5532 - عراقچی: خورشید در حال طلوع از شرق است و حقیقتا در حال غروب در غرب ۱۴۰۳/۰۸/۰۴
عراقچی:
خورشید در حال طلوع از شرق است و حقیقتا در حال غروب در غرب
۱۴۰۳/۰۸/۰۴
سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «خورشید در حال طلوع از شرق است، و حقیقتا در حال غروب در غرب.»
وی تاکید کرد: «پس از مشورتهای نزدیک با ١١ کشور در عرض کمتر از سه هفته گذشته، رئیسجمهور را در اجلاس سران بریکس در قازان همراهی کردم.»
وزیر امور خارجه افزود: «تبادلنظرهای ثمربخشی با مجموعهای از رهبران کشورها داشتیم، از جمله روسیه، چین، هند، آفریقای جنوبی، امارات و مصر.»
شانزدهمین اجلاس سران گروه بریکس روزهای اول تا سوم آبان در کازان روسیه در حال برگزاری است و «مسعود پزشکیان» به عنوان یکی از سران کشورهای عضو بریکس و بنا به دعوت رسمی رئیسجمهور روسیه در این اجلاس حضور دارد.
روایت عراقچی از رهاوردهای اجلاس سران بریکس و نخستین حضور رسمی ایران
عراقچی شامگاه چهارشنبه دوم آبان ۱۴۰۳ در جمع خبرنگاران رسانههای ایرانی مقیم روسیه در کازان به انتشار بیانیه پایانی شانزدهمین اجلاس سران گروه بریکس در ۱۳۴ بند اشاره کرد و گفت: در این بیانیه، حمله رژیم صهیونیستی به سفارت ایران در سوریه محکوم شده است.
وی یادآور شد: در این بیانیه همچنین حملات رژیم صهیونیستی به غزه و لبنان محکوم و بر توقف این حملات تأکید شده است.
وزیر امور خارجه همچنین گفت: در این بیانیه، عبارات محکمی دارد که بر اساس آن، هر کشوری که به گروه بریکس - چه در قالب عضو و چه در قالب شریک - میپیوندد، نباید تحریمهای یکجانبه آمریکا را بپذیرد و این موضوع نشاندهنده اشتراک نظر ۹ عضو بریکس در این سطح در قبال اقدامات یکجانبه است.
ارزیابی نتایج ملاقاتهای دوجانبه رئیسجمهور بسیار خوب بود
عراقچی شامگاه چهارشنبه در بخش دیگری از این گفتوگو گفت: اجلاس سران بریکس در این دوره از نظر اهمیت جلسات و ملاقاتهای دوجانبه رئیسجمهوری اسلامی ایران ویژگی خاصی داشت، بهگونهای که دیروز و امروز و فردا یکی از مقاطع مهم در سیاست خارجی است.
وی با اشاره به اینکه دکتر پزشکیان رئیسجمهور از بدو ورود به کازان تاکنون با رؤسای جمهور روسیه، چین، آفریقای جنوبی، مصر، نخستوزیران هند و اتیوپی و رئیس دولت امارات به عنوان کشورهای عضو اصلی بریکس دیدارهای جداگانهای داشته است، گفت: این ملاقاتهای دوجانبه بسیار خوب بود.
وزیر امور خارجه گفت: در این ملاقاتها مسائل دوجانبه با هر یک از کشورها مرور شد؛ جمهوری اسلامی ایران با این کشورها طرحهای دوجانبه مهمی در دستور کار دارد.
وی افزود: در ملاقاتهای دکتر پزشکیان با سران این کشورها بر گسترش روابط، توسعه تجارت، استفاده از شیوههای نوین در تجارت و کنار گذاشتن تحریمها گفتوگو شد.
عراقچی همچنین یادآور شد: در این ملاقاتها، مسائل منطقه بررسی و بر لزوم کاهش تنش در منطقه و توقف جنایات رژیم صهیونیستی و لزوم رسیدگی به وضع آوارگان و حمایت از آفریقای جنوبی برای ادامه مسیر شکایت از اسرائیل در دیوان عدالت بینالمللی به خاطر نسلکشی در غزه تأکید شد.
وی تصریح کرد: امروز در دیدارهایی که با سران کشورهای عضو گروه بریکس داشتیم، آنها با استقبال از پیوستن جمهوری اسلامی ایران به گروه بریکس، اظهار میکردند که عضویت ایران باعث قدرتمندتر شدن بریکس شده است.
چشمانداز بریکس
وزیر امور خارجه همچنین درباره اهمیت و چشمانداز حرکت بریکس گفت: بریکس در حال تبدیل به یک بلوک جدید قدرت در عرصه بینالمللی، متشکل از کشورهایی است که مخالف یکجانبهگرایی هستند و به دنبال نظام جهانی عادلانهتر مبتنی بر چندجانبهگرایی بدون انحصارگرایی نهادهای غربی هستند.
وی خاطرنشان کرد: مجموعه کشورهای بریکس، این نهاد را با این هدف تشکیل دادهاند که نظامهای موجود را عمدتا در عرصههای اقتصادی و بعد در عرصههای سیاسی اصلاح کنند و انحصارگرایی که کشورهای غربی ایجاد کردهاند بهخصوص در سیستمهای مالی بینالمللی را بشکنند.
عراقچی گفت: کشورهای بریکس به دنبال آن هستند که با همراهی کشورهای غیرغربی و به اصطلاح، کشورهای جنوب جهانی، صدای خود را در مناسبات و نظامات بینالمللی داشته باشند و این نظامات را از یکجانبهگرایی محض آمریکا و دیگر کشورهای غربی خارج کنند.
به گزارش ایرنا، وی خاطرنشان کرد: این همان هدفی است که پنج کشور اولیه شکلدهنده گروه بریکس را گردهم آورد و آنها بعد، تصمیم به گسترش این گروه و پیوستن چهار کشور دیگر از جمله جمهوری اسلامی ایران گرفتند.
سفیر ایران در سازمان ملل: شورای امنیت اسرائیل را وادار به توقف تجاوزاتش در غزه، لبنان و سوریه کند
امیر سعید ایروانی، سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد روز چهارشنبه به وقت محلی در نشست شورای امنیت پیرامون وضعیت در سوریه گفت: جامعه بینالمللی در فراخوان خود برای آتشبس فوری در غزه و لبنان متحد است و شورای امنیت باید به مسئولیت خود عمل کند. ما بار دیگر از شورای امنیت میخواهیم که با قید فوریت و قاطعانه اقدام کند و رژیم اسرائیل را وادار به توقف تجاوزات و جنایات فجیع خود در غزه، لبنان و سوریه نماید و اطمینان حاصل کند که این رژیم بهطور کامل به حقوق بینالملل و قطعنامههای مربوطه شورای امنیت سازمان ملل پایبند است. زمان اقدام فرا رسیده است.
ایروانی افزود: ما به شدت اقدامات تجاوزکارانه و حملات وحشیانه رژیم اسرائیل به حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه را که نقض آشکار حقوق بینالملل و منشور سازمان ملل است، محکوم میکنیم. این رژیم اشغالگر عامدانه سیاستی نظاممند برای فلجکردن زیرساختهای جمهوری عربی سوریه را دنبال میکند، چالشهای امنیتی سوریه را تشدید کرده و تلاشهای بشردوستانه حیاتی را تضعیف میکند.
سفیر ایران در سازمان ملل اضافه کرد: همانطور که در نامه مورخ 21 اکتبر 2024 از وزیر امور خارجه جمهوری عربی سوریه به دبیرکل سازمان ملل آمده است، از 7 اکتبر 2023 تاکنون، رژیم اسرائیل بیش از 116 حمله به خاک سوریه انجام داده است که همزمان با جنگ نسلکشی آنها در غزه و سرزمینهای اشغالی فلسطین بوده است. این حملات تروریستی منجر به کشته شدن بیش از 100 غیرنظامی، از جمله 12 کودک شده و تخریب گستردهای در مدارس، بیمارستانها، فرودگاهها و دیگر زیرساختهای غیرنظامی بهبار آورده است.
حتی پناهندگانی که از حملات رژیم صهیونیستی فرار میکنند نیز در امان نبودهاند
ایروانی ادامه داد: حتی پناهندگانی که از خشونت فرار میکنند نیز در امان نبودهاند، زیرا حملات این رژیم به گذرگاههای مرزی بین سوریه و لبنان موجب شده بحران انسانی تشدید گردد و جان افرادی که به دنبال پناهگاه هستند در معرض خطر قرار گیرد.
دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل تصریح کرد: این اقدامات نقض آشکار حقوق بینالملل هستند و نیاز به پاسخگویی فوری برای تجاوزات مداوم رژیم اسرائیل دارند. حمایت و پشتیبانیای که این رژیم از ایالات متحده دریافت میکند، آن را در ادامه اقدامات خشونتآمیز در سراسر منطقه وقیحتر کرده و اجازه داده که بدون هیچگونه عواقبی عمل کند.
ایروانی گفت: بیش از هر زمان دیگری، این رژیم (اسرائیل) تهدیدی جدی و غیرقابل انکار برای صلح و امنیت بینالمللی محسوب میشود. اقدامات تروریستی بیوقفه آن در حال سوقدادن منطقه به آستانه یک جنگ تمامعیار است. نادیدهگرفتن تمامی خطوط قرمز توسط رژیم اسرائیل بسیار نگرانکننده است، چرا که بدون هیچ محدودیتی کاروانهای بشردوستانه، تأسیسات و کارکنان امدادی را هدف قرار میدهد.
سفیر ایران در سازمان ملل افزود: در 9 اکتبر 2024، این رژیم بهطور عمدی یک مرکز کمکهای بشردوستانه تأسیس شده توسط جمعیت هلال احمر ایران، که با سوریه هماهنگ شده و بهطور کامل به صلیب سرخ بینالمللی اطلاع داده شده بود، را نابود کرد. این تأسیسات که شامل یک بیمارستان صحرایی برای ارائه کمکهای حیاتی به غیرنظامیان آواره لبنانی بود، بهطور کامل در حملات هوائی رژیم اسرائیل نابود شد؛ این اقدام براستی حملهای غیرقابل تحمل و بیپروا علیه تلاشهای بشردوستانه بود.
نماینده دائم ایران در سازمان ملل اضافه کرد: همین دیروز، این رژیم در ادامه کارزار تروریستی بیوقفه خود علیه غیرنظامیان در لبنان، دکتر علی حیدری، پزشک و امدادگر ایرانی را در بیروت ترور کرد. دکتر حیدری در حال ارائه مراقبتهای پزشکی حیاتی و کمک به مجروحان بود. این جنایت وحشیانه نقض آشکار کنوانسیونهای ژنو 1949 است که حمله به بیمارستانها و پرسنل پزشکی را ممنوع کرده و آن را جنایت جنگی میدانند. او ادامه داد: در اقدامی دیگر و در تاریخ 19 اکتبر، خودروی شخصی یک بانوی ایرانی به نام معصومه کرباسی و همسر لبنانیاش توسط موشکی شلیک شده از پهپاد رژیم اسرائیل در منطقه پرجمعیت جونیه، بیروت هدف قرار گرفت. بلافاصله پس از حمله، آنها خودرو را متوقف کردند و به کنار خیابان و یک پارکینگ عمومی پناه بردند. در همان لحظه، موشک دوم به آنها اصابت کرد که منجر به شهادت هر دو نفر شد. این جنایت فجیع توسط دوربینهای مداربسته ثبت شد و از آن زمان تاکنون در رسانهها پخش شده است.
رژیم اسرائیل بهطور بیوقفه مراکز پزشکی و پرسنل درمانی را هدف قرار داده است
ایروانی تاکید کرد: از زمان آغاز کارزار نسلکشی در غزه و تجاوزات بعدی علیه لبنان، رژیم اسرائیل بهطور بیوقفه مراکز پزشکی و پرسنل درمانی را هدف قرار داده است، بیمارستانها را به ویرانه تبدیل کرده، بیماران و مجروحان را به قتل رسانده و صدها نفر از کادر درمان را به شهادت رسانده است. این حمله وحشیانه به خدمات بشردوستانه نباید بدون پاسخ بماند و عاملان آن باید پاسخگو شوند.
ایروانی در بخش دیگری از سخنانش گفت: احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه برای اطمینان از صلح و ثبات پایدار در این کشور و منطقه ضروری است و باید توسط همه بهطور کامل رعایت شود. مردم سوریه حق مسلم و غیرقابل انکاری برای تعیین سرنوشت خود، بدون دخالتهای خارجی، دارند. سفیر ایران در سازمان ملل تصریح کرد: مردم سوریه همچنان از مشکلات طاقتفرسایی، از بیثباتی اقتصادی گرفته تا اشغال خارجی و تروریسم، رنج میبرند. وضعیت انسانی همچنان وخیم است و سوریه به شدت نیازمند کمکهای خارجی است، بهویژه با توجه به کاهش شدید کمکهای مالی اهداکنندگان به برنامههای سازمان ملل در این کشور و ورود اخیر پناهندگان از لبنان.
ایروانی افزود: برنامه بشردوستانه سازمان ملل برای سوریه تنها 26 درصد از بودجه لازم را تأمین کرده است و وعدههای سالانه اهداکنندگان تحقق نیافتهاند. با وجود سیاستهای خصمانه کشورهای غربی و اقدامات قهرآمیز یکجانبه، دولت سوریه همچنان به ارائه کمکهای بشردوستانه به نیازمندان، بهویژه پناهندگان لبنانی که از تجاوزات رژیم اسرائیل فرار کردهاند، ادامه میدهد.
سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل گفت: این تعهد باید با عزم مشابهی از سوی جامعه بینالمللی برای اطمینان از تحویل بیطرفانه و بدون دخالت سیاسی کمکها همراه شود. ما از تلاشهای اداره هماهنگکننده کمکهای بشردوستانه سازمان متحد و همکاران آن و همچنین همکاریهای ارائهشده توسط دولت سوریه برای بسیج منابع به منظور حمایت از سوریها و همچنین لبنانیهای تازهوارد قدردانی میکنیم.
دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل تاکید کرد: جامعه بینالمللی باید از تلاشهای بازسازی سوریه، از جمله بازسازی زیرساختهای حیاتی و توسعه پایدار، حمایت کند. بازسازی زیرساختهای کلیدی سوریه برای ثبات بلندمدت این کشور حیاتی است. همچنین، مبارزه با تروریسم باید با احترام کامل به حاکمیت سوریه ادامه یابد. ریشهکنی تروریسم برای بازگرداندن صلح ضروری است.
ایروانی تصریح کرد: مسیر عادیسازی پایدار در سوریه عاملی اساسی برای صلح و ثبات در منطقه است. با این حال، این روند توسط سیاستهای مخرب کشورهای غربی مختل میشود. ایالات متحده و متحدان آن همچنان به سیاستهای شکستخورده خود، از جمله تحریمهای غیرانسانی و یکجانبه، ادامه میدهند و از آنها به عنوان ابزاری برای مجازات جمعی مردم سوریه استفاده میکنند.
سفیر ایران در سازمان ملل ادامه داد: آنها همچنین کمکهای بشردوستانه را سیاسی کرده و تلاشهای بینالمللی برای حمایت از بازسازی سوریه را مختل میکنند. چنین سیاستها و شیوههای زیانباری تنها به طولانیشدن درگیری و تشدید رنج مردم سوریه انجامیده است.
کمکهای بشردوستانه و تلاشهای بازسازی نباید هرگز بهعنوان ابزارهایی برای فشار بر سوریه استفاده شوند
نماینده ایران در سازمان ملل تاکید کرد: کمکهای بشردوستانه و تلاشهای بازسازی نباید هرگز بهعنوان ابزارهایی برای فشار بر سوریه استفاده شوند. همانطور که پیشتر نیز گفتهایم، تحریمهای یکجانبه باید لغو شوند، هم بهعنوان یک تعهد قانونی و هم بهعنوان یک ضرورت اخلاقی، چرا که این اقدامات غیرقانونی و مضر تنها باعث ایجاد مشکلات غیرضروری و مانع از بهبود سوریه میشوند. وی تصریح کرد: در مسیر سیاسی، جمهوری اسلامی ایران همچنان به یک راهحل سیاسی برای بحران سوریه متعهد است و از یک فرآیند سیاسی کاملاً سوریهمحور و تحت نظارت سازمان ملل حمایت میکند. ما به حمایت از تلاشهای سازمان ملل و فرستاده ویژه، آقای پدرسن، برای حل و فصل سیاسی بحران سوریه ادامه خواهیم داد و هیچ تلاشی را در این زمینه فروگذار نخواهیم کرد.
به گزارش ایرنا، ایروانی گفت: ما خواستار از سرگیری سریع جلسات کمیته قانون اساسی بهعنوان یک سازوکار مؤثر برای آغاز این فرآیند هستیم. امیدواریم که به زودی مکان مناسبی برای نشست کمیته تعیین شود؛ همچنان معتقدیم که بغداد بهترین گزینه برای این مهم است. اطمینان داریم که فرستاده ویژه سازمان ملل تلاشهای خود را برای تسهیل این فرآیند مضاعف خواهد کرد.
واکنش بقایی به شهادت سه خبرنگار در حمله صهیونیستها به محل اقامتشان در جنوب لبنان
اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، در پیامی در فضای مجازی به هدف قرار دادن عمدی محل اقامت خبرنگاران در جنوب شرق لبنان توسط رژیم صهیونیستی در بامداد جمعه (۴ آبان) که منجر به شهادت غسان نجار و وسام قاسم تصویربردار و محمدرضا تکنسین پخش، از دو شبکه المیادین و المنار شد اشاره و این اقدام را شدیدا محکوم کرد و آن را نمونه دیگری از جنایت جنگی وحشیانه اسرائیل خواند.
وی گفت: رژیم اسرائیل تنها در یک سال گذشته ۱۸۰ خبرنگار و اصحاب رسانه را کشته است.
بقایی تاکید کرد: روزنامهنگاران و اصحاب رسانه تحت حمایت حقوق بینالملل بشردوستانه هستند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان خاطرنشان کرد: طبق کنوانسیونهای ژنو ۱۹۴۹ به ویژه کنوانسیون سوم ژنو، و پروتکلهای الحاقی ۱۹۷۷، به ویژه ماده ۷۹ پروتکل الحاقی اول در مورد حمایت از خبرنگارانی که در مأموریتهای حرفهای خطرناک در مناطق درگیری مسلحانه مشغول به کار هستند، خبرنگاران و تجهیزات آنها به عنوان اشخاص و اشیاء غیرنظامی مصونیت دارند. به گزارش ایرنا؛ صهیونیستها بامداد جمعه چهارم آبان، با حمله مستقیم و عمدی، هتل محل اقامت خبرنگاران، عکاسان و تکنسینها در منطقه حاصیبا لبنان را هدف قرار داد که منجر به شهادت تعدادی از آنها شد.
ایران حمله تروریستی را به مقر سازمان هوافضای ترکیه به شدت محکوم کرد
اسماعیل بقایی چهارشنبه شب ضمن تسلیت به خانواده قربانیان این حادثه تروریستی و نیز به مردم و دولت همسایه و دوست، از خداوند بزرگ برای مجروحان شفای عاجل مسئلت کرد.
وی همچنین با محکوم دانستن تروریسم در همه اشکال و مظاهر آن، بر آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای همکاری با سایر کشورها به ویژه کشورهای همسایه برای پیشگیری و مقابله با این پدیده ضدبشری تاکید کرد.
وزارت کشور ترکیه روز چهارشنبه دوم آبان ۱۴۰۳ از حمله تروریستی به شرکت صنایع هوافضای این کشور در شهر آنکارا خبر داد؛ حملهای که سه کشته و ۱۴ زخمی برجای گذاشت و کشته شدن هر دو مهاجم را پس از درگیری با نیروهای امنیتی ترکیه در پی داشت.