صبح دیروز، با حضور محمدباقر قالیباف رئیسمجلس شورای اسلامی و مهرداد بذرپاش رئیسکل دیوان محاسبات کشور، از گزارش تفریغ بودجه سال ۱۳۹۹ رونمایی و این گزارش طی نامهای به مجلس شورای اسلامی ارسال شد.
ارائه گزارش تفریغ بودجه در پایان شهریورماه و پیش از تدوین لایحه بودجه سال مالی آینده در دولت، یک رکورد به حساب میآید که بخشی از اقدامات تحولی دیوان محاسبات در دوره مدیریت فعلی است.
این اقدام که ۴ ماه زودتر از موعد مقرر قانونی اعمال شده، به دولت و مجلس این امکان را میدهد تا ضمن اطلاع بیشتر از نقاط قوت و ضعف بودجه سال گذشته و انحرافات در اجرا، بودجه مالی سال آینده را منضبطتر و کارآمدتر تهیه و تصویب کنند که گامی جدی در اصلاح ساختار بودجه محسوب میشود.
طبق گزارش ارائه شده از تفریغ بودجه سال ۱۳۹۹، بیش از ۴۹ درصد دچار عدم رعایت تمام یا بخشی از احکام قانون بودجه شدهاند و حدود ۱۷.۶ درصد فاقد عملکرد بودهاند و نهایتا حدود ۳۲.۷ درصد به صورت کامل اجرایی شدهاند.
یک اتفاق خوب
محمدباقر قالیباف صبح دیروز در مراسم آئین رونمایی از گزارش تفریغ بودجه سال ۹۹ در دیوان محاسبات کشور گفت: اتفاقات خوبی در دیوان افتاده است البته هنوز در میانه راه قرار داریم؛ هرساله بعد از ارائه لایحه بودجه، گزارش تفریغ بودجه در دی ماه ارائه میشد، اما در حال حاضر که اوایل مهرماه قرار داریم و دولت به تازگی کار تدوین لایحه بودجه ۱۴۰۱ را آغاز کرده، گزارش تفریغ بودجه سال ۹۹ حاضر بوده و دو هفته دیگر در صحن علنی مجلس قرائت میشود.
رئیسمجلس شورای اسلامی در ادامه بااشاره به اینکه قرار است هر دو ماه یکبار گزارش اولیه از نظارت بر بودجه نیز ارائه شود، عنوان کرد: نظارت برخط بر بودجه کمک شایانی به تصمیمگیریها میکند و امیدواریم تمام امور برخط شود که در راستای رویکرد هوشمندسازی به عنوان یکی از ۴ رویکرد مجلس انقلابی است.
واقعیت تلخ کسری بودجه؛
دست در جیب مردم کردن
وی تاکید کرد: زمانی که بودجه مینویسیم برای زندگی مردم در شهرها و روستاها و همچنین دولت تصمیم گیری میکنیم و همگی تحت تأثیر سیاستهای پولی و مالی ما قرار میگیرند.
رئیسمجلس افزود: واقعیت تلخ این است که وقتی کسری بودجه داریم در حقیقت این بهمعنای دست در جیب مردم کردن است، و در این شرایط در حالی حقوقها را افزایش میدهیم که قدرت خرید مردم پایین آمده است.
قالیباف در ادامه اولویت اول مجلس را نظارت بیان کرد و گفت: با تورم قوانین مواجه هستیم لذا باید به نظارت بر اجرای قوانین توجه کرده و به سمت تنقیح برویم و صرفاً در حد نیاز قانونگذاری داشته باشیم.
رئیسنهاد قانونگذاری کشورمان در ادامه با بیان اینکه فرصتهای خوبی برای ریل گذاری و نظارت داریم، ابراز کرد: در این راستا دیوان محاسبات مهمترین نقش نظارتی بر بودجه را دارد و کمیسیون اصل ۹۰ مجلس و سایر کمیسیونهای تخصصی نیز نظارت جدی بر امور دارند همچنین حضور نمایندگان مجلس به عنوان عضو ناظر در مجامع و شوراهای استانی و کشوری، خود فرصت خوبی برای نظارت است.
دیوان محاسبات
رکن نظارتهای مجلس
وی در ادامه بازوی نظارتی دیگر مجلس را اقدامات هیئت تطبیق قوانین براساس اصل ۱۳۸ قانون اساسی دانست و افزود: تذکر، سؤال، استیضاح و تحقیق و تفحص از دیگر بازوهای نظارتی مجلس هستند که تمامی اینها زمانی اثرگذار خواهد بود که همه این ابزارها در هماهنگی با هم کار کنند و اگر پراکنده کاری شود اثری ندارد که در این راستا جلسات حوزه نظارتی را برقرار کردهایم تا تحولی در حوزه نظارت ایجاد کنیم و دیوان محاسبات کشور و گزارشهای آن نیز رکن رکین نظارتهای مجلس است.
قالیباف در ادامه بااشاره به جلسات صحن مجلس در ۲ هفته آینده که گزارش تفریغ بودجه ۹۹ در آن ارائه میشود، عنوان کرد: به زمان تدوین برنامه هفتم توسعه کشور نزدیک میشویم که تاکید کردیم باید در آن به موارد خاصی همچون ناترازی در صندوقها، معادن و یارانهها اعم از نقدی و غیرنقدی و غیر شفاف، اجرای دولت الکترونیک، راهاندازی سامانههایی که دولت توسط قانون مکلف به آن شده است و اصلاح ساختار بودجه مدنظر قرار گیرد.
وی ادامه داد: مجلس جلسات روزهای سه شنبه خود به بررسیهای نظارتی اختصاص داده و گزارشها شفاف و روشن بیان میشود تا نمایندگانی که قرار است عضو کمیسیون تلفیق شوند، اطلاعات دقیق داشته باشند.
رئیسمجلس شورای اسلامی در پایان بااشاره به راهاندازی سامانه ارتباطات مردمی ۱۹۸ دیوان محاسبات که میتواند در آینده هوشمندتر، کاربردیتر و اثرگذارتر ادامه کار دهد، خاطرنشان کرد: در عین آنکه در دیوان محاسبات به حسابرسی میپردازیم باید به بعد عملکردی هم بپردازیم لذا باید گزارشهای حسابرسی و عملکردی دقیق با بیاناشکالات در زمینه قانونگذاری و بودجه ریزی در صحن مجلس بررسی شود.