5648 - نشست هماندیشی وزیر امور خارجه با مدیران رسانههای داخلی برگزار شد ۱۴۰۳/۰۸/۲۷
نشست هماندیشی وزیر امور خارجه
با مدیران رسانههای داخلی برگزار شد
۱۴۰۳/۰۸/۲۷
نشست هماندیشی وزارت امورخارجه با مدیران مسئول و مدیران عامل رسانههای جمعی کشور با حضور سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه، صبح روز یکشنبه برگزار شد.
اگر علیه ایران قطعنامهای صادر شود اقداماتی انجام میدهیم که از آن خوشحال نخواهند شد
سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان با حضور در برنامه گفتوگوی ویژه خبری، اظهارداشت: در آن مقطع که آن سفرهای منطقهای انجام شد ما در شرایط خاصی در منطقه قرار داشتیم، زمانی بود که رژیم صهیونیستی به لبنان حمله کرده بود و شهادت سید حسن نصرالله اتفاق افتاده بود و بعد از آن عکسالعملی که ایران به این موضوع نشان داد.
وی گفت: اما نهایتاً به این تجاوزات با عملیات وعده صادق۲ پاسخ بسیار قاطع و محکمی دادیم، تعداد موشکهای شلیک شده و آمار اصابت به اهداف با تمام لایههای دفاعی که وجود داشت که بیش از ۹۰ درصد موشکها به هدفها برخورد کردند نشان از موفقیت عملیات ما بود. در آن شرایط مقاومت وضعیت سختی را تجربه میکرد، در غزه یک سال بود که این وضعیت ادامه داشت و در لبنان هم به تازگی شروع شده بود و حزبالله لبنان هم ضرباتی را متحمل شده بود.
وزیر امور خارجه کشورمان افزود: لازم بود که در آن شرایط ما نمایشی از حمایت جمهوری اسلامی ایران از مقاومت را داشته باشیم، لازم بود که در صحنه حضور پیدا کنیم و به دوستان خودمان در جبهه مقاومت دوستان خودمان در حزبالله لبنان این اطمینان خاطر را بدهیم که ایران کماکان پشتیبان مقاومت است و اعتماد به نفس آنها که بر اثر این ضربات شاید مقداری کمرنگ شده بود احیا شود. همچنین لازم بود نمایشی هم در عین حال از اقتدار جمهوری اسلامی ایران باشد که نشان دهد در هیچ شرایطی از اهداف و آرمانهای خودش عقبنشینی نمیکند.
عراقچی ادامه داد: آن نماز جمعه معروف رهبر معظم انقلاب اسلامی تا مقدار زیادی روحیهها را جبران کرد. همچنین سفر چند روز بعد آقای قالیباف به لبنان و چند روز اخیر هم سفر آقای لاریجانی به سوریه و لبنان همه این موارد منجر به بازسازی مجدد روحیه محور مقاومت شد و حزبالله لبنان بموقعیت قوی میدانی خودش بازگشته است.
ادعای ملاقات نماینده ایران در سازمان ملل با ایلان ماسک صرفاً یک خبرسازی توسط برخی رسانههای آمریکایی است
وی درخصوص برخی ادعا مبنی ملاقات نماینده ایران در سازمان ملل با ایلان ماسک بیان کرد: قطعاً این دیدار اتفاق نیفتاده است و صرفاً یک خبرسازی هست که توسط برخی رسانههای آمریکایی صورت گرفته است.
وزیر امور خارجه گفت: به طور طبیعی ما منتظر هستیم که دولت جدید آمریکا سیاست خود را اعلام کند افراد خودش را در کابینه بچیند و ما بر اساس اعلام سیاستهای آنها نسبت به تنظیم روابط با آنها و برخورد با آنها در سطوح بالا تصمیمگیری خواهیم کرد.
عراقچی بیان داشت: ما سیاستها و اصول خود را دنبال میکنیم و با توجه به منافعی که داریم و اهداف و آرمانهای خود روابط خود را تنظیم میکنیم. ما نسبت به دولت جدید آمریکا بر اساس سیاستهای آنها رفتار خواهیم کرد اینکه چه چیزی را آنها در صحنه عمل به کار میگیرند برای ما مهم است.
وی درخصوص سفر اخیر گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران و دیدارش با وی اظهار کرد: رفتار ما با آژانس بینالمللی انرژی اتمی یک رفتار کاملاً حرفهای است، آژانس یک نهاد فنی است و باید به وظایف خودش در حوزه فنی عمل کند و حق ندارد وارد حوزههای سیاسی شود و تا زمانی که آژانس به وظیفه حرفهای خودش عمل میکند ما هم با آنها همکاری میکنیم. وقتی ملاقات من با آقای گروسی انجام شد اولین جملهای که گفتم این بود که آقای گروسی سفر شما سفر فنی هست یا سیاسی؟ ایشون هم گفت سؤال مرتبط و خوبی است و بعد توضیح داد که سفر کاملا فنی هست.
وزیر امور خارجه ادامه داد: ما تعهدات خود نسبت به NPT را انجام خواهیم داد اما فراتر از آن را انجام نمیدهیم. ما در این سفر به آقای گروسی قرار همکاریهای بیشتر را گذاشتیم و هم آقای رئیسجمهور و هم بنده به وی گفتیم که ما مشکلی برای همکاری با آژانس نداریم، اما در صورتی که مسیر ما مسیر تعامل باشد و نه تقابل اگر شما بخواهید تقابل را و بحث صدور قطعنامه از طرف شورای حکام را پیش بگیرید ما هم همین مسیر را پیش خواهیم گرفت، اما اگر مسیر همکاری را پیش بگیرید ما هم همکاری خواهیم کرد.
عراقچی بیان کرد: صحبتهایی مطرح بود مبنی بر اینکه شاید شورای حکام بخواهد قطعنامهای را علیه ایران صادر بکند، اما هر بار که آنها قطعنامهای صادر کردند ما واکنش نشان دادیم و این سری هم مسئولین ما گفتند و بنده هم بار دیگر میگویم که اگر این اتفاق بیفتد ما اقدامات جدیدی را انجام خواهیم داد که حتماً آنها خوشحال نخواهند شد.
وی تصریح کرد: چون من الان نمیخواهم فضا را وارد فضای تقابلی کنم آنهایی که باید بدانند میدانند که ما چه کارهایی را میتوانیم انجام دهیم من الان میخواهم از دیپلماسی و همکاری صحبت کنم، اگر مسیر آنها مسیر تعامل و همکاری باشد ما در این مسیر خواهیم ماند.
وزیر امور خارجه بیان کرد: همزمان بحث مذاکرات هستهای هم مطرح است، چند سال است که مذاکرات هستهای ما برای احیای برجام وجود دارد و از بهار ۱۴۰۰ شروع شد وقتی که دولت آقای بایدن روی کار آمد و ابراز علاقه کرد که میخواهد به برجام بازگردد. دولت شهید رئیسی هم این مذاکرات را ادامه داد و به جاهایی هم رسید، اما بعد اتفاقاتی پیش آمد که نشد که آن هم بحث خود را دارد.
عراقچی عنوان کرد: در دولت آقای پزشکیان ما در نیویورک تلاش کردیم که این مذاکرات ادامه پیدا کند که طرفهای اروپایی هم از این موضوع استقبال کردند. هم از این کانال و هم در چهارچوب مذاکرات روند مسقط که از دوره دولت شهید رئیسی شروع شده بود که مذاکره غیر مستقیمی هست که با واسطه عمان میان ایران و آمریکا وجود دارد. بنا شد که از هر دو مسیر مذاکرات دنبال شود که به تحولات در لبنان و اتفاقاتی که رخ داد برخورد کرد و متوقف شد.
وی تصریح کرد: در بهار ۱۴۰۰ که مذاکرات را انجام دادم ۶ دور مذاکره انجام شد تقریباً همه چیز آماده بود ولی شرایط انتخاباتی ایران که طبیعتاً زمان انتخابات زمان خوبی برای تصمیمگیری نیست باعث شد که ادامه مذاکرات به دولت بعدی محول شود که آن دولت هم مذاکرات را جلو برد و تا آنجا که من دورادور اطلاع داشتم به جاهای خوبی هم رسیده بود که در آن هم موضوعاتی ایجاد شد. زیاده خواهیهای آمریکاییها، زیاده خواهیهای اروپاییها و عوامل مختلف دیگر دست به دست هم داد که برجام نتوانست احیا شود.
وزیر امور خارجه ادامه داد: در واقع توجه اصلی سیاست خارجی ما اول به سمت منطقه، همسایگان و بعد کشورهایی که بریکس را با هدف اصلاح نظم موجود جهانی تشکیل دادند هست. از آرمانهای بریکس دلارزدایی هست کم کردن نقش دلار در نهادهای اقتصادی هست از طریق ایجاد نهادهای موازی مثل بانک توسعه نوین که بریکس در مقابل بانک جهانی ایجاد کرده یا از طریق اصلاح نهادها و مجامع بینالمللی.
عراقچی گفت: توافق ۲۵ ساله ایران و چین یک چشمانداز است یک برنامه عمل است که این باید به قراردادهای مختلف در حوزههای مختلف تبدیل شود که بعضاً مشکلاتی هم در مسیر آن وجود دارد که درخصوص آن صحبت شده است. سند همکاری با روسیه هم داریم که احتمالاً تا یکی دو ماه آینده در سفر آقای پزشکیان به مسکو به امضا خواهد رسید.
وی درخصوص اظهارات رئیسجمهور در نیویورک که بعضا تعابیری از آن صورت گرفته بود، بیان کرد: آقای پزشکیان بحث مبنایی را در نیویورک داشتند و از آن شعر معروف با دوستان مروت با دشمنان مدارا استفاده کردند که البته نه به معنی خاصی که برخی تلقی میکنند چرا که اصلاً نمیتوان با دشمن مدارا کرد چرا که اصلا آنها با ما مدارا نمیکنند که ما بخواهیم با آنها مدارا کنیم، بنابراین بحث آقای پزشکیان یکی بحث کاملا مبنایی بود. راه ما با دشمنانمان مشخص است و مدارایی مطرح نیست.
سخنگوی وزارت خارجه:
سیاست همسایگی دولت شهید رئیسی با قوت استمرار یافت
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه در یادداشتی با عنوان «۱۰۰ روزگی دولت و دیپلماسی فعال، اثرگذار و فراگیر» که بخشی از آن در ذیل آمده است، نوشت: دولت چهاردهم در شرایطی کار خود را آغاز کرد که از یکسو کشورمان به دلیل یک پیشامد تلخ و غیرمترقبه علاوهبر رئیسجمهور، رئیس دستگاه دیپلماسی را قبل از پایان دوره عادی ۴ ساله دولت از دست داده بود.
وی در ادامه عنوان داشت: از سوی دیگر منطقه غرب آسیا به دلیل استمرار نسلکشی در فلسطین اشغالی و همزمان گسترش دامنه تجاوزات رژیم صهیونیستی به لبنان و تهدیدهای مکرر آن علیه جمهوری اسلامی ایران در وضعیت بسیار پرتنش و ناامنی قرار داشت، وضعیتی که تا به امروز نهتنها هیچ بهبودی نیافته بلکه بر پیچیدگیهای آن افزوده شده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین نوشت: پیشبرد کار دیپلماسی کشور در شرایطی که اندک ساعاتی بعد از مراسم تحلیف رئیسجمهور، میهمان رسمی و عالیرتبه آن مورد حمله تروریستی رژیم صهیونیستی قرار گرفت و تمامیت سرزمینی و حاکمیت ملی کشور نقض شد مستلزم طراحی دقیق و تلاشی مضاعف بود. این اقدام رژیم اشغالگر صرفاً یک اقدام سبعانه برای حذف یکی از چهرههای شاخص محور مقاومت نبود بلکه جسارتی تحریکآمیز برای خنثیسازی برنامه اعلامی دولت چهاردهم جهت تقویت روابط با منطقه و جهان بود. بقایی در بخشی دیگر افزود: در عین حال، ابتکارهای خوب گذشته از جمله سیاست همسایگی دولت شهید رئیسی با قوت استمرار یافت و همسایگان نقطه تمرکز رایزنیهای دیپلماتیک ایران در حاشیه اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل بودند. این رایزنیها پیشدرآمد و زمینهساز ابتکار بعدی وزیر امور خارجه شد که در اوج فضای تنشآلود متعاقب عملیات دفاعی وعده صادق ۲ با سفر به کشورهای منطقه صورت گرفت.
وی در بخشی دیگر عنوان داشت: شروع سفر منطقهای از لبنان به عنوان نقطه کانونی مقاومت در برابر توسعهطلبی تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی و سوریه به عنوان رکن محور مقاومت - در شرایطی که فقط چند روز قبل از آن دبیرکل حزبالله لبنان را به شهادت رسانده بودند و تنها سه روز از عملیات وعده صادق ۲ میگذشت - اوج هماهنگی «دیپلماسی» و «میدان»، یا به عبارت دقیقتر «حضور دیپلماسی در میدان» بود. سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین نوشت: یکی از نتایج این سطح وسیع از رایزنیها و تعاملات که هیچ کشوری حتی کشورهایی را که رابطه متعارف دیپلماتیک با ایران نداشتند هم مستثنی نکرد برگزاری اجلاس مشترک سران اسلامی - عربی در ریاض و همصدایی بیسابقه کشورهای منطقه علیه سیاستهای جنگافروزانه رژیم صهیونیستی بود. بقایی در ادامه نوشت: دیپلماسی ایران در این صد روز محدود به منطقه نبود. دیدارهای وزیر امور خارجه با همتایان اروپایی و آسیایی و آفریقایی و آمریکای لاتین در حاشیه اجلاس مجمع عمومی، در معرفی رویکرد سیاست خارجی دولت چهاردهم بسیار مهم بود. تماسهای تلفنی با همتایان از کشورهای مختلف و بهرهگیری از فرصت حضور در نشستهای بینالمللی، مثل اجلاس سران بریکس در کازان روسیه، برای تعامل و رایزنی با دیگر کشورها، نقشی مهم و اثرگذار در حراست از منافع و امنیت ملی ایران داشته است.
وی همچنین عنوان داشت: مشارکت اثرگذار ایران در اجلاس بریکس به خودی خود یک تحول بسیار مهم در این ۱۰۰ روز محسوب میشود. ایران برای اولین بار به عنوان عضو کامل این مجمع، در نشست سران شرکت کرد. تکمیل فرآیند عضویت ایران در بریکس و عزم دولت چهاردهم برای بهرهگیری از ظرفیتهای گسترده این بلوک مهم در حوزههای سیاسی، امنیتی، اقتصادی، مالی و بانکی در جهت تقویت و تحکیم جایگاه منطقهای و بینالمللی کشور و ارتقای پیوندهای ایران با بازیگران نوظهور، از جمله دستاوردهایی است که آثار آن دیرپا و مستمر خواهد بود.
سخنگوی وزارت امور خارجه یادآور شد: در این ۱۰۰ روز، دستگاه دیپلماسی با چشمانی باز و واقعنگر چالشهای پیچیده موجود برای امنیت و منافع ملی کشور را دید، برای مواجهه مؤثر با آنها تدبیر کرد و همزمان تلاش کرد از دل آنها فرصتهای ارزشمندی برای حراست از منافع و امنیت ملی شناسایی یا حتی خلق کند.
بقایی در پایان نوشت: این مسیری است که بیوقفه با باور به عظمت و غنای داشتههای مادی و معنوی ایران اسلامی و با اتکای به توان و تجربه آزمودهشده ایرانیان در فائق آمدن بر تهدیدها و چالشها و با ایمان به درستی و حقانیت راهمان که همانا کوشش برای حفظ و حراست از امنیت ملی و تمامیت ارضی و حاکمیت ملی ایران و زندگی با کرامت ایرانیان است ادامه خواهد یافت. انسجام و وفاق ملی، پشتوانه ضروری برای تحقق این هدف است.