به گزارش خبرگزاری فارس، سال گذشته دقیقا در همین روزها بود که قطعی برق کلافهکننده بخش قابل توجهی از زندگی مردم را مختل کرده بود، با توجه به گستردگی نیاز مردم به برق از مسئله روشنایی گرفته تا باز شدن یک درب پارکینگ الکترونیکی، خاموشیهای زیاد و پیدرپی در آخرین سال فعالیت روحانی، مشکلات زیادی برای مردم ایجاد کرده بود.
از سوی دیگر بسیاری از صنایع و سپس روند تولید کشور به دلیل قطعی برق با بحران مواجه شد که این مسئله در افزایش قیمت قابل توجه سیمان و فولاد و سایر کالاها هویدا بود.
پس از قطعیهای سنگین برق در سال گذشته، رئیسجمهور وقت، ریشه مسائلی مانند کمبود برق را عدم سرمایهگذاری در اثر مشکلاتی مانند تصویب نشدن FATF عنوان میکرد.
اختلاف رویکرد دو دولت
در شرایطی که شخص روحانی، مسئله تامین نشدن برق و خاموشی گسترده سال گذشته را به موضوع برجام و افایتیاف گره زده بود، تغییر راهبردی نگاه دولت سیزدهم نسبت به دولت قبل و اتکا به ظرفیتهای داخل کشور به جای گره زدن مسائل حیاتی مردم به سیاست خارجی از ابتدا در نگاه رئیسجمهور جدید آشکار شد. بر این اساس از ابتدای شهریورماه سال گذشته، تلاش برای تامین 6 هزار مگاوات نیروگاه تا انتهای شهریور سال 1401 در مدت یک سال شروع شد.
همایون حائری معاون برق و انرژی وزیر نیرو در بیان جزئیات برنامه 6000 مگاواتی ساخت نیروگاه میگوید: «برنامهای که برای سال اول دولت در نظر گرفتیم شامل افزایش ظرفیت تولید به میزان 6 هزار مگاوات است که از این مقدار 4900 مگاوات مربوط به واحدهای حرارتی و تجدیدپذیر است.»
حائری ادامه داد: «4260 مگاوات از این برنامه واحد حرارتی است که توسط وزارت نیرو و یک واحد نیز توسط بخش صنایع به عنوان اولین نیروگاه احداثی در راستای تفاهمنامه وزارت نیرو و صنایع ساخته شد.»
این مقام مسئول با بیان اینکه 500 مگاوات هم توسط نیروگاههای تجدیدپذیر تامین میشود، افزود: «همچنین 286 واحد نیروگاهی موجود هم با اقدامات کارشناسان داخلی حدود 1115 مگاوات ارتقای توان خواهند داشت.»
رکورد تاریخی ساخت نیروگاه
نکته قابل توجه راجع به برنامه دولت در یک سال اول به عنوان افزایش ظرفیت ساخت نیروگاه آن است که رکورد ساخت نیروگاه در یک سال در کشور شکسته شده است.
بر اساس آمار، بیشترین آمار مرتبط با افزایش ظرفیت نیروگاهی در طی یک سال مرتبط با سال 1389 با توسعه 4935 مگاواتی است اما در سال اول دولت سیزدهم رشد، 6 هزار مگاواتی واحدهای نیروگاهی سبب شد تا این رکورد با ارتقای 22 درصدی به ثبت برسد.
ثبت این رکوردها در شرایطی اتفاق افتاد که کشور روند مذاکرات خود با کشورهای منطقه و سایر کشورها را در پی گرفت و بدون گره زدن مسائل و مشکلات به مردم زمینه تامین پایدار برق را مهیا کرد.
کنترل قیمت کالاهای صنعتی با تامین برق پایدار
به این ترتیب برنامه دولت برای مدیریت مصرف برق صنایع با هدف کنترل بازار با تامین نیاز انرژی صنایع موفق عمل کرد و برخلاف سال گذشته خبری از جهشهای قیمتی در این بخش نبود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، برنامه مدریریت مصرف برق صنایع بزرگ بر خلاف سال گذشته، تنها به صنایع معدود و خاص اختصاص پیدا نکرد و مطابق خواست وزارت صنعت معدن و تجارت برنامه مذکور برای همه صنایع پرمصرف برق بر اساس هماهنگیهای انجام شده طراحی شد.
این برنامه به نحوی طراحی شد که شاخص قیمت صنایع مس و آلومینیم در کشور به عنوان مولف کنترل بازار دچار نوسان نشده و زمینه کاهش اثرپذیری تولید از برنامه مدیریت مصرف برق مهیا شود.
بر همین اساس نگاهی به شاخص رشد قیمت مس کاتد به عنوان محصول اساسی صنایع مس کشور مطابق با آمار بورس کالا بیانگر آن است که پس از اعمال سیاستهای مدیریت مصرف برق پس از 15 خرداد ماه سال 1401، قیمت این کالا در بازار داخلی در کانال سه و چهار دهم درصد و هفت دهم درصد رشد نسبت به 16 خرداد ماه در 20 روز گذشته نوسان کرده و هیچ افزایش قابل توجهی در قیمت این کالا ناشی از سیاستهای مدیریت مصرف برق دیده نمیشود.
از سوی دیگر علاوهبر صنعت مس، صنعت آلومینیوم نیز با توجه به مصرف برق بسیار زیاد برای اولین بار با سیاستهای مدیریت مصرف برق مواجه شد اما قیمت شمش آلومینیوم در کشور بر اساس آمار بورس کالا با وجود اعمال سیاست مدیریت مصرف برق بین منفی دو و نیم درصد تا منفی یک و سه دهم درصد کاهش را تجربه کرد. این مسئله به وضوح بیتاثیر شدن برنامه مدیریت مصرف برق صنایع بر روی عرضه و تقاضا و به دنبال آن نوسان قابل توجه قیمت را مشخص میکند.