روزنامه فرانسویزبان لیبراسیون ضمن اشاره به تیتر یک روز پنجشنبه کیهان مبنی بر اینکه «آمریکا شیطان بزرگ است؛ فرقی نمیکند چه کسی رئیسجمهور باشد»، فضای سیاسی ایران و ایالات متحده را با در نظر گرفتن پیروزی ترامپ مورد بررسی قرار داده است.
در گزارش لیبراسیون آمده است: «ایالات متحده شیطان بزرگ است، هر کسی که رئیسجمهور باشد». این جمله به نقل از روزنامه کیهان است که محافظهکارترین روزنامه کشور محسوب میشود، این تعابیر چندین هفته است که توسط اکثر سران رژیم تکرار شده است. اسماعیل بقایی، سخنگوی دیپلماسی ایران، پنجشنبه ۱۶ آبان گفت: ما تجربههای بسیار تلخی از سیاستها و رویکردهای دولتهای مختلف آمریکا داریم. او از واشنگتن خواست تا رویکردهای نادرست گذشته را بازنگری کند.
این روزنامه فرانسویزبان در ادامه آورده است: اینکه برخی از رسانهها و تحلیلگران میگویند عملکرد دونالد ترامپ نسبت به ایران بین سالهای 2016 تا 2020 که رئیسجمهور آمریکا بود، بد بوده است؛ نوعی دستکم گرفتن به حساب میآید. درواقع این ترامپ بود که توافقنامه برنامه هستهای ایران را که سه سال پیش در سال 2018 در وین امضا شد، یکجانبه شکست. او سپس تحریمهای اقتصادی را افزایش داد. همچنین بیش از 1500 تحریم را در عرض سه سال اجرائی کرد که به طور قابل توجهی اقتصاد ایران را تحتالشعاع قرار داده و تورم و بیکاری را به همراه داشت.
لیبراسیون پس از بررسی عملکرد ترامپ در خصوص واکنش ایران نوشت: ایران نیز با از سرگیری برنامه هستهای خود نسبت به این وضعیت پاسخ داد. در حالی که طبق توافق ملزم بود که اورانیوم را بیش از 3.67 درصد غنیسازی نکند و ذخایر خود را به 300 کیلوگرم محدود کند؛ اما امروز ذخایر آنها به 5751 کیلوگرم یا تقریباً 20 برابر بیشتر از قبل رسیده است که شامل 160 کیلوگرم غنی شده تا 60 درصد - نزدیک به 90 درصد میشود و این مقدار ایران را به آستانه تولید تسلیحات نظامی نزدیک میکند.
این رسانه فرانسوی با اشاره به گزارش فصلی آژانس، افزود: بر اساس آخرین گزارش فصلی آژانس بینالمللی انرژی اتمی (IAEA) و به گفته مؤسسه علم و امنیت بینالملل، ایران برای رسیدن به اورانیوم مورد نیازِ ساخت سلاح هستهای و تولید 9 سلاح از این دست تنها به یک ماه زمان نیاز دارد.
لیبراسیون تصریح کرد: ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری خود همچنین دستور ترور قاسم سلیمانی، فرمانده قدرتمند نیروی قدس و مسئول عملیات خارجی سپاه پاسداران را صادر کرد که در ژانویه 2020 بر اثر حمله پهپادی در خارج از فرودگاه بغداد، عراق کشته شد. درپی این اقدام، برخی از شروع جنگ و تبادل آتش آشکار میان ایالات متحده و ایران میترسیدند.
این رسانه فرانسوی عنوان داشت: با پیروزی ترامپ سؤال اصلی این است که «اینبار سیاست ترامپ در قبال ایران چگونه خواهد بود؟» او در طول مبارزات انتخاباتی خود این حقیقت را کتمان نکرد که همچنان جمهوری اسلامی را دشمن میداند، موضعی که بر سر آن با کامالا هریس نیز اشتراک نظر داشت. اما او همچنین اعلام کرد که باید با تهران، بدون دقت و حتی مبهم، درباره خطوط احتمالی آن «توافق پیدا کرد». اگر او این مسیر را دنبال کند به گفتوگو منجر میشود.
لیبراسیون همچنین آورده است: ترامپ پیشتر تاکید کرد بود که در صورت انتخاب شدن، جنگ جدیدی را آغاز نخواهد کرد. کشورهای حاشیه خلیج فارس- متحدان ایالات متحده نیز خواهان افزایش تنش و درگیری جدید بیش از درگیری فعلی که در خاورمیانه توسط اسرائیل در غزه و لبنان شکل گرفته، نیستند.
این رسانه فرانسوی با اشاره به گفتوگوی ترامپ و نتانیاهو پس از پیروزی در انتخابات تشریح کرد: چهارشنبه 6 نوامبر، چند ساعت پس از اعلام پیروزی، ترامپ با بنیامین نتانیاهو نخستوزیر رژیم صهیونیستی تلفنی گفتوگو کرد. ترامپ در این گفتوگو خطاب به نخستوزیر اسرائیل گفت: «با هم برای شکست دادن محور شرارت به رهبری ایران محکم خواهیم ایستاد.»
در پایان این گزارش آمده است: دولت بایدن برعکس دولت ترامپ، نتانیاهو را تحت فشار قرار میداد، بایدن با بالا گرفتن تنش میان ایران و اسرائیل دولت نتانیاهو را تحت فشار قرار داد تا اقدامات تلافیجویانه خود را به تاسیسات نظامی، به استثنای سلاحهای هستهای، محدود کند و نخستوزیر اسرائیل در نهایت به تبعیت بایدن این برنامه را عملی کرد.
دفاع از ترامپ به سبک فرانسوی
روزنامه کیهان، روز پنجشنبه (17 آبان) ذیل عنوان «آمریکا شیطان بزرگ است، فرقی نمیکند چه کسی رئیسجمهور باشد.»، سیاستهای آمریکا در رابطه با ایران را مورد بررسی قرار داد و با نگاه سیاسی - تاریخی، وحدت رویه این کشور را فارغ از چینشِ سیاسی و حزب حاکم تشریح کرد.
به نظر میرسد برنامه کلان آمریکا بالاخص کاندیدای پیروز (ترامپ) در قبال ایران از یک روند ثابت پیروی میکند و فارغ از چیدمان سیاسی در آمریکا یا ایران، بر پروتکلهای آمریکا نسبت به محدودیت ایران در زمینههای علمی- عملی و ممانعت از احقاق حق استوار است.
به عبارتی دیگر، آمریکا فارغ از جمهوریخواه و دموکرات یک هدف را چندین روش دنبال میکنند و آن هدف مهار ایران و حذف انقلاب اسلامی با نیت روی کار آوردن حکومت دستنشانده و حتیالامکان تجزیه آن در درازمدت است.
روزنامه فرانسوی «لیبراسیون» نیز برای تأیید و تأکید عملکرد ترامپ، به فشار حداکثری به ایران در دوران ریاست جمهوری او اشاره کرده و ضمن دفاع از عملکرد ترامپ، وضعیت خاورمیانه و رژیم اشغالگر را به قبل و بعد از پیروزی او تقسیم میکند. با این وجود، عملکرد دموکراتها و جمهوریخواهان رژیم خونخوار آمریکا، هر دو «شمشیر را از رو بستن» است. لذا تفاوتی میان دموکرات یا جمهوریخواه - هریس و ترامپ
نیست.