عراقچی در مصاحبه با روزنامه «المصری الیوم»: توان بالایی برای بستن تنگه هرمز داریم ولی تهدیدی نکردهایم ۱۴۰۳/۰۷/۲۸
عراقچی در مصاحبه با روزنامه «المصری الیوم»:
توان بالایی برای بستن تنگه هرمز داریم ولی تهدیدی نکردهایم
۱۴۰۳/۰۷/۲۸
سید عباس عراقچی در گفتوگویی با روزنامه «المصری الیوم» چاپ قاهره، به تشریح وضعیت فعلی منطقه، لزوم بسیج همگانی برای توقف جنایات اسرائیل و اهداف سفر خود به مصر پرداخت و عنوان داشت: منطقه شرایط بسیار خطرناکی را پشت سر میگذارد و جمهوری اسلامی ایران با توجه به شرایط کنونی بیش از هر زمان دیگری ضرورت هماهنگی و رایزنی فوری کشورهای منطقه و همکاری در راستای اتخاذ مواضعی که منجر به توقف جنایات رژیم صهیونیستی در غزه و لبنان شود را احساس میکند.
وی افزود: کشورهای منطقه و جامعه جهانی باید تلاش بیشتری برای پایان دادن به جنایات رژیم اشغالگر اسرائیل انجام دهند تا به مناطق بیشتری سرایت نکند.
وزیر امورخارجه کشورمان ادامه داد: این احتمال وجود دارد که شاهد «غزه دوم» در جنوب لبنان باشیم. مگر اینکه اقدام جدی برای توقف دشمن صهیونیستی انجام شود. بنابراین تاکید میکنم که کشورهای منطقه باید گامهای عملی و مؤثری برای توقف این جنایات بردارند تا بتوانیم تنشها را کاهش دهیم، زیرا تشدید تنش به نفع هیچ طرفی در منطقه ما نخواهد بود.
عراقچی در ادامه اظهار داشت: یک سال پس از نسلکشی صهیونیستها در نوار غزه و پس از افشای برخی از برنامههای توسعهطلبانه این رژیم، مشخص شد که تهدید بزرگ برای منطقه و کشورهای آن، دشمن صهیونیستی است.
وزیر امورخارجه ایران همچنین بیان داشت: من معتقدم تمام تلاشهایی که برای شیطان جلوه دادن ایران و محور مقاومت انجام شد، شکست خورده است و بدون تردید مشخص شده که چه کسی تهدیدی برای کل منطقه است. همچنین مشخص شده است که چه کسی برای آرمان فلسطین و برای منافع منطقه میجنگد.
وی در ادامه افزود: امکان همکاری و همگرایی بین کشورهای منطقه وجود دارد، زیرا فرصت و اراده وجود دارد. ایران، ترکیه و کشورهای عربی میتوانند متحدان خوبی باشند، شاید یک اتحاد منطقهای تشکیل دهند که نیاز به مقدمه و مراحل آمادهسازی دارد. جمهوری اسلامی ایران معتقد است که باید در این مسیر حرکت کنیم.
عراقچی خاطرنشان کرد: رایزنیها بین ما و مصر همیشه ادامه دارد و ما تمایل داریم این رایزنیها و همکاری مشترک بین خود را ادامه دهیم. روابط مصر و جمهوری اسلامی ایران نزدیک است و روابط تهران و قاهره حتی در زمان گسست دیپلماتیک، رابطهای با احترام متقابل بوده است.
رئیس دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: آمریکا میتواند با یک گام نقش موثرتری در برقراری صلح در منطقه ایفا کند و آن توقف حمایت از رژیم صهیونیستی و جنایات آن است.
وی همچنین اظهار داشت: معتقدم که تعصب آمریکا نسبت به رژیم صهیونیستی همان چیزی است که امنیت منطقه ما را بیثبات میکند و اگر تسلیح رژیم صهیونیستی با سلاحها آمریکایی و غربی نبود، بسیاری از جنایاتی که ما در غزه و سپس در لبنان شاهد هستیم، ممکن نبود.
وزیر امور خارجه بیان کرد: ما تهدیدی به بستن تنگه هرمز نکردیم و با وجود اینکه ایران در این زمینه توانمندی بالایی دارد. اما هیچ گاه با پیشبینی روابط با کشورهای منطقه به این موضوع اشاره نکرده است و رابطه ما با عربستان سعودی بسیار خوب است و در مسیر توسعه و پیشرفت است.
رئیس دستگاه دیپلماسی خاطرنشان کرد: در واقع، ما خواهان جنگ نیستیم، اما برای همه سناریوهای احتمالی آماده هستیم و اگر اسرائیل به ایران حمله کند. ما آن را به دقت بررسی خواهیم کرد و نحوه پاسخگویی به آن را مشخص خواهیم کرد و اسرائیلیها میتوانند اراده ما را آزمایش کنند. ما عجله نداریم و تعلل نمیکنیم.
وی در ادامه افزود: اسرائیل به دنبال یک جنگ گسترده است و این چیزی است که ما نمیخواهیم. بلکه میخواهیم صلح و ثبات را در منطقه به ارمغان بیاوریم و هیچکس در منطقه به جز نخستوزیر اسرائیل از سناریوی جنگ گسترده حمایت نمیکند و به دامی که «نتانیاهو» انداخته، گرفتار نخواهیم شد.
عراقچی در پایان تاکید کرد: ما معتقدیم راهحل دو کشوری منجر به برقراری صلح پایدار در منطقه نخواهد شد. صلح در منطقه تنها با حل و فصل مسئله فلسطین بر اساس «دموکراسی در سرزمینهای فلسطینی» حاصل میشود. در چنین دولتی همه مردم بومی فلسطین اعم از مسلمان و مسیحی دوشادوش یهودیان همزیستی میکنند و بر اساس همهپرسی، این مردم بومی، سرنوشت و آینده خود را از طریق صندوق رای دموکراتیک تعیین میکنند. اما در نهایت از هر تصمیمی که فلسطینیها به تنهائی اتخاذ کنند، حمایت میکنیم و فقط دیدگاه خود را ارائه میدهیم.
منطقه تبدیل به یک بشکه باروت شده است
سیدعباس عراقچی در نشست مشترک خبری وزرای خارجه ایران و ترکیه با اشاره به اینکه پس از مذاکرات مهم دیروز در قالب ۳+۳ درخصوص قفقاز؛ گفتوگوهای دوجانبهای با رئیسجمهور و وزیر خارجه ترکیه داشته است گفت: از اینکه در جمع شما هستم خوشحالم، ترکیه و ایران دو کشور مهم جهان اسلام هستند که روابط دوستانهای در تاریخ داشتند و با همکاری هم میتوانند نقش مؤثری در صلح و ثبات و امنیت منطقه داشته باشند.
به گزارش ایرنا، وی گفت: دیروز دومین نشست قفقاز جنوبی را متعاقب نشست اول در تهران داشتیم و با موفقیت برگزار شد. مشارکتکنندگان با تاکید بر صلح و ثبات در قفقاز تحقق صلح را تجلی همکاری میان کشورهای منطقه دانستند و مخالفت خود را با حضور نیروهای فرامنطقهای اعلام کردند. وزیر خارجه افزود: دیدارهای دوجانبه و بسیار سازندهای را با آقای هاکان فیدان و همینطور ملاقات بسیار خوبی را با آقای اردوغان داشتیم. در گفتوگوهایی که داشتیم بر تقویت روابط دوجانبه در همه زمینهها تاکید شد و دستورکارهای مهمی میان دو طرف تنظیم شده است.
عراقچی گفت: مبارزه با تروریسم مشکل دو طرف هست، تامین امنیت مرزی، مسائل زیست محیطی، افزایش همکاری در حوزه انرژی و سرمایهگذاری مشترک، تقویت ارتباطات بانکی و گردشگری و همچنین استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای از جمله موضوعات مورد گفتوگوی دو طرف بود.
ایران آماده برای هر سناریو
عراقچی ادامه داد: منطقه بشکه باروت شده که این میتواند جهان را با مخاطره جدی مواجه کند و احتمال بروز جنگ همچنان جدی است و هیچ کس به غیر از رژیم صهیونیستی خواهان این مسئله نیست ولی ما آماده هر سناریویی هستیم.
وزیر امور خارجه بیان کرد: رژیم صهیونیستی مهمترین منشا ناامنی در جهان است و سازوکارهای بینالمللی هم نتوانسته جلوی این جنایات را بگیرد و حمایت آمریکا از آنها، سران رژیم صهیونیستی و نتانیاهو را جسورتر کرده است.
وی گفت: این رژیم در نقض مقررات بینالمللی هیچ حد و مرزی ندارد و ما بر ضرورت توقف جنگ و ارسال کمکهای بشردوستانه تاکید کردیم.
عراقچی گفت: ترور شهید سنوار را محکوم میکنیم و البته این مسئله هیچ خللی در مسیر مقاومت و مبارزه مردم فلسطین ایجاد نمیکند بلکه به آن انگیزه و سرعت بیشتری میدهد و این شهادت را به مردم فلسطین تسلیت میگویم.
وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد: ایران و ترکیه اهداف، منافع و تهدیدات مشترکی دارند و هر دو کشور بر تقویت مناسبات دوجانبه و همکاریهای منطقهای عزم جدی دارند و این مسیر را ادامه میدهیم.
حماس قابل حذف نیست
وی ادامه داد: حماس یک واقعیت انکارناپذیر در فلسطین است، یکسال پس از جنایات ارتش رژیم صهیونیستی در غزه و انهدام تقریبا همه ساختمانها و کشتار بیش از ۵۰ هزار نفر و همه مسائلی که به عنوان نسلکشی در جهان مطرح میشود، حماس همچنان پا برجا است. حماس قابل حذف نیست و به حرکت خودش ادامه میدهد.
وزیر امور خارجه تصریح کرد: مجموعه گفتوگوهای من در کشورهای منطقه و الان در ترکیه نشان از یک همبستگی کامل میان کشورهای منطقه با مردم و آرمان فلسطین وجود دارد. محکومیت کامل جنایات رژیم صهیونیستی میان آنها وجود دارد و معتقد هستند که باید این رژیم محکوم شود و جنایات خود را در غزه و لبنان متوقف کند. همچنین آنها نگران افزایش تنش و جنگ در منطقه هستند. ایران هم خواهان افزایش تنش نیست و خواهان برقراری آتشبس هستیم و البته برای هر شرایطی آمادگی داریم.
وی بیان داشت: این یک خواست منطقهای است و همه کشورهایی که به لحاظ جغرافیایی میان ما و رژیم صهیونیستی قرار دارند گفتند که اجازه نمیدهیم از خاک آنها علیه ایران استفاده بشود. همچنین برنامهریزی برای اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی نیز در حال انجام است.
عراقچی گفت: این نگاه میان ایران و ترکیه وجود دارد و مواضع ترکیه همواره قابل تقدیر بوده و هست و دیروز هم توسط رئیسجمهور ترکیه بیان شد و در بیانیه دیروز اجلاس هم ضرورت کاهش تنش در منطقه مطرح شد و این مسیری است که ادامه پیدا خواهد کرد.
موج بعدی اقدامات دیپلماتیک ایران در کازان خواهد بود
عراقچی عصر شنبه ۲۸ مهر ۱۴۰۳ برای شرکت در نشست ۳+۳ در ترکیه حضور دارد، در گفتوگو با ایرنا درخصوص دستاورد رایزنیهای انجام شده در منطقه و تقویت حمایت از فلسطین اظهار داشت: اکنون یک درک و نگرانی مشترکی نسبت به حملات و جنایاتی که از سوی رژیم صهیونیستی در غزه و لبنان انجام میشود، در میان کشورهای منطقه ایجاد شده است.
وی گفت: این مهمترین کاری بود که باید در منطقه انجام میشد تا کشورهای این منطقه به یک فهم و نگرانی مشترک درخصوص سیاستهای رژیم صهیونیستی برسند و طبیعی است وقتی که شرایط اینگونه میشود اقداماتی هم متعاقباً انجام خواهد شد.
عراقچی بیان کرد: پیرو این موضوع رایزنیها و مشورتهایی بین کشورهای منطقه و فرامنطقهای در جریان است و مجموعه این رایزنیها بسیار مؤثر بوده برای اینکه یکصدای واحد در سطح بینالمللی برای توقف درگیری در لبنان و غزه و ایجاد آتشبس پدید آمده است و این صدا هر روز در حال قویتر شدن است و این تلاشها همچنان ادامه خواهد داشت.
وزیر امور خارجه افزود: موج بعدی اقدامات ما در آخر هفته جاری در اجلاس سران بریکس در کازان روسیه خواهد بود و ملاقاتهای دوجانبهای بین آقای پزشکیان با سران کشورهای عضو از جمله روسیه، هند، برزیل و آفریقای جنوبی و دیگر کشورهایی که به عنوان مشارکتکننده و عضو ناظر دعوت شدند، تنظیم شده است.
وی خاطرنشان کرد: این اجلاس یک حضور گسترده و یک فرصت بسیار مناسب برای رایزنیهای دیپلماتیک با کشورهای مختلف است و از این فرصت استفاده خواهیم کرد.
به گزارش ایرنا، وزیر امور خارجه کشور که در صدر هیئتی دیپلماتیک و به منظور شرکت در اجلاس وزرای خارجه سازوکار همکاری منطقهای قفقاز وارد ترکیه شده بود، با مقامات ارشد این کشور دیدار و گفت وگو کرد.
عراقچی در تداوم سفرهای منطقهای خود به منظور رایزنی با مقامات کشورهای مختلف منطقه درخصوص لزوم توقف حملات و جنایات رژیم صهیونیستی به غزه و لبنان از روز چهارشنبه ۲۵ مهر ۱۴۰۳ به امان پایتخت اردن و پس از آن به قاهره مصر سفر کرد و دیدارها و مشورتهای خوبی را با مقامات ارشد این دو کشور انجام داد.
تاریخ خبر: ۱٤۰۳/۰۷/۲۹، ۰۶:۲۹:۳۰ بازدیدها: 46