تحریم دیوان کیفری بینالمللی از سوی آمریکا همه محکوم کردند، اسرائیل تشکر کرد!
اقدام دولت آمریکا در تحریم دیوان کیفری بینالمللی در حمایت از رژیم صهیونیستی، با واکنشهای گستردهای از سوی سازمانها و نهادهای بینالمللی مواجه شد. این دادگاه رهبران نظامی و سیاسی رژیم صهیونیستی از جمله نتانیاهو را به نسلکشی و جنایت علیه بشریت محکوم کرده بود.
رئیسجمهوری آمریکا شامگاه پنجشنبه(18 بهمن) به وقت محلی فرمان اجرائی اعمال تحریمها علیه دیوان کیفری بینالمللی در لاهه هلند را در حمایت از جنایتهای رژیم اسرائیل و همزمان با حضور بنیامین نتانیاهو نخستوزیر این رژیم در واشنگتن صادر کرد. در بیانیه ترامپ ادعا شده: «دیوان کیفری بینالمللی بدون مبنای قانونی، صلاحیت قضائی خود را در مورد کارکنان آمریکا و برخی از متحدانش از جمله اسرائیل و تحقیقات مقدماتی آغاز کرده است و با صدور احکام بازداشت بیاساس علیه بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل و یوآو گالانت، وزیر دفاع سابق، از قدرت خود بیشتر سوءاستفاده کرده است.»
این اقدام ترامپ در حمایت از رژیم صهیونیستی واکنشهای گستردهای را به همراه داشت. دادگاه بینالمللی کیفری (ICC) روز جمعه با انتشار بیانیهای شدیداللحن، دستور اجرائی دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، مبنی بر تحریم مقامات این نهاد را محکوم کرد. دیوان لاهه تأکید کرد که به مأموریت خود برای ارائه «عدالت و امید به میلیونها قربانی بیگناه جنایات در سراسر جهان» ادامه خواهد داد در بخشی از این بیانیه خطاب به جامعه جهانی آمده است: «ما از تمامی 125 کشور عضو، جامعه مدنی و همه ملتهای جهان میخواهیم که برای عدالت و حقوق بنیادین بشر متحد بایستند.»
سازمان ملل متحد نیز روز جمعه اعلام کرد که از تصمیم دونالد ترامپ برای اعمال تحریمها علیه دادگاه بینالمللی کیفری ابراز تاسف عمیق کرده و از او خواست این اقدام را لغو کند. سخنگوی دفتر حقوق بشر سازمان ملل، گفت: «ما از اعمال تحریمهای فردی علیه کارکنان دادگاه که دیروز اعلام شد، عمیقاً متاسفیم و خواستار لغو این اقدام هستیم. معاون سخنگوی سازمان ملل هم در واکنش به تحریم دیوان کیفری بینالمللی از سوی دونالد ترامپ گفت: باید از کار دیوان کیفری بینالمللی حمایت کنیم.
به گزارش تسنیم «اورزولا فون در لاین»، رئیس کمیسیون اروپا، نیز در واکنش به دستور ترامپ در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «دادگاه بینالمللی کیفری باید بتواند به طور آزادانه به مبارزه با معافیت از مجازات در سطح جهانی ادامه دهد.» او تأکید کرد: «اروپا همواره از عدالت و احترام به حقوق بینالملل دفاع خواهد کرد.» هلند، میزبان دادگاه بینالمللی کیفری، هم اعلام کرد که از تصمیم ترامپ «ابراز تاسف» میکند. کاسپر ولدکامپ، وزیر امور خارجه هلند، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «کار این دادگاه در مبارزه با معافیت از مجازات ضروری است». «آنیِس کالامار»، دبیرکل سازمان عفو بینالملل هم در واکنش به فرمان اجرائی ترامپ برای اعمال تحریمهایی علیه دیوان کیفری بینالمللی گفت: «اقدام نسنجیده و بیپروای رئیسجمهوری آمریکا این پیام را میرساند که اسرائیل بالاتر از قانون و اصول جهانی عدالت بینالمللی است. این فرمان همچنین نشان میدهد که ترامپ جنایات دولت اسرائیل را تأیید میکند و مصونیت از مجازات را میپذیرد.»
گزارش رویترز هم حاکی است ۷۹ کشور جهان تحریمهای ترامپ را علیه دیوان کیفری بینالمللی محکوم و حمایت خود ر از این دادگاه بینالمللی اعلام کردند. بر اساس این گزارش این کشورها در بیانیهای درباره خطر مصونیت از مجازات و تضعیف قوانین بینالمللی در پی تحریمهای آمریکا علیه دیوان کیفری بینالمللی هشدار دادند. این کشورها تأکید کردند که تحریمهای آمریکا علیه دیوان کیفری بینالمللی، روند بررسی پروندهها را در این دادگاه تضعیف خواهد کرد. کشورهای مذکور هشدار دادند: تحریمهای واشنگتن علیه دیوان کیفری بینالمللی میتواند امنیت قربانیان، شاهدان و مقامات دادگاه را به خطر بیندازد.
یک رسانه انگلیسی با اشاره به برنامه و طرح کره شمالی مبنی بر افزایش برد موشک تا اروپا ادعا کرد: ایران با الهام گرفتن از کره شمالی و دنبال کردن همان هدف، در حال ساخت موشکهایی با برد 1800 مایل (2900 کیلومتر) است.
رسانه انگلیسی «دیلی میل» در تاریخ 1 فوریه 2025 مصادف با 13 بهمنماه با اشاره به برنامه و طرح کره شمالی مبنی بر افزایش برد موشک تا اروپا مدعی شد ایران نیز همین هدف را دنبال میکند.
این رسانه انگلیسی گزارش داد: ایران به صورت مخفیانه در حال افزایش برد و شعاع موشک تا 1800 مایل است که میتواند بر اساس طرح کره شمالی به اروپا برسد.
دیلی میل با این ادعا که طرح توسعه و افزایش برد موشک از جانب کرهشمالی به ایران داده شده، نوشت: طرحهایی که کره شمالی به ایران داده است نشان میدهد که این کشور خاورمیانه [ایران] در حال توسعه موشکهای هستهای است.
این رسانه انگلیسی با اشاره به برنامه کلاهکهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گزارش داد: دو سایت با پوشش «تاسیسات پرتاب ماهواره ارتباطی» پنهان شدهاند، اما برای تسریع در ساخت موشکها مورد استفاده قرار میگیرند. به نظر میرسد که آنها توسط بخش تسلیحات هستهای ایران- سازمان تحقیقات دفاعی پیشرفته (SPND)- کنترل میشوند.
دیلی میل به نقل از یک شخصیت ضدایرانی مدعی شد: بیش از دو دهه است که ایران از مذاکرات و نرمش غرب به عنوان ابزاری برای پیشبرد برنامه هستهای خود استفاده کرده و صلح و ثبات جهانی را تهدید میکنند.
این رسانه انگلیسی با بازتاب و نقل قول از اشخاص ضدایرانی مدعی شد: تهران هرگز به اندازه امروز ضعیف و آسیبپذیر نبوده است. حکومت ناامید ایران به دلیل همین ضعف به توسعه سلاحهای هستهای سرعت بخشیده.
در ادامه این گزارش آمده است: حدود 22 مایلی [35 کیلومتر] شهر شاهرود ایران، اولین پایگاه ساخت تسلیحات هستهای قرار دارد که در اینجا کارشناسان سازمان پژوهشهای نوین دفاعی «SPND» و نیروی هوافضای سپاه بر روی یک موشک هستهای کار میکنند که میتواند 1800 مایل را با موشک قائم-100 طی کند.
دیلی میل در ادامه نوشت: تاکنون سه موشک پرتاب موفقیتآمیز انجام شده است؛ آزمایش موشک پیشرفتهتر قائم-105 نیز طی چند ماه آینده انجام خواهد شد. تستهای گذشته در پوشش پرتاب ماهواره و با تلاش برای انجام محرمانه آزمایش انجام شده است.
این رسانه انگلیسی مدعی شد: سایت دیگری در حدود 43 مایلی [69 کیلومتر] جنوب شرقی شهر سمنان قرار دارد و برای تولید موشکهای سیمرغ با الهام از طرحهای کره شمالی مورد استفاده قرار میگیرد- که شبیه به موشک 18 متری «UNHA-1»- است. بخش بزرگی از این منطقه در زیرزمین قرار دارد تا هر کاری را که انجام میشود از نظارت اطلاعاتی پنهان کند. ایران برای مخفی نگه داشتن این سایت- این مکان را به نام سایت امام خمینی- با پوشش آزمایش برنامههای فضائی کشور معرفی کرد، اما در عوض در حال انجام آزمایش موشک است.
دیلی میل در بخش پایانی گزارش نیز مدعی شد: افزایش انفجارهای زیرزمینی ناشی از تولید و تست موشکی است.
بهانهتراشی به سبک غربی
با توجه به یادداشت ضدایرانی ترامپ موسوم به «یادداشت امنیت ملی ریاست جمهوری» که روز چهارشنبه 17 بهمنماه امضا و رسانهای شد؛ به نظر میرسد گزارشهایی که به توسعه تسلیحات ایران اشاره میکند با هدف بهانهجویی برای اقدامات پسینی (تحریم، فشار حداکثری و...) منتشر میشود.
فارغ از تایید یا رد کردن گزارش دیلی میل، توان نظامی ایران و توسعه آن قابل مذاکره نیست و با افزایش فشار یا اقدامات مشابه به عنوان وجهالمعامله مطرح نخواهد شد؛ لذا سیاست آمریکا مبنی بر وجهالمعامله قرار دادن توان نظامی ایران محکوم به شکست است.
از سویی سازمانهای بینالمللی بر کم و کیف فعالیتهای هستهای ایران ناظر است بنابراین گزارش دیلیمیل به عنوان مرجع قابل استناد نیست؛ با تکیه بر همین برهان و با نظر به روند تاریخی- این دست از گزارشها- با هدف التهاب و شارژ افکار عمومی در جهان منتشره شده و به نوعی بهانهجویی برای اقدامات ضدایرانی است. هرچند که این شانتاژ رسانهای با توسعه رسانههای دیگر مرجعیت سابق را ندارد.
لازم به ذکر است، کشورهای غربی پیش از این نیز با استفاده از همین بهانهها از انجام تعهدات خود در برجام طفره رفتند.
به هر ترتیب این دست از مطالب فارغ از صحت یا کذب آن، یادآور بهانهتراشی برای تحریم بیشتر و فرار از تعهدات دولتهای بدعهد و متخاصم غربی در معاهدات پیشین، خلع سلاح ایران و در نهایت شکست مقاومت ایران است.
اذعان BBC فارسی به شکست آمریکا در تحریم نفت ایران
کارشناس شبکه بیبیسی فارسی اظهار داشت: ترامپ میخواهد خود را یک سیاستمدار دیوانه جا بزند تا بتواند از همه امتیاز بگیرد که البته به هیچکدام از این مقاصدش هم نخواهد رسید.
شبکه بیبیسیفارسی متعلق به دولت انگلستان در گفتوگویی با اذعان به شکست ترامپ در قطع جریان صادرات نفت ایران در دوران پیشین اظهار داشت: این نخستین بار نیست که آقای ترامپ تلاش میکند صادرات نفت ایران را به صفر برساند. وی پیشتر نیز چنین اقدامی را انجام داده بود، اما هرگز موفق به قطع کامل صادرات نفت ایران نشد. این بار انتظار میرود چه اتفاقی رخ دهد؟
کارشناس این شبکه در پاسخ به این سؤال بیبیسیفارسی گفت: به نظر میرسد که در دوره دوم ریاست جمهوری ترامپ، این اقدام دشوارتر از دوره اول خواهد بود.
وی افزود: در طول دو تا سه هفتهای که از آغاز دوره جدید ریاست جمهوری وی گذشته است، آقای ترامپ درخواست کرده که کانادا بهعنوان یکی از ایالتهای آمریکا اعلام شود. همچنین، قصد اشغالگرینلند را دارد و حتی در مقطعی درباره ایسلند نیز اظهار نظر کرده است.
علاوهبر این، او تمایل دارد نام برخی مناطق جغرافیایی در جنوب آمریکا و مکزیک را تغییر دهد. این تحلیلگر شبکه بیبیسیفارسی همچنین عنوان داشت: او اظهارات بسیاری مطرح کرده که آشکار است هیچیک از آنها در عمل محقق نخواهد شد. احتمالاً خود آقای ترامپ نیز به این موضوع واقف است، اما هدف اصلی او کسب امتیاز از دیگران است. وی با اعمال حداکثر فشار و نمایش خود بهعنوان یک سیاستمدار دیوانه، تلاش میکند تا دیگر کشورها، از ترس وقوع اتفاقات نامطلوب، امتیازات بیشتری به وی واگذار کنند.