عراقچی: سیاست خارجی دولت چهاردهم حمایت از جبهه مقاومت و تقویت آن است ۱۴۰۳/۰۶/۲۶
عراقچی:
سیاست خارجی دولت چهاردهم
حمایت از جبهه مقاومت و تقویت آن است
۱۴۰۳/۰۶/۲۶
سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه، شامگاه یکشنبه ۲۵ شهریور ۱۴۰۳ در برنامه گفتوگوی ویژه خبری با محوریت دستاوردهای سیاسی و اقتصادی سفر رئیسجمهور کشورمان به عراق اظهار داشت: کشورها تلاش میکنند از طریق دیپلماسی عمومی تصویر بهتری از خود ارئه بدهند تا باقی زمینههای روابط به صورت سهلتری انجام شود. دیپلماسی عمومی مجموعه رفتارهایی است که یک کشور در برابر کشورهای دیگر انجام میدهد. وی گفت: بعضی اوقات شخصیت برخی رهبران و افراد میتواند ایجاد موجی مثبت کند و فضائی را بر دیگری تحمیل کند و آنچه در سفر عراق اتفاق اقتاد نمونه بارز دیپلماسی عمومی از سوی رئیسجمهور بود، هم در بغداد و هم به صورت ویژه در اقلیم کردستان که تسلط ایشان به زبان کردی و روحیه متواضعشان در برخوردها فضا را تغییر داد. در سالهای اخیر ما با منطقه اقلیم مسائلی امنیتی داشتیم که برای حل آن توافق امنیتی را میان هم داریم و این سفر ما را چند سال در آن منطقه خاص جلو انداخت.
عراقچی تصریح کرد: آقای پزشکیان تعامل خیلی مثبتی را توانستند با مردم آنجا داشته باشند و با تسلط به زبان کُردی خیلی فضا مثبت شد، هرچند گفتوگوها و جلسات ما با زبان فارسی بود. البته ایشان یکی دو گفتوگوی کوتاه هم به زبان کُردی داشتند که شور و شوقی را در میان مردم آن منطقه ایجاد کرد و به نوعی این دست اقدامات از سوی رئیسجمهور کارِ سالها دیپلماسی فرهنگی و رسانهای را در نصف روز انجام داد.
وی افزود: آقای بارزانی گفت ما در مخیله خود هم نداشتیم که یک روزی به زبان کُردی به رئیسجمهور ایران به زبان کُردی خوشامد بگوییم و او هم جواب ما را به زبان کردی بدهد. منطقه اقلیم کردستان عراق منطقه مستعدی برای گسترش روابط تجاری با ایران است و شهر سلیمانیه میتواند دروازه ورودی ما به آن منطقه باشد و فضا برای گسترش روابط با آن منطقه بسیار آماده است و این سفر فصل جدیدی با عراق ایجاد کرد.
وزیر امور خارجه ادامه داد: ظرفیت افزایش تعاملات تجاری دو طرف وجود دارد و علیرغم مشکلات تبادلات بانکی، تجار ما میتوانند راههای انتقال پول را پیدا کنند و نگاه من این است که باید در شناسایی ظرفیتهای وارداتی و صادراتی اقدامات بیشتری کنیم زیرا در این زمینه کمبود داریم و باید تجار ما با ظرفیتهای دو طرف آشنا شوند. فکر میکنم اگر ظرفیتها شناسایی شود و به اطلاع تجار برسد و تسهیلاتی در بحث انتقال پول ایجاد شود که داریم روی این کار میکنیم، امیدوار هستیم شاهد افزایش تعاملات تجاری دو طرف باشیم.
وزیر امور خارجه افزود: این فضائی که در منطقه اقلیم ایجاد شد آماده برای ارتباطات گستردهتر است. همین اتفاق در جنوب عراق و در شهر بصره اتفاق افتاد. شیوخ عشایر شیعه با ذوق و شوق در سخنرانی آقای پزشکیان شرکت کردند.
وی درخصوص توافقنامه امنیتی دو کشور نیز گفت: تاکنون با همکاری دولت مرکزی عراق و اقدامات انجام شده در اقلیم بخشهایی از توافق اجرا شد. ما از بغداد و منطقه اقلیم قول مساعد گرفتیم تا بقیه توافق امنیتی اتجام شود. اطمینان داده شده که منطقه کردستان عراق به
هیچ وجه تهدیدی علیه خاک ایران نخواهد بود و عناصری که تهدیدات را انجام دادند با آنان برخورد خواهد شد.
عراقچی ادامه داد: وقتی ما اولویتهای سیاست خارجی را مطرح کردیم به معنای این نیست که به ترتیب یک، دو، سه چهار باشد بلکه این یعنی با همه کشورها و مناطق دیگر به صورت یکسان و موازی ارتباط داریم و به دنبال دیپلماسی متوازن هستیم. دیپلماسی ما نشان داده که ما امکان گسترش روابط را میتوانیم داشته باشیم و البته این مهم نیاز به اقدامات زیادی هم دارد.
اروپاییها در اولویت
سیاست خارجی ما نیستند
وی بیان کرد: همیشه در هر دولتی اینکه اولین سفر خارجی رئیس آن کدام مقصد است پیامهای خاصی دارد و عراق هم با عنایت به این مسئله که برای ما اهمیت دارد انتخاب کردیم و نشاندهنده این است که اهمیت ما کشورهای همسایه و منطقه است.
وزیر امور خارجه تصریح کرد: دنبال این هستیم که روابط با اروپا را از منظر جدیدی دنبال کنیم و اگر بتوانیم مسیر جدیدی که مبتنی بر احترام متقابل است پیش بگیریم که مبتنی بر منافع کشور است و اگر اروپا بتواند سیاست خود را اصلاح کند ما میتوانیم با آنها هم ارتباط داشته باشیم هرچند که اولویت ما نیستند. اروپاییها سیاستهای نادرست و بعضا خصمانهای را پیش گرفتند. موضوع اوکراین به پیچیدگیهای روابط ایران و اروپا اضافه کرده و ما باید بر این فائق بیایم و نیازمند گفت وگوهای منطقی و بر اساس احترام متقابل هستیم تا سوءتفاهمات پیش آمده رفع شود. اروپا نباید انتظار داشته باشد تا یکجانبه ما نگرانیهای آنها را درک کنیم آنها هم باید بدانند که ما هم نگرانیهایی را از طرف آنها داریم. راهحل این موضوع این نیست که از ابزار شکست خورده تحریم استفاده کنند زیرا یکبار آنها در برنامه هستهای ایران دیدند که نتوانستند کاری پیش ببرند و از مسیر مذاکره بهتر نتیجه گرفته شد.
وی گفت: در موضوع اوکراین آنها نگران ارسال تسلیحات ایران به روسیه هستند، آنها باید از خود بپرسند که چه شده که ایران امروز به این رسیده که بنا به ادعای اروپا میتواند سلاح پیشرفته تولید و صادر کند، بنابراین راه تحریم شکستخورده است و اروپا باید در این مسیر به صورت دوجانبه و معقول پای میز مذاکره با ایران باشد تا مشکلات و مسائل فیمابین را حل کنیم. اگر در یک مسیر دوطرفه به نگرانیهای هر دو طرف بپردازیم امکان احیای روابط را خواهیم داشت.
عراقچی بیان داشت: ابتدا باید پایه مناسبی برای شروع مذاکرات ایجاد شود و بر اساس اعتمادسازی برای رفع تحریمها پیش رویم. میتوانیم دوباره به فرمول برجام برگردیم و درست است که تاریخ برخی قسمتهای برجام گذشته، اما هنوز چارچوبی است که میتواند ما را به آینده رهنمون کند. اعضای برجام باید به درکی برسند که از موضع برابر وارد گفت وگو شوند و ما نیازمند رفع تحریمها نیستیم، بلکه بر اساس چارچوبهای موجود و احترام متقابل میتوانیم از ابزارهای شرافتمندانه که منتهی به توافقی شرافتمندانه که تضمینهای لازم را داشته باشیم، استفاده کنیم. عراقچی گفت: اینکه مذاکرات در معاونت بینالملل هست یا نه تصمیم داخلی وزارت امور خارجه است ولی مذاکرات هستهای همواره در معاونت بینالملل بوده و اکنون هم در معاونت سیاسی و بینالملل توأمان خواهد بود.
وزیر امور خارجه افزود: تیمی که مذاکرات را پیش میبرد تیمی همدل و همفکر هستند و بحثهای حاشیهای نخواهیم داشت. وی درخصوص حضور رئیسجمهور در مجمع عمومی سالیانه سازمان ملل نیز ادامه داد: ایران همواره از تریبونهای بینالمللی برای بیان دیدگاههای خود استفاده کرده و بهخصوص اولین سفر رئیسجمهور به نیویورک فرصت مناسبی برای آشنایی جهان با دیدگاه ایران است. این سفر فرصت مناسبی است که دیدارهای متعددی صورت بگیرد. تریبون مجمع عمومی سازمان ملل برای بیان دیدگاه کشورهای مختلف است. اینکه دنیا تصویر درستی از سیاستهای دولت چهاردهم پیدا کند و فرصت مناسبی خواهد بود و از این ایران نیز از این فرصت استفاده خواهد کرد. عراقچی افزود: آقای رئیسجمهور هم سخنرانی خواهند داشت و هم در اجلاس سران برای آینده حضور و سخنرانی دارند، دیدار با ایرانیان مقیم آن کشور و دیدار با پیروان ادیان الهی و رسانهها و مدیران و مسئولان رسانهها از دیگر برنامههای آقای رئیسجمهور خواهد بود. وزیر امور خارجه بیان کرد: دیدار با کشورهای اروپایی، آسیایی و کشورهای جهان اسلام را برای آقای رئیسجمهور داریم و البته پس از بازگشت آقای رئیسجمهور بنده چند روزی را در نیویورک و سازمان ملل بیشتر میمانم و همین دیدارها را در سطحی دیگر خواهم داشت.
ناتوانی و شکست آمریکا و رژیم صهیونیستی
وی درخصوص حمایت ایران از مقاومت در منطقه نیز خاطرنشان کرد: سیاست خارجی دولت چهاردهم حمایت بیحد و مرز از جبهه مقاومت و تقویت آن است و این مسئله امروز یک واقعیت است که در منطقه قابل انکار نیست. در غزه یکسال است که در منطقهای کوچک به لحاظ جغرافیایی رژیم اسرائیل با همه توان نتوانسته به هدف خود مبنی بر نابودی حماس برسد و مجبور است با همان حماس مذاکره کند برای آتشبس و این ناتوانی و شکست رژیم صهیونیستی شکست و ناتوانی آمریکا به عنوان حامی آن و پیروزی برای حماس و منطقه به حساب میآید. ایران هم از مقاومت در منطقه ادامه خواهد داد و ما از تلههایی که میخواهند ما را به جنگ در منطقه بکشانند عبور کرده و آنها را خنثی کردیم.
عراقچی درخصوص انتخابات آمریکا نیز تصریح کرد: برای منافع ما فرقی نمیکند چه کسی طرف ما باشد. تماسهایی در گذشته با آمریکا بوده است اکنون نیز خواهد بود. به نظر من فرقی ندارد که در آمریکا و اروپا چه کسی باشد، بلکه ما بر اساس منافع خود حرکت میکنیم. وظیفه خود را انجام میدهیم و مذاکرات را بر اساس منافع کشور پیش خواهیم برد. درخصوص اینکه آمریکا آماده مذاکرات نیست طبیعی است زیرا در حال انتخابات هستند. اما آماده مذاکره با اروپا هستیم.
تختروانچی: اراده دولت چهاردهم تعامل با هشت کشور حاشیه خلیجفارس است
مجید تخت روانچی معاون سیاسی وزارت امور خارجه در نشست مشترک با رؤسای نمایندگیهای کشورهای حوزه خلیجفارس در تهران اظهار داشت: دولت چهاردهم برای گسترش روابط با کشورهای همسایه به خصوص کشورهای حاشیه خلیجفارس اهمیت ویژهای قائل است و در جهت تقویت بیش از پیش روابط در همه زمینههای مورد علاقه برنامه ریزی خواهد کرد.
به گزارش مهر، معاون سیاسی وزارت امور خارجه با اشاره به سفر پزشکیان به عراق، بر اراده دولت چهاردهم جهت تعامل و رایزنی مستمر بین هشت کشور حاشیه خلیجفارس تاکید کرد.
وی افزود: نزدیکی جغرافیایی و پیوندها و مشترکات هشت کشور حاشیه خلیجفارس زمینه مناسبی برای گفتوگو و رایزنی میان ما را فراهم نموده و ضرورت دارد درباره مسائل مورد علاقه همکاری و هماهنگی مستمر داشته باشند.
تختروانچی با برشمردن برخی موضوعات مشترک میان هشت کشور نظیر همکاریهای اقتصادی، ترانزیت، محیط زیست، کشتیرانی، مبارزه با قاچاق مواد مخدر، گارد ساحلی، نگاه همه کشورهای منطقه درخصوص این مسائل را یکسان توصیف و بر آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای تقویت همکاریها از طریق رفت و آمد، گفتوگو و تعامل تاکید کرد.
در پایان این نشست نیز تعدادی از رؤسای نمایندگیهای حوزه خلیجفارس در تهران دیدگاههای خود را در این خصوص بیان و بر لزوم انجام گفتوگو میان کشورهای منطقه تاکید کردند.
تاریخ خبر: ۱٤۰۳/۰۶/۲۷، ۰۷:۰۱:۲۲ بازدیدها: 58