2248 - امیرعبداللهیان: آمریکا باید تصمیمات سخت سیاسی بگیرد که هنوز نگرفته است ۱۴۰۰/۱۲/۱۰
کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی طی گزارشی رسمی نشست روز دوشنبه ۹ اسفند ماه با وزیر امور خارجه را تشریح کرد.
در این گزارش آمده است: «کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در راستای وظایف نظارتی خود و به منظور بررسی گفتوگوهای جمهوری اسلامی ایران و گروه ۱+۴، نشستی فوقالعاده با دعوت از حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه برگزار کرد.
این نشست پنجمین جلسه کمیسیون با این موضوع در دولت سیزدهم بود که با دعوت از وزیر امور خارجه و یا معاون سیاسی این وزارتخانه برگزار شد که هدف آن شفافیت روند مذاکرات وین برای نمایندگان ملت و پیگیری تحقق اهداف و چارچوبهای «قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها» است.
وزیر خارجه در این جلسه با جزئیات، تلاشهای دولت و تیم مذاکرهکننده برای حصول توافق را تشریح و تاکید کرد: مذاکرات هنوز به اتمام نرسیده و آمریکا باید تصمیمهای سخت سیاسی بگیرد که هنوز چنین تصمیماتی را نگرفته است.
نمایندگان مجلس یازدهم با دغدغه حفظ توانمندیهای هستهای، رفع کامل تحریمها و بهبود معیشت مردم، در جریان بررسیهای خود از روند مذاکرات، تحقق هدف انتفاع اقتصادی مردم ایران از مسیر رفع تحریمها را اولویت قرار دادهاند و اظهارنظر درباره هر توافق احتمالی را با این معیار صورت خواهند داد.
بر اساس ماده ۷ قانون اقدام راهبردی، در صورت شکلگیری نهایی یک توافق، دولت میبایست گزارشی از تحریمهای لغو شده به مجلس شورای اسلامی ارائه کند تا پس از بررسی آن در کمیسیونهای تخصصی و صحن علنی، امکان اجرای هرگونه محدودیت در برنامه هستهای را کسب کند.
از این جهت، نمایندگان مردم ضمن تاکید بر حفظ خطوط قرمز منافع ملی در مذاکرات از جمله رفع تحریمها، اخذ تضمینهای لازم و فرصت لازم برای راستیآزمایی دقیق، یادآور میشود که جمهوری اسلامی، در کسب منافع ملی، هیچ ضربالاجلی را نمیپذیرد. ضربالاجل واقعی برای ملت ایران، منافع ملت ایران و رفع موانع تجارت خارجی ایران است.»
آمریکا: ادامه مذاکرات برجام در گرو حسننیت ایران خواهد بود
«ند پرایس» سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز دوشنبه در نشست مطبوعاتی روزانه خود در خصوص مذاکرات غیرمستقیم آمریکا با ایران در وین به خبرنگاران گفت: «ما آمادهایم در صورتی که ایران در مقابل پیشرفت مذاکرات ناسازگاری بروز دهد، کنار برویم.»
وی در ادامه ادعاهای بیاساس خود افزود: آمریکا و متحدانش در صورتی که ایران «مایل به مشارکت با حسن نیت نباشد» «جایگزینهایی» را دنبال خواهند کرد. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اشارهای به جزییات این جایگزینهای احتمالی نکرد.
لازم به ذکر است که طی روزهای اخیر، آمریکاییها مدام در حال صدور ضربالاجلهای ساختگی بوده و اکنون پا را فراتر گذاشته و رسماً تهدید میکنند که میخواهند از مذاکرات خارج شوند.
خطیبزاده: ایران برای توافق تا همیشه صبر نمیکند
به دنبال اظهارات غیرسازنده سخنگوی وزارت خارجه آمریکا بود که «سعید خطیبزاده» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران بامداد سهشنبه تاکید کرد که تهران برای توافق در مذاکرات وین، تا همیشه صبر نمیکند.
خطیبزاده در صفحه مجازی خود در شبکه اجتماعی نوشت: «آمریکا از برجام خارج شده است. ما باید مطمئن شویم که این اتفاق تکرار نمیشود.»
وی سپس با کنایه به اظهارات غربیها مبنی بر داشتن نقشه دوم در صورت حاصل نشدن توافق در وین، گفت: «هر کسی نقشه دوم خود را دارد، اما ثابت شده [نقشههای دوم] آمریکا توخالی است. لفاظیها و بلوفزنیها جواب نداده و نخواهد داد. تصمیمات جواب میدهند.»
به گزارش ایرنا به نقل از رویترز، این دیپلمات ایرانی همچنین افزود: «توافق در دسترس است، اگر کاخ سفید تصمیم بگیرد. ایران [به توافق] تمایل دارد، اما برای همیشه صبر نمیکند».
قطعاً از خطوط قرمز خود عبور نمیکنیم
خطیبزاده دوشنبه عصر نیز در نشست هفتگی با خبرنگاران درباره سفر باقری به تهران اظهار داشت: «سفر آقای باقری به تهران همانند بسیاری از سفرهایی که ایشان داشت، برای انجام مشورتهای لازم بوده است. شورای عالی امنیت ملی راهبری مذاکرات را بر عهده دارد و ریاست شورا بر عهده رئیسجمهور است و لذا سفر آقای باقری و جلساتی که داشتیم درباره موضوعات باقیمانده است. پیشنویسی از توافق آماده شده و لازم بود این پیشنویس مورد بررسی دقیق قرار بگیرد.» این دیپلمات ارشد ایرانی یادآور شد: «الان در نقطهای قرار داریم که فکر میکنیم ابهامی برای واشنگتن و اروپاییها درباره این خطوط قرمز وجود ندارد. قطعاً از خطوط قرمز خود عبور نمیکنیم و انتظار قطعی داریم که طرفهای مقابل بیش از این کش ندهند.»
پیشنویسی از توافق آماده شده و بالای ۹۸ درصد به صورت مشترک نگاشته شده
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤال دیگری اینکه موضوعات مخالف نظر ایران در این پیشنویس چه بوده است و اگر غرب و آمریکا در خصوص برخی موضوعات از جمله تحریمها با ایران همکاری نکند چه اتفاقی رخ خواهد داد و راهکار چیست؟ گفت: پیشنویس به صورت مشترک آماده شده و پیشنویسی است که بالای ۹۷ و ۹۸ درصد آن به صورت مشترک نگاشته شده و آنچه باقیمانده است مواردی است که باید مرتفع شود. در خصوص موضوعاتی در حوزه رفع تحریمها، در حوزه تضامین و در حوزه برخی ادعاهای سیاسی در حوزه فعالیتهای صلحآمیز هستهای ایران داشتیم فکر میکنیم اینها باید در یک بستر مناسب آماده شود.
ما در وین نیستیم که توافق جدید کنیم
وی گفت: همه طرفها در وین هستند که در چارچوب منافع مشروع و آشکار خودشان، گفتوگوها را جلو ببرند. اولاً ما در وین نیستیم که توافق جدید کنیم. توافق در سال ۲۰۱۵ انجام شده است و آن توافق را داریم. ما و ۱+۴ در وین حضور داریم که مطمئن شویم اگر آمریکا میخواهد مسیر بازگشتش به برجام را طی کند که این مسیر یک روزه نخواهد بود باید راستیآزمایی شود و این مسیر پر راستیآزمایی برای آمریکاست. باید مطمئن شویم ورود مجدد آمریکا به برجام یا حضور در میز برجام همراه با انجام تعهدات رفع تحریمی آمریکاست.
خطیبزاده در پاسخ به سؤالی درباره بحث تضامین در مذاکرات وین و گمانهزنیها در مورد سطح غنیسازی و ذخایر اورانیوم اظهار داشت: درباره جزییات تا زمانی توافق نشود و متن منتشر نشود من نمیتوانم صحبت کنم. اگر توافقی باشد قطعاً پارامترهای برجام چه در حوزه رفع تحریمها و چه تعهدات هستهای ایران رعایت میشود ولذا سطح و کیفیت و میزان غنیسازی به سطح و میزانی برمیگردد که در برجام توسط ایران تعهد شده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه توافق قابل اتکاتر و پایدارتر در حال تدوین است، خاطرنشان کرد: در حوزه دستاوردهای هستهای حفظ، صیانت و نگهداری دستاوردها و توان بازگشتپذیری ایران به عنوان تضمین ذاتی و خط قرمز ما بوده است. به میزانی که در دادن تضامین عینی توسط آمریکا تعلل شود به همان میزان میزان تضمین ذاتی که ایران در مقابل برای خودش در نظر میگیرد بالاتر میرود و این رابطه معکوسی دارد. هر چقدر تضامین عینی توسط آمریکا دقیقتر داده شود، در بندهای مقابل هم این نکته رعایت میشود.
نشست غیررسمی هیئتهای ایران، اتحادیه اروپا و 4+1 در وین
نشست غیررسمی هیئتهای جمهوری اسلامی ایران، اتحادیه اروپا و ۱+۴ (آلمان، فرانسه، روسیه، چین و انگلیس) دوشنبه شب با حضور مذاکرهکنندگان ارشد برگزار شد.
علی باقری مذاکرهکننده ارشد جمهوری اسلامی ایران و انریکه مورا هماهنگکننده گفتوگوها نیز عصر دوشنبه در وین برگزار شد.
پیش از این جلسه نیز دیدارهای دوجانبه جداگانهای بین علی باقری مذاکرهکنندگان ارشد کشورمان و روسای هیئتهای روسیه و چین برگزار شد. جلسات کارشناسی طی روزهای اخیر در جریان بوده است.
روسیه: هیچ جایگزین معقولی برای برجام وجود ندارد سیاست مبتنی بر فشار و باجخواهی چشماندازی ندارد
«سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه اعلام کرد که مسکو امیدوار است که مذاکرات در مورد احیای برجام موفقیتآمیز باشد.
وی در این باره گفت: تلاشها برای بازگرداندن اجرای کامل برنامه جامع اقدام مشترک برای حل و فصل وضعیت پیرامون برنامه هستهای ایران ادامه دارد. امیدواریم موفق شوند. هیچ جایگزین معقولی برای برجام وجود ندارد.
وزیر خارجه روسیه همچنین یادآور شد که تعهدات ذیل توافق هستهای مذکور که با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد تثبیت شده است، «باید بدون هیچگونه قید و شرطی توسط همه دقیقاً اجرا شود.»
لاوروف افزود: ما مجبوریم اظهار بداریم که وضعیت فعلی گواه روشنی است که نشان میدهد ناتوانی واشنگتن در مذاکره چقدر هزینه بر امنیت جهانی دارد. سیاست مبتنی بر فشار و باجخواهی چشماندازی ندارد.
هیچ چیز توافق نمیشود تا زمانی که همه چیز توافق شود
به گزارش مهر به نقل از ریانووستی، «میخائیل اولیانوف» پیشتر نیز در پیامی توئیتری نوشت که شرکتکنندگان برجام عصر دوشنبه در هتل کوبورگ وین دیدار کردند.
وی ادامه داد: از آوریل ۲۰۲۱، زمانی که مذاکرات آغاز شد، پیشرفت فوقالعادهای حاصل شده است. اما یک قانون وجود دارد: هیچ چیز توافق نمیشود تا زمانی که همه چیز توافق شود. آخرین تلاش برای پایان موفقیتآمیز گفتوگوهای وین ضروری است.
چین: درمرحله آخر مذاکرات وین هستیم روشنایی پایان تونل قابل مشاهده است
«وانگ کوان» مذاکرهکننده ارشد چین دوشنبه شب پس از پایان نشست غیر رسمی اعضای برجام در وین به خبرنگاران مقابل هتل کوبورگ گفت که مذاکرات به مرحله آخر رسیده و مشارکتکنندگان در گفتوگوها، روشنایی پایان تونل را میبینند.
وی افزود که زمان دستیابی به توافق نهایی رسیده است.
منبع آگاه: فرانسه میتواند عامل عدم توافق در وین باشد
یک منبع آگاه نزدیک به تیم مذاکرهکننده جمهوری اسلامی ایران در تهران به ایرنا گفت: فرانسویها در حال مانعتراشی بر سر حل و فصل موضوعات باقیمانده پادمانی بین ایران و آژانس هستند و در این خصوص رویکردی سیاسی را در پیش گرفتهاند.
وی با بیان اینکه پاریس نقش قابل توجهی در فاصله گرفتن آژانس از نقش حقوقی - فنی و عدول به موضوعات سیاسی دارد، افزود: حل مسائل پادمانی باقیمانده با آژانس یکی از پیشنیازهای مهم شکلگیری توافق در وین است و اگر چنین اتفاقی رخ ندهد، ممکن است فرانسه عامل عدم توافق در وین نام گیرد.
گفتنی است وزارت خارجه فرانسه بعد از ظهر دوشنبه از لزوم خاتمه مذاکرات رفع تحریمهای ایران در روزهای آتی خبر داد.
به گزارش خبرگزاری «رویترز»، وزارت خارجه فرانسه در این رابطه اعلام کرد که پایان دادن به مذاکرات هستهای ایران در این هفته ضروری است.