2821 - تمام حواشی مـرگ ملکه ۱۴۰۱/۰۷/۰۶
تمام حواشی مـرگ ملکه
۱۴۰۱/۰۷/۰۶
امینالاسلام تهرانی
کاخ باکینگهام (کاخ سلطنتی انگلیس) شامگاه پنجشنبه 17 شهريور ماه اعلام کرد که ملکه «الیزابت دوم»، متولد سال 1926 و باسابقهترین فرمانروای «بریتانیا»، پس از ۷۰ سال سلطنت در ۹۶ سالگی درگذشت تا مجریهای رسانه بیطرفِ بیبیسی سیاهپوش شوند! الیزابت دوم در ۲۵ سالگی و پس از مرگ ناگهانی پدرش، جورج ششم در سال 1953 به سلطنت رسیده بود. الیزابت دوم از سال گذشته به دلیل مشکلات جسمی از حجم فعالیتها و دیدارهای خود کاسته بود. آخرین ملاقات رسمی او دو روز قبل از مرگ، با «لیز تراس»، نخستوزیر جدید انگلیس صورت گرفت. الیزابت دوم، یک سال و پنج ماه پس از همسرش، شاهزاده «فلیپ» درگذشت که هنگام مرگ ۹۹ سال داشت.
خاکسپاری میلیاردی
خبرنگار الجزیره در همان موقع در توئیتی نوشت که مراسم خاکسپاری الیزابت دوم و انتقال قدرت به «چارلز سوم»، پسر ملکه، دست کم 6 میلیارد پوند برای انگلیس هزینه خواهد داشت. وی در همان جا افزود: «در حالی که انگلیس از بحران اقتصادی رنج میبرد اما رسانههای انگلیسی و حتی جهانی هیچ انتقادی از هزینههای این مراسم قرونوسطایی انجام نمیدهند.»
گفتنی است، این هزینه سرسامآور درست در زمانی خرج شد که شاخص تورم در انگلیس بالاترین سطح از فوریه ۱۹۸۲ (12 بهمن 1398) را نشان میدهد. بر اساس گزارش بانک انگلستان، افزایش قیمت انرژی در اروپا، در پی حمله روسیه به اوکراین، محرک اصلی تورم است. دفتر آمار ملی انگلیس گزارش داد که حدود سه چهارم از افزایش نرم تورم، ناشی از قبوض برق و گاز بوده است. قیمت مواد غذایی، حملونقل و ماشین آلات نیز باعث افزایش قیمتها و تورم شده است.
ثروت ملکه
ملکه الیزابت رکورد مسنترین ملکه انگلیس و طولانیترین دوره سلطنت در میان ملکههای دنیا را دارد. البته الیزابت یک رکورد دیگر هم داشت، او ثروت شخصی زیادی داشت و رکورد ثروتمندترین ملکه دنیا به او تعلق داشت. ثروت ملکه سابق انگلیس شامل دو دسته اموال شخصی و اموال سلطنتی میشد. داراییهای شخصی وی بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ میلیون پوند برآورد شده اما ارزش اموال سلطنتی تحت اداره او مجموعا به نزدیک ۹۰ میلیارد دلار میرسد که کاخها و جواهرات سلطنتی از جمله آنها هستند.
البته چند روز بعد از مرگ ملکه روزنامه ساندی تایمز انگلیس در گزارشی با بهکارگیری نام مستعار «شرکت» که در گذشته از سوی پادشاه جورج ششم برای توصیف مایملک خاندان سلطنتی انگلیس و نهادهایش استفاده شد، نوشت: «براساس برآوردها مجموع ارزش ثروت خاندان سطلنتی وینزور انگلیس و اعضایش دستکم به ۲۳ میلیارد دلار بالغ میشود.»
به نوشته نیویورک پست، در یک دهه گذشته میزان ثروت خاندان سلطنتی انگلیس که متشکل از زمین و ساختمان، حق بهرهبرداری از معادن و دیگر داراییهاست، در مقایسه با هر زمان دیگری در ۱۰ قرن گذشته، سرعت رشدش بیشتر بوده است.
براساس این گزارش، تنها در عرض ۱۰ سال گذشته، ثروت بزرگترین نهادهای خاندان سلطنتی انگلیس دو برابر شده است. اعضای خاندان سلطنتی انگلیس همچنین مالک صدها کیلومتر از سواحل بریتانیا در کنار استادیوم اسبدوانی، استادیوم بازی کریکت و داراییهای دیگر هستند.
تنها ارزش دارایی شرکت بزرگ املاک خاندان سلطنتی انگلیس تحت عنوان شرکت «کراون استیت» (Crown Estate) که صاحب زمین و ساختمان در انگلیس، ولز، ایرلند شمالی و اسکاتلند به حدود ۱۸ میلیارد دلار میرسد. تقریباً نیمی از ثروت شرکت کراون استیت نیز مرتبط با املاک شهر لندن است.
گرچه این شرکت به خاندان سلطنتی انگلیس متعلق است، اما به عنوان اموال خصوصی آنها مطرح نیست که بتوانند هر جور که دلشان خواست با آن کار کنند. پادشاه یا ملکهای که در انگلیس روی کار است، اختیاری برای فروش داراییهای این شرکت ندارد و درآمد مستقیمی از سمت این شرکت دریافت نمیکند. به گزارش ایسنا، سودهای شرکت کراون استیت به خزانهداری انگلیس رفته و این نهاد نیز درصدی از این مبلغ را به خانواده سلطنتی میدهد.
این نشریه انگلیس در برآوردش از ثروت تکتک اعضای خاندان سلطنتی انگلیس نوشت، ارزش ثروت چارلز سوم، پادشاه فعلی ۷۳ ساله انگلیس معادل حدود یک میلیارد دلار است. براساس این گزارش، چارلز قرار است وارث ارث هنگفتی بعد از درگذشت مادرش شود، اما با توجه به حکم دادگاهی در سال ۱۸۲۹ مبنی بر اینکه انتشار وصیتنامه ملکه انگلیس ضروری نیست، ارزش ارثی که به او میرسد مشخص نیست. گفتنی است، همین ماه پیش بود که روزنامه تایمز گزارش داد پرنس چارلز پادشاه انگلیس کیف پولی حاوی یک میلیون پوند از بستگان «اسامه بنلادن» رهبر پیشین گروه تروریستی القاعده دریافت کرده است.
شاهزاده ویلیام ۴۰ ساله هم بعد از مرگ مادربزرگش و رسیدن به ولیعهدی، حالا یک میلیاردر به حساب میآید. او که فرزند ارشد چارلز است، پیشتر هم بعد از مرگ مادرش «دایانا» و مادر مادربزرگش، وارث میلیونها دلار ثروت شده بود. همچنین طبق این گزارش ارزش ثروت شاهدخت آن ۷۲ ساله، دختر ملکه انگلیس هم حدود ۵۲ میلیون دلار برآورد شده است.
گوشهای از جنایات انگلیس در زمان سلطنت الیزابت
«جمال عبدالناصر» بعد از به قدرت رسیدن در مصر، نظام سلطنتی را برچیده و کانال سوئز را ملی اعلام کرد. سال ۱۹۵۶ انگلیس با مجوز الیزابت دوم در کنار رژیم صهیونیستی و فرانسه وارد جنگ با مصر شد. در نتیجه این جنگ خونین کانال سوئز به مدت چند ماه بسته شد و دو هزار سرباز مصری در این جنگ کشته شدند.
استعمار بریتانیا از دو قرن پیش مناطق جنوبی یمن را تحت اشغال درآورده بود. در سال ۱۹۶۳ جبهه ملی یمن قیامی بزرگ را علیه استعمار انگلیس کلید زد که ۶ سال به طول انجامید و در نهایت حکومت استعماری انگلیس در جنوب این کشور برچیده شد. اسناد تاریخی نشان میدهد نظامیان انگلیسی در طول این سالها شکنجههای هولناکی را علیه یمنیهای اسیر شده به کار میگرفتند.
در سال ۱۹۸۲ انگلیس و آرژانتین بر سر مالکیت جزایر فالکند واقع در جنوب اقیانوس اطلس وارد جنگ شدند. در این جنگ که در زمان نخستوزیری «مارگارت تاچر» در انگلیس رخ داد در نهایت پس از کشته شدن صدها تن از نیروهای دو طرف، این جزایر از آرژانتین پس گرفته شدند.
سال ۱۹۹۱ و در پی حمله عراق به کویت، آمریکاییها با کمک ائتلافی شامل انگلیس در عملیاتی به اسم «طوفان صحرا» به این کشور حمله کردند تا به گفته جورج بوش پدر رئیسجمهور وقت آمریکا نظم جهانی را حفظ کنند. در این جنگ دهها هزارعراقی کشته شدند. به غیر از این اقدام نظامی، در سال ۱۹۹۸ نیز آمریکا و انگلیس بمباران شدیدی در عراق انجام داده و دلیل آن را در اختیار داشتن تسلیحات غیرمجاز توسط عراق اعلام کردند.
پس از وقوع حملات یازده سپتامبر، آمریکا با تشکیل ائتلافی که اینبار هم انگلیس یکی از اعضای آن بود به افغانستان حمله کرد. هدف ادعایی این حمله نظامی که تا سال ۲۰۲۱ به طول انجامید، مقابله با القاعده و طالبان بود اما در نهایت به کشته شدن ۲۴۳ هزار نفر و بازگشت طالبان به قدرت و خروج نیروهای خارجی از افغانستان منتهی شد. دولت «ترزا می» در فوریه سال ۲۰۱۷ تصمیم گرفت تا به تمامی تحقیقات در مورد جرایم جنگی ارتش این کشور به صورت ناگهانی پایان بخشد.
دو سال بعد از حمله ائتلاف آمریکایی با همدستی انگلیس به افغانستان، آنها بار دیگر به بهانه مقابله با سلاحهای غیرمجاز به عراق حمله کردند. این حمله نظامی ویرانگر زمینهساز تفرقههای قومی و مذهبی در عراق و شکلگیری گروههای تروریستی از جمله داعش شد. در طول این جنگ جنایات گستردهای از کشتار غیرنظامیان در رسوایی بلک واتر تا زندان مخوف و شکنجههای زندان ابوغریب تیتر اول رسانههای جهان بود. در این جنگ مرگبار فقط از سال ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۱ حدود نیم میلیون نفر کشته شدند و...
جانشین او کیست؟
چارلز در شرایطی وارث تاج و تخت میشود که نامش با رسواییهای متعددی گره خورده است. به عنوان مثال، همین ماه پیش، روزنامه تایمز گزارش داده بود پرنس «چارلز» پادشاه آینده انگلیس کیف پولی حاوی یک میلیون پوند از بستگان «اسامه بنلادن» رهبر پیشین گروه تروریستی القاعده دریافت کرده است. پسر ملکه انگلیس و پادشاه کنونی این کشور در تاریخ ۳۰ اکتبر ۲۰۱۳ (8 اردیبهشت 1392) و دو سال بعد از کشته شدن بنلادن در پاکستان، در دیداری خصوصی این مبلغ را به عنوان «کمک به خیریه» از برادران ناتنی این تروریست بینالمللی تحویل گرفته بود.
همچنین روزنامه ساندیتایمز گزارش داده بود که چارلز به نمایندگی از ملکه از «شیخ حمد بن جاسم آل ثانی» نخستوزیر پیشین قطر سه بسته نقدی دریافت کرده است. حمد بن جاسم در یکی از مناسبتها یک میلیون یورو پول در پاکتهای خرید فروشگاه «فورنتوم و میسون» به پسر ارشد ملکه انگلیس داد.
زندگی شخصی چارلز و ازدواج او با پرنسس «دایانا»، شاهدخت ولز هم درگیر فراز و نشیبهای متعددی بود. دایانا و چارلز سال 1981 نامزدیشان با یکدیگر را اعلام کردند، اما این ازدواج دیری نپایید و آنها در سال 1992 از هم جدا شدند. بعداً دایانا در مصاحبهای اعلام کرد که همسرش چارلز، همزمان با او به صورت پنهانی با «کاملیا پارکر» هم در ارتباط (نامشروع) بوده و یکی از دلایل جداییشان همین موضوع بوده است.
خاکسپاری جنجالی
خاکسپاری پرهزینه و طولانی الیزابت هم پر از حاشیه بود. برای نمونه، شبکه انگلیسی اسکاینیوز جمعیتی از معترضان به قتل یک جوان سیاهپوست را بهعنوان طرفداران ملکه انگلیس جا زد. این جوان سیاهپوست که به ضرب گلوله پلیس انگلیس کشته شد، «کریس کابا» نام داشت. این قتل باعث تجمع اعتراضی مردم در مقابل مقر اسکاتلندیارد شد اما اسکاینیوز تصویر آن را به عنوان حضور گسترده مردم برای قدردانی از ملکه مرده پخش کرد!
نکته جالب توجه دیگر در این باره اینکه پس از فاش شدن این جریان و هجمه کاربران شبکههای اجتماعی به این رسانه انگلیسی، مجری اسکاینیوز تنها به گفتن یک جمله درباره اینکه این تصاویر اشتباه پخش شدهاند، بسنده کرد.
اما خاکسپاری ملکه 96 ساله حواشی جالب دیگری نیز دارد. هر تصوری که از مراسم تدفین درگذشتگان دارید را دور بریزید، خاکسپاری ملکه چیز دیگری است؛ تاحدی که ممکن بود جو بایدن را در حالی ببینیم که برای رفتن به مراسم تدفین ملکه، به دنبال اتوبوس میگردد! بر اساس اسنادی از لندن که همان موقع و پیش از خاکسپاری به دست روزنامه پولیتیکو رسیده، به سران کشورها توصیه شده که با جت یا بالگردهای شخصی خود در مراسم تدفین ملکه الیزابت حاضر نشوند.
از نمایندگان خارجی و همسرانشان خواسته شده تا با پروازهای تجاری به انگلیس بروند، زیرا فرودگاه «هیترو» لندن ظرفیت فرود هواپیماهای شخصی و فضای پارک آنها را ندارد. اگر رهبران خارجی بر سفر با جتهای شخصی خود اصرار ورزند، باید در فرودگاههای اطراف لندن هواپیمای خود را به زمین بنشانند.
بر اساس این دستور کار وزارت خارجه انگلیس، تنها سران کشورها و شریک زندگیشان مجوز حضور در این مراسم را داشتند.
این سند همچنین نشان میدهد که محدودیتهای وضعشده شامل حال خودروهای رسمی سران دیگر کشورها هم میشده است.
از میهمانان خواسته شده بود تا به دلایل امنیتی و با توجه به محدودیتهای جادهای، از آوردن خودروهای شخصی خود خودداری کنند. مسئولان برگزاری این مراسم اتوبوسهایی برای انتقال رهبران جهان تعبیه کرده بودند. یک سفیر خارجی در لندن گفت: فکر کنید بایدن سوار اتوبوس شود!
در روزهای برگزاری مراسم، شماری از نهادهای مدنی و مخالفان نظام سلطنت به اینکه پلیس انگلیس به علت ابراز مخالفت افراد با نظام سلطنت یا اعضای خاندان سلطنتی مثلاً با در دست داشتن برگه یا پارچههای سفید، آنان را بازداشت کرده به شدت معترض هستند.
در واقع یکی از حاشیههای پررنگ در این روزهای انگلیس همین بازداشتها بوده است.
مثلاً همان موقع خبر آمد که پلیس در مراسم تشییع و خاکسپاری ملکه انگلیس ۶۷ نفر را بازداشت کرده است. پلیس انگلیس اعلام کرد، این افراد در مناطق نزدیک کاخ و سالن وست مینستر و به علتهای مختلف بازداشت شدهاند. پلیس جزئیات بیشتری درباره علت دستگیریها منتشر نکرده است.
به گفته مقامات پلیس انگلیس، در اجرای مراسم تدفین ملکه انگلیس که بزرگترین عملیات امنیتی و پلیسی تاریخ این کشور توصیف شده، بیش از 7 هزار نیروی پلیس و 3 هزار نیروی ارتش از زمین، هوا و دریا تأمین امنیت این مراسم را بر عهده داشتند.
استقلالطلبی
مرگ ملکه الیزابت دوم و به تختنشستن چارلز سوم واکنشهای مختلفی در سراسر جهان به همراه داشته، از جمله در کشورهایی که جزو قلمرو نمادین سلطنت انگلیس هستند. نخستوزیر آنتیگوآ و باربودا اعلام کرد، به دنبال درگذشت ملکه الیزابت دوم، وی ظرف سه سال رفراندومی را درخصوص تبدیل این کشور به یک جمهوری برگزار خواهد کرد. این کشور حوزه کارائیب یکی از ۱۴ کشوری است که پادشاه انگلیس را به عنوان رهبر کشورشان حفظ کردهاند و «گاستون براون»، نخستوزیر آنتیگوآ و باربودا با امضای سندی جایگاه چارلز به عنوان پادشاه جدید این کشور را تایید کرد اما کمی بعد براون ضمن اعلام اینکه اوایل سال جاری میلادی در جریان سفر شاهزاده «ادوارد»، چهارمین و جوانترین فرزند و سومین پسر ملکه الیزابت دوم و شاهزاده «فیلیپ» به این کشور موضوع برگزاری یک رفراندوم جمهوری را مطرح کرده، گفت: «برای برگزاری این رفراندوم تلاش خواهم کرد.» وی درباره چهارچوب زمانی برگزاری این رفراندم گفت: «احتمالاً این رفراندوم ظرف سه سال آینده برگزار میشود.»
همچنین به دنبال مرگ ملکه انگلیس، جمهوریخواهان استرالیا بحثی دیرپا بر سر پایان دادن وابستگی این کشور به حکومت سلطنتی انگلیس را احیا کردهاند. «آدام بانت»، سیاستمدار جمهوریخواه سرشناس استرالیایی و رهبر حزب «سبزها» در این کشور به دنبال مرگ الیزابت دوم گفت: «ما یاد و خاطر خانواده او و همه کسانی که عاشقش بودند را گرامی میداریم. حالا استرالیا باید به سمت جلو حرکت کند.» او در توئیتر نوشت: «ما نیازمند برقراری معاهدهای با مردم ملل نخستین (بومیان استرالیا) هستیم و لازم است که تبدیل به یک جمهوری شویم.»
گرچه بانت بعد از این اظهارنظر از سوی برخی از سیاستمداران استرالیایی متهم به بیاحترامی کردن به ملکه انگلیس با طرح کردن این مسئله تنها ساعاتی بعد از مرگ او شد، اما سازمان استقلالطلب «جنبش جمهوریخواه استرالیا» نیز همین کار را کرد و ضمن ابراز تسلیت درگذشت ملکه انگلیس اعلام داشت، ملکه از حق استرالیا برای تبدیل شدن به یک کشور کاملا مستقل در جریان همه پرسی سال 1999 حمایت و تایید کرده بود؛ «تصمیم گرفتن درباره این مسئله تنها به عهده مردم استرالیا و صرفا خود آنها است.» البته «آنتونی آلبانیز»، نخستوزیر استرالیا که قبلا در حمایت از پیشبرد طرح مستقل شدن استرالیا به عنوان یک جمهوری صحبت کرده روز جمعه با مطرح کردن این موضوع در مقطع فعلی مخالفت کرد.
همچنین «جاسیندا آردرن» نخستوزیر نیوزیلند گفت: «نیوزیلند پس از مرگ ملکه الیزابت هیچ اقدامی برای تبدیل شدن به یک جمهوری در کوتاه مدت انجام نخواهد داد، اگرچه انتظار این است که کشور در نهایت به یک جمهوری تبدیل شود.» همان موقع این مطرح شد که مرگ ملکه الیزابت باعث بروز دوباره مباحثی در مورد استقلال کشورهای مشترکالمنافع از بریتانیا شده است. با این حال آردرن این موضوع را بسیار پیچیده و حساس برشمرد اما احتمال آن را هم رد نکرد. آردرن گفت: «من معتقدم که نیوزیلند به موقع به این نقطه خواهد رسید. من معتقدم که احتمال دارد در طول زندگی من اتفاق بیفتد، اما من آن را به عنوان یک اقدام کوتاه مدت یا چیزی که به این زودی در دستور کار باشد، نمیبینم.»
نیوزیلند یکی از 15 قلمروی است که پادشاه بریتانیا را به عنوان رئیسدولت از جمله استرالیا و کانادا به حساب میآورد، اگرچه این نقش عمدتاً تشریفاتی است. اما مدتی است که بحث بر سر این است که آیا این کشور اقیانوس آرام باید به جمهوری تبدیل شود و یک شهروند به عنوان رئیسدولت انتخاب شود یا اینکه همچنان ملکه یا پادشاه انگلستان باید او را منصوب کند.
در پایان اشاره به این نکات خالی از لطف نیست که به دلیل مشروطه بودن سلطنت بریتانیا، رئیسحکومت محدود به فعالیتهای غیرحزبی مانند اعطای افتخارات و تنفیذ قدرت به نخستوزیر است.
همچنین توانایی تدوین و تصویب قوانین بیشتر در اختیار پارلمان انگلیس است تا ملکه. طبق توضیحات وبسایت رسمی سلطنت بریتانیا، وظیفه اصلی ملکه (یا پادشاه انگلیس) ایفای نقش بهعنوان «هویت ملی، نماد اتحاد و غرور» بریتانیا است. اما تصمیمات برای اعمال قدرت سلطنت از سوی ملکه یا پادشاه انگلیس اتخاذ شده و میتواند تاثیر مستقیمی در جهتگیری دولت داشته باشد. علیرغم اینکه این قدرتها شاید فقط طبق قوانین مصوب در پارلمان بریتانیا استفاده شوند اما اختیار اجرایی نهایی و تسلط بر دولت هنوز هم بهصورت رسمی ذیل «حق امتیاز ویژه سلطنتی» طبقهبندی میشود. با اینکه توازن قدرت طی چند دهه از شخص اول سلطنت بریتانیا به دولت منتقل شده اما هنوز هم مواردی هست که فقط در حوزه اختیارات ملکه یا پادشاه است.
مقامات و رسانههای انگلیسی با این جوسازی سعی دارند در ذهن مخاطبان این باور را القا کنند که در سلطنت مشروطه شاه و ملکه مقامی سمبلیک بوده و حضورش کاملاً تزیینی است و در بسیاری از موارد تنها میتواند به اهدای القاب (دوک، سر و...) و یا حضور در جشنها و مناسبتهای ملی و بینالمللی بسنده کند. این در حالی است که واقعیت چیز دیگری را نشان میدهد و در سایت رسمی خانواده سلطنتی اختیاراتی بیحد وحصر برای شاه یا ملکه درنظر گرفته شده است.
آغاز به کار یا تعطیلی جلسات پارلمان: ملکه انگلیس قدرت این را دارد که جلسات پارلمان این کشور را به تعویق بیندازد یا مجدداً آغاز کند.
توشیح ملوکانه: ملکه انگلیس حق و مسئولیت دارد تا موافقت خود را با لوایح و طرحهای تصویب شده در پارلمان این کشور اعلام کرده و آنها را امضا کند. او همچنین میتواند قوانینی را که با آنها مخالف است، رد کند.
عزل و نصب وزرا: ملکه انگلیس قدرت انتصاب و برکناری وزیران کابینه دولت را دارد.
تنفیذ نخستوزیر: ملکه انگلیس مسئول تنفیذ حکم نخستوزیری بعد از برگزاری انتخابات سراسری است.
اعلان جنگ: ملکه انگلیس این اختیار را دارد تا علیه دیگر کشورها جنگ به راه بیندازد.
مصونیت از پیگرد: تحت قوانین بریتانیا، ملکه بالاتر از قانون قرار داشته و نمیتواند تحت پیگرد قرار بگیرد.
عفو سلطنتی: علیرغم اینکه اختیارات قضایی ملکه انگلیس در دوران اخیر بسیار کاهش یافته اما عفو سلطنتی، که برای لغو احکام اعدام علیه افرادِ بهاشتباه محکوم شده به کار میرود، هنوز هم در اختیار ملکه قرار دارد.
فرمانده کل: ملکه انگلیس فرماندهی تمامی نیروهای مسلح این کشور را برعهده داشته و تمام خدمه نظامی بریتانیا باید سوگند وفاداری به او سر دهند.
اعطای درجه افسری: از دیگر اختیارات ملکه انگلیس، اعطای درجه افسری به دانشجویان نظامی و ورود آنها به نیروهای مسلح این کشور است. وی همچنین میتواند آنها از این درجه خلع کند.
استقرار نیروها: سازماندهی و استقرار نیروهای مسلح نیز بخشی از حق ویژه سلطنتی ملکه انگلیس است.
کنترل گذرنامهها: صدور یا ابطال گذرنامه برای مردم انگلیس، ذیل حق ویژه سلطنتی ملکه قرار دارد که البته معمولاً وزرای مربوطه از طرف وی این کار را انجام میدهند.
مصادره کشتیها: ملکه انگلیس میتواند دستور دهد یک کشتی یا شناور به نام وی مصادره شده و برای حکومت انجام خدمت کند.
نه تنها بریتانیا در زمان ملکه الیزابت بلکه بیشتر کشورهایی که امروزه به صورت پادشاهی اداره میشوند، بارها و بارها از اختیارات نمادین خود به طور واقعی استفاده کردهاند. بنابراین در تاریخ اروپا نمونههای زیادی از مواردی وجود دارد که طی آن، پادشاه مشروطه از اختیارات خود استفاده کرده است. بحران عید پاک در دانمارک که طی آن پادشاه نخستوزیر را برکنار کرد و امتناع فرمانروای لوکزامبورگ از تصویب لایحهای در سال ۲۰۰۸ از جمله این موارد است.
سوءاستفاده از اختیارات در خاندان سلطنتی گاهی به رسواییهایی هم کشیده شده است. حدود یک دهه پیش، پادشاه اسپانیا برای امضای قراردادی با عربستان متهم به دریافت رشوهای یکصد میلیون دلاری شد. موارد مشابهی برای لوران شاهزاده بلژیکی، برنهارد شاهزاده هلندی و اندرو شاهزاده بریتانیایی رخ داد.
در بریتانیا نیز بر پایه مستندات موجود، ملکه همواره از قدرت خود سوءاستفاده کرده بود. روزنامه «گاردین» توانسته پایگاه دادهای را دست کم از ۱۰۶۲ لایحه پارلمانی تهیه کند که از ابتدای سلطنت الیزابت دوم تا سال گذشته ادامه داشته و با موافقت ملکه تدوین شده بود.
لازم به ذکر است که خاندان سلطنتی روند «رضایت» را به عنوان «کنوانسیون طولانی مدت و دیرینه» توصیف میکنند که بر پایه آن، نمایندگان پارلمان از ملکه یا شاه میخواهند تا رضایت خود را برای بحث در مورد لوایحی ارائه کند که بر منافع
تاج و تخت تأثیر میگذارد. پایگاه دادهای که توسط گاردین گردآوری شده است، بخش وسیعی از پیشنویس قانون بریتانیا را نشان میدهد که وزرا تصمیم گرفتهاند برای بررسی به کاخ ارسال کنند.
به نوشته گاردین، شماری از لوایح بررسی و تایید شده از سوی ملکه برای تصویب در پارلمان به ثروت یا مالیات ارتباط مییافت. در طول قرنها، دودمان بدنام وینزرها (یعنی خانواده سلطنتی حاکم) از امور مالی خود محافظت میکنند؛ آنها یکی از ثروتمندترین خانوادهها در بریتانیا هستند که به سرمایهگذاری در زمینه ملک و املاک مشغولند در حالی که از مالیات بر ارث معاف و مجموعههایی از هنرهای زیبا و جواهرات دست ساز در اختیار دارند.
در این میان اما گاردین در تحقیقات خود به اسنادی از آرشیو ملی دست پیدا کرد که نشان میداد ملکه در مواردی از این روش با دولت لابی کرده بود.
همچنین این تحقیقات، شواهدی را کشف کرد که نشانگر آن بود ملکه از این روش برای متقاعد کردن وزرای دولت برای تغییر قانون شفافیت دهه ۱۹۷۰ استفاده میکرد تا ثروت شخصی خود را از مردم پنهان کند.
گاردین تاکید کرد، اسنادی که برای تایید به دست ملکه میرسید، پیشنویس قوانینی بودند که بر دارایی شخصی او مانند املاک خصوصی در قلعه بالمورال، کاخ ساندرینگهام و به طور بالقوه هر چیزی که به نظر میرسید شخصاً بر شخص ملکه تأثیر بگذارد، را دربر
میگرفت.
اگرچه در ظاهر تلاش میشود که اختیارات ملکه، شاه و به عبارتی سلطنت در بریتانیا، نمادین و تشریفاتی جلوه کند اما واقعیت عکس آن را تصویر میکند.
ملکه نه تنها مستقیماً بر روند قانون گذاری در داخل این کشور تاثیر میگذاشت که در حوزه سیاست خارجی و امور بینالملل نیز نقشآفرینی میکرد؛ دست داشتن ملکه الیزابت در کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ ایران و نیز کشتار هزاران کنیایی نمونههای تاریخی و تاییدی بر این ادعا است.
نه تنها بریتانیا در زمان ملکه الیزابت بلکه بیشتر کشورهایی که اینک به صورت پادشاهی اداره میشوند، بارها و بارها از اختیارات نمادین خود به طور واقعی استفاده کردهاند.
بنابراین در تاریخ اروپا نمونههای زیادی از مواردی وجود دارد که طی آن، پادشاه مشروطه از اختیارات خود استفاده کرده است.
بنابراین تاکید بر تشریفاتی بودن سلطنت، بیش از اینکه واقعیت ماجرا را حکایت کند، بهانهای مشروع برای مبرا کردن شاه یا ملکه از پیامدهای تصمیم آنها است تا مبادا قداست و اقتدار سلطنت خدشهدار و پایههای تاریخی نظام پادشاهی تخریب شود.
منابع در دفتر روزنامه موجود است.