۳۱۸ - استفتاء از رهبر معظم انقلاب اسلامی: مسئولیت پرستاران نسبت به انجام فرائض دینی بیمار ۱۴۰۳/۱۱/۰۳
استفتاء از رهبر معظم انقلاب اسلامی:
مسئولیت پرستاران نسبت به انجام فرائض دینی بیمار
۱۴۰۳/۱۱/۰۳
مسئولیت پرستاران نسبت به انجام فرائض دینی بیمار
س) بسیاری ازپرستاران نسبت به ادای فرایض بیماران مراقبت کامل ندارند؛ مثلاً کمک به بیمار جهت وضو ساختن، تیمم و وضعیت نماز بیمار...، در صورتی که بیمار همراه نداشته و نیازمند کمک است، آیاپرستار یا کادر خدماتی بیمارستان مسئول نمیباشد؟
ج) کمک کردن در موارد ذکر شده که باعث میشود بیمار معذور، از معذور بودن خارج شود بر دیگری لازم نیست؛ بله خود مکلّف در صورت امکان بدون مشقّت، باید از دیگران ولوپرستار، کمک بگیرد. البته اگر قوانین و مقررات مربوطه در این زمینه تکلیفی را بر عهدهپرستار گذاشته باشد، باید مطابق آن
عمل شود.
قسم شرعی
س) قسم از نظر شرعی به چه چیزی گفته میشود؟
ج) قسم شرعی این است که انسان به اسم خدا یا صفات مختص به آن، مانند «مقلّب القلوب و الأبصار» یا صفاتی که غالباً برای او به کار میرود و استعمالش ظهور در خدای متعال دارد(نه دیگران)، مانند خالق، رازق و رحیم، به هر زبانی که باشد، قسم بخورد کاری را انجام دهد، یا ترک کند.
تبصره: الف) اگر قسم به غیر خداوند باشد، مانند اینکه قسم به پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) یا ائمه معصومین(ع) یا به قرآن کریم و امثال آن باشد، قسم محقّق نمیشود.
ب) اگر لفظ استعمال شده ظهور در حق تعالی ندارد، امّا شخص، منظورش ذات باری تعالی بوده، بنابر احتیاط واجب احکام قسم
را دارد.
معاوضه یک سکه طلا با دو نیم سکه
س) آیا معاوضه یک سکه طلای بهار آزادی، با دو نیم سکه بهار آزادی اشکالی دارد؟ اگر فروشنده نیمسکهها، علاوه بر تعویض، خواهان دریافت مقداری پولِ نقد هم باشد، آیا این کار از نظر شرعی صحیح است؟
ج) معاوضه یک سکه در مقابل دو سکه در صورتی که وزن آنها یکسان باشد، صحیح است. ولی گرفتن مبلغ اضافی ربا بوده و حرام است و معامله باطل خواهد بود.
ملاک تبعیت از امام جماعت
س) ملاک تبعیت از امام جماعت چیست؟ مثلا اگر مأموم قنوت خود را طولانی کند و دیرتر از امام جماعت به رکوع رود آیا جماعت وی باطل میشود؟
ج) ملاک، صدقِ عرفی تبعیت است. در فرض مذکور اگر به رکوع امام نرسد یا اگر هم برسد آنقدر فاصله شود که تبعیت صدق نکند، نماز مأموم فرادا میشود؛ ولی اگر با وجود رعایت تبعیت عرفی، رکوع امام آنقدر سریع باشد که مخلّ به صدق تبعیت نشود، نماز جماعت او صحیح است.
معاوضه سکّه با سکّه
س) آیا تفاوت وزن در تعویض یک نوع سکه طلا به سکهای از نوع دیگر اشکال دارد؟
ج) در معامله طلا به طلا، سکه باشد یا غیر سکه، در صورتی که وزن یکی از آنها زیادتر از دیگری باشد، معامله حرام و باطل است.