۱۵ - آیتالله جوادی آملی: حفظ نظام واجب عینی و تضعیف آن حرام است ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
آیتالله جوادی آملی:
حفظ نظام واجب عینی و تضعیف آن حرام است
۱۴۰۳/۱۲/۱۴
آیتالله جوادی آملی درخصوص لزوم حفظ نظام و حرمت تضعیف آن گفت: «بر همه ما واجب عینی است که این نظام را حفظ کنیم و کاری که باعث تضعیف نظام باشد، حرام عینی است.»
اخیراً بخشی از سخنرانی آیتالله جوادی آملی در همایش بینالمللی تفسیر «تسنیم» دستبهدست شده که میگویند: «ما از این نظام حقشناسی میکنیم. امام[خمینی] رضوانالله تعالی علیه تنها، شاهنشاهی را به جمهوری تبدیل نکرد. کار امام، نظام امامت و امت بود... وظیفه ماست که این نظام امامت و امت را حفظ کنیم؛ چون همه اینها زیر پوشش برکات نورانی حضرت حجت(ع) است. همه ما باید بکوشیم امام فعلیمان را جانشین امام عصر بدانیم. امام[خمینی] و مقام معظم رهبری حفظه الله این راه را زنده میکنند که فرمایشات ائمه را به ما میرسانند. امامت اساس کار ماست.» سابقه نظرات آیتالله جوادی در حوزه ولایتفقیه، تنها به این جمله اخیر محدود نمیشود و بسیار دیرینه است. کتاب «ولایتفقیه: ولایت فقاهت و عدالت» ایشان، یکی از متقنترین و مهمترین منابع علمی در موضوع ولایتفقیه است که در دهه 70 منتشر شد. در این کتاب، مباحث مختلفی ازجمله حکومت اسلامی، ضرورت ولایتفقیه، تفاوت ولایت با وکالت، وظایف ولیفقیه و موضوعاتی مربوط به شخص امام خمینی، بررسی شده است.
آیتالله جوادی آملی در دی ماه 1403 در توصیف نظام تشریح کرد: «خواهش ما از مردم بزرگ و بزرگوار ایران زمین این است که این نظام را متن دین بدانند و جزء ناموسمان بدانیم که آسان به دست نیامده است. اگر سالار شهیدان در عاشورا فرمود هیچ یارانی بهتر از یاران من نیست، بجاست که امام راحل هم بفرماید در طی این چندین قرن بعد از کربلا، هیچ یارانی بهتر از مردم ایران زمین نیستند. خدا شاهد است این مردم خیلی خوباند، مردم بزرگاند، مردم شریفاند، مردم عزیزند.»
ایشان چندسال قبل درخصوص لزوم حفظ نظام و حرمت تضعیف آن متذکر شد: «مواظب باشید. این نظام نه بهآسانی به دست آمده و نه بهآسانی بر میگردد. اگر معاذالله کمترین آسیبی ببیند، تمام لعنتهای گذشته دامنگیر ما میشود. این امانت الهی است. نظام ما، نظام صفوی نیست که برود و قجری بیاید. قجری نیست که برود و پهلوی بیاید. بر همه ما واجب عینی است که این نظام را حفظ کنیم. کاری که باعث تضعیف نظام است، باعث تفرقه است، باعث طمع بیگانه است، حرام عینی است.» آیتالله جوادی در پی ماجراهای سال 76 در دفاع از ولایت فقیه اظهار داشت: «اسلامی بودن نظام، جمهوری بودن نظام، مردمی بودن نظام و ولایتفقیه داشتن، جزو امور تغییرناپذیر این نظام است. الان که دشمن داخل و خارج صف بسته است که خدای ناکرده نظام را از درون بپوساند، ما بیش از هر چیزی وظیفه داریم که پشتیبان ولایت باشیم، نه پشت به آن. هیچگاه در این شعبه از ولایت رسولالله (ص) خللی پـیش نیامده و راه روشن حکومت دینی به امامت خمینی کبیر و خلف صالح ایشان مقام معظم رهبری، سکانداری گردید.»
دکتر ذبیحالله نعیمیان در تشریح ولایتفقیه از منظر آیتالله جوادی نوشت: «آیتالله جوادی آملی، بهمثابه فقیه، فیلسوف، متکلم و عارفی ژرفاندیش در برخورد با این مقوله ـ همانند برخی دیگر از ژرفاندیشان معاصر خود ـ وجه کلامی و فقهی ولایت را توأمان در نظر میگیرند. از منظر ایشان، کلامی بودن ولایتفقیه، از کلامی بودن امامت سرچشمه میگیرد و با آنکه اثبات ولایت و تعیین امامت پس از نبوت از سوی خداوند، یک مسئله کلامی است، ولی درعینحال در فقه نیز از آن بحث میشود.پس از اثبات ولایتفقیه در علم کلام، در علم فقه نیز از دو جهت، سخن از ولایتفقیه بهمیان خواهد آمد: چون خداوند در عصر غیبت ولایت را برای فقیه تعیین فرموده، پس بر فقیه جامعالشرایط واجب است که این وظیفه را انجام دهد و دوم اینکه، بر مردم بالغ و عاقل و حکیم و فرزانه و مکلف نیز واجب است که ولایت چنین رهبری را بپذیرند و از احکام شرعی و قضاها و ولایتهای شرعی که توسط او ثابت یا صادر میشود، اطاعت کنند.»