سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در مصاحبه با شبکه راشا تودی گفت، دور جدید مذاکرات ایران و گروه ۱+۴ در وین پیش از اتمام سال ۲۰۲۱ آغاز خواهد شد و فرصت خوبی برای احیای برجام وجود دارد.
او درباره مذاکرات رفع تحریمها در وین گفت: متأسفانه طرفهای غربی درحال تحریف واقعیتها بوده همانطور که گفتم ناتو در حال نزدیک شدن به مرزهای روسیه بوده و مسکو را درخصوص تشدید تنش سرزنش میکند. بهطور مشابهی، دولت ترامپ نیز از توافقهای زیادی از جمله قطعنامه مربوط به برجام در شورای امنیت و خود برجام خارج شد و حالا [میگویند که] ایران مقصر است.
وزیر امور خارجه روسیه خاطرنشان کرد: اما در واقع بهمدت بیش از یک سال، هیچ گامی خلاف تعهدات برجام برنداشت و به محض اینکه روشن شد که تصمیم ترامپ روشن است، ایران پایبندی به برجام به شکلی متفاوت را شروع کرد و فقط تعهدات داوطلبانه خود را تعلیق کرد و بعد آنها اعلام کردند سانتریفیوژهای دارای فناوریهای پیشرفتهتری را مورد استفاده قرار دادند و گفتند به محض اینکه آمریکا به توافق برگردد، ایران نیز همین کار را خواهد کرد.
دیپلمات روس: خروج آمریکا
از برجام، خودزنی بود
خبر دیگر اینکه، میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین، خروج دولت سابق آمریکا به ریاست دونالد ترامپ از توافق هستهای ایران را به خودزنی تشبیه کرد.
به گزارش فارس، اولیانوف در واکنش به توئیت یک خبرنگار آمریکایی که از تصمیم دولت ترامپ برای خروج از برجام انتقاد کرده بود، گفت: دقیقا! تصمیم به خروج از برجام مانند شلیک به یکی از پاهای آمریکا بود. البته اینکه پای چپ بود یا راست، مهم نیست.
ابراز امیدواری دیپلمات آمریکایی برای ازسرگیری سریعتر
مذاکرات وین
در همین شرایط، رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران ابراز امیدواری کرد که مذاکرات درباره توافق هستهای ایران در وین، هرچه سریعتر ادامه پیدا کند.
به گزارش فارس، مالی در مصاحبه با شبکه «سیاِناِن»، ضمن اشاره به اینکه مشخص نیست چه زمانی مذاکرات وین ممکن است از سر گرفته شود، گفت: امیدواریم هرچه سریعتر این اتفاق رخ دهد.
این دیپلمات آمریکایی با اشاره به اتمام دور جدید مذاکرات ایران و طرفهای باقیمانده در برجام در روز جمعه در وین، گفت: ما با سیستمی آماده شدهایم که در آن هر دو طرف بدانند چه کسی قرار است چه کاری را در چه زمانی انجام دهد و ما آماده مذاکره در مورد آن هستیم.
وی در ادامه ادعاهای بیاساس و نخنما شده علیه ایران، افزود: به نظر میرسد بسیار واضح است که (ایران) تلاش میکند با گسترش برنامه هستهای خود اهرم فشاری ایجاد کند و امیدوار است از این اهرم برای دستیابی به یک توافق بهتر استفاده کند. این کار فایدهای نخواهد داشت.
دور جدید مذاکرات رفع تحریمها در وین عصر جمعه به پایان رسید. در پایان این دور از گفتوگوها اصلاحات و دیدگاههای ایران در ۲ سند ارائهشده مورد پذیرش قرار گرفت و براساس اعلام علی باقری، مذاکرهکننده ارشد جمهوری اسلامی ایران این ۲ سند مبنای مذاکرات آتی خواهد بود.
جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده رفع تمامی تحریمها علیه ایران، به گونهای که قابل راستیآزمایی باشد، مهمترین دستور کار هیئت ایرانی را در این گفتوگوها تشکیل خواهد داد.
ادعای بلینکن: زمان برای توافق با ایران بسیار کم شده است
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا نیز بار دیگر ادعاها درباره کمبود وقت برای مذاکرات وین و بازگشت به توافق هستهای ایران را تکرار کرد.
بلینکن طی نشست خبری در محل وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به سؤالی درباره زمان باقیمانده برای بازگشت به برجام ادعا کرد: من مهلت زمانی برای این مسئله تعیین نمیکنم اما [زمان] بسیار بسیار بسیار کم شده است.
به نوشته رسانههای آمریکایی، وی ادامه داد: توانایی بازیابی کامل مزایای برجام از طریق بازگشت به پایبندی به آن، با پیشرفتهایی که ایران هر روز در برنامه هستهای خود انجام میدهد، به طور فزایندهای مشکلساز شده است.
وزیر خارجه آمریکا تصمیم دولت قبلی این کشور برای خروج از برجام را بدترین تصمیم سیاست خارجی آمریکا در دهه گذشته توصیف کرده و گفت: در خروج از آن توافق، به ما قول داده شد که با توافق قویتری جایگزین شود [و] فشار حداکثری که علیه ایران اعمال میشود، فعالیتهای مخرب این کشور را در سراسر منطقه مهار میکند. در عوض، البته ما دقیقا شاهد برعکس آن بودیم.
بلینکن با تکرار ادعاهای بیاساس و نخنما شده علیه جمهوری اسلامی ایران، مدعی شد: ایران از محدودیتهایی که برجام بر آن تحمیل کرده بود، رها شده است و به اقدامات تهاجمی خود در هر کشوری در منطقه ادامه میدهد.
وی درباره احتمال متوسلشدن واشنگتن به اقدامات دیگری علیه ایران در صورت به نتیجه نرسیدن مذاکرات وین نیز مدعی شد: ما فعالانه به دنبال گزینهها و جایگزینهای دیگر هستیم و چیزی که تحمل نمیکنیم این است که ایران بهجای حسننیت نشان دادن، مشغول وقتکشی پای میز مذاکره باشد. گفتنی است،هارت و پورت آمریکا از سر عجز و درماندگی است. این رژیم و پادوهای آن طی
43 سال اخیر علی رغم به میدان آوردن همه دار و ندار خود علیه ایران، هیچ غلطی نتوانسـتند بکنند و غرب آسیا به ویترین افتضاحات و شکستهای پیدرپی آمریکا تبدیل شده است. فشار حداکثری این رژیم نیز شکست خورد و آمریکا از جای جای منطقه در حال اخراج است.