۳۲۸ - استفتاء از رهبر معظم انقلاب اسلامی: وضعیت کفاره روزه به دلیل عسر و حرج ۱۴۰۳/۱۲/۲۵
استفتاء از رهبر معظم انقلاب اسلامی:
وضعیت کفاره روزه به دلیل عسر و حرج
۱۴۰۳/۱۲/۲۵
وضعیت کفاره روزه به دلیل عسر و حرج
س) من یک فرد جوانم که با خانواده زندگی میکنم و امرارمعاشی برای خودم ندارم. از آنجا که چند کفاره روزه به گردن من هست و بیشتر از یک سال از ادا نکردن قضای روزههای من میگذرد. با وجود نداشتن درآمد مستقل، آیا کفاره روزه، چه کفارات عمدی و چه قضای روزهها در یک سال از من ساقط میشود؟
ج) اگر کفاره عذری باشد باید هر زمان ممکن شد پرداخت کنید ولی اگر کفاره افطار عمدی روزه ماه رمضان باشد و هیچیک از سه وظیفهای را که مخیر میان آنها هستید، نتوانید انجام دهید، باید به هر تعداد فقیر که قادرید، غذا بدهید و احتیاط آن است که استغفار نیز بکنید و اگر به هیچوجه قادر بر دادن غذا به فقرا نیستید، کافی است که استغفار کنید، یعنی با دل و زبان بگویید: استغفرالله (از خداوند بخشایش میطلبم). در هر صورت قضای روزهها بر شما واجب است و اگر بدون عذر روزهها را قضا نکردهاید برای هر روز یک مد طعام (تقریبا ۷۵۰ گرم گندم، نان، آرد یا برنج و مانند آن) به عنوان کفاره تأخیر باید به فقیر بدهید.
خوردن قرص در سحر ماه رمضان
س) در موقع سحر و بدون اطلاع از اذان صبح، قرصخوردن چه حکمی دارد؟
ج) بهطور کلی خوردن قرص از مبطلات روزه است؛ منتها اگر کسی در سحر ماه رمضان بدون اینکه تحقیق کند صبح شده یا نه، کاری که روزه را باطل میکند انجام دهد و سپس معلوم شود که آن هنگام صبح بوده است، باید قضای آن روز را بگیرد ولی اگر با تحقیق و علم به اینکه صبح نشده، قرص خورده باشد و بعد معلوم شود که صبح بوده است، قضای آن روز بر او واجب نیست.
به تأخیر انداختن غسل در سحر
س) چند روز از روزههایم که تعدادش را دقیقاً نمیدانم، در شب جنب بودم و غسل را عمداً تا چند دقیقه قبل از اذان صبح به تأخیر میانداختم و تیمم بدل از غسل انجام میدادم. حکم روزههایم چیست؟
ج)اگر تیمم در وقتی انجام شده است که وقت برای غسل وجود نداشته است، روزههای گرفته شده صحیح است اگرچه مرتکب معصیت شده اید و باید توبه کنید.
نیت روزه برای فردا
س) ۱. کسی به دلیل مریضی در شب ماه رمضان، نیت روزه برای فردا نمیکند ولی صبح که بیدار میشود میبیند حالش خوب است و میتواند روزه را بگیرد. آیا میتواند آن روز را که نیت نکرده بود، نیت روزه کند و آن روز را روزه بگیرد؟ آیا قضا هم باید بهجا آورد؟
س) ۲. کسی شب تصمیم میگیرد به سفر برود، لذا نیت روزه برای فردا نمیکند. اگر صبح فردا تصمیمش عوض شود و سفر نرود میتواند آن روز را روزه بگیرد؟
ج ۱) اگر از قبل از اذان صبح خوب شده بوده است، بنابر احتیاط واجب باید نیت روزه کند و بعداً نیز روزه آن روز را قضا کند. اگر در اثنای روز ماه رمضان خوب شود، واجب نیست نیت روزه کند و آن روز را روزه بگیرد ولی اگر پیش از ظهر باشد و کاری که روزه را باطل میکند انجام نداده باشد، احتیاط مستحب آن است که نیت کند و روزه بگیرد و پس از ماه رمضان باید آن را قضا کند.
ج ۲) بنابر احتیاط آن روز را روزه بگیرد و بعداً نیز آن را قضا کند.