۸۳ - شهيد مطهرى : انسانسازى، فلسفه ماه مبارك رمضان ۱۴۰۲/۰۱/۲۸
اساساً برنامه ماه مبارك رمضان برنامه انسانسازى است كه انسانهاى معيوب در اين ماه خود را تبديل به انسانهاى سالم و انسانهاى سالم خود را تبديل به انسانهاى كامل كنند.
برنامه ماه مبارك رمضان برنامه تزكيه نفس است، برنامه اصلاح معايب و رفع نواقص است، برنامه تسلط عقل و ايمان و اراده بر شهوات نفسانى است، برنامه دعاست، برنامهپرستش حق است، برنامه پرواز به سوى خداست، برنامه ترقى دادن روح است، برنامه رقاء دادن روح است.
اگر بنا باشد كه ماه مبارك بيايد و انسان سى روز گرسنگى و تشنگى و بىخوابى بكشد و مثلًا شبها تا ديروقت بيدار باشد و به اين مجلس و آن مجلس برود و بعد هم عيد فطر بيايد و با روز آخر شعبان يك ذره هم فرق نكرده باشد، چنين روزه اى براى انسان اثر ندارد.
اسلام كه نمىخواهد مردم بىجهت دهانشان را ببندند، بلكه با روزه گرفتن قرار است كه انسانها اصلاح شوند.
چرا به ما گفتهاند يك دروغ كه انسان بگويد تعفّنى از دهان او بلند مىشود كه تا هفت آسمان، فرشتگان را متأذّى مىكند؟ آنوقت مى گويند چرا انسان وقتى در جهنم است، اينقدر جهنم عفونت دارد؟! عفونت جهنم همين عفونتهايى است كه ما خودمان در دنيا ايجاد كردهايم، همين دروغهايى است كه خودمان مىگوييم. دشنام دادن و همْز و لمْز كردن هم همينطور است.
تهمت زدن، سرور همه اينهاست، چون تهمت زدن هم [رذيلت] دروغ گفتن را دارد و هم [رذيلت] غيبت كردن را.
چون آدمى كه غيبت مىكند، راست مىگويد و بدگويى مىكند و آدمى كه دروغ مىگويد، دروغ مىگويد ولى بدگويى كسى را نمىكند، يك دروغى مىبافد و مىگويد.
اما آدمى كه تهمت مىزند، در آنِ واحد، هم دروغ مىگويد و هم غيبت مىكند؛يعنى دو گناه كبيره را با يكديگر انجام مىدهد.
[آيا صحيح است] يك ماه رمضان بر ما بگذرد كه در آن ماه ما يك سلسله تهمتها به يكديگر بسته باشيم؟
مجموعه آثار استاد شهيدمطهرى
(انسان كامل)؛ ج۲۳؛ صض۱۰۸
با ویرایش جزئی