1271 - آمریکا رئیسجمهور اوکراین را جلوی دوربینهای تلویزیونی از کاخ سفید بیرون کرد ۱۴۰۳/۱۲/۱۱
آمریکا رئیسجمهور اوکراین را جلوی دوربینهای تلویزیونی از کاخ سفید بیرون کرد
تحقیر و اخراج پاداش سالها نوکری زلنسکی برای آمریکا
۱۴۰۳/۱۲/۱۱
بهرغم چند سال نوکری و تبعیت محضِ «اوکراین» از آمریکا- که در این راه همهچیزش فدا شد- روز جمعه ترامپ و همراهانش در کاخسفید و جلوی دوربینهای تلویزیونی پس از تحقیر مُفَصل زلنسکی، او را اخراج کرد تا به همگان ثابت شود، مذاکره و گفتوگو با چنین موجودی، نه عاقلانه است و نه شرافتمندانه...! تصورش را بکنید عدهای در ایران میخواستند، آقای پزشکیان را جای زلنسکی بنشانند تا با ترامپ مذاکره کند!
کاخسفید ۲۸ فوریه ۲۰۲۵ (با ۱۰ اسفندماه ۱۴۰۳) پرآشوب بود؛ جمعهای که به عنوان یک «رویداد مهم در تاریخ روابط بینالملل» ثبت شد. روز جمعه دیدار «دونالد ترامپ» و «ولودیمیر زلنسکی» رؤسایجمهوری آمریکا و اوکراین در کاخسفید نشسته بودند تا زلنسکی، آنچه از کشورش باقی مانده یعنی معادن و منابع طبیعیاش را دودستی تقدیم آمریکا کند. اما این نشست به مشاجرهای تند میان آنها در برابر رسانهها تبدیل شد.
ترامپ، معاونش و همینطور اطرافیانش به نوبت و بارها مقابل خبرنگاران بر سر زلنسکی فریاد زدند. ترامپ زلنسکی را که آمده بود منابع طبیعی کشورش را دودستی تقدیم آمریکا کند، به «بی احترامی به خود» متهم کرد. رئیسجمهور آمریکا گفته بود این توافق عصر جمعه در کاخسفید امضا میشود. اما مشاجره دو طرف امضای این توافق را به محاق برد. در این مشاجره «دونالد ترامپ» و «جیدی ونس»، رئیسجمهور اوکراین را به بیاحترامی و ناسپاسی به آمریکا متهم کردند و حتی یکبار ترامپ به سینه زلنسکی زد و به او با تحکم گفت که ساکت شود!
زلنسکی زیر لب فُحش میداد
برخی کاربران شبکههای اجتماعی نوشتهاند زلنسکی در حالی که به صحبتهای ونس گوش میداد، زیر لب و به زبان اوکراینی به او ناسزا میگفت. ترامپ خطاب به زلنسکی گفت: «تو الان در موقعیت خیلی خوبی نیستی. تو خودت را در موقعیت بدی قرار دادی. تو در حال حاضر کارتی (برگ برندهای) نداری.» زلنسکی هم گفت: «من با کارتها بازی نمیکنم.» ترامپ در ادامه با ممانعت از حرف زدن زلنسکی گفت: «نه... تو زیاد حرف زدی. کشور تو به دردسر بزرگی افتاده است.»
اخراج زلنسکی از کاخسفید
بعد از این نشست پرتنش، تارنمای آمریکایی «آکسیوس» به نقل از یک منبع در کاخسفید اعلام کرد که زلنسکی وسط ترامپ از کاخسفید بیرون رانده شد. شبکه فاکسنیوز هم خبر داد که ترامپ زلنسکی را از کاخسفید بیرون انداخته و به او گفته این مکان را ترک کند. شبکه خبری «سیانان» هم گزارش داد که: «کاخسفید به هیئت اوکراینی اعلام کرد که آنها باید کاخسفید را ترک کنند... و اوکراینیها در نزدیکی دفتر ریاستجمهوری در اتاقی جداگانه حضور داشتند که یک اقدام استاندارد هنگام بازدید یک رهبر خارجی از کاخسفید است. بهطور معمول، رهبران خارجی و رئیسجمهوری آمریکا به اتاقهای دیگر میروند، سپس برای ناهار دوباره گرد هم میآیند. اما اوکراینیها در کاخسفید غذا نخوردند. در حالی که غذای آماده روی چرخدستیها در راهروی بیرون دفتر مطبوعاتی قرار داشت، به اوکراینیها دستور داده شد که کاخسفید را ترک کنند. به گفته یک مقام کاخسفید، اوکراینیها اعتراض کردند و خواستار ادامه مذاکرات شدند. اما با این خواسته آنها مخالفت شد. زلنسکی مدت کوتاهی پس از این درخواست، کاخسفید را ترک کرد. همچنین امضای توافق معدنی میان آمریکا و اوکراین لغو شد.»
کاخسفید: اوکراین عذرخواهی کند
در پی این دیدار پرتنش، کاخسفید خواستار عذرخواهی ولودیمیر زلنسکی از دونالد ترامپ شد اما او در مصاحبه با فاکسنیوز، رسانه وابسته به جمهوریخواهان، از این کار سر باز زد و صرفاً از ترامپ و مردم آمریکا تشکر کرد. با این وجود زلنسکی که پس از اخراج از کاخسفید به لندن رفته بود، از ترامپ و دولت آمریکا بابت کمکها به اوکراین چندینبار تشکر کرد. او در لندن از ترامپ عذرخواهی هم کرد! روزنامه واشنگتنپست هم در گزارشی به نقل از یک مقام ارشد دولت دونالد ترامپ که خواست نام وی فاش نشود، نوشت: «دولت ترامپ در حال بررسی توقف ارسال تمام کمکهای نظامی به اوکراین است.» شبکه «انبیسی» هم اعلام کرد که پس از این دیدار، وزارت خارجه آمریکا حمایت از بازسازی شبکه انرژی اوکراین را متوقف کرد.
آقای پزشکیان هوشیار باشید!
اتفاقات روز جمعه کاخسفید و نوع برخورد زننده ترامپ با یک متحد نزدیک، به خوبی نشان داد که آمریکا به هیج وجه قابل اعتمال نیست و به هیچ وجه نمیتوان با این کشور وارد مذاکره شد. چرا که ترامپ از مذاکره فقط تسلیم شدن را میخواهد. زلنسکی همهچیز خود را در این جنگ از دست داد، جنگی که دلیل اصلی آن تحریک آمریکا برای عضویت کییف در ناتو بود. کشور اوکراین ویران شد، میلیونها اوکراینی آواره شدند، صدها هزار تن کشته و زخمی شدند و 20درصد از خاک این کشور نیز از دست رفت. زلنسکی روز جمعه نیز برای بخشیدن منابع معدنی کشورش به کاخسفید رفته بود اما ترامپ وی را در این دیدار تحقیر و از کاخسفید بیرون کرد. حالا ما توجه فرمایید، دولتی که با متحدین نزدیک خود اینچنین برخورد میکند، با دشمنانش چگونه برخورد خواهد کرد. بسیاری از کسانی که در ایران مرتباً به رئیسجمهور میگویند که با ترامپ بر سر میز مذاکره بنشیند، خیرخواه دکتر پزشکیان نیستند. یک لحظه تصورش را بکنید: این طیف میخواهد رئیسجمهور محترم کشورمان جای زلنسکی مقابل ترامپ بنشیند و....!
یک تجربه دیگر
توهین و تحقیر زلنسکی به خوبی مهر تأییدی بر فرمایشات رهبر معظم انقلاب است که اخیراً در دیدار با جمعی از فرماندهان نیروی هوائی ایراد فرمودند و «تجربه» را دلیل اصلی عدم مذاکره جمهوری اسلامی ایران با آمریکا عنوان کردند. ترامپی که ولیعهد عربستان را بعد از آن همه خدمت، گاو شیرده نامید، اشکِ رئیس کنفرانس امنیتی مونیخ را درآورد، و رهبران اروپا را وادار کرد که صراحتاً بگویند «اروپا دیگر نباید رعیت آمریکا باشد»؛ چگونه با نمایندگان کشوری که بیش از 4دهه از خواستههای نامشروع آمریکا نهتنها تبعیت نکرده بلکه در مقابل آن ایستادگی کرده است، برخورد خواهد کرد. رهبر انقلاب بر اساس همین تجربه اعلام کردند که «با یک چنین دولتی مذاکره نباید کرد، مذاکره کردن [با چنین دولتی] عاقلانه نیست، هوشمندانه نیست، شرافتمندانه نیست.» به دلیل همین تجربه و شیوه برخورد ترامپ با مسائل و نگاه وی به مذاکره به عنوان تسلیم کامل طرف مقابل بود که رهبر معظم انقلاب حتی به «شینزو آبه»، نخستوزیر وقت ژاپن اجازه نداد نامه درخواست مذاکره ترامپ را تحویل دهد و این تصویر در تاریخ ثبت شد.
واکنشهای گسترده
تحقیر و اخراج یک متحد، با حمایت گسترده جمهوریخواهان و طرفداران ترامپ مواجه شد و آنها از این که «ترامپ آمریکا را در اولویت قرار داد» از او تشکر کردند! در مقابل طیفی از دموکراتها اقدام ترامپ را شرمآور خواندند. «چاک شومر» رهبر دموکراتهای آمریکا در مجلس سنا در اینباره گفت: «ترامپ و ونس دارند کارهای کثیف پوتین را انجام میدهند». «ناسنی پلوسی» رئیس دموکرات اسبق مجلس نمایندگان آمریکا هم مشاجره دونالد ترامپ با «ولودیمیر زلنسکی» را به عنوان یک «نمایش شرمآور» در کاخسفید محکوم کرد. «جان بولتون» مشاور امنیت ملی سابق ترامپ گفت: «ترامپ و ونس نشان دادند که در جنگ اوکراین و روسیه در سمت روسیه هستند. این اشتباهی فاجعهبار برای امنیت ملی آمریکا است.»
اروپا حساب کار دستش آمد
تحقیر و اخراج رئیسجمهور اوکراین، موجی از واکنشهای تند رهبران نگرانِ اروپایی را به همراه داشت. گویا آنها هم به حرف رهبر معظم انقلاب که بارها گفته، آمریکا قابل اعتماد و تکیه نیست، رسیدند! اما مقامهای انگلیس با گذشت ساعتها از این رویداد، همچنان سکوت کردهاند. «امانوئل ماکرون» رئیسجمهور فرانسه در اینباره گفت: «ما باید به کسانی که از روز اول جنگیدند، احترام بگذاریم.» نخستوزیر اسپانیا هم در پیامی اعلام کرد: «اسپانیا از اوکراین حمایت میکند.» وزیر خارجه کانادا هم گفت: «ما در بحران امنیتی قرار داریم. کانادا باید خود را به اروپا و انگلیس نزدیکتر کند». وزیر خارجه آلمان هم اینطور موضع گرفت که: «اوکراین تنها نیست و اروپاییها پشت این کشور هستند. اوکراین از حمایت راسخ آلمان و اروپا بهرهمند خواهد بود.» وزیر خارجه سوئد بیان داشت: «ما در کنار اوکراین که نهتنها برای آزادی بلکه برای تمامی اروپا میجنگد، میایستیم». «اورسولا فوندرلین» رئیس کمیسیون اروپا نیز گفت: «اروپا به کار با رئیسجمهور زلنسکی برای یک صلح پایدار و عادلانه ادامه میدهد.» دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا نیز بهشدت به حمله لفظی دونالد ترامپ به ولودیمیر زلنسکی واکنش نشان داد و گفت: «جهان آزاد به یک رهبر جدید نیاز دارد.» به گزارش ایسنا، «کایا کالاس»، مسئول روابط خارجی اتحادیه اروپا در شبکههای اجتماعی نوشت: «اوکراین اروپاست! ما در کنار اوکراین ایستادهایم. ما حمایت خود را از اوکراین افزایش خواهیم داد تا آنها بتوانند به مقابله با متجاوز ادامه دهند. امروز، روشن شد که جهان آزاد به یک رهبر جدید نیاز دارد. این به ما، اروپاییها بستگی دارد که این چالش را انجام دهیم.»
مرگ دیپلماسی روی آنتن زنده
رسانههای بینالمللی هم به مشاجره ترامپ و زلنسکی واکنش گستردهای نشان دادند. تلگراف نوشت: «این فراتر از بدترین سناریو برای اوکراین است. یک فاجعه دیپلماتیک». بیلد نوشت: «رسوایی؛ جلوی چشم همه دنیا ترامپ زلنسکی را بیرون کرد.» سیانان اعلام کرد: «این یک لحظه کاملاً بیسابقه در تاریخ اخیر ریاستجمهوری آمریکا بود؛ یک مهمان خارجی در زمان جنگ بارها توسط میزبانان آمریکاییاش توبیخ شد». «پیتر بیکر» هم در نیویورکتایمز نوشت: «من از سال 1996 کاخسفید را پوشش میدهم. در تمام این مدت، هرگز جلسهای مانند این جلسه در دفتر بیضی در مقابل دوربینها برگزار نشده است و...» گاردین هم نوشت: «هرگز یک رئیسجمهور، یک دشمن را- چه برسد به یک متحد- به این شکل عمومی مورد آزار و اذیت قرار نداده است.»
نزاع ترامپ و زلنسکی نشانه بحرانی عمده برای ناتو است
«ممکن است مشاجره ترامپ با زلنسکی برنامهریزی شده باشد؛ یا برای واداشتن زلنسکی برای عمل کردن به دستورات آمریکا یا برای دامن زدن به بحرانی که به آنها اجازه خواهد داد او را برای آنچه در آینده اتفاق میافتد مقصر بشناسند».
جِرِمی بوئن دبیر اخبار بینالمللی شبکه بیبیسی در تحلیلی نوشت: رابطه دونالد ترامپ و ولودیمیر زلنسکی تا پیش از مشاجره آنها در کاخ سفید به اندازه کافی بد بود. رئیسجمهور آمریکا قبلا او را دیکتاتور خطاب کرده و گفته بود که اوکراین جنگ را شروع کرد. حالا اتحاد آمریکا-اوکراین که جو بایدن آن را پرورش داده بود، تکه پاره شده است. این فروپاشی علنی همچنین نشانه یک بحران بزرگ است که شبح آن بر اعضای ناتو و آمریکا سایه انداخته است.
تردیدها و سؤالات خیلی بیشتری در مورد تعهد آمریکا به امنیت اروپا ورای اوکراین وجود خواهد شد. بزرگترین سؤال این است که آیا دونالد ترامپ قول سلف خود هری ترومن در سال ۱۹۴۹ را حفظ خواهد کرد: اینکه حمله به یکی از اعضای ناتو حمله به آمریکا تلقی خواهد شد. این نگرانیها دلیل روشنی دارد؛ آنچه به نظر میرسد عزم ترامپ برای احیای روابطی قوی با ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه باشد. دونالد ترامپ فشار شدیدی به اوکراین وارد کرده و همزمان امتیازات بزرگی به روسیه پیشنهاد کرده است، که در واقع اوکراین باید بدهد. امنیت اوکراین به فاصله زیاد در رده دوم قرار گرفته و اروپاییها نگرانند که امنیت آنها هم همینطور.
خودداری رئیسجمهور اوکراین از دادن این امتیازات، ترامپ را خشمگین کرده است. مسئله فقط معامله بر سر مواد معدنی نیست. زلنسکی بارها خواستار ضمانتهای امنیتی آمریکا شده است. دیدار زلنسکی و ترامپ بعد از مداخله جیدی ونس معاون ترامپ به مشاجره کشید. سوءظنهایی وجود دارد که این نزاع علنی -به گفته یک ناظر دیپلماتیک- یک شبیخون برنامهریزی شده سیاسی بود؛ یا برای واداشتن زلنسکی برای عمل کردن به دستورات آمریکا یا برای دامن زدن به بحرانی که به آنها اجازه خواهد داد او را برای آنچه در آینده اتفاق میافتد مقصر بشناسند.
اگر ترامپ بعد از این تنش شدید تصمیم بگیرد که کمکهای کییف را مسدود کند، اوکراین همچنان به جنگ ادامه خواهد داد. سؤال این است که کارایی این کشور در جنگ چقدر خواهد بود و تا چه زمانی میتواند مقاومت کند. اکنون فشار بر متحدان اروپایی اوکراین برای پر کردن این شکاف دو برابر خواهد شد.
غربگرایان حتی تحقیر زلنسکی را به نمادی برای توجیه برجام تبدیل کردند!
در حالی که برخی از مدعیان اصلاحات و وابستگان به دولت برجامی از تحقیر زلنسکی توسط ترامپ نیز برای برای توجیه برجام استفاده میکنند، باید پرسید که واقعاً «شیخ تحریمشکن» چه دستاوردی جز کاهش فروش نفت، افزایش نقدینگی و بحرانهای اقتصادی به همراه داشت؟ با وجود ادعاهای برجامیها، وضعیت بحرانی اقتصاد کشور و ناتوانی در تحقق تعهدات برجامی، نشان داد که این توافق نه تنها نتوانست تحریمها را لغو کند، بلکه به فشارها افزود.
یک فعال رسانهای وابسته به جریان مدعی اصلاحات و دولت برجامی، در یادداشتی عجیب اظهار داشت: «با تحقیر زلنسکی توسط ترامپ، امروز ارزش کار و توانمندی حسن روحانی و تیم مذاکرهکننده هستهای بیش از گذشته مشخص شد روحانی شیخ تحریم شکن بود که تحریمها را شکست ترامپ یاغی بارها اعتراف کرده که روحانی و تیمش سر آمریکا کلاه گشادی گذاشتند و به همین خاطر زیر برجام زد.»
جدای از اینکه اساسا این نوشته و قیاس آنقدر عجیب و مضحک است که بعید است حتی نویسنده هم هنگام نوشتن آن توانسته باشد جلوی خندهاش را بگیرد، و فارغ از اینکه این قبیل نوشتهها و نویسندگان آن ارزش پاسخ نیز ندارد، مگر «شیخ تحریمشکن» چه دستاوردی جز پایینترین میزان فروش نفت، بیشترین آمار نقدینگی، بدترین ناترازیها در انرژی و... را داشت که به تمجید از وی پرداختهاید؟! اگر شکستن تحریم یعنی امضای توافقی که آمریکا با یک امضا آن را پاره کرد و اروپا حتی به اندازه یک نخود به تعهداتش عمل نکرد، پس تبریک! بله، این یک شاهکار است!
جدای از اینکه گفته ترامپ درباره اینکه کلاه گشادی سر آمریکا رفته، بیشتر به یک لاف با مصرف داخلی در آمریکا شبیه است تا واقعیت. آنچه مردم دیدند، صفهای طولانی دلار، وضعیت بحرانی اقتصاد کشور در مرداد 1400، پرواز قیمت کالاها، رکود، تعطیلی کارخانهها و شرمندگی پدران در برابر فرزندان بود. واقعاً کلاه سر چه کسی رفت؟ آمریکا یا دولت برجامی ایران؟
جدای از اینکه اساساً فروش نفت ایران پیش از شیخ تحریمشکن و در زمان اجرای شش قطعنامه شورای امنیت (که از دید سادهاندیشانه برجامیها، عامل اصلی فشارها بر اقتصاد ایران معرفی میشد) هیچگاه به رقم کمتر از یک میلیون بشکه نرسیده و در سال ۹۲ کشور به ثبات نسبی در برابر تحریمها رسیده بود، یکی از برکات دولت برجامی این بود که با وجود قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام، که به گفته شیخ تحریمشکن و دولت وی به تمام تحریمهای ایران پایان داده بود، فروش نفت ایران با سوءمدیریت ژنرالهای برجامی به کمترین میزان خود در سالهای پس از انقلاب اسلامی رسید و کشور در بحرانیترین وضعیت اقتصادی و تجاری به دولت شهید رئیسی تحویل داده شد.
این واقعیت زمانی مورد اذعان ژنرالها و دانشمندهای خودخوانده برجامی قرار گرفت که توان و منافع ملی ایران در ذیل تعهدات برجامی تضییع و نابود شد و آمریکا با خروج راحت و بیکیفر خود نشان داد که تحریم شورای امنیت هیچ ارزشی نداشته و ندارد.
آنان در حالی وقیحانه هنوز از برجام دفاع میکنند و حتی در ماههای اخیر کشور را به مذاکره با فردی همچون ترامپ تشویق میکردند که کوچکترین همتی را در جهت مقابله و خنثیسازی تحریم بر طبق فرمایشات رهبر معظم انقلاب نداشته و تمام اقدامات زیرساختی دولت همچون نیروگاهسازی و پالایشگاهسازی و... را معطل چیدن میوه درخت نارس برجام کردند.
بهتر است بهجای این مقایسههای بیپایه و اساس، نگاهی به نتیجه آن «تیم مذاکرهکننده توانمند» بیندازید. محصولش شد برجامی که حتی امضاکنندگان غربی هم به آن پایبند نبودند و نتیجهاش تحریمهای بیشتر و فشار حداکثری شد.
بهتر است نویسندگان مطالبی اینچنینی، کمی واقعبین باشند. اینطور تعریفهای اغراقآمیز و مقایسههای بیمنطق بیشتر باعث تمسخر میشود تا تمجید.