۱۳۹۹/۱۱/۲۰
محمدجواد ظریف، وزیر امورخارجه در مصاحبه با فرید زکریا در برنامه GPS در شبکه سیانان با اشاره به اظهارات مقامات آمریکایی برای مذاکره با ایران برای یک توافق جدید که شامل مسئله موشکی هم باشد تأکید کرد که برجام یک توافق است که از طریق مذاکرات به دست آمده است و نمیتواند دوباره مورد مذاکره قرار بگیرد.
ظریف اضافه کرد، اگر شما بهدنبال مذاکره درباره تسلیحات هستید باید همه جنبههای این مسئله را مورد بررسی قرار دهید. آمریکا نباید بهدنبال مذاکره درباره قابلیتهای دفاعی ایران باشد بلکه باید به کل تسلیحات در منطقه غرب آسیا بپردازد بهویژه سلاحهایی که علیه زنان و کودکان یمنی مورد استفاده قرار میگیرند.
وی در ادامه با اشاره به آمارهای موسسه تحقیقات صلح بینالملل استکهلم افزود، عربستان سعودی بیش از 70 میلیارد دلار برای تسلیحات در سال گذشته هزینه کرده است و امارات با جمعیتی 1/5 میلیون نفری 22 میلیارد دلار خرج کرده است. اما ایران با بیش از یک میلیون نیروی نظامی، هزینههای نظامیاش بیش از 10-11 میلیارد دلار نیست.
وزیر امور خارجه همچنین از آمریکا خواست از متحدانش بخواهد جنگ علیه یمن را متوقف کنند و تأکید کرد که ایران آماده است با فرستاده سازمان ملل در امور یمن که قرار است روز دوشنبه با او دیدار کند همکاری کند.
ظریف درباره برجام هم گفت که آمریکا باید ضمانتهایی بدهد که اقداماتی نظیر آن چیزی که دولت آمریکا اتخاذ و طی آن توافق هستهای را نقض کرد، تکرار نشود.
وی در ادامه گفت که توقف پایبندی به پروتکل الحاقی به معنای بسته شدن کامل درها برای احیای توافق هستهای نیست.
وزیر امورخارجه گفت چنانچه آمریکا خواستار احیای مفاد توافقی است که از آن خارج شده، وظیفه دولت بایدن آن است که به این توافق متعهد شود.
ظریف تأکید کرد که این آمریکا بود که توافق را نقض کرد و هر کشوری که به تعهداتش متعهد بود را تنبیه و جریمه میکرد. پس این آمریکاست که باید به برجام برگردد و تعهداتش را انجام دهد.
لازم به ذکر است که پالتیکو در بخشی از گزارش خود تأکید کرد که ظریف، مواضع رهبر معظم انقلاب در روز یکشنبه درباره شروط ایران برای بازگشت به تعهدات خود ذیل برجام را تکرار کرد.
بر اساس این گزارش، ظریف درباره مسیر بازگشت ایران به تعهدات کامل در برجام به سیانان گفت: راه بازگشت ایران به تعهداتش در برجام این است که آمریکا به توافق برگردد و تعهداتش را انجام دهد. واضح است که این تصمیمی است که پرزیدنت بایدن و مشاورانش باید بگیرند؛ میخواهند از سیاستهای شکستخورده ترامپ فاصله بگیرند یا آن را ادامه بدهند. اگر بخواهند روی شکستهای ترامپ چیزی بسازند بازهم شکست خواهند خورد.
آن که طلبکار است ما هستیم
محمدجواد ظریف همچنین یکشنبه شب در برنامه گفتوگوی ویژه خبری شبکه دو سیما گفت: همانطور که رهبر معظم انقلاب فرمودند آنکه طلبکار است ما هستیم و آن کسی که میتواند شرط بگذارد ما هستیم و آنکه بدهکار است آنها هستند. در موضوع منطقه و تسلیحات ما مدعی هستیم، متهم نیستیم. این آمریکاست که صدها میلیارد دلار سلاح وارد منطقه ما میکند.
ظریف افزود: ۲۵ درصد کل تسلیحات دنیا به منطقه ما ریخته میشود. این از کجا میآید. ۷۰ میلیارد دلار سعودی چگونه هزینه تسلیحات میکند؟ ۲۲ میلیارد دلار امارات عربی متحده که کل جمعیت بومیاش یک و نیم میلیون نفر است، هزینه تسلیحات میکند. اینکه امروز بایدن تصمیم میگیرد از یمن کنار بکشد و دخالت نکند، مشخص است شش سال است کدام کشور باعث این همه جرم و جنایت در یمن شده است.
وی با بیان اینکه اروپاییها بدهکار مردم ما هستند، اظهار داشت: اروپاییها نشان دادند که نه تنها قدرتی در برابر شرکتهای خود ندارند و شرکتهای آنها بهجای اینکه به پایتختهای خودشان گوش کنند به واشنگتن گوش میکنند. این را اروپاییها باید درمان کنند. برای اینکه دست پیش را بگیرند که پس ندهند، حرفهای دیگری را میزنند.
وزیر خارجه خطاب به اروپاییها خاطرنشان کرد: شما بروید مشکل خودتان را حل کنید. این مشکل را حل کنید که الان ماکرون گفته ما در مورد چین نباید دنبالهرو آمریکا باشیم. اروپاییها باید این مشکلات استراتژیک راهبردی را حل کنند که دنبالهرو نباشند.
رئیس دستگاه دیپلماسی در پاسخ به این سؤال که آیا ما برای این کار عجله داریم؟ اظهار داشت: هیچ دستپاچگی نداریم. آمریکاییها باید عجله داشته باشند. الان دولت بایدن وارث یک بدنامی است. این بدنامی امروز داخل آمریکا هست. قرار است روز سهشنبه ترامپ بهخاطر فضاحتی که راه انداخت در سنا محاکمه شود ولی بهخاطر دعواهای داخلی حزبی احتمال دارد در این دعواها به جایی نرسند و این ننگ برایشان باقی بماند که رئیسجمهوری که آمده علیه کنگره شورش به راه انداخته است.
ظریف درباره سوم اسفند و اجرای قانون مجلس درباره توقف اجرای پروتکل الحاقی خاطرنشان کرد: این به معنای آن نیست که بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی اخراج میشوند. تعداد بازرسان آژانس کمتر میشود و میزان بازرسیها کاهش مییابد. آنها هستند که ضرر میکنند ما از این قضیه ضرری نمیکنیم.
سفری موفق در راستای تقویت روابط
به گزارش مهر، وزیر خارجه کشورمان در اظهارنظری با اشاره به سفر رئیس مجلس شورای اسلامی به روسیه گفت: آقای دکتر قالیباف در سفر به روسیه با رؤسای دو مجلس روسیه، وزیر خارجه و دبیر شورای امنیت ملی این کشور دیدار و رایزنی خواهد کرد. همچنین ملاقاتهای متعددی با محافل دانشگاهی، خبری و ایرانیان مقیم روسیه خواهند داشت. سفر بسیار خوبی برای ایشان تدارک دیده شده است و امیدواریم این سفر، سفر موفقی در راستای تقویت روابط دو کشور باشد.
وی افزود: پروتکلهای کرونایی امکان ملاقات آقای قالیباف با پوتین را فراهم نمیکرد اما حتماً سفر موفقی در راستای تقویت روابط دو کشور خواهد بود.