پرسش:چرا قرآن کریم سوال از وقوع زمان قیامت را بی پاسخ می گذارد، حکمت آن چیست؟
پاسخ:قرآن کریم به دلیل اینکه این سوال جواب ندارد، زمان و تاریخ آن را تعیین نمی کند، ولی خصوصیاتی را که از وقوع قیامت حکایت می کند، بیان می کند. به طور کلی اعم دلایل بی پاسخ گذاشتن این سوال در قرآن به شرح ذیل است:
1- مسئله قیامت به یک اعتبار که علم الساعه است. مطلبی است که در قرآن مکرر آمده است و آن علمی است که خدا آن را پنهان کرده است، حتی از انبیا و اولیا، یعنی جز ذات حضرت حق کسی آن را نمی داند، به تعبیر دیگر جزو اسرار عالم هستی است که حتی به پیغمبران نیز گفته می شود که علم الساعه را به مردم بگویید نزد خداست.
2- این گونه سوال ها، یک سوال هایی است که جواب ندارد، به معنی اینکه شما جواب صحیحش را هم که بدهید، برای طرف مقابل قابل اثبات نیست.
3- اینکه مسئله قیامت قابل تعیین و تقدیر با زمان دنیا باشد، از یک فکر سطحی و ظاهری برمی خیزد، یعنی اینکه قیامت به معنی زمانی دنیایی اصلا تاریخ ندارد، زیرا قیامت یک حقیقت مافوق تاریخ است، و برخی از روی جهالت و نادانی خودشان خیال می کنند، قیامت هم یک واقعه و یک حادثه ای نظیر حوادث دنیایی است و همین طور که این حوادث دنیایی را می شود اندازه گیری کرد، حادثه عظیم روز قیامت را هم می توان با تقویم اندازه گیری کرد. بنابراین اصل این طرح سوال جای تامل دارد!
4- انسان باید چیزی را بپرسد و بداند، و به دنبال آگاهی و علمی برود که در عمل برای او مفید باشد.
لذا چیزی که برای انسان مفید نباشد، از یک طرف لغو است، ولی از یک جنبه دیگر می توان گفت مضر است. یعنی به همان اندازه که ذهن انسان را به خود مشغول می سازد، انسان را از حقیقت و واقعیت باز می دارد. بنابراین انسان باید در مسئله کسب اطلاع و دانایی نهایت صرفه جویی را به کار ببرد قرآن حتی مخصوصا ابا می کند از اینکه به یک سلسله سوالاتی که دانستن آنها به حال شخص فایده نمی رساند، جواب بدهد، برای اینکه آن شخص عادت می کند که دنبال این گونه سوالات برود، ولذا شما می بینید هرکجا خداوند در قرآن، قصه، حکایت، تاریخ را نقل می کند، از طرح جزئیات و خصوصیات و پرداختن به مسایل ریز جزئی و اوصافی که دانستن و ندانستن آنها به حال انسان فایده ای نمی رساند، احتراز می کند. پس در باب قیامت چه چیزی برای ما مفید و موثر است؟ قرآن کریم پاسخ این سوال را داده و می فرماید: «و ان الساعه اتیه لا ریب فیها» قیامت به درستی که در آینده خواهد آمد و هیچ شکی در آن نیست. (حج- 7)
اشراط جمع شرط به معنی علامت است و «اشراط الساعه» نشانه های نزدیک شدن وقوع قیامت را می گویند که در منابع شیعه و اهل سنت در روایات بسیاری از آن بحث شده است و در قرآن کریم در همین مورد به آن در آیات بسیاری اشاره شده است. «الساعه» در اصل به دو معنا اطلاق می شود: 1- یک جزء از بیست و چهار جزء که یک شبانه روز را تشکیل می دهد 2- به وقت و فرصت اندکی از شب و یا روز اطلاق می شود. اما در اصطلاح این معنا از ساعت برای روز قیامت به استعاره گرفته شده و به وقتی اطلاق می شود که قیامت در آن برپا می شود. و لذا «اشراط الساعه» مجموعه حوادثی است که تحقق آنها نشانه وقوع قیامت است. (المیزان- ج 8، ص 236)
این تعبیر تنها یک بار در قرآن به کار رفته است: «فهل ینظرون الا الساعه ان تاتیهم بغتته فقد جاء اشراطها فانی لهم اذ جاءتهم ذکریهم» آیا آنها (کافران) جز این انتظاری دارند که قیامت ناگهان فرا رسد (آنگاه ایمان آورند) در حالی که هم اکنون نشانه های آن آمده است. اما هنگامی که بیاید، تذکر (و ایمان) آنها سودی نخواهد داشت.(محمد- 18)
در اینجا به دوازده نشانه قیامت به نحو اجمال می پردازیم: 1- بعثت پیامبر(ص) و نزول آخرین کتاب آسمانی 2- قیام قائم(عج) 3- پدید آمدن دخان 4- خروج دابه الارض 5- طلوع خورشید از مغرب 6- خروج یاجوج و ماجوج 7- خروج دجال 8- نزول عیسی(ع) 9- وقوع سه خسوف 10- خروج آتش از یمن 11- ظهور فسادهای بزرگ در دنیا 12- دمیده شدن در صور.