اخــبـــــــــــــــــار ویـــــــــــــــژه
۱۴۰۱/۰۵/۲۱
حکمرانی خوب اقتصادی یعنی همین رکوردهای منفی که جابهجا کردید؟!
رئيس بانک مرکزی در دولت تدبیر و امید در حالی این روزها آدرس حکمرانی خوب اقتصادی را میدهد که دوره مدیریت وی، رکورددار آمارهای منفی اقتصادی بوده است.
روزنامه دنیای اقتصاد ضمن انتشار اظهارات عبدالناصر همتی در گفتوگو با نشریه تجارتنیوز (تحت عنوان، آدرس حکمرانی خوب اقتصادی)، از قول وی نوشت: «حکمرانی نامناسب، اقتصادی عامل اصلی مشکلات چند دهه گذشته بوده است که مشخصه آن عدم تکیه بر دانش و یافتههای علم اقتصاد برای تصمیمگیریهای اقتصادی است. البته همواره تاکید داشتهام که در تداوم شرایط تحریمی که به عنوان موتور اصلی رشد نقدینگی و تداوم تورم و محدودسازی سرمایهگذاری و رشد اقتصادی عمل میکند، ذینفعان تحریم برای بهرهمندی از تـداوم هزینههای مبادلاتی تحريــم، نقـش فعالی دارنـد عـلاوه بر این ناکارآمدی و ناهماهنگی در اجزای دولت و بین دولت و مجلس دیده میشود.»
وی همچنین گفته است: «آنچه اهمیت دارد، اصلاح مادی است که در حدود شش دهه گذشته برقرار بوده است. کوچک کردن بدنه متورم دولت، قطع وابستگی دولت به درآمدهای بیثبات نفتی و باز کردن راه برای حضور تولیدات بخش خصوصی در عرصه رقابت بینالمللی، کارهایی است که باید انجام دهیــم وگرنه از قطار پیشرفت فاصله خواهیم گرفت».
رئیس کل سابق بانک مرکزی در مواجهه با این سؤال که چرا سیاستگذار در ایــران موفق نمیشـود تورم را کنترل کند، پاسخ داد: «قبلا هم گفتهام تورم شاید پلیدترین کلمه در اقتصاد باشد که بلای جان اقتصاد کشور ما در حدود نیم قرن گذشـته است. متاسفانه اینگونه تورم، مانند خـوره، نه تنهـا کارکرد عادی اقتصاد را به هم میریزد، بلکه همزمان اخلاق، انسانیت، درستکاری و پاکدستی را هم نابود میکند. تورم میتواند هم از ناحیه کمبـود عرضه و هم از طرف مازاد تقاضا ایجاد شـود، در طرح عرضه، افزایش قیمت نهادهها، محدودیت واردات، تحریم، جنـگ، خشکسالی و بلایای طبیعی از مهمترین عوامل هستند. در طـرف تقاضا، مهمترین عامل مازاد تقاضای دولت است. البته افزایش دستمزدها و قیمت برخی از داراییها و مانند آن نیز موثر هستند. ولی هیچکدام از آنها به اندازه تقاضای دولت در روند بلندمدت تورم تاثیرگذار نیستند.»
اظهارات آقای همتی در حالی است که عملکرد دولت مدعی تدبیر و دوره مدیریتی وی در این دولت، از لحاظ آمار و ارقام اقتصادی، یکی از ناموفقترین دورهها بوده است.
در همین زمینه روزنامه ایران در گزارشی مینویسد: نرخ ارز در دوره مدیریت دولت سیزدهم به طور متوسط هر ماه 1/6 درصد افزایش یافته است، در حالی که در دوره همتی در دولت دوازدهم نرخ ارز ماهانه 5/2 درصد گران شـده بود.
با ورود همتی به ساختمان شیشهای میرداماد، بسیاری امید داشتند که بازار ارز به پایان نوسان خود رسیده و رئیسجدید بانک مرکزی بهزودی افسار نرخ ارز را خواهد کشید. امیدها به همتی بـرای حفظ ارزش پول ملی اما تنها چند روز بیشتر دوام نداشت. روند صعودی نرخ ارز با آغاز به کار همتی ادامه یافت تا جایی که نرخ ارز تنهـا حـدود یک ماه پس از آغاز به کار همتی و در میانه همان سال به بیش از ۱۵ هزار تومان هم رسید.
هرچند در مقطعی نرخ ارز به کمتر از ۱۵ هزار تومان هم فروکش کرد اما رشد قیمت دوباره اوج گرفت تا در نیمه سال ۹۹ قیمت هر دلار به حدود ۳۲ هزار تومان هم افزایش یافت. یادآور میشود دولت روحانی با شکستن رکورد تورم در محدوده 60 درصد به پایان رسید و در حوزه نقدینگی نیز رکورد 8 برابر شدن حجم نقدینگی را بر جای گذاشته بود.
فهرست برخی موفقیتهای اقتصادی دولت سیزدهم در یک سال
جهش صادرات نفتی، افزایش صادرات غیرنفتی، عادلانهتر کردن اخذ مالیات، حذف رانت حاصل از ارز 4200 تومانی، عبور از شوک کرونا و تحریم، رونق دیپلماسی اقتصادی، و تابستان بدون خاموشی، از مهمترین دستاوردهای اقتصادی دولت در یک سال اخیر است.
روزنامه همشهری در بررسی کارنامه یکساله دولت سیزدهم، ضمن مرور موارد فوق نوشت: برای ارزیابی دقیق کارنامه دولت سیزدهم در حوزه تجارت خارجی میتوان به میزان صادرات و واردات در ۴ ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته نگاه کرد. آمارهای رسمی نشان میدهد تراز تجارت خارجی ایران مثبت شده و حجم واردات در ۴ ماه نخست امسال با رشدی ۱۶ درصدی به ۱۶ میلیارد و ۹۵۲ میلیون دلار رسیده؛ در حالی که در همین مدت میزان صادرات کشور رشدی ۲۰ درصدی داشته و به رقم ۱۷ میلیارد و ۲۴۰ میلیـون دلار افزایش یافته و تراز تجاری ایران از منفی ۲۳۸ میلیون دلار در ۴ ماه نخست سال گذشته به مثبت ۲۸۸ میلیون دلار در مدت مشابه امسال رسیده است. از سوی دیگر کل صادرات غیرنفتی ایران در سال ۱۴۰۰ معادل ۴۰ میلیارد و ۷۴۸ میلیون دلار بوده که نسبت به سال ۹۹ رشدی 41/46 درصدی را تجربه کرده است.
ارزش صادرات نفتی ایران در سال ۹۹ معادل ۲۱ میلیارد و ۴۳ میلیون دلار بود که در سال گذشته با رشدی ۸۴ درصدی مواجه شد و به رقم ۳۸ میلیارد و ۷۲۳ میلیون دلار رسید.
آمارها بیانگر این است که رؤیای آمریکا درباره صفر کردن صادرات نفت ایران محقق نشده است. افزون بر اینکه براساس گفتههای وزیر نفت میزان وصول درآمدهای نفتی هم در دولت سیزدهم روانتر و بیشتر شده و بیش از ۸۰ درصد درآمدهای نفتی کشور به صورت ارزی وصول میشود.
یکی دیگر از اصلاحات در نظام مالیاتی ایران رخ داده است. دولت و مجلس در یک گام مشترک به سمت عادلانهترسازی نظام مالیاتستانی حرکت کردهاند؛ از جمله میتوان به مالیات بر خودروهای لوکس، مالیات بر خانههای گرانقیمت و لوکس، مالیات بر تراکنشهای بانکی و پایانههای فروشگاهی و تلاش برای مالیاتستانی از افرادی اشاره کرد که تا پیش از این اقدام به پرداخت مالیات نمیکردند.
یکی از سیاستهای مخرب اقتصادی دولت پیشین اعمال سیاست ارز
۴۲۰۰ تومانی بود که دولت سیزدهم سرانجام هزینههای اجتماعی ناشی از این تغییر را پذیرفت و به حذف آن اقدام کرد.
براساس اعلام ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، قاچاق کالاهای اساسی در ۴ ماه نخست امسال نصف و ۵۰ درصد کمتر و قاچاق عمده آرد و روغن با حذف ارز ۴۲۰۰ صفر شده است. افزون بر اینکه یارانه نقدی ۹ دهک جامعه حدود ۹ برابر رشد داشته است. مرکز آمار ایران پیشتر برآورد کرده بود که ضریب جینی به عنوان شاخص توزیع درآمد با پرداخت یارانه نقدی و حذف ارز ۴۲۰۰ تومان در سال ۱۴۰۰ بهبود مییابد و به عدد 0/3816 خواهد رسید که پایینترین میزان ممکن از سال ۱۳۹۵ خواهد بود.
رشد مثبت اقتصاد ایران در ۲ سال پیاپی ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ به وضوح از خروج اقتصاد ایران از شوک تحریم و کرونا حکایت دارد؛ هرچند که این میزان با رشـد هدف ۸ درصد فاصلـه دارد، اما نباید فراموش کرد که در سـالهای ۹۷ بهویژه با خروج آمریکا از برجام فشار تحریمها بیشتر شد. در اواخر سال ۹۸ هم ورود کرونا به ایران شـوک دیگری را به اقتصاد و معیشت مردم وارد کرد.
شاید بتوان تفاهمهای اقتصادی دولت سیزدهم با برخی کشورها در یک سال گذشته را ضربهگیر شوکهای احتمالی بهویژه از کانال تحریمها قلمداد کرد. از جمله این تفاهمنامهها میتوان به تفاهم ۴۰ میلیارد دلاری بین شرکت ملی نفت ایران با شرکت گازپروم روسیه و همچنین توافق تهران و آنکارا برای افزایش حجم تجـارت بین ایران و ترکیه به ۳۰ میلیارد دلار دانست. افزون بر این، ایران تفاهمنامههایی را در حوزه ترانزیت با برخی کشـورها از جمله روسیه، قزاقستان و همچنین قرارداد توسعه خطوط ریلی را با کشور عراق امضا کرده است. علاوهبر این تفاهمنامههای مهمی در حوزه امنیت انرژی بین وزارت نفت با شرکتهای داخلی و بانکها امضا شده که میتوان به سرمایهگذاری ۷ میلیارد دلاری برای احداث پالایشگاه مروارید مکــران، تفاهمنامه ۷ میلیارد دلاری توسـعه یکپارچه میدان نفتی آزادگان و تفاهمنامه ۱۱ میلیارد دلاری احداث پتروپالایشگاه شهید سلیمانی اشاره کرد. همچنین در این مدت شاهد انعقاد قرارداد سوآپ گازی سهجانبه بین ایران، ترکمنسـتان و آذربایجان، امضای ۴ تفاهمنامــه و ۲ قرارداد نفتی با کشورهای آمریکای لاتین، تعامل گسترده با روسیه و چین در حوزه مناسبات بینالمللی انرژی و وصول 1/6 میلیارد دلاری طلب ایران از عراق بودهایم.
شاید کمتر کسی تصور میکرد که دولت سیزدهم بتواند بدون اعمال خاموشی، تابستان ۱۴۰۱ را به پایان ببرد، اما اکنون با رسیدن به نیمه تابستان همه شاهد عبور بدون دردسر از روزهای گرم سال بدون اعمال خاموشی و قطع برق واحدهای مسکونی و تجاری هستند و حتی اعمال محدودیت در برق صنایع هم با کمترین چالش و بابیشترین هماهنگی با واحدهای صنعتی صورت گرفته و دولت سیزدهم تلاش میکند تا با سرمایهگذاری جلوی بروز خاموشی در سالهای آینده را بگیرد. افزون بر اینکه همزمان اصلاح تدریجی تعرفههای آب، برق، گاز با رویکرد تشویق کممصرفها و سوق دادن پرمصرفها به اصلاح الگوی مصرف خود را هدفگذاری کرده و پیشبینی میشـود در ۳ سال آینده تولید برق و عرضه انرژی در کشــور افزایش یابد و ضریب تابآوری اقتصاد آب و برق بیشتر شود. براساس اعلام وزارت نیرو در ۴ ماه نخست امسال
4/3 هزار مگاوات به ظرفیت تولید نیروگاههای حرارتی افزوده شده و نسبت به سال گذشته ۲۵۰۰ مگاوات ظرفیت نیروگاهی جدید به چرخه تولید برق کشور اضافه شده است.
از تیتر «اروپا کنار ایران» تا رونویسی از سناریوی فشار اروپا
رونویسی روزنامه زنجیرهای اعتماد از روی سناریوی ضد ایرانی آمریکا و تروئیکای اروپایی در مذاکرات، همچنان ادامه دارد.
این روزنامه یکی از تیترهای اصلی خود را به این عنوان اختصاص داد: «اتحادیه اروپا از تهران و واشنگتن خواست به متن نهایی پاسخ بدهند؛ برجام در انتظار بلی یا خیر؟»
اینکه القا شود طرح اروپا «متن نهایی» است و طرف ایرانی باید -بدون تغییر- این پیشنهاد را با بله گفتن بپذیرد، سناریوی مشترکی است که اروپاییها فاقد اراده و شریک خیانتهای آمریکا، در هماهنگی کامل با واشنگتن طراحی کردهاند و روزنامه مذکور بیآن که به واقعیت این بازی فریبکارانه تأکید کند، ترجیح داده به عنوان یک مهره رسانهای طرف غربی نقشآفرینی کند.
این روزنامه در گزارش خود به تفصیل و عیناً، از روی متن لورا روزن خبرنگار آمریکایی رونویسی کرده است. اعتماد در گذشته درست در زمانی که طرف اروپا سرگرم سر دواندن و وقتکشی و همراهی با عهدشکنیهای آمریکا بود، تمام صفحه اول خود را به تصویر فدریکا موگرینی مسئول وقت سیاست خارجی اروپا اختصاص داده و تیتر زده بود «اروپا کنار ایران». اما حالا که دست اروپا کاملاً رو شد و شریک خیانتها و عهدشکنی آمریکاست، طبق توقع همانها تیتر میزند «برجام در انتظار بلی یا خیر»!
تایوان هم مثل اوکراین قربانی ماجراجویی آمریکا خواهد شد
عضو اندیشکده آمریکایی کاتو پیشبینی کرد همانگونه که ماجراجوییهای آمریکا در اوکراین به حمله روسیه ختم شد، ماجراجویی مشابه در تایوان موجب خواهد شد چین به آمریکا در تایوان ضربه بزند.
تد گالن کارپنتر، در تحلیلی با عنوان «بله، چین بر سر تایوان وارد جنگ خواهد شد»، در پایگاه ۱۹۴۵ نوشت: تیم سیاست خارجی بایدن باید متوجه شود که آخرین بحران سیاست خارجی را کاملاً بد مدیریت کرد و چین بلوف نمیزند. نانسی پلوسی، رئیسمجلس نمایندگان آمریکا، با نادیده گرفتن هشدارهای پکن، با مقامات تایوان دیدن کرد. او بالاترین مقام آمریکایی است که در ۲۵ سال گذشته از این جزیره دیدن کرده است. هشدارهای پکن در مورد حمایت فزاینده واشنگتن از تایوان از زمانی که پلوسی قصد خود را در ماه ژوئیه اعلام کرد، افزایش یافت، به طوری که یکی از رسانههای دولتی چین حتی از ساقط کردن هواپیمای او و هر هواپیمای نظامی ایالات متحده که وی را اسکورت کند، حمایت کرد. خوشبختانه، دولت چین چنین رفتار بیپروایی را در پیش نگرفت. با این حال چین، در مورد عواقب جدی این دیدار هشدار داد. واضح است که سفر پلوسی، تنشهای ناخوشایند را در روابط دوجانبه تشدید کرده است. از برخی جهات، رهبران ایالات متحده، همان اشتباهاتی را در مورد تایوان مرتکب میشوند که در برخورد با روسیه در مورد اوکراین مرتکب شدند. تایوان منافع حیاتی برای دولت چین است، همانطور که اوکراین منافع حیاتی برای روسیه است. دولت پوتین بیش از یک دهه هشدار داد که هرگز اجازه نخواهد داد اوکراین به ناتو بپیوندد یا به دارایی نظامی ایالات متحده و ناتو تبدیل شود. هشدارها در اواخر سال ۲۰۲۱ به اوج خود رسید، زمانی که کرملین از آمریکا و ناتو خواستار تضمینهای امنیتی کتبی مبنی بر اینکه اوکراین عضو ناتو نخواهد بود، شد؛ همچنین روسیه خواستار تضمین شد که غرب در اوکراین نیرو یا تسلیحات مستقر نخواهد کرد و ایالات متحده حضور نیروهایش در دیگر کشورهای اروپای شرقی که عضو ناتو هستند، را کاهش دهد.
مقامات آمریکا در دوره بایدن و سه دولت قبل، هشدارهای تند و تیز مسکو را نادیده گرفتند و اکنون شاهد نتایج غمانگیز آن هستیم. ضروری است که واشنگتن با توجه به هشدارهای چین در مورد تایوان اشتباه مشابهی را مرتکب نشود. این احتمال وجود دارد که چین درست مانند روسیه از نیروهای نظامی برای دفاع از منافع حیاتی و امنیت ملی خود استفاده کند. واشنگتن باید هشدارهای فزاینده چین در مورد مداخله قدرتهای خارجی در تایوان را جدیتر بگیرد.
در سال ۲۰۱۸، کنگره، قانون سفر تایوان را تصویب کرد، این قانون سیاست ۴ دهه گذشته آمریکا را معکوس کرد و اجازه برگزاری جلسات بین مقامات بلندپایه ایالات متحده و همتایان تایوانی آنها را صادر کرد. بعد از آن جان بولتون، مشاور امنیت ملی آمریکا با دیوید لی، دبیرکل شورای امنیت ملی تایوان، در جریان سفر او به واشنگتن در ماه مه ۲۰۱۹، دیدار کرد. سایر اقدامات کنگره، حمایت ایالات متحده از تایوان را افزایش داد و این روند همچنان ادامه یافته است.
از آنجایی که حمایت ایالات متحده از تایوان در دوران دولت دونالد ترامپ آشکارتر و قابل توجهتر شد، هشدارهای چین مبنی بر غیرقابل قبول بودن رفتار واشنگتن نیز افزایش یافت. خشم پکن از نشست بولتون-لی محسوس بود و لحن اعتراضات با شروع بازدید بیشتر مقامات در سطح کابینه از جزیره تشدید شد. همچنین پکن از فروش تسلیحات جدید ایالات متحده به تایوان که فراتر از سلاحهای دفاعی مجاز در قانون روابط تایوان در سال ۱۹۷۹ است خشمگین است. با افزایش حضور نیروی دریایی ایالات متحده و افزایش فزاینده تعداد کشتیهای جنگی ایالات متحده و عبور تحریکآمیز از تنگه تایوان، سوء ظن و عصبانیت چین در مورد نیات ایالات متحده افزایش یافت.
به گزارش خبر آنلاین، تد گالن کارپنتر در ادامه این تحلیل مینویسد: اعتراضات چین تقریباً با اقدامات تحریکآمیز ایالات متحده به طور فزایندهای شدیدتر شده است. در نوامبر ۲۰۲۱، وزارت دفاع چین صراحتاً هشدار داد که تلاش رهبران تایوان برای مستقل کردن جزیره و مداخله خارجی در حمایت از چنین جاهطلبیهایی به معنای جنگ است. هشدار رئیسجمهور شی جین پینگ در آستانه سفر پلوسی مبنی بر اینکه «ایالات متحده نباید در مورد تایوان با آتش بازی کند و کسانی که در این کار اصرار دارند توسط آن نابود خواهند شد»، باید نخبگان سیاست خارجی ایالات متحده را بیدار کند. موضع تقابلی چین یادآور نگرش سختگیرانه روسیه و تقاضای تضمینهای امنیتی غرب در مورد اوکراین در اواخر سال ۲۰۲۱ و اوایل سال ۲۰۲۲ است. استقرار فزاینده نیروهای هوایی و دریایی پکن در نزدیکی تایوان نیز همینطور است. چین احتمالاً خواهان جنگ با ایالات متحده نیست، اما همانطور که روسیه مایل به مبارزه برای دفع تهدید علیه منافع حیاتی خود در اوکراین بود، چین نیز احتمالاً این راه را به عنوان آخرین راهحل در مورد تایوان انتخاب خواهد کرد.
توهین روزنامه اصلاحطلب به شعور مخاطب با تغییر متن مصاحبه فاطمه هاشمی
در شماره روز چهارشنبه گذشته کیهان در گزارشی با عنوان «ادعای بیپایه «فاطمه هاشمی» علیه قانون«جوانی جمعیت» نتیجه کم سوادی یا...؟!»، به نقد اظهارات فاطمه هاشمی در مصاحبه با روزنامه اصلاحطلب «هممیهن» به مدیریت غلامحسین کرباسچی به ویژه آن بخش که گفته بود «با اجرایی شدن قانون جوانی جمعیت، تولد بیماران تالاسمی افزایش داشته است»، پرداختیم.
در بخشی از مطلب کیهان آمده بود:«فاطمه هاشمی رفسنجانی رئیس بنیاد غیردولتی امور بیماریهای خاص در مصاحبه با روزنامه «هممیهن» مدعی شده که «از زمان اجرایی شدن قانون جوانی جمعیت، تولد بیماران تالاسمی افزایش داشته است». درخصوص ارزش علمی و دقت این ادعا که مشخص نیست بر اساس کدام بررسی علمی مطرح شده همین بس که بدانیم هنوز از زمان ابلاغ دستورالعمل اجرای ماده ۵۳ این قانون توسط وزیر بهداشت برای استانداردسازی غربالگریها دو ماه نگذشته است و طی این مدت هیچ مداخلهای در فرآیند غربالگریهای بارداری نمیتواند منجر به افزایش ناهنجاریها شود. حال چطور ممکن است اجرای این دستورالعمل که اساساً ربطی هم به بحث تالاسمی ندارد در کمتر از دو ماه باعث افزایش تولد نوزادان مبتلا به تالاسمی شده باشد؟!...از سوی دیگر؛ تنها دستورالعملی که مرتبط با قانون جوانی جمعیت درخصوص بررسی نواقص جنینی در وزارت بهداشت بازنگری شده در مورد ناهنجاریهای کروموزومی است که مشخصا شامل سه بیماری مشخص تریزومی 13،18 و 21 میشود، اما تالاسمی یکی از انواع نواقص ژنتیکی است که دستورالعمل اخیر ابلاغی وزارت بهداشت برای آن تعیین تکلیفی ننموده و روال آن با گذشته هیچ تفاوتی نکرده است، و نشان میدهد این چنین ادعاهایی بیپایه و بدون سند و مدرک مطرح شده است.»
استدلال منطقی کیهان در نقد این اظهارات غیرمنطقی و عجیب خانم هاشمی که سالهاست مسئولیت بنیاد غیردولتی امور بیماریهای خاص را برعهده دارد در شرایطی بود که بررسیهای بعدی نشان داد روزنامه هممیهن در اقدامی عجیب و ظاهراً بدون هیچ توضیحی، در حالی که متن نسخه کاعذی در دسترس است، در نسخه اینترنتی جملات مطرح شده در این بخش از مصاحبه خانم هاشمی را تغییر داده و به جای جمله وی با این عنوان که « با اجرایی شدن قانون جوانی جمعیت، تولد بیماران تالاسمی قطعاً افزایش داشته است»، آورده است که «با اجرایی شدن قانون جوانی جمعیت، تولد بیماران تالاسمی قطعاً افزایش خواهد داشت.» یعنی از یک بیان قطعی به یک پیشبینی تبدیل شده است.
جالب اینکه این اقدام به قدری با کم توجهی یا با عجله انجام شده که مسئولان روزنامه هممیهن فراموش کردهاند در همان نسخه اینترنتی اصلاح شده، در قسمت ابتدایی و لید مطلب آنجا که آوردهاند «به نظر فاطمه هاشمی از زمان اجرایی شدن قانون جوانی جمعیت قطعاً تولد بیماران تالاسمی افزایش داشته» را نیز اصلاح کنند.
چند سؤال
در این خصوص چند سؤال مطرح میشود. نخست اینکه بالاخره کدام جمله و اظهار نظر خانمهاشمی درخصوص تاثیر قانون جوانی جمعیت بر تولد بیماران تالاسمی درست است؛ اینکه افزایش داشته یا خواهد داشت؟
اگر مسئولان روزنامه به این نتیجه رسیدهاند که ادعای افزایش یافتن بیماران تالاسمی از زمان اجرای قانون جوانی جمعیت بیپایه و غلط و نیازمند اصلاح بوده است باید توضیح دهند این اشتباه از مصاحبه شونده بوده یا روزنامه؟
اگر اشتباه از گوینده بوده است باید از یک سو از وی پرسید چرا و بر چه اساسی ادعایی بیمنطق و بدون مطالعه را مطرح میکنید که سست و بیپایه بودن آن خیلی زود مشخص میشود و نیازمند اصلاح و تغییر باشد؟ و از سوی دیگر اگر اشتباه از طرف روزنامه بوده است، خانم هاشمی باید پاسخ دهند چرا نسبت به این اشتباه فاحش که باعث زیر سؤال رفتن سطح آگاهی و سواد ایشان شده است اعتراضی علنی یا توضیح و اصلاحی مطرح نکرده است؟
مسئولان روزنامه هم باید به احترام شعور مخاطب توضیح دهند؛ اگر این اشتباه و اظهار نظر عجیب از سوی مصاحبه شونده و نقص اطلاعات وی بوده چرا در مسیر کوبیدن قانون جوانی جمعیت یا در ادامه تلاش خود برای زیر سؤال بردن و سیاهنمایی علیه اهمیت فرزندآوری که در گزارشهای اخیر این روزنامه مشهود است، آنقدر عجله و مشغله داشتهاند که با یک بررسی کوچک متوجه چنین اشتباهی قبل از چاپ نشدهاند؟
آیا باید سادهانگارانه پذیرفت که این اشتباه یک خطای لسانی یا چاپی بوده؟ اینکه مسئولان این روزنامه یک بخش غیر دقیق و نادرست از مصاحبه را برای کوبیدن قانون جوانی جمعیت که هدفی جز تسهیل و تشویق فرزندآوری ندارد در صفحه اول روزنامه برجسته کنند و همان بخش در سایتها و محافل و فضای مجازی بازتاب داشته باشد و پس از مشخص شدن عمق خطای مصاحبه شونده یا روزنامه بدون سر و صدا و با یک اصلاح ناشیانه از کنار آن بگذرند، کاری حرفهای است؟
متاسفانه وقتی این اقدام اخیر و سیاهنمایی انجام شده روزنامه هممیهن را در کنار گزارشهای قبلی این روزنامه از جمله گزارشهایی با عنوانهای «توصیه فرزندآوری به مردم خسته؟»، «دخل و خرج بارداری» و «خطر افزایش معلولزایی» قرار میدهیم، باور اینکه اتفاق رخ داده درخصوص مصاحبه خانم هاشمی و خط فکری مطرح شده در آن یک اشتباه ساده بوده باشد سخت میشود.
جریان تحریف و تقلا برای توجیه خباثت طرف غربی در مذاکرات
روزنامه اعتماد روز پنجشنبه گفتوگویی با یکی از اعضای گروه بین المللی بحران درباره مذاکرات وین منتشر کرده که وی در بخشهایی از این گفتوگو مدعی شده است: « اميدوارم وقفه به وجود آمده در اين دور از مذاكرات طولاني نشود براي اينكه اگر آنچه طي مسير اتفاق افتاد براي ما درس عبرتي باشد، خواهيم دانست كه نه تنها با گذر زمان مسائل خود به خود حل و فصل نميشوند يا حلشان آسانتر نميشود، بلكه مسائل جديدي نيز چه بر اثر اتفاقاتي كه روي زمين رخ ميدهد و چه بر اثر عميقتر شدن اختلافات رخ ميدهد... يك موقعي است كه يك امتيازي را طرف مقابل در جيب عقب خود دارد و اگر شما اهرمهاي بيشتري داشته باشيد ممكن باشد آن كارت را به شما بدهد. اما در صورتي كه آن كارت اساسا وجود نداشته باشد، اتلاف سرمايه و اهرمهايي است كه شما با وقت و هزينه زياد به دست آوردهايد. »
گفتنی است متأسفانه رسانههای مدعی اصلاحات در داخل کشور درست در زمانی که آمریکا و اروپا در سیاستهای خود علیه کشورمان به بنبست رسیده و باید گریبان این عهدشکنان را گرفت، توپ را به زمین خودی شوت کرده و عصا زیر بغل آمریکا و اروپا میگذارند.
این روزنامهها در حالی در مقام توجیه عهدشکنی غربیها و در حقیقت در نقش سخنگویی دولت آمریکا و کشورهای اروپایی برآمده و ندادن امتیازات بیشتر در برجام از سوی ایران را دلیل اصلی به نتیجه نرسیدن این توافق عنوان کرده و به نوعی پیشاپیش جمهوری اسلامی را مقصر شکست احتمالی مذاکرات دانستهاند که تا به امروز حتیاندیشکدهها و رسانههای غربی نیز چنین ادعایی را مطرح نکرده بودند!
به ثبات اقتصادی رسیدیم و فعلا خبری از افزایش تورم نیست
روزنامه ابتکار در گزارش تیتر 1 خود با عنوان «فعلا خبری از افزایش تورم نیست» عوامل موثر بر تورم را بررسی کرد و نوشت: «بیتردید یکی از مهمترین چالشهای اقتصاد ایران در چند دهه گذشته پدیده تورم است. این معضل اقتصادی رشد اقتصاد، سرمایهگذاری، اشتغال، توزیع درآمد و حتی مسائل سیاسی و اجتماعی یک کشور را تحت تاثیر قرار میدهد و ریتم زندگی همه شهروندان را در دست میگیرد، بنابراین کنترل و کاهش تورم مسئله بسیار مهمی است که هر دولتی باید به آن توجه داشته باشد.»
در این مطلب آمده است: «طی چند دهه اخیر نرخ تورم دو رقمی دست بهگریبان اقتصاد ایران بوده اما حالا صحبت از تحت کنترل بودن تورم به میان آمده است.»
ابتکار به نقل از یک کارشناس اقتصادی نوشت: «با توجه به مجموعه عوامل تاثیرگذار میتوان گفت که تا سه ماه آینده نوسانی در تورم نخواهیم داشت و شاهد ثبات در اقتصاد هستیم.... میانگین عوامل موثر بر تورم نشان میدهد که حداقل تا سه ماه پیشرو شاهد نوسانات شدید در نرخ تورم نخواهیم بود.»
گفتنی است، «احسان خاندوزی» وزیر اقتصاد و دارایی اخیرا در جمع خبرنگاران با اشاره به وضعیت تورم در کشور گفته بود: «در فاصله بین اردیبهشت تا تیرماه به لحاظ شاخصهای قیمتی فشار بیشتری روی مردم بود و شاخصهای تورمی هم این را نشان میدهد، اما مسیر تحت کنترل است و همانطور که تورم تیرماه کاهش داشت در مرداد هم همین کاهش را نسبت به تیرماه شاهد خواهیم بود. در بهار ۱۴۰۱ پایه پولی کشور ۶ درصد افزایش یافته است در حالی که در ۱۴۰۰، ۹ درصد بود یا دولت در بهار امسال با یک پنجم تنخواه بودجهای سال گذشته خودش تمام هزینهای مصرفی اش را مدیریت کرد اینها نشان میدهد که این دست مسیرهای بلندمدت اقتصاد تحت کنترل است.»
اصرار اصلاحطلبان بر مقصر جلوه دادن روسیه
روزنامه شرق در گزارشی درباره مذاکرات وین بار دیگر به ادعای مخالفت روسیه با توافق برجام پرداخته و نوشته است: «کاهش قیمت نفت در حالی رخ میدهد که روسیه با مخارج سنگین جنگ دستوپنجه نرم میکند و به یمن افزایش قیمت انرژی، اقتصاد خود را از آسیبهای جنگ دور نگه داشته است. این معادلات سبب شده عدهای از تحلیلگران معتقد باشند احیای برجام به نفع روسیه نیست.»
در بخشی دیگر از این گزارش آمده: «دور پنجم مذاکرات احیای برجام به پایان رسید و هیئتهای سیاسی همچنان حرفهایی را تکرار میکنند که در 16 ماه گذشته بارها به زبان آوردهاند. دراینمیان اخباری از مخالفت چین و روسیه با متن نهایی اتحادیه اروپا منتشر شد. هرچند این اخبار از سوی دو کشور چین و روسیه تأیید نشد؛ اما بازار انرژی جهان یک پای ثابت تحلیلهایی است که این روزها درباره نتیجه مذاکرات برجام شنیده میشود. برخی اعتقاد دارند آمریکا و اروپا برای مهار بازار انرژی نیاز دارند که حتما از گفتوگوهای برجامی با دست پر خارج شوند و علت اصرار آمریکا برای ادامه این گفتوگوها و خودداری از اعلام شکست مذاکرات، بازار انرژی است و برخی دیگر معتقدند احیای برجام با منافع روسیه در بازار انرژی تعارض دارد.»
چنانکه خواندید در متن شرق ادعا شده که آمریکا و اروپا به ادامه مذاکرات اصرار دارند و در مقابل این روسیه و چین هستند که انعقاد توافق برجام را مخالف منافع خود میبینند. ادعاهای این متن تحریفکننده اظهارات نمایندگان روسیه و چین است.
به غیر از این منحرف کردن ذهن مخاطبان از موانع اصلی شکل گیری توافق برجام یک ترفند رسانهای در راه خوش خدمتی به آمریکا و اروپا است. چرا که این آمریکا است که با بهانه جوییهای بیاساس و عدم ارائه تضمین در عدم تکرار بدعهدی مانع اصلی توافق است.