۱۹۳ - شهيد مطهرى : تفاوت امــام و پيغمبـر ۱۴۰۳/۰۵/۱۵
تفاوت امــام و پيغمبـر
۱۴۰۳/۰۵/۱۵
... فرق امام و پيغمبر در چيست؟ البته نمیتوان گفت امام يعني آن که صاحب شريعت نيست، چون اکثر پيغمبران هم صاحب شريعت نبودهاند.
مسلم است که بين پيغمبر و امام فرق است و اگر فرق نبود، اين به اسم گذاري نبود که ما بگوئيم علي بن ابي طالب پيغمبر نيست و امام است اما همه کارهاي پيغمبران را انجام مي دهد. آيا امام در جدائي از پيغمبر پايينتر است و به رتبه بستگي دارد؟ و آيا امامها يک درجه از همه پيغمبران پايينتر هستند؟ نه، اينجور نيست و حتي هيچ مانعي ندارد، که يکي از علمای اين امت بر پيغمبري از پيغمبران افضليت داشته باشد. پس از چه ناحيه است؟
از دو ناحيه روي آن صحبت شده است. يکي اينکه امام و پيغمبرهر دو با دنياي غيب ارتباط دارند ولي کيفيت ارتباط فرق مي کند.
مثلا پيغمبران ملائکه را مي بينند و امام نمیبيند، يا پيغمبران در عالم رويا بر بعضيشان القاء مي شود ولي امام فقط مي شنود، نه مي بيند و نه در خواب چيزي به او القا مي شود..... فرق پيغمبر و امام تنها در ناحيه کيفيت اقتباس علوم از عالم غيب نيست بلکه از لحاظ وظيفه هم با يکديگر اختلاف دارند و عمده اين است.
وظيفه پيغمبران صاحب شريعت اين بود که شريعتي را از طريق وحي ميگرفتند و بعد هم موظف بودهاند که مردم را دعوت بکنند، تبليغ بکنند، امربه معروف و نهي از منکر بکنند، وظيفه داشتند بروند در ميان مردم براي تبليغ و ترويج و دعوت و آنها هم که صاحب شريعت نبودند، باز وظيفهشان دعوت و تبليغ و ترويج بود.
امام نه آورنده شريعت و قانون است و نه از آن جهت که امام است (نه از آن جهت که مؤمني از مؤمنين يا عالمي از علماء است) وظيفه دارد که برود به سراغ مردم وآنها را دعوت و تبليغ بکند، امر به معروف و نهي از منکر وظيفه امام از آن جهت که امام است، نيست، اين وظيفه عموم است و او هم يکي از کساني است که اين وظيفه را دارد.... پس وظيفه امام چيست؟ ا
مام مرجعي است براي حل اختلافات، شاخصي است براي حل اختلافاتي که منشأ آن هم خود علما هستند....
* شهید مطهری، خاتميت، ص 50 تا 25