5653 - عراقچی: سیاست سکوت و ابهام در موضوعیکه ابتکار آن با طرف مقابل بوده یک اشتباه مبتدیانه و بازی در زمین او است ۱۴۰۳/۰۸/۲۸
عراقچی:
سیاست سکوت و ابهام در موضوعیکه ابتکار آن با طرف
مقابل بوده یک اشتباه مبتدیانه و بازی در زمین او است
۱۴۰۳/۰۸/۲۸
سید عباس عراقچی در پیامی که ظهر دوشنبه ۲۸ آبان ۱۴۰۳، در حساب شخصی خود در شبکه اجتماعی ایکس به اشتراک گذاشت، اظهار داشت: ماجرای شایعه دیدار با ایلان ماسک نشان داد سوگیریهای شناختی چگونه قضاوتها را منحرف میکند.
وی افزود: برخی چون دوست داشتند این دیدار رخ داده باشد، بدون شواهد آن را پذیرفته و حتی تأیید و تحلیل کردند.
عراقچی خاطرنشان کرد: برخی دیگر، بدون توجه به روند تصمیمگیری در حوزه سیاست خارجی در کشور و با تصور خطای دولت، شتابزده اتهام زدند. برخی هم بعد از تکذیب وزارت امور خارجه هنوز تشکیک میکنند!
وزیر امورخارجه کشورمان تصریح کرد: سیاست خارجی، جای پیشداوری نیست. واقعبینی یعنی قضاوت بر اساس شواهد.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان در ادامه بیان داشت: وقتی واقعهای رخ نداده است، چه مورد علاقه ما باشد چه نباشد، چه رخ دادن آن صواب باشد چه خطا، به هر حال رخ نداده است و باید تکذیب شود.
عراقچی در پایان این پیام عنوان داشت: سیاست سکوت و ابهام نیز در موضوعی که ابتکار آن با طرف مقابل بوده، یک اشتباه مبتدیانه و بازی در زمین او است.
به گزارش ایرنا، روزنامه آمریکایی چندی قبل «نیویورکتایمز» مدعی شده بود «ایلان ماسک»، میلیاردر آمریکایی که نقش مؤثری در پیروزی ترامپ داشته است، با امیر سعید ایروانی نماینده دائمی ایران در سازمان ملل متحد در مکانی مخفی دیدار کرده تا درباره راههای کاهش تنشها بین ایران و ایالات متحده گفتوگو کنند.
عراقچی: رفتارهای تحریمی اروپا در قبال ایران مبنای قانونی، منطقی و اخلاقی ندارد
عراقچی یکشنبه شب ۲۷ آبان ۱۴۰۳ در شبکه ایکس نوشت: رئیسجمهور زلنسکی شخصا تایید کرده که هیچ موشک بالستیک ایرانی به روسیه صادر نشده است. با این حال، اتحادیه اروپا حاضر نمیشود به هدف قرار دادن ناعادلانه مسافران هوائی از طریق تحریم خطوط هواپیمایی ایران پایان دهد- اقدامی که ظاهرا به ادعای واهی تحویل موشکهای ما به روسیه اتخاذ شده بود.
وی افزود: اکنون اتحادیه اروپا قصد دارد از همان بهانه واهیِ صادرات موشک برای تحریم خطوط کشتیرانی ما استفاده کند. هیچ مبنای قانونی، منطقی یا اخلاقی برای هیچ یک از این رفتارها وجود ندارد. در واقع این رفتارها همان چیزی را باعث میشوند که اتحادیه اروپا خواهان جلوگیری از آن است.
عراقچی تاکید کرد: آزادی کشتیرانی از اصول بنیادین حقوق دریاها است. وقتی عدهای گزینشی آن را به کار میگیرند، تبعات این کوتهبینی آنها معمولا به خودشان برمیگردد.
در گفتوگو با فایننشالتایمز
تختروانچی بر شکست «سیاست فشار حداکثری» علیه ایران تأکید کرد
مجید تختروانچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران در گفتوگو با روزنامه «فایننشالتایمز» تاکید کرد که هرگونه تلاشی برای اعمال «فشار حداکثری» علیه تهران شکست خواهد خورد.
روزنامه فایننشالتایمز در این مصاحبه ضمن ادعای اینکه ایران باب مذاکره با دولت دونالد ترامپ را باز نگه داشته، به نقل از مجید تختروانچی هشدار داد که هرگونه تلاش واشنگتن برای اعمال دوباره سیاست «فشار حداکثری» و کسب امتیاز از ایران شکست خواهد خورد.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران به فایننشال تایمز گفت که تهدید و ارعاب در (رفع) بنبست دیرینه ایران و غرب بر سر برنامه هستهای تهران بیاثر خواهد بود.
تختروانچی با زودهنگام خواندن گمانهزنی در مورد ماحصل تعامل احتمالی میان ایران و آمریکا در دولت ترامپ، افزود: در مورد مذاکرات، لازم است که سیاست آمریکا را ملاحظه کرده و تصمیم بگیریم که چگونه به آن واکنش نشان دهیم. در حال حاضر مسئله اصلی آن است که دولت جدید چه رویکردی در قبال ایران، مسئله هستهای، امنیت منطقه و خاورمیانه خواهد داشت.
معاون سیاسی وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در ادامه گفت: برجام هنوز میتواند مبنای مذاکرات بوده و با بهروزرسانی واقعیتهای جدید را منعکس کند. بارها اعلام کردهایم که اگر طرفهای دیگر عمل به تعهدات خود را از سر بگیرند، ما نیز مایلیم که چنین کنیم.
وی افزود: همانطور که (با آن توافق) ثابت کردیم، ما طرفدار مذاکرات هستیم. اما چه کسی در گذشته مذاکرات را به شکست کشاند؟ دولت ترامپ بود که حاضر به مذاکره نبود.
تختروانچی همچنین هشدار داد که اگر ترامپ دوباره رویکردی سختگیرانه در پیش گیرد، «فشار حداکثری با مقاومت حداکثری روبهرو خواهد شد.»
این دیپلمات ارشد ایران گفت: ما به دور زدن تحریمها ادامه خواهیم داد؛ به شرکای تجاری خود تنوع خواهیم داد و روابط منطقهای خود را برای حفظ آرامش تحکیم خواهیم کرد.
تختروانچی در زمینه احتمال تحریمهای شدیدتر نفتی علیه ایران در دولت دوم ترامپ گفت: گرچه ممکن است تحولاتی رخ دهد، منجر به تغییرات چشمگیر نخواهند شد. اگر دولت ترامپ تصمیم بگیرد که دوباره سیاست فشار حداکثری را در بازار نفت دنبال کند، حتماً شکست خواهد خورد. در دنیای امروز هیچ کشوری نمیتواند شروط خود را بر کل جامعه جهانی دیکته کند.
وی افزود که در حال حاضر «امیدواریم که او (دونالد ترامپ) آن اشتباه را تکرار نکند چرا که نتیجه آن تفاوتی نخواهد کرد.»
معاون سیاسی وزیر امور خارجه گفت: دولت ترامپ ادعا کرد که در (دولت نخست) ایران را به میز مذاکره میآورد، اما نتوانست. بستگی به خودشان دارد که همان رویکرد را برای چهار سال دیگر اتخاذ کرده و دوباره شکست بخورند. با این حال، این یک کار غیرمنطقی است.
تختروانچی در ادامه گزارشهای اخیر در مورد دیدار امیر سعید ایروانی، سفیر ایران در سازمان ملل با ایلان ماسک، کارآفرین آمریکایی و متحد نزدیک ترامپ را تکذیب کرد و گفت: چنین دیداری انجام نشده است. اگر چنین دیداری برگزار میشد، بسیار شفاف عمل میکردیم. وی افزود که سفیران ایران معمولاً با چهرههای غیررسمی مانند دانشگاهیان ملاقات میکنند.
معاون سیاسی وزیر خارجه کشورمان درباره پرونده شهادت سردار قاسم سلیمانی نیز گفت: قوه قضائیه ما روند قانونی را آغاز کرده و بر اساس اصولمان این مسیر را ادامه خواهد داد.
فایننشال تایمز با اشاره به احتمال حمایت ترامپ از تنشآفرینی رژیم صهیونیستی علیه ایران، نوشت که ایران هنوز حمله ماه گذشته اسرائیل را تلافی نکرده است. تختروانچی در این زمینه گفت: ایران گرچه آماده مقابله با هر جنگ تحمیلی بوده، به دنبال جنگ، رویارویی و تنش نیست. به گفته این دیپلمات، با این وجود، تهران به حمایت از متحدان خود در «محور مقاومت» ادامه خواهد داد.
تختروانچی گفت: ما به حمایت از جنبش مقاومت ادامه میدهیم. این سیاست جمهوری اسلامی است و تغییر نخواهد کرد.
به گزارش ایرنا، لازم به ذکر است که روزنامه فایننشال تایمز برای این گفتوگو تیتر تهران باب مذاکره با دولت ترامپ را باز نگه داشته است، انتخاب کرده است.
سخنگوی وزارت خارجه:
تجاوز اخیر اسرائیل را قاطعانه پاسخ خواهیم داد
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه صبح دوشنبه ۲۸ آبان در نشست خبری هفتگی خود با خبرنگاران درخصوص تهدیدات هستهای رژیم صهیونیستی علیه ایران، اظهار داشت: درخصوص قطعنامه ۵۳۳ که هرگونه تهدید یا توسل به زور علیه تأسیسات هستهای ایران را منع میکند وجود دارد و این قطعنامه تصریح دارد که شورای امنیت سازمان ملل ملزم به ورود است.
وی گفت: در این موارد شورای امنیت سازمان ملل باید موضعی قاطع بگیرد و این بعد حقوقی است و از بعد سیاسی هم منطقه ما با رویکرد قانونشکنانه رژیم صهیونیستی آشنا است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤال ایرنا درخصوص حضور هیئت صهیونیستی در باکو جهت شرکت در اجلاس کاپ ۲۹ بیان کرد: رژیمی که هیچ اعتقادی به اصول و اهداف سازمان ملل و زیست مسالمتآمیز در جامعه بینالمللی ندارد و وجودش به معنای تعرض به یک ملت بوده است اساساً شایستگی حضور در مجامع بینالمللی را ندارد و در سطح سازمان همکاری اسلامی نیز ابتکارهایی در مخالفت با حضور رژیم صهیونیستی شروع شده و این نشان میدهد که جامعه جهانی به این نتیجه رسیده که این رژیم لیاقت حضور در مجامع بینالمللی را ندارد.
بقایی افزود: همچنین گزارشگر حقوق بشر سازمان ملل نیز درخواست کرده کشورها باید بهصورت جمعی عضویت رژیم صهیونیستی در سازمان ملل را منع کنند و با همین منطق، حضور این رژیم در مجامع بینالمللی که قرار است درخصوص مسائل و مشکلات بینالمللی صحبت شود هیچ ضرورتی ندارد و ما از اینکه کشورهای دیگری هم به این کارزار بپیوندند استقبال میکنیم.
حمایت قاطع ایران از سوریه و لبنان
وی درخصوص سفر اخیر علی لاریجانی به سوریه و لبنان ادامه داد: سفر آقای لاریجانی نشانه استفاده از همه ظرفیتهای کشور برای پیشبرد اهداف دیپلماسی است. پیام این بود که ایران همچنان حمایتی قاطع از سوریه و لبنان در برابر تداوم تجاوزات رژیم صهیونیستی دارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: ما از بهبود روابط با کشورهای بر اساس اصول، عزت، حکمت و مصلحت و بر اساس منافع و امنیت کشور و مصالح منطقه استقبال میکنیم.
وی درخصوص آخرین وضعیت روابط میان ایران و آمریکا بیان کرد: قبلا هم گفتیم کانال ارتباطی بین ایران و آمریکا دفتر حفاظت منافع سفارت سوئیس است.
ایران و ظرفیت اتحادیه اقتصادی اوراسیا
بقایی افزود: از چندسال قبل با اتحادیه اقتصادی اوراسیا که متشکل از پنج کشور است و ظرفیت خوبی هم دارد وارد مذاکره شدیم و آخرین تحول امضای سند همکاری میان دو طرف است که اگر روند تصویب آن در مجلس ایران و در طرف مقابل طی شود ظرفیت زیادی را برای همکاری دو طرف ایجاد میکند.
کشورهای اروپایی بر رویکرد خود اصرار دارند
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: حتما در اقدام نامناسبی از طریق تحریم ملت ایران و علیه منافع ایران بیپاسخ نخواهد ماند. در شرایطی که مقامات اوکراین خودشان اذعان دارند ادعاهای مرتبط با انتقال موشک از ایران به روسیه صحت ندارد، این انتظار میرفت که کشورهای اروپایی در ادعاهای قبلی خود تجدیدنظر کنند ولی به نظر میرسد که برخی کشورهای اروپایی بر رویکرد خودشان اصرار دارند.
وی درخصوص وضعیت روابط ایران و آمریکا در دولت جدید این کشور گفت: فکر نمیکنم تحدید و تقلیل مسائل میان آمریکا و ایران به یک فرد یا دولت مشخص رویکردی واقعگرایانه باشد. سابقه تلخ روابط دو طرف به هفت دهه میرسد و در طول این مدت هیچ حُسن نیت یا تلاشی برای جبران رفتارهای ناصواب دیده نشده و برعکس عملکرد دولتهای گذشته آمریکا نشان داده که اصرار داشتند بر مواضع قبلی خود نسبت به اعمال فشار بر ملت ایران و طبیعی است که ما عملکرد دولتهای آمریکا را مبنای رویکرد خود میدانیم بحث کلیشهای نیست بلکه منطبق بر واقعیات موجود و استفاده از تجارب قبلی است.
بقایی افزود: دامنه موضوعات مورد بحث ما و اروپا متعدد بوده و هست و در ادامه هم با همین رویکرد آماده هستیم با در نظر گرفتن منافع ملی و سه اصل عزت، حکمت و مصلحت با کشورهای مختلف وارد گفتوگو شویم.
وی تصریح کرد: برنامه هستهای ایران کاملا صلحآمیز بوده و در این دو سه دهه این مسئله ثابت شده است.
تهدیدات اسرائیل را پاسخ میدهیم
سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: تهدیدات رژیم صهیونیستی علیه ایران خلاف حقوق بینالملل است و به شیوه خودش و به نحو مقتضی از سوی ایران پاسخ داده خواهد شد. در ادامه رایزنیهای ایران به عنوان یک عضو انپیتی ما سؤالات و ابهاماتی را که درخصوص برنامه هستهای ما مطرح بوده علیرغم اینکه مبنای آن فنی و دقیق نیست مورد گفتوگو قرار گرفت.
در دیدار گروسی و آقای وزیر خارجه تأکید بر رویکرد مثبت ایران در پرداختن و رسیدگی به موضوعاتی است که بین ایران و آژانس مطرح بوده است.
بقایی افزود: یکی از عواملی که باعث تداوم یک شرارت میشود و باعث گسترش دامنه جنایات شدید بینالمللی میشود احساس اطمینان از بیکیفرمانی است.
تأکید بر اینکه جنایات شنیع، نسلکشی و جنایات جنگی نباید بیکیفر بماند یک اصل پذیرفته شده است ولی در یکسال اخیر شاهد این بودیم که رژیم صهیونیستی با کارشکنی آمریکا در مسیر اجرای عدالت در دیوان بینالمللی دادگستری و دیوان بینالمللی کیفری، این رژیم به مسیر خودش ادامه داده است.
وی گفت: کارشکنی در مسیر اجرای عدالت خودش همدستی با جنایت محسوب میشود. در بحث اخلال روند بازداشت سران رژیم صهیونیستی از سوی برخی دولتها در سطوح بالا و موارد دیگری که جلوگیری از اجرای عدالت نسبت به رژیم صهیونیستی بوده، نکتههایی است که باید جامعه جهانی باید به آن حساس باشد.
برنامه وزارت خارجه برای تقویت رایزنی بازرگانی
سخنگوی وزارت امور خارجه درخصوص برنامه دستگاه دیپلماسی جهت توسعه تعاملات تجاری با کشورهای خارجی گفت: استفاده از ظرفیت دیپلماسی برای ارتقای روابط تجاری ایران با کشورهای مختلف یکی از موضوعات ثابت گفتوگوهای دیپلماتیک ما با کشورهای منطقه و خارج از منطقه بوده است. بریکس و اتحادیه اقتصادی اوراسیا نمونههایی از این مسئله هستند. معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه ارتباط مستمر و هدفمندی با سازمان توسعه تجارت دارد و برنامه مشخصی هم برای تقویت رایزنان بازرگانی دارد.
وی درخصوص سؤالی که از خاجی دستیار ویژه وزیر امور خارجه در مورد افزایش مستشاران ایران در سوریه از سوی رسانههای خارجی مطرح شده بود، ادامه داد: این سؤال در پاسخ به طرح شبهاتی در مورد ادامه روابط خوب و راهبردی ایران و سوریه بوده که جواب آقای خاجی هم این بود که تداوم روند خوب دو طرف و حمایت ایران از سوریه ادامه خواهد داشت.
بقایی گفت: برخوردی که با حامیان فلسطین در کشورهای غربی صورت میگیرد ناشایست است و در راستای سیاستهای اعلامی و اعمالی کشورهای اروپایی از رژیم صهیونیستی است. یکی از گزارشگران حقوق بشری سازمان ملل گفته این روند برخورد با حامیان فلسطین باید بررسی شود و ببینیم که چرا در برخی مسائل اسلام هراسی و ضد فلسطینی و نژادپرستانه گسترش پیدا کرده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: یکی از دلایل این موضوع به اعتقاد ما این هست که برخورد با حامیان فلسطین بهجای برخورد با علت موضوع در تضاد با شعارهای حقوق بشری است که غرب سر میدهد.
روابط ایران و چین مستحکم است
وی درخصوص وضعیت روابط تهران و پکن تصریح کرد: رابطه ایران و چین مستحکم است و دو طرف کماکان مصمم هستند که از همه ظرفیتها برای تعمیق و گسترش روابط و همکاریها استفاده کنند و نقشه راه همکاریهای بلندمدت نیز با جدیت از سوی دو طرف پیگیری میشود و تلاش بر این است که از تمام ظرفیتهای آن استفاده شود.
آخرین وضعیت روابط ایران و بحرین
بقایی درخصوص آخرین وضعیت ایجاد روابط دیپلماتیک ایران و بحرین افزود: موضع ما درخصوص بحرین همچون دیگر همسایگان است. درخصوص روند برقراری روابط دیپلماتیک دو طرف این موضوع از مدتها قبل شروع شده بود. وزیر خارجه بحرین طی چند ماه ۳ سفر به ایران داشت، حضور در مراسم تشییع پیکر شهدای خدمت، حضور در مراسم تحلیف و البته حضور در مجمع گفتوگوهای آسیایی، ما نیز سفری به بحرین داشتیم و طبیعی است که بحث برقراری روابط دیپلماتیک دو طرف یکی از موضوعات گفتوگو هست و البته میتواند زمانبر باشد.
هیچ وقت بخشی از مسئله اوکراین نبودیم
سخنگوی وزارت امور خارجه عنوان کرد: ما بارها گفتیم که هیچ وقت بخشی از مسئله اوکراین نبودیم و یکی از دلایل پیچیدگی این مسئله هم مداخلاتی است که از سوی کشورهای غربی و به خصوص آمریکا صورت میگیرد.
تلاش مضاعف ایران برای انتقال محکومین افغانستانی
وی ادامه داد: مراودات میان ایران و حکومت سرپرست افغانستان برای تبادل زندانیان دو طرف از مدتها قبل صورت گرفته است. در اغلب استانهای کشور زندانی افغانستانی داریم و جرائم آنها هم متنوع است و تعدادشان نیز قابل توجه است و البته هزینههای زیادی هم بر دوش بیتالمال گذشته است. طی یکی دو سال گذشته تلاشهای خود را برای انتقال محکومین افغانستان به کشور خود مضاعف کردیم. امیدواریم به صورت مؤثر اجرای این مهم را از سوی طرف افغانستان شاهد باشیم.
بقایی گفت: طرفی که هیچ اعتقادی به توقف جنایت و جنگ ندارد رژیم صهیونیستی است و بارها این را نشان داده است که اعتقادی به توقف جنگ افروزی در منطقه ندارد. علیرغم این مسئله، ایران و دیگر کشورهای منطقه برای توقف جنگ و آتشبس تلاشهای زیادی را انجام داده و میدهند.
باید موافقتنامه امنیتی ایران و پاکستان عملیاتی شود
سخنگوی وزارت امور خارجه درخصوص همکاریهای ایران و پاکستان در مقابله با تروریسم تصریح کرد: تقویت روابط با کشورهای همسایه و به خصوص پاکستان برای ما اهمیت دارد. همکاریهای خوبی را با پاکستان داشتیم و هر دو کشور در معرض آسیب از سوی تروریستها قرار گرفتهایم. ما سازوکارهایی عملیاتی برای مقابله با تروریسم ایجاد کردیم. موافقتنامه امنیتی ایران و پاکستان وارد مرحله عملیاتی شده و دو طرف مصمم هستند که گروههای تروریستی و گروههایی که جرائم سازمان یافته دارند را شناسایی و به نحو مقتضی با آنها مقابله کنند. وی ادامه داد: طی ماههای گذشته اقدامات مؤثری از سوی ایران و پاکستان برای مقابله با تروریسم در دو سوی مرزها اتفاق افتاده و این روند همچنان ادامه دارد.
بقایی گفت: پرونده اموال ایران در دیوان بینالمللی دادگستری یکی از چندین پرونده ما در این دیوان است. رأی دیوان در این موضوع صادر شده و آمریکا به دلیل ارتکاب اقدامات متخلفانه بینالمللی و نقض معاهده ۱۹۵۵ محکوم شد. یک دور مذاکره فنی و حقوقی با طرف مقابل در لاهه داشتیم. قاعدتا در صورتیکه نتوانیم تا مارس ۲۰۲۵ به نتیجه برسیم باید به دیوان بینالمللی دادگستری مجدد مراجعه کنیم و لایحه مرتبط را ارائه دهیم تا دیوان در این مورد تشخیص دهد.
در دفاع از تمامیت ارضی و حاکمیت ملی ایران از هیچ کسی اجازه نخواهیم گرفت
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا ایران بعد از انتخاب ترامپ از انجام «عملیات وعده صادق۳» منصرف شده است گفت: ما در دفاع از تمامیت سرزمینی و حاکمیت جمهوری اسلامی ایران و در حراست از منافع و امنیت ملی ایران از هیچ کسی اجازه نخواهیم گرفت و در مورد تجاوزی که به ایران صورت گرفت قطعا پاسخ قاطع خواهیم داد. وی ادامه داد: حضور مستشاری ایران در سوریه برای مقابله با داعش بود و مسئولانهترین رویکرد را ایران در آن دوران برای جلوگیری از گسترش تروریسم تکفیری به منطقه و خارج از آن اتخاذ کرد و متأسفیم که کشورهای اروپایی در ارتباط با این موضوع جانبدارانه برخورد کردند و از تحویل گرفتن عناصر تروریستی خود امتناع کردند.
به گزارش ایرنا، بقایی در پایان خاطرنشان کرد: عناصر تروریستی در سوریه از امکانات کشورهای اروپایی منتفع میشوند. خطرات داعش را همه دیدند و هیچ کشوری به اندازه ایران در زمینه مقابله با داعش صاحب ادعا نیست و باید این موضوع را جدی گرفت. یکی از مواردی که میتوان در قالب نشست آستانه و با ورود نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در سوریه به آن مطرح کرد، موضوع انباشت عناصر تروریستی و داعش در سوریه است.