پرسش:چرا با وجود دشمنی نسبت به امامعلی(ع) و حضرت زهرا(س) مرقد حضرت علی(ع) بعد از مدتی شناخته شد، ولی مرقد مطهر حضرت فاطمه(س) ناشناخته باقی مانده است و اهلبیت(ع) قبر آن صدیقه طاهره را همانند علی(ع) آشکار نکردهاند؟
پاسخ:در بخش نخست پاسخ به این سوال به تفاوتهای علت مخفی بودن قبر حضرت علی(ع) و حضرت زهرا(س) به نحو اجمال پرداختیم. اینک در ادامه دنباله مطلب را پی میگیریم.
اميرالمؤمنين با عمل به وصيّت زهرا(س) ردپاي ظلمي که به دختر رسول خدا شده بود را حفظ کرد تا به نسلهاي آينده راه راست را نسان دهدوازطرفي مشروعيت نظام حاکم را زير سؤال برد و مظلوميت زهرا(س) را بيشتر آشكار و اين سؤال را هميشه براي همگان مطرح نمايد كه چرا قبر زهرا(س) مخفي مانده است. بدين طريق زمانيكه حضرت زهرا(س) از دنيا رفتند مردم سراسيمه به خانه زهرا(س) آمدند و منتظر بيرون آمدن جنازه بودند كه علي(ع) به ابوذر فرمود: برو و با صداي بلند اعلام كن كه برگردند چرا كه تشييع جنازه دختر رسولخدا امشب صورت نميگيرد و به تأخير افتادهاست. مردم كه متفرق شدند حضرت علي(ع) با كمك اسماء بدن حضرت را غسل و كفن كردند و در نيمة شب با عدهاي از نزديكان و ياران خويش كه عبارت بودند. از: سلمان، ابوذر، مقداد، عمار، عباس و زبير و چند تن ديگر به همراه علی(ع)جنازه دختر رسولخدا را شبانه تشييع كردند و شبانه به خاك سپردند و حضرت علي (ع)قبر فاطمه(س) را همسطح زمين كردند و حتي روايت شده در چند نقطه در بقيع حضرت، قبرهاي متعدد درست كردند تا قبر فاطمه(س) قابل شناسايي نباشد؛ ازاينروي مخفي بودن قبر فاطمه(س) بعنوان يک راز، براي هميشه مانده است و كساني هم كه حضور داشتند بعدها محل قبر فاطمه(س) را باز گو نكردند.(بحارالانوار، ج10، ص 195)
جمعبندی دلایل
بنابراين علت، مخفي ماندن قبر آن حضرت را مي توان در امور زير خلاصه كرد:
1. دشمنان و غاصبان حق آن مظلومه به قبر آن حضرت دسترسي نداشته و به آن بيحرمتي نکنند.
2. خواسته خود آن حضرت بود كه شبانه و مخفيانه، دفن شوند كه به تبع آن قبرشان مخفي بماند.
3. با توجه به محتواي وصيت ايشان در مورد دفن آن حضرت؛ مي توان گفت كه مي خواستند با اين كار، افكار عمومي را بيدار كرده و مردم را نسبت به ظلم وانحراف حكام زمانشان نسبت به اهلبيت(ع)، آگاه سازند، و مهمتر از همه راه راستين اسلام و پيامبر(ص) از راههاي منحرف جدا باشد؛ از اين روي ميتوان گفت يکي از حکمتهاي پنهان بودن قبر زهرا، زنده داشت اسلام اصيل و ناب است. از جمله وصاياي حضرت زهرا(س) به علي(ع) اين بود كه گفتند اي پسرعمو! اگر تا چند ساعت ديگر از دنيا رفتم، جنازهام را شبانه تشييع كن و مراسم تشييع مرا اعم از غسل و كفن و نماز و دفن، بايد پنهاني به انجام رسانيد و فقط به كساني اجازه حضور در تشييع دهيد كه مرا نرنجانده باشند. يقيناً حضرت زهرا(س) با اين كارشان ميخواستند باري ديگر همانند جريان فدك مبارزهاي را تازه با وصيّتنامه سياسي خويش شروع كنند كه ضربه سهمگيني به حكومت وقت وارد سازند.
فاطمه اطهر(س) با وصيّت خويش افكار خفتة مردم مدينه و تاريخ و آيندهگان را بيدار ساخت و توجه افكار عمومي را نسبت به پايمال شدن حقّ خويش جلب كرد.(رنجهای زهرا، سید جعفر مرتضی العاملی، ص 223)
ادامه دارد