها در جنایات ارتکابی رژیم صهیونیستی علیه مردم فلسطین و تداوم طرحهای امحای استعماری بومیان استرالیا، خواستار توقف برخورد ابزاری و مزورانه با موضوع حقوق بشر از سوی این دو کشور شد.
بقایی با یادآوری سخنان چندی قبل وزیر خارجه انگلیس مبنی بر اینکه اثبات نسلکشی در فلسطین اشغالی مستلزم قتل میلیونها انسان است، سیاست انگلیس در انکار نسلکشی غزه را شرمآور توصیف و تصریح کرد که چنین دولتی فاقد صلاحیت اخلاقی برای موعظه کردن در مورد حقوق انسان است.
سخنگوی وزارت امور خارجه با رد اتهامهای مطرح شده راجع به برنامه صلحآمیز هستهای ایران خاطرنشان کرد که فعالیتها و طرحهای هستهای ایران بر اساس نیازهای فنی-کاربردی کشور در چارچوب تکالیف و حقوق قانونی ایران به عنوان عضو معاهده عدم اشاعه و طبق موافقتنامه پادمان و زیر نظر آژانس بینالمللی انرژی اتمی صورت میگیرد و به گواه گزارشهای آژانس هیچگاه از مسیر صلحآمیز منحرف نشده است.
بقایی با اشاره به انتقال زیردریاییهای هستهای از سوی آمریکا و انگلیس بهعنوان دو کشور دارنده سلاح هستهای به استرالیا در چارچوب پیمان AUKUS که نگرانیهای گسترده اشاعهای دارد و موجب انتقادات گستردهای در آژانس بینالمللی انرژی اتمی شده و بیعملی آنها در قبال زرادخانه تسلیحات کشتار جمعی رژیم اسرائیل، این سیاستها را نمونههای روشنی از برخورد دوگانه این کشورها نسبت به موضوع عدم اشاعه هستهای، نشانه بیاعتنایی آنها نسبت به موضوع صلح و ثبات بینالمللی دانست و خواستار پایان یافتن رویکردهای دوگانه انگلیس و استرالیا نسبت به هنجارها و قواعد بینالمللی شد.
بقایی حمله رژیم صهیونیستی به زیرساختهای یمن را بهشدت محکوم کرد
اسماعیل بقایی همچنین در پیامی در روز پنجشنبه ۲۹ آذر ۱۴۰۳ حملات رژیم صهیونیستی به زیرساختهای یمن از جمله نیروگاه تولید برق صنعا و مخازن سوخت راس العیسی و بندر الحدیده یمن را بهشدت محکوم کرد.
وی این حملات تجاوزکارانه که منجر به تخریب زیرساختهای غیرنظامی یمن شد را نقض فاحش اصول و موازین حقوق بینالملل و منشور ملل متحد توصیف کرد و افزود: جنایات رژیم صهیونیستی در سایه حمایت بیقید و شرط آمریکا صورت میگیرد و واشنگتن شریک قانونشکنیها و جنایات باند جنایتکار حاکم بر تلآویو است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با تجلیل از حمایت و همبستگی شرافتمندانه مردم یمن با ملت مظلوم فلسطین تصریح کرد؛ جامعه جهانی و جهان اسلام مسئولیت قانونی و اخلاقی برای توقف تجاوزات رژیم صهیونیستی و محاکمه و مجازات این رژیم به دلیل ارتکاب همه جنایات مصرح در اساسنامه دیوان بینالمللی کیفری، خصوصا جنایت تجاوز و جنایات جنگی، دارد.
کانادا به جای اتهامزنی به دیگران به اصلاح عملکردهای خود بپردازد
بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به قطعنامه وضعیت حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران در مجمع عمومی سازمان ملل، طرح این قطعنامه کانادا با حمایت برخی کشورهای غربی و تکرار ادعاهای بیاساس مبتنی بر اطلاعات و تعمیمهای نادرست را فاقد وجاهت قانونی و از اساس مردود دانست. سخنگوی وزارت امور خارجه با تاکید بر اهتمام جمهوری اسلامی ایران به حفظ و رعایت حقوق بشر به مثابه یک ضرورت قانونی و دینی اخلاقی وفق قانون اساسی و قوانین موضوعه و نیز طبق موازین دین مبین اسلام، تصریح کرد که ایران از هیچ کوششی در این زمینه دریغ نمیکند. بقایی با اشاره به این واقعیت که اکثریت کشورهای عضو سازمان ملل متحد با رای منفی یا ممتنع یا غائب نارصایتی خود را نسبت به سوءاستفاده از مجمع عمومی سازمان ملل و استفاده ابزاری از حقوق بشر نشان دادهاند، تصریح کرد: اینگونه تحرکات غیرموجه از سوی برخی بازیگران که خود سابقه طولانی در نقض فاحش حقوق انسانها از جمله به واسطه حمایت تسلیحاتی و سیاسی از اشغالگری و نسلکشی در فلسطین دارند، نهتنها کمکی به ارتقای وضعیت حقوق بشر و احترام به آن در سطح جهانی نمیکند بلکه صرفا موجب تخفیف مفهوم والای حقوق بشر و تقلیل آن به ابزار فشار سیاسی علیه ملتها میگردد.
به گزارش ایرنا، وی همچنین با اشاره به اینکه بانیان قطعنامه ضدایرانی از جمله رژیم صهیونیستی، آمریکا، انگلیس و کانادا در شمار ناقضان عمده حقوق بشر هستند، این امر را مایه شرمساری دانست و از مقامات کانادا که هر سال آغازگر چنین اقدامی علیه کشورمان است خواست به جای اتهامزنی به دیگران به اصلاح عملکردهای خود در داخل و خارج از این کشور پرداخته و ضمن توقف سیاست نظاممند در امحای استعماری جمعیت بومیان پاسخگوی همدستی در نسلکشی و جنایات جنگی ارتکابی توسط اسرائیل علیه مردم فلسطین باشد.
تصمیم تهران در مورد خروج نیروهای مستشاری از سوریه اقدامی مسئولانه بود
بقایی در واکنش به این سخنان ولادیمیر پوتین که روز پنجشنبه با اشاره به تحولات اخیر سوریه عنوان داشته بود: «ما ۴ هزار رزمنده ایرانی را از پایگاه حمیمیم تخلیه و به تهران منتقل کردهایم. برخی واحدهای به اصطلاح طرفدار ایران بدون ورود به درگیری به لبنان و برخی دیگر به عراق رفتند.»، با یادآوری سابقه طولانی همکاری و هماهنگی میان ایران و روسیه در مواجهه مشترک با تروریسم در سوریه، گفت: اینکه طرفهای دخیل در تحولات سوریه روایتهای خاص خود راجع به علل و عوامل تحولات و نقش بازیگران مختلف داشته باشند، غیر طبیعی نیست. در عین حال به نظر میرسد برخی موارد مطرحشده در مورد نقش مستشاری ایران در سوریه در روزهای پایانی منتهی به سقوط دمشق، مبتنی بر اطلاعات دقیق نبوده باشد.
بقایی در این زمینه افزود:«این افراد شامل خانواده دیپلماتها و کارکنان نمایندگیهای دیپلماتیک - کنسولی و فرهنگی ایران در سوریه و زائران ایرانی و تعدادی زائر غیر ایرانی و افرادی بود که برای کمک به آوارگان لبنانی به سوریه رفته بودند. همه این افراد با هواپیماهای ایرانی و از طریق فرودگاه حمیمیم که با همکاری روسیه همواره به عنوان فرودگاه کمکی در کنار فرودگاه دمشق استفاده میشد، به ایران منتقل شدند.» سخنگوی وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: حضور مستشاری جمهوری اسلامی ایران در دمشق از ابتدا با هدف کمک به ارتش سوریه برای مقابله با تروریسم و جلوگیری از سرایت ناامنی به محیط پیرامونی و کل منطقه بود و تصمیمگیری در مورد خروج نیروهای مستشاری نیز اقدامی مسئولانه و با در نظر گرفتن شرایط و ملاحظات حاکم بر محیط امنیتی - نظامی- سیاسی سوریه و وضعیت منطقه صورت گرفت.
بقایی با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران بنا به دعوت دولت قانونی و مستقر سوریه در این کشور حضور یافته اظهار داشت: ایران و سوریه همکاریهای اثربخش را در سالهای متمادی در برابر تروریسم داشتند و موفق شدند مانع از ریشهگیری جریان خطرناک داعش در سوریه و عراق و گسترش تروریسم در منطقه شوند.
وی خاطرنشان کرد: بعد از سقوط داعش، حضور نظامی ایران در خطوط دفاعی سوریه تغییر یافته و خطوط دفاعی محدود به کمک مستشاری به سوریه برای جلوگیری از احیای داعش و تروریسم تکفیری و نیز تقویت توان نظامی این کشور در برابر ماجراجوییهای رژیم صهیونیستی شد که این اقدام موفقیتآمیز بود و آنچنان که همگان دیدند با خروج نیروهای مستشاری ایران از سوریه، رژیم اشغالگر بلافاصله بخشهای راهبردی از سرزمین سوریه را اشغال کرد و همزمان زیرساختهای حیاتی دفاعی آن کشور را منهدم کرد. سخنگوی وزارت خارجه در پایان این گفتوگو تاکید کرد که ایران و روسیه دارای روابط مهم در حوزههای گوناگون بوده و گفتوگوهای دو کشور به طور مداوم در سطوح مختلف در جریان است، ترجیح میدهیم تبادل نظرات و تجربیات نیز از مجاری رسمی انجام شود.