اولین سوغات بایدن برای شرق؛ نا آرامی در روسیه، انفجار و ترور در عراق
۱۳۹۹/۱۱/۰۵
دیروز «جو بایدن» در روسیه، عراق و سوریه، چهره واقعی خود و دولتش را به همگان نشان داد؛ در روسیه، علیرغم اعتراض مسکو به مداخلات سفارت واشنگتن در امور داخلی روسیه، آمریکا آشکارا اعلام کرد که از اعتراضات خیابانی در روسیه حمایت میکند. این موضعگیری، یکبار دیگر نشان داد که آمریکا برای بقای خود، مجبور است در امور سایر کشورها دخالت کند. این در حالی است که برخی از
خوش باوران فکر میکردند با رفتن «دونالد ترامپ»، سیاستهای قلدرمآبانۀ آمریکا هم در جهان به پایان میرسد.
بایدن هنوز یک هفته نیست که وارد کاخ سفید شده است و طی همین مدتاندک، همه فهمیدهاند سیاست این تازه وارد، کاملا تهاجمی است. در همین چارچوب، دیروز وزارت خارجه آمریکا نخستین بیانیه مطبوعاتی خود را به مداخله در امور داخلی روسیه اختصاص داد! «ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، اعلام کرد که این کشور اقدام دولت مسکو علیه حامیان «الکسی ناوالنی» را به شدت محکوم میکند. پرایس در ادامه، برای مردم روسیه و نبود آزادی بیان در این کشور، اشک تمساح ریخت. این اظهارات، نشانگر بازگشت آمریکا به قدرت نرم و شعارهای فریبنده است. اما، خوشبختانه در شرایطی آمریکا به قدرت نرم بر میگردد که ملتها چهره واقعی آمریکا را دیدهاند و نسبت به جنایات آن آگاهی دارند. به عنوان مثال، پرایس در شرایطی برای دموکراسی در روسیه لفاظی میکند و اشک میریزد که کشورش از خشنترین دیکتاتوریها، مثل بحرین و عربستان، حمایت همهجانبه میکند و دست آنها را برای ارتکاب هر جنایتی باز میگذارد.
دیروز سفارت آمریکا در مسکو نیز طی بیانیه ای مداخلهجویانه، ادعا کرد: آمریکا از حق همه افراد برای تظاهرات مسالمتآمیز و آزادی بیان حمایت میکند.
البته، وزارت خارجه روسیه هم مداخلات سفارت آمریکا را محکوم و اعلام کرد: سفارت آمریکا با ارسال پیامهای محرک در شبکههای اجتماعی و حمایت از اعتراضات غیرقانونی در شهرهای روسیه، نسبت به قوانین و مقررات دیپلماتیک بیتوجهی کرده است. در بیانیه وزارت خارجه روسیه آمده است: «ما در مورد تحریک به اقدامات خشونتآمیز صحبت میکنیم، اما (آمریکا) ریاکارانه از آن تحت عنوان «اعتراضات مسالمتآمیز» یاد میکند».
ناوالنی از داوطلبان شرکت برای کاندیداتوری انتخابات ریاست جمهوری 2018 روسیه بود، ولی به دلیل محکومیت قبلی، از کاندیداتوری در انتخابات منع شد.
عراق
در ارتباط با عراق نیز بایدن طی همین چند روز اخیر نشان داد که نه تنها قصد ندارد نیروهای آمریکایی را از این کشور خارج کند، بلکه قصد دارد به ماجراجوییهای خونین و خطرناک ادامه دهد. خوشبختانه شرایط جاری عراق کاملا ضدآمریکایی است و بایدن گزینهای جز خروج ندارد و علاوهبر آن، اگر هر چه زودتر نیروها را خارج کند، برای او و دولتش بهتر است.
اما، رئیسجمهور جدید آمریکا میان رفتن و جنگ نیابتی توسط داعش، این دومی را انتخاب کرده است. در واقع، نظامیان آمریکایی مستقر در عراق و سوریه، طی روزها و هفتههای اخیر و بیتوجه به انتقال جنجالی قدرت در آمریکا، تحرکات هدفمندی را آغاز کرده بودند؛ بر اساس گزارش منابع محلی، صدها تروریست داعشی را از زندانهای منطقه تحت کنترل شبه نظامیان کُرد در استان «الحسکه» سوریه، به پایگاه آموزشی «التنف» منتقل کردند. به گفته منابع امنیتی، نظامیان اشغالگر آمریکایی طی سال گذشته، حدود 4000 تروریست داعشی را با خود روهای خودشان به عراق منتقل کردهاند. نیروهای امنیتی عراق اجازه بازرسی خودروهای نظامیان آمریکایی را ندارند. در پی این تحرکات مشکوک، ناظران و کارشناسان عراقی و منطقهای اعلام کرده بودندکه اقدامات ویرانگری در جانب آمریکا در راه است و مقامات عراقی باید هوشیار باشند. در پی این هشدارها، زیاد طول نکشید که انفجارهای خونین در میدان «الطیران» بغداد به وقوع پیوسته و 32 شهید و 110 مجروح بر جای گذاشته است. در پی وقوع این جنایت، گروههای سیاسی عراقی و منطقهای اعلام کردند که آمریکا عامل آن بوده است. مجلس اعلای شیعیان آلمان نیز با صدور بیانیهای در برلین، این حمله تروریستی را محکوم کرد و این جنایت را کار «آژانسهای اطلاعاتی غربی» دانست. دیروز نیز خبر رسید، تروریستهای داعش در استان شمالی «صلاح الدین» عراق با نیروهای حشدالشعبی درگیر شدند و 11 نفر از آنها، از جمله یک فرمانده حشد، را به شهادت رساندند.
منابع عراقی دیروز همچنین اعلام کردند، بازجوییهای امنیتی از یکی از تروریستهای داعشی، حاکی از حضور چندین عامل انتحاری در عراق است و آنها منتظر کسب دستور برای اجرای ماموریت خود هستند.
«هادی عامری»، رئیسائتلاف «فتح» عراق، با صدور بیانیهای، ضمن ابراز اندوه به مناسبت شهادت «ابوعلیاء الحسیناوی» و یارانش در حشدالشعبی به دست تروریستهای داعش، اظهار داشت: این شهدا در دفاع از کشور عراق و کرامت ملت و برای حفظ آبرو و مقدسات این کشور، در برابر تروریسم کور به شهادت رسیدند.
موافقت با اعدام ۳۴۰ تروریست
یک منبع در دفتر ریاست جمهوری عراق اعلام کرد که «برهم صالح» رئیسجمهوری این کشور، با حکم اعدام ۳۴۰ تن از محکومان دادگاههای ویژه پروندههای تروریستی و جنایی عراق موافقت کرد.
به گزارش ایسنا، این منبع به تلویزیون «الشرق» گفت: تایید حکم اعدام این ۳۴۰ محکوم، پس از بررسی دقیق پروندههای آنها از تمامی زوایای قانونی و ابعاد قانون اساسی از جمله استفاده از تمامی فرصتهای اعتراض به حکم صادره و نیز بررسی این مسئله که حکم صادره شامل حکم عفو عمومی شماره ۲۷ سال ۲۰۱۶ نمیشود، انجام شد و اجرای حکمها طبق روال کار در وزارت دادگستری، در دست اجرا هستند. به گفته منبع یاد شده، ریاست جمهوری عراق به تایید حکمهای گزارش شده مطابق با ساختار موجود ادامه میدهد و دقت میکند بدون هیچگونه ملاحظهای پروندهها را بررسی کند.
سوریه
با آمدن بایدن، فعالیت تروریستها در سوریه نیز ابعاد جدیدی میگیرد؛ به گزارش ایسنا، «گییر پدرسن»، نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه، طی یک کنفرانس مطبوعاتی، گفت: به رغم اینکه طی ۱۰ ماه گذشته اوضاع سوریه آرامتر بوده است،... اما هر لحظه احتمال فروپاشی اوضاع وجود دارد. این آرامش «شکننده» است. کمیته قانون اساسی نمیتواند به دور از عوامل، دیگر فعالیت کند.
پدرسن گفت: به همکاری بینالمللی و مذاکرات واقعی نیاز داریم، تا طرفهای مختلف پای میز مذاکره بنشینند و درباره چگونگی پیشبرد این روند، تبادل نظر کنند. اگر این اراده سیاسی نباشد، دشوار است روند را به جلو ببریم.
چندی پیش «الکسی ناوالنی»، یکی از رهبران مخالفان روسیه، وارد خاک این کشور شد و در بدو ورودش در فرودگاه دستگیر شد؛ چرا که گفته میشود، ناوالنی در پروندهای موسوم به «روچر» با مجازات تعلیقی مواجه است و به علت از دست دادن حضور در چندین جلسه بازپرسی (به علت حضورش در خارج از کشور) در فهرست افراد تحت تعقیب دولت روسیه قرار گرفته بود. با دستگیری او مخالفان دولت روسیه قصد داشتند در اعتراض به بازداشتش تجمعات اعتراضی برگزار کنند. بعد از این بود که سفارت آمریکا در اقدامی که مداخلهجویانه توصیف شده، بیانیهای صادر کرد و به بهانه دفاع از شهروندانش در روسیه و در لابلای این بیانیه، «فهرست نقاط محل تجمع معترضین» را منتشر کرد! البته در پوشش اینکه، آمریکاییهای ساکن مسکو، در چنین روز و ساعتی در این نقاط حضور نداشته باشند!
اقدامات آمریکا با واکنش تند روسیه روبهرو شده، اما واشنگتن نیز پا پس نکشیده است. «ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای با عنوان اعتراضات در روسیه گفته: «آمریکا شدیداً استفاده از تاکتیکهای خشن علیه معترضان و روزنامهنگاران در تعطیلات آخر هفته در شهرهای سرتاسر روسیه را محکوم میکند». به گزارش فارس، به دنبال اعلام حمایت سفارت آمریکا در مسکو از معترضان به دولت روسیه، وزارت خارجه روسیه به مقامات آمریکایی توصیه کرده به جای دخالت در امور سایر کشورها، نظارهگر مشکلات خود باشند. به نظر میرسد با بازگشت دموکراتها به قدرت در آمریکا، این دو کشور مجددا فضای جنگ سرد را، شدیدتر از قبل تجربه کنند. معمولا رابطه جمهوری خواهان با روسیه، (به ویژه در دوران ترامپ) بهاندازه رابطه دموکراتها با روسیه، بد نبوده است. از آن سو تقابل با چین بخشی از استراتژی ملی آمریکاست، (چه در دوران حکمرانی جمهوری خواهان چه دموکراتها) اما به نظر میرسد که حساسیتهای «جو بایدن»، رئیسجمهور تازه رسیده آمریکا، در مقایسه با دولت «دونالد ترامپ»، نسبت به روسیه بیشتر است. چندی پیشاندیشکده «کارنگی» آمریکا در گزارشی نوشته بود، بایدن روسیه را بزرگترین تهدید برای آمریکا میداند که سیاست تضعیف کشورهای غربی و تضعیف نهادهای غربی مانند ناتو و اتحادیه اروپا و واژگونی نظم لیبرال غربی را دنبال میکند. ایناندیشکده همچنین پیشبینی کرده که چهار سال آینده برای روابط آمریکا و روسیه پرتلاطم خواهد بود.
دشمنی ادامهدار آمریکا با چین
اگر روابط آمریکا و روسیه در دوران ترامپ مثبت ارائه میشد که با روی کار آمدن بایدن این روابط شیرین تلخ شد؛ روابط آمریکا با چین بسیار بد بود که به نظر میرسد با آمدن بایدن همچنان این شرایط بد ادامه خواهد داشت. «لیود آستین»، وزیر دفاع جدید آمریکا، در دومین روز کاری خود در این منصب، با همتای ژاپنی صحبت کرده و به پکن درباره اختلافات سرزمینی در دریای چین شرقی هشدار داده است. آمریکا همچنین در ادامه اقدامات تحریکآمیزش در قبال بحران چین-تایوان، یک ناوگروه این کشور که در خط مقدم آن ناو هواپیمابر «یواساس تئودور روزولت» قرار دارد، وارد دریای
چین جنوبی کرد.