حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه کشورمان دوم اردیبهشتماه جاری در تماس تلفنی با «جوزف بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا درخصوص آخرین وضعیت گفتوگوها برای رفع تحریم و همچنین برخی موضوعات مهم منطقهای و بینالمللی گفتوگو و تبادلنظر نمود.
وزیر خارجه کشورمان در این گفتوگوی تلفنی- که پس از حدود یک ماه و نیم از گفتوگوی قبلی صورت گرفت- با اشاره به تداوم رایزنیها برای رفع تحریمها اظهار داشت: هیچتردیدی در اراده دولت جمهوری اسلامی ایران برای رسیدن به توافق خوب، قوی و پایدار وجود ندارد.
وی افزود: کاخ سفید باید زیادهخواهیها و تردید را کنار گذاشته و در مسیر واقعبینی و راهحل گام بردارد.
سه کشور اروپایی و روسیه و چین آماده نهایی شدن توافق هستند
امیرعبداللهیان با اشاره به تلاش طولانی همه طرفها در وین، اظهار داشت: اکنون سه کشور اروپایی و روسیه و چین آماده نهایی شدن توافق هستند. دولت فعلی آمریکا باید جسارت اصلاح سیاستهای اشتباه گذشته کاخ سفید را داشته باشد.
وزیر خارجه کشورمان با ابراز قدردانی از تلاشهای بیوقفه جوزف بورل و آنریکه مورا تأکید کرد: اکنون دیپلماسی بهدرستی و بهخوبی عمل میکند.
وی با اشاره به تشدید اقدامات تروریستی و موج آوارگان در افغانستان بر لزوم همکاری جدی در مورد برقراری ثبات و امنیت در این کشور، رسیدگی به مشکل آوارگان افغانستانی، ارسال کمکهای بشردوستانه و مبارزه با مواد مخدر تأکید کرد.
امیرعبداللهیان با اشاره به ابعاد گسترده و عمیق تحولات اوکراین، بر ضرورت تمرکز بر راهحل سیاسی در حل بحران اوکراین تأکید کرد.
وزیر خارجه کشورمان از برقراری آتشبس موقت در یمن استقبال کرد و اظهار امیدواری نمود که منطقه شاهد آتشبس دائمی، رفع محاصره کامل یمن و توافق یمنی- یمنی شود.
جوزف بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در این گفتوگو با اشاره به اراده مثبت طرف ایرانی در مذاکرات وین اظهار داشت، باور داریم که ایران خواهان توافق است و ابتکارات متنوعی وجود داشته و تداوم دارد.
پیشنهاد بورل برای پیگیری گفتوگوها بین نماینده اتحادیه اروپا و مذاکرهکننده ارشد ایران از نزدیک وی طولانی شدن تنفس در مذاکرات را سازنده ندانست و پیشنهاد کرد گفتوگوها مجدداًً میان نماینده اتحادیه اروپا و مذاکرهکننده ارشد ایران از نزدیک پیگیری شود.
بورل با اشاره به جنگ در اوکراین، آن را یک بحران جهانی توصیف کرد که میتواند تبعات منفی در بر داشته باشد.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ضمن استقبال از حمایت جمهوری اسلامی ایران در توقف جنگ در یمن و کمک به آوارگان افغانستان، تأکید کرد، اتحادیه اروپا میتواند مشورتها و گفتوگو و همکاری مشترک با ایران را در زمینههای مختلف توسعه و گسترش دهد.
امیرعبداللهیان: نه به زیادهخواهیها توجه داریم و نه از خطوط قرمزمان عقب مینشینیم
حسین امیرعبداللهیان پنجشنبه گذشته نیز با «فیصل مقداد» وزیر خارجه سوریه درباره موضوعات مورد اهتمام مشترک در عرصه دوجانبه و برخی مسائل منطقهای و بینالمللی گفتوگو کرد. وزیر خارجه کشورمان در بخشی از این گفتوگو درباره روند مذاکرات هستهای خاطرنشان کرد: تبادل پیامها بین ما و آمریکاییها از طریق اتحادیه اروپا در حال انجام است و در این مسیر بارها تأکید کردهایم که جمهوری اسلامی ایران نه به زیادهخواهیها توجه دارد و نه از خطوط قرمز خود حاضر به عقبنشینی است. وی افزود: مسیر دیپلماسی بهخوبی کار میکند و از رسیدن به توافق خوب و پایدار دور نشدهایم.
آمریکا: با متحدان اروپایی خود درباره ایران همکاری میکنیم
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا عصر پنجشنبه در نشستی با خبرنگاران در پاسخ به سؤال خبرنگاری درخصوص گزارش اخیر رسانههای صهیونیستی مبنی بر اینکه آمریکا تصمیم خود درباره موضوع رفع تحریمها از سپاه پاسداران را به اروپاییها اعلام کرده است، گفت: نظری درباره آن ندارم. ما بهصورت علنی مذاکره نمیکنیم.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا درعینحال اظهار داشت: در این خصوص از نزدیک با متحدان اروپایی خود و همچنین گروه ۱+۵ همکاری میکنیم. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به سؤالی درباره رفع تحریمها علیه سپاه گفت: ما بهصورت علنی مذاکره نخواهیم کرد.
وی درعینحال مدعی شد که ایرانیها میدانند که برای بازگشت سریع به پایبندی مشترک به برجام یک فرصت وجود دارد و اگر بخواهند این کار را انجام دهند میتوانیم به این توافق دستیابیم.
پرایس با تأکید بر همکاری نزدیک واشنگتن با شرکا و متحدانش ادعا کرد: بازگشت به برجام در راستای منافع ما است زیرا به ما مزایای عدماشاعه هستهای ارائه میدهد و یکی از آن مزایا طولانی شدن مدتزمانگریز هستهای ایران است.
وی در راستای سیاست هراس از پیشرفت برنامه هستهای ایران در چارچوب برجام و در پی نقض این توافقنامه بینالمللی مدعی شد: زمانی که برجام بهطور کامل اجرا میشد این زمانگریز هستهای نزدیک به یک سال بود اما از سال ۲۰۱۸ زمانی که دولت سابق آمریکا از برجام خارج شد و ایران نیز برخی محدودیتهای هستهای را نادیده گرفت، این زمانگریز هستهای به شکل قابلتوجهی کاهش یافت.
این مقام آمریکایی مدعی شد زمانی که برجام در حال اجرا بود مدتزمانگریز هستهای ایران 12 ماه بود و اکنون به چند هفته کاهش یافته است.
هدف ما اعمال دوباره محدودیتهای هستهای بر ایران است
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در ادامه ادعاهایش افزود: هدف ما اعمال دوباره این محدودیتهای هستهای بر ایران و عدم دستیابی آن به سلاح هستهای بهصورت دائم و قابلتأیید است.
اختلافات همچنان وجود دارند
پرایس در پاسخ به سؤال دیگری نیز اظهار داشت: ما در ماههای اخیر در مذاکرات پیشرفت قابلتوجهی به دست آوردهایم. اما دستیابی به یک توافق قطعی نیست. اختلافات همچنان وجود دارند.
وی مدعی شد: ما همچنان بهصورت فعال به دنبال حل اختلافات باقیمانده هستیم زیرا معتقدیم بازگشت متقابل به پایبندی مشترک به برجام مزایای عدماشاعه در اختیار ما قرار میدهد و این امر در راستای منافع امنیتی ما است.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ادامه داد: ما به همراه متحدان خود در حال آمادگی برای سناریوهای دستیابی یا عدم دستیابی به آن هستیم و درنهایت تصمیمگیری خواهیم کرد و تنها زمانی وارد یک توافق خواهیم شد که در راستای منافع آمریکا باشد.
۴۰ کارشناس و مقام سابق اروپا و آمریکا خواستار بازگشت دولت بایدن به برجام شدند
گروهی متشکل از ۴۰ مقام دولتی سابق آمریکا و اروپا و کارشناسان برجسته منعاشاعه تسلیحات هستهای در بیانیهای از جو بایدن رئیسجمهوری آمریکا خواستند تا مذاکرات برای بازگشت به توافق هستهای با ایران را با موفقیت به پایان برساند.
روزنامه واشنگتنپست روز پنجشنبه بهوقت محلی نوشت که این کارشناسان اعلام کردند عدمتغییر سیاستهای دولت ترامپ که از توافق بین قدرتهای جهانی و ایران در سال ۲۰۱۸ خارج شد، «غیرمسئولانه» است.
این کارشناسان در این بیانیه مدعی شدند که درصورتیکه دولت آمریکا سیاستهای دونالد ترامپ را تغییر ندهد، «خطر قرار گرفتن ایران در آستانه هستهای شدن را افزایش میدهد». این ۴۰ کارشناس و مقام سابق آمریکایی در تداوم سیاست هراس از پیشرفتهای فنی هستهای ایران در پی نقض برجام از سوی آمریکا و در حالی که نهادهای اطلاعاتی آمریکا این موضوع را تأیید نکردهاند، مدعی شدند تهران یک یا دو هفته تا تولید اورانیوم لازم برای ساخت یک بمب فاصله دارد.
این رسانه آمریکایی ادامه داد: این بیانیه استدلال میکند که کارزار فشار حداکثری ترامپ برای تحریم ایران، که به گفته او با هدف دستیابی به یک توافق بهتر یا جامعتر بوده، نهتنها نتایج وعده دادهشده را به همراه نداشته است بلکه مسیر ایران برای نقض محدودیتهای هستهای برجام و تسریع ظرفیت آن برای تولید مواد هستهای را هموار کرده است.
در پایان این بیانیه در تداوم سیاست هراس از پیشرفتهای برنامه صلحآمیز هستهای ایران ادعا شده است: درنتیجه اکنون تخمین زده میشود که مدتزمان موردنیاز ایران برای تولید مقدار قابلتوجه (۲۵ کیلوگرم) اورانیوم غنیشده در سطح تسلیحاتی، از بیش از یک سال تحت برجام به تقریباً یک یا دو هفته در زمان حال کاهش یافته است.
به گفته واشنگتنپست، امضاکنندگان این بیانیه شامل مقامات فعلی و سابق بولتن علوم اتمی، انجمن کنترل تسلیحات، «اتحادیه دانشمندان نگران» و صندوق پلاشرز و دیپلماتها و کارشناسان دانشگاهی سابق آمریکایی و اروپایی هستند.
سفیر آمریکا: اعضای شورای امنیت خواستار اجرای کامل برجام هستند
«لیندا توماس»گرینفیلد سفیر آمریکا در سازمان ملل روز جمعه بهوقت محلی در گفتوگو با نیوعرب در ارتباط با مذاکرات وین و احتمال مطرحشدن برجام در شورای امنیت سازمان ملل گفت: ما به توافق دست نیافتهایم و ممکن است به این مرحله نرسیم.
وی مدعی شد: جو بایدن رئیسجمهوری آمریکا تعهد داده است که اجازه نخواهد داد ایران هیچگاه به سلاح هستهای دست یابد. این مسئله در شورای امنیت سازمان ملل مطرح نشده است. اما اگر مطرح شود، ما آمادهایم در مورد آن رأیگیری کنیم و درخصوص مسائل مشترک برای جهان بحث کنیم.
سفیر آمریکا در سازمان ملل ادامه داد: این حوزهای است که توانستهایم با اعضای شورای امنیت درخصوص آن از نزدیک همکاری کنیم. من فکر میکنم همه اعضای شورای امنیت میخواهند آمریکا به برجام بازگردد و این توافق بهطور کامل اجرا شود.
گرینفیلد بدون اشاره به نقض برجام از سوی کشورش و بدعهدیهایش ادعا کرد: اگر این مسئله در شورای امنیت مطرح شود، پیامش به ایران این خواهد بود که جهان خواهان اقدام (در ارتباط با برجام) است و این ایران است که تلاشها در این زمینه را مسدود کرده است.
وی در حالی که مذاکرات وین در انتظار تصمیم سیاسی کاخ سفید و بر سر این مسئله دچار وقفه شده است، با مقصر جلوه دادن ایران ادعا کرد: ما توافق کردهایم که اگر آنها (ایران) به پایبندی مشترک بازگردند، ما نیز به این پایبندی مشترک باز خواهیم گشت و این نکته اصلی نقطهای است که اکنون در آن قرار داریم. ما آمادهایم و آنها (ایران) این آمادگی را ندارند.
سخنگوی جانسون: خواهان بهبود روابط اقتصادی با ایران هستیم
خبرگزاری ایرنا در گزارشی نوشت: سخنگوی «بوریس جانسون» نخستوزیر انگلیس به خبرنگار ایرنا در لندن گفت که انگلیس خواهان دستیابی به توافق نهایی در وین است تا به دنبال رفع تحریمها بتواند روابط اقتصادی خود را با ایران توسعه دهد.
این سخنگو که طبق رویههای دفتر نخستوزیری خواست نامش فاش نشود، این مطلب را در نشست خبری با حضور نمایندگان رسانههای خارجی و در پاسخ به پرسش خبرنگار ایرنا مطرح کرد که پرسید دورنمای دولت لندن برای عادیسازی روابط تجاری با ایران، پس از پرداخت بدهی قدیمی ۴۰۰ میلیون پوندی تهران چیست؟
وی خاطرنشان کرد که لندن «به دنبال رابطهای سازنده با دولت ایران است».
این سخنگو با اشاره به مانع تحریمها در توسعه روابط تجاری میان دو کشور افزود که لندن خواهان حصول توافق نهایی در وین است «تا ما را قادر سازد که روابط اقتصادی خود را با ایران را تقویت کنیم.»
به پایان گفتوگوها در وین رسیدهایم و توافق خوبی روی میز است
سخنگوی جانسون در پاسخ به پرسش دیگری درباره ارزیابی انگلیس از آخرین وضعیت مذاکرات وین هم گفت: «موضع ما و بهطورکلی تیم مذاکرهکننده انگلیس این است که ما به پایان گفتوگوها در وین رسیدهایم و توافق خوبی روی میز است.»
وی ابراز امیدواری کرد که بتوان از این فرصت برای ازسرگیری اجرای برجام استفاده شود.
نشریه آمریکایی: دولت بایدن برای احیای برجام «آماده اتخاذ تصمیمات دشوار» است
لازم به ذکر است، نشریه راستگرای واشنگتن فری بیکن روز چهارشنبه در گزارشی درباره پیشنهاد دولت بایدن درباره رفع تحریمهای سپاه به طرحهای ضدایرانی جمهوریخواهان پرداخته و درعینحال به نقل از یک مقام وزارت خارجه آمریکا اعلام کرده است: دولت بایدن برای احیای توافق هستهای سال ۲۰۱۵ (برجام) «آماده اتخاذ تصمیمات دشوار» است.
نشریه راستگرای واشنگتن فری بیکن در گزارشی درباره آنچه آخرین پیشنهاد دولت بایدن خوانده، ادعاهایی را مطرح کرده و نوشته است این پیشنهاد میتواند تحریمها علیه دستکم ۸۰ هزار عضو سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را رفع کند.
این رسانه آمریکایی به نقل از مقامات کنگره آمریکا ادعا کرد: این پیشنهاد سپاه را از فهرست موسوم به سازمانهای تروریستی خارجی حذف میکند و ورود آنها را به آمریکا آسانتر میکند.
واشنگتن فری بیکن ادامه داد: بااینحال، نیروی قدس سپاه پاسداران در این فهرست باقی میماند تا خروج سپاه از این فهرست جبران شود. براساس تخمینهای مقامات آمریکایی، (در این پیشنهاد) تحریمها علیه ۸۰ تا ۱۸۰ هزار عضو سپاه رفع خواهند شد اما علیه حدود ۲۰ هزار عضو نیروی قدس سپاه همچنان باقی خواهند ماند.
این رسانه راستگرای آمریکایی اضافه کرد: اعضای کمیته مطالعات جمهوری خواهان، بزرگترین گروه کنگره آمریکا، در حال آمادهسازی قانونی برای حفظ تحریمها علیه سپاه و افراد وابسته به آن هستند. با نزدیک شدن انتخابات میاندورهای، درصورتیکه جمهوریخواهان بتوانند اکثریت را در کنگره به دست آورند، بهصورت یکجانبه هرگونه کاهش تحریمها علیه ایران از سوی دولت بایدن را بهعنوان بخشی از یک توافق جدید با تهران لغو خواهند کرد.
دیپلمات صهیونیستی: آمریکا تصمیم خود درباره سپاه را به اروپا اعلام کرده است
یک دیپلمات صهیونیستی ادعا کرد که آمریکا تصمیم خود درباره موضوع رفع تحریمها از سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران را به اروپاییها اعلام کرده است.
به گزارش ایرنا از رسانه صهیونیستی «تایمز اسرائیل»، این مقام صهیونیستی مدعی شد که آمریکا به اروپاییها گفته است قصد ندارد سپاه را از فهرست موسوم به سازمانهای تروریستی خارجی خارج کند.
مقام صهیونیستی در ادامه ادعاهای خود گفت که مذاکرات وین عمدتاًً بهخاطر خواسته ایران از آمریکا برای خروج سپاه از این فهرست متوقف شده است.
وی درعینحال گفت با وجود ارسال این پیام به کشورهای اروپایی، واشنگتن همچنان قصد دارد بخشی از سپاه را از فهرست موسوم به «سازمانهای تروریستی» خارج کرده درحالیکه سپاه قدس را در آن حفظ کند.