مجلس در جلسه دیروز با الحاق تبصره به قانون منع به کارگیری بازنشستگان مخالفت کرد و نمایندگان در اینباره گفتند باید گردش نخبگانی در کشور ایجاد شود همچنین زارع از افزایش وام ازدواج به 150میلیون تومان خبر داد.
حجتالاسلام علیرضا سلیمی در گفتوگو با خبرگزاری مهر، به آغاز جلسه دیروز مجلس بهصورت غیرعلنی اشاره کرد و در توضیح آن گفت: مسائل داخلی مجلس شورای اسلامی و موضوعات جاری کشور در این جلسه در حال بررسی است و نمایندگان نقطه نظرات خود را در اینباره مطرح میکنند.
سلیمی اظهار داشت: همچنین درباره حذف ارزترجیحی و تبعات آن بحث و تبادلنظر صورت گرفت اما هیچ تصمیمی در اینباره اتخاذ نشد. قرار بر این شد که مجلس شورای اسلامی مجدداًً جلساتی درباره موضوع حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی برگزار کند.
جلسه علنی دیروز مجلس شورای اسلامی به ریاست محمدباقر قالیباف در حالی آغاز شد که دستور کار این جلسه به «گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح اصلاح تبصره (۱) قانون ممنوعیت بهکارگیری بازنشستگان» اختصاص داشت.
اصلاحیه قانون منع بهکارگیری بازنشستگان
در جلسه علنی دیروز بررسی گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح اصلاح تبصره (۱) قانون ممنوعیت به کارگیری بازنشستگان در دستور کار قرار گرفت. نمایندگان مجلس شورای اسلامی با ۷۳ رأی موافق، ۱۰۳ رأی مخالف و ۵ رأی ممتنع با طرح اصلاح تبصره (۱) قانون ممنوعیت بهکارگیری بازنشستگان مخالفت کردند.
مجید انصاری، سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس در تشریح این طرح، گفت: براساس این طرح، جانبازان ۲۵ درصد و رزمندگان و آزادگان دارای دو سال و بیشتر سابقه حضور داوطلبانه در جبهه یا اسارت و همچنین همسر و فرزندان شهدا و همسر و فرزندان جانبازان بالای ۵۰ درصد از شمول قانون ممنوعیت بهکارگیری بازنشستگان مستثنا میشوند.
وی بیان کرد: در قانون قبلی شاهد بودیم که جانبازان بالای ۵۰ درصد از این قانون مستثنا شده بودند، در حالی که اکثر این قشر تحت مداوا یا درمان بوده و عملاً امکان استفاده از خدمات آنها در دوران بازنشستگی وجود نداشت. با این اصلاح از خدمات جانبازان بالای ۲۵ درصد در دوران بازنشستگی میتوان استفاده کرد. همچنین در قانون قبلی رزمندگان و آزادگان دارای سه سال سابقه حضور داوطلبانه در جبهه یا اسارت از قانون مستثنا شده بودند و به افرادی که دو سال در صحنه حضور داشتند توجه نشده بود.
باید نیروهای جوان را به کار گیریم
جلیل رحیمی جهان آبادی در مخالفت با کلیات طرح اصلاح قانون ممنوعیت بهکارگیری بازنشستگان، گفت: قانون ممنوعیت بهکارگیری بازنشستگان که در مجلس قبل به تصویب رسید، فلسفه وجودی داشت اما از همان زمان استثنائاتی در آن ایجاد شد. رسم شایستهای نیست که ما قانونی را تصویب و بعد با بهانههای مختلف بخواهیم تبصره به آن اضافه کنیم یا قانون را از مسیر اصلی خارج کنیم. در این طرح برای ایثارگران و خانواده جانبازان امتیازاتی قائل شده است. آنها به گردن همه ما حق دارند اما با این طرح چند درصد از خانواده ایثارگران از مزایای آن بهرهمند خواهند شد؟
عضو کمیسیون امنیت ملی وسیاست خارجی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: ما باید نیروهای جوان را به کار بگیریم، این طرح کارشناسی شده نیست و با تصویب آن مشکلات زیادی ایجاد میشود. این طرح به اسم خانواده ایثارگران و به کام افراد دیگر است. خانواده شهدا و ایثارگران تاج سر ما هستند، اما نباید اجازه دهیم که به اسم آنها بوروکراتهای حرفهای اداری در پستهای خود بمانند. این طرح باید کارشناسی و به کمیسیون ارجاع شود.
اجازه دهیم گردش نخبگانی در کشور اتفاق بیفتد
در ادامه جلسه مجتبی یوسفی در مخالفت با طرح اصلاح قانون ممنوعیت بهکارگیری بازنشستگان، گفت: قانون ممنوعیت بهکارگیری بازنشستگان یکی از اقدامات خوب مجلس شورای اسلامی بود تا گردش نخبگانی اتفاق بیفتد. ما در کشور چند میلیون جوان داریم و هرساله چند میلیون نخبه پرورش میدهیم. زمانی که استثنائاتی برای این قانون قائل شویم، در واقع راهی برای دور زدن قانون ایجاد میکنیم.
عضو هیئترئیسه مجلس شورای اسلامی افزود: چه زمانی قرار است متخصصان و جوانان تحصیل کرده به کار گرفته شوند؟ یکی از ایراداتی که به دولت قبل وارد بود، این بود که میانگین سنی وزرا و مدیران بالای ۵۵ سال بود. بنابراین ما نباید این کار اشتباه را مجدداً تکرار کنیم. ما باید اجازه دهیم که گردش نخبگانی در کشور اتفاق بیفتد.
بهکارگیری بازنشستگان بالای ۶۵ سال برخلاف عدالت
علی خضریان هم در مخالفت با این طرح، گفت: استثنا کردن گروههای جدید با فلسفه تصویب قانون ممنوعیت بهکارگیری بازنشستگان همخوانی ندارد و اصلاح آن به معنای آن است که برای بازگشت تعداد محدودی از افراد به پستهای مدیریتی از آبروی ایثارگران مایه بگذاریم.
وی بیان کرد: در ماده ۶۰ قانون جامع ایثارگران این مجوز داده شده که ایثارگران و آزادگان با هر شرایطی میتوانند تا ۶۵ سال کار کنند و لذا این طرح به دنبال آن است که افراد بالای ۶۵ سال برخلاف سیاست جوانگرایی رهبر معظم انقلاب در پستهای مدیریتی باقی بمانند. نیروهای جوان انقلابی باید به کار گرفته شوند.
نماینده مردم تهران در مجلس با تأکید بر اینکه دولت معیشت ایثارگران را از طرق دیگر میتواند تامین کند، تصریح کرد: لازم نیست که دولت بار مالی جدیدی اضافه کند، دولت میتواند مشکلات معیشتی ایثارگران را به نوعی دیگر حل کند و لازم نیست که با افکار عمومی بازی کنیم. جانبازان به لحاظ معیشتی مشکلاتی دارند و دولت به جای افزودن بار مالی میتواند با قوانین فعلی مسائل آنها را حل کند.
خضریان گفت: براساس اسناد بالادستی استخدامها باید بر مبنای عدالت باشد و لذا بهکارگیری بازنشستگان بالای ۶۵ سال و کنار گذاشتن جوانان پرتلاش که دنبال شغل هستند عدالت محوری در جذب نیروی انسانی نیست.
وام ازدواج 150 میلیون
رحیم زارع در جمع خبرنگاران در توضیح آخرین مصوبات کمیسیون تلفیق، اظهار داشت: کمیسیون تلفیق، بانک مرکزی را مکلف کرد که ۲۰۰ هزار میلیارد تومان از منابع قرضالحسنه جاری و سپردههای قرضالحسنه برای اشتغالزایی و وام ازدواج پرداخت کند. براین اساس به هر زوجین که تاریخ عقد آنها از اول فروردین ماه سال ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۱ باشد، ۱۲۰ میلیون وام ازدواج داده میشود. مبلغ وام ازدواج برای زوجهای زیر ۲۵ سال و زوجههای زیر ۲۳ سال ۱۵۰ میلیون تومان است.
وی افزود: همچنین ۲۰ هزار میلیارد تومان در اختیار کمیته امداد و ۷ هزار میلیارد تومان در اختیار سازمان بهزیستی برای اشتغالزایی قرار میگیرد.
سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه درباره وام فرزندآوری، گفت: مبلغ وام فرزندآوری برای فرزند اول ۱۵ میلیون تومان، فرزند دوم ۲۵ میلیون تومان، فرزند سوم ۳۵ میلیون تومان، فرزند چهارم ۴۵ میلیون تومان و بیشتر از پنج فرزند ۵۰ میلیون تومان است. همچنین به افرادی که بیشتر از سه فرزند دارند، مبلغ ۱۵۰ میلیون تومان وام ودیعه مسکن یا خرید مسکن داده میشود. مابقی تسهیلات اشتغالزایی در سال آینده در اختیار شورای برنامه ریزی استانها برای پرداخت وامهای اشتغالزایی و تصمیمگیری قرار میگیرد.
زارع خاطرنشان کرد: کمیسیون تلفیق بودجه تا پایان هفته جاری جمعبندی نهایی خود را انجام خواهد داد تا نمایندگان ۱۰ روز فرصت برای ارائه پیشنهادات داشته باشند. از اوایل اسفند بررسی جزئیات بودجه در صحن علنی مجلس آغاز میشود.