به وب سایت مجمع هم اندیشی توسعه استان زنجان خوش آمدید
 
منوی اصلی
آب و هوا
وضعیت آب و هوای زنجان
آمار بازدیدها
بازدید امروز: 8,856
بازدید دیروز: 26,992
بازدید هفته: 43,945
بازدید ماه: 183,117
بازدید کل: 25,170,014
افراد آنلاین: 118
اوقات شرعی

اوقات شرعی به وقت زنجان

اذان صبح:
طلوع خورشید:
اذان ظهر:
غروب خورشید:
اذان مغرب:
تقویم و تاریخ
دوشنبه ، ۲٤ دی ۱٤۰۳
Monday , 13 January 2025
الاثنين ، ۱۳ رجب ۱٤٤۶
دی 1403
جپچسدیش
7654321
141312111098
21201918171615
28272625242322
3029
آخرین اخبار
۲۳۱۵ - نگاهی به مجاهدت‌های سردار حاجی‌زاده از پیشگامان و بنیانگذاران صنعت موشکی ایران ۱۴۰۳/۰۳/۰۶

نگاهی به مجاهدت‌های سردار حاجی‌زاده

از پیشگامان و بنیانگذاران صنعت موشکی ایران

  ۱۴۰۳/۰۳/۰۶

‫آخرین خبر | عامل اصلی پیشرفت موشکی از نظر سردار حاجی‌زاده‬‎
 
کامران پورعباس
۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۳، در آیینی نشان فاطمی به تجلیل از سردار امیرعلی حاجی‌زاده فرمانده هوافضای سپاه به پاس تحقق وعده صادق در حرم حضرت معصومه(س) اهدا شد و از وی تجلیل به عمل آمد. 
این آیین همزمان با دهه کرامت و با حضور حجت‌الاسلام والمسلمین سید احمد مشرف معاون فرهنگی آستان حرم حضرت معصومه(س) برگزار شد. در این لوح عبارت نورانیِ «یا فاطمه اشفعی لی فی الجنه» نقش بسته و می‌درخشد.
به همین مناسب نگاهی اجمالی می‌اندازیم به عملکرد و افتخارات سردار پرافتخار و غرورآفرینِ ایران اسلامی و سرباز ولایت و شهید زنده امیرعلی حاجی‌زاده. 
سردار حاجی‌زاده خدمت در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را از سال ۱۳۵۹ آغاز نمود و در اغلب عملیات‌های گسترده دفاع مقدس همچون کربلای4، کربلای5، والفجر مقدماتی و والفجر۸ حضور داشته است. پیش از انحلال نیروی هوائی سپاه پاسداران، سردار حاجی‌زاده به‌عنوان فرمانده پدافند هوائی سپاه فعالیت می‌نمود. 
یکی از فرزندان سردار در شانزده، هفده سالگی با اصرار فراوان و سفارش خودِ سردار حاجی زاده، راهی سوریه شد و به مدت پانزده روز مدافع حرم آل الله گردید. سردار در اوج فروتنی از وی با عنوان «بنده زاده» به جای «آقازاده» یاد می‌نماید.
12 مهر 1388، حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظّم انقلاب اسلامی و فرمانده کل قوا با صدور حکمی سردار سرتیپ پاسدار امیرعلی حاجی‌زاده را به سمت فرماندهی نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی منصوب نمودند. 
به این ترتیب سردار حاجی‌زاده به عنوان نخستین فرمانده نیروی هوافضای سپاه منصوب شد و کماکان مسئولیت فرماندهی این نیرو را برعهده‌دارد. 
نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی افتخارآفرینی‌های عظیم و شگفت‌انگیز و بی‌نظیری خلق نموده است که همگی آنها با فرماندهی میدانی و نظارت‌های دقیق و همه جانبۀ سردار حاجی‌زاده محقق گردیده‌اند که از جملۀ آنها می‌توان به این موارد اشاره نمود:
- ساخت تجهیزات و سلاحهای فوق‌العاده پیشرفته که شاخص‌ترین آنها موشک‌های نقطه‌زنِ غیر قابل رهگیری و پهبادهای تهاجمیِ غیر قابل رهگیری هستند. 
- ساخت و پرتاب ماهواره‌های پیشرفته. 
- هدف قرار گرفتنِ مراكز تجمع داعش در منطقه ديرالزور در شرق سوريه در 28 خرداد 1396 در عملياتي به نام ليله القدر در پاسخ به حمله تروریستی و خونینِ عناصر داعش به مجلس شوراي اسلامي و مرقد امام خمينی.
- حمله به عین الاسد در بامداد ۱۸دي ماه۱۳۹۸ به عنوان یک سیلی موشکی و اولين واكنش نظامي و نخستین گام از انتقام سخت در پاسخ به ترور سرباز بزرگ و سرافراز اسلام شهيد حاج قاسم سليماني و يارانش. 
- حملات موشکیِ 26 دی 1402 و انهدام مقر جاسوسی موساد در اقلیم کردستان عراق و همچنین مقر تروریستها در سوریه به عنوان مجازات و پاسخ سخت در انتقام از دو انفجار تروریستی در مسیر گلستان شهدای کرمان در آستانه سالگرد شهادت شهید سپهبد قاسم سلیمانی.
- عملیات بی‌نظیرِ وعده صادق در فروردین ماه 1403 به عنوان پاسخ پشیمان‌کننده به توطئه‌ها و خیانت‌های رژیم اشغالگر قدس از جمله حمله به کنسولگری ایران در سوریه بر خلاف قوانین و کنوانسیون‌های بین‌المللی و به شهادت رساندن سردار رشید و فداکار اسلام، سرلشکر پاسدار محمدرضا زاهدی در کنار همرزم بزرگوارش سردار محمد‌هادی حاج رحیمی و یاران شان. این عملیات که نیروی هوافضای سپاه نیز نقش مهمی در آن داشت، دروازه‌های جهنم را به روی صهیونیست‌های خونخوار و جنایتکار و تروریست و کودک‌کش گشود و روند افول و سقوط و در سراشیبیِ نابودی قرار گرفتنِ رژیم اشغالگر قدس را سرعتِ خارق العاده‌ای بخشید.
و...
نقش سردار حاجی‌زاده در تأسیس یگان موشکی ایران
در مورد عملکرد و سوابق فوق‌العاده درخشان و پرافتخار و غرورآفرینِ سردار حاجی‌زاده که گوشه‌ای از آنها را نیز ما ذکر کردیم، همگان مطالب زیادی شنیده‌اند، اما شاید کمتر کسی بداند که سردار از همان عنفوان جوانی از یاران شهید حسن تهرانی مقدم پدر موشکی ایران بوده است و از پیشگامان و بنیانگذاران صنعت موشکی جمهوری اسلامی ایران به شمار می‌آید. 
23 دی 1398، پایگاه اطلاع‌رسانی مرکز اسناد انقلاب اسلامی در گزارشی با عنوان «بازخوانی نقش سردار حاجی‌زاده در تأسیس یگان موشکی ایران» نوشت:
«با آغاز جنگ تحمیلی، رژیم بعث صدام علیه جمهوری اسلامی ایران، طولی نکشید که شهرهای همجوار مرزی در معرض موشک‌باران دشمن قرار گرفت. در اولین گام، ارتش بعثی، شهر دزفول را تنها 17 روز پس از آغاز جنگ (16 مهر ماه سال 1359) هدف راكت‌های فراگ7 قرار داد. با اصابت اولین راكت به شهر دزفول، 70 نفر شهید و بیش از 300 نفر زخمی شدند تا صدام در همان وهله نخست، جنگ را وارد فاز نابرابر كند.
روند موشک‌باران و راكت‌باران شهرهای مختلف كشورمان تا سال 62 یعنی 3 سال پس از آغاز جنگ تحمیلی ادامه داشت و در طی این مدت، بیش از 65 فروند راكت و موشك در انواع مختلف فقط به شهر كوچك دزفول اصابت كرد. در این شرایط و در طول این سال‌ها، شهرهای مختلف كشورمان زیر آتش وقت و بی‌وقت موشک‌ها و راكت‌های بعثی بود؛ گاهی اوقات موشك بالستیك اسكاد شلیك می‌كردند، گاهی اوقات هم با راكت و آتش سنگین توپخانه‌های برد بلند، شهرها و مناطق مرزی كشورمان را تخریب كرده، بسیاری را به شهادت رسانده و جمع كثیری از مردم غیرنظامی را مجروح و زخمی می‌كردند.
در چنین شرایطی، همزمان با رشادتهای نیروی هوائی ارتش، توپخانه سپاه هم اگر چه برد خمپاره‌ها و توپ‌هایش آن‌قدر بلند نبود، اما هر از گاهی با توانی كه در اختیار داشت، پاسخ موشكباران‌ها را می‌داد، اما این برای پایان دادن به حملات موشكی گسترده بعثی‌ها كافی نبود، لذا باید فكری اساسی‌تر برای پاسخ به این موشک‌باران‌ها می‌شد. از این رو در 26 بهمن ماه 62، برای نخستین‌بار و پس از ماه‌ها شلیك منور بر فراز شهرهای بصره، خانقین و برخی دیگر نقاط شهری در مرز دو كشور، توپخانه سپاه پاسداران با موافقت امام خمینی و مشروط بر اینكه قبل از آتش گشودن به سوی مراكز نظامی ارتش بعثی در برخی شهرها، چند روز قبل موضوع حمله در روزهای آتی را به مردم آن شهرها در عراق اطلاع‌رسانی كند، به سوی مراكز نظامی عراق در شهرهای مرزی به خصوص بصره و خانقین آتش گشود تا اولین پاسخ ایران به راكت‌باران‌ها و موشك‌باران‌های رژیم بعث داده شود؛ اما این اقدام هم باعث توقف كامل موشك‌باران‌ها نشد تا اینكه مقامات عالی‌رتبه نظامی كشور و شورای عالی امنیت ملی تصمیم بزرگ و مهمی گرفتند كه سرنوشت جنگ و حتی سرنوشت آینده توان نظامی ایران را تغییر داد. فرماندهان سپاه پیشنهاد دادند موضوع موشك‌باران‌ها باید در همان سطحی كه رژیم بعث كار می‌كند، پاسخ داده شود اما وقتی به داخل كشور نگاه می‌كردند هیچ موشك و یا حتی راكت درخوری برای شلیك به سوی دشمن در كشور پیدا نمی‌شد، حتی زیرساختی هم برای این كار وجود نداشت.
بر همین اساس بود كه شورای عالی امنیت ملی تصمیم گرفت، 13 نفر از یگان توپخانه سپاه به فرماندهی «حسن تهرانی مقدم»، برای گذراندن آموزش نظامی عازم كشور سوریه شوند تا بتوانند پس از گذراندن دوره‌های آموزشی، اولین یگان موشكی ایران را راه‌اندازی كنند. طبق آن تصمیم، محسن رفیق‌دوست نیز به عنوان وزیر وقت سپاه، مسئولیت تجهیز اولین هسته یگان موشكی سپاه را برعهده گرفت تا این‌گونه اولین قدم برای تشكیل یگان موشكی با هدف آموزش شلیك و به‌كارگیری موشك به منظور دادن پاسخ موشكی به حملات موشكی و راكتی ارتش بعثی صدام، در ایران برداشته شود. حسن تهرانی مقدم، جوان خوش‌فكری بود كه فرماندهی توپخانه سپاه را هم برعهده داشت؛ لذا او به همراه 12 نفر دیگر و 2 مترجم زبان عربی، برای اعزام به دوره آموزشی شلیك موشك انتخاب و پنج‌شنبه 3 آبان ماه سال 63 این گروه راهی سوریه می‌شوند.
كلاس‌ها و گروه‌‌های مختلفی تشكیل شد كه فرماندهی سكو، مونتاژ و بارگیری موشك، تزریق سوخت، استقرار موشك و نصب كلاهك، نصب سرجنگی، گروه هواشناسی، گروه تست و... از جمله گروه‌ها و كلاس‌هایی بود كه شكل گرفت. اما به اندازه همه‌ این كلاسها به طور مجزا نیروی ایرانی در تیم نبود و فقط همان 13 نفر باید همه‌ این دوره‌ها را می‌گذراندند، لذا مقرر شد كه در 2 وعده صبح تا ظهر و ظهر تا غروب، كلاس‌های مختلف تشكیل شود و آن 13 نفر هر كدام در چند كلاس آموزشها را فرا بگیرند. به این ترتیب بود كه آموزشها از 12 آبان ماه سال 63 در پادگان تیپ 155 موشكی ارتش سوریه در دمشق آغاز شد. موضوع آموزشها، شلیك موشك غول پیكری به نام اسكاد بی‌بود، موشكی كه تاكنون هیچ كدام از اعضای تیم ایرانی نمونه آن را حتی از نزدیك ندیده بود و این، كار را كمی دشوار كرد. اما با وجود همه‌ مشكلات، حسن تهرانی مقدم و تیمش، آموزشهای لازم را فراگرفته و جزوه‌های فراوانی كه حاصل چند ماه آموزش مستمر و فشرده بود، از فرآیندهای مختلف تست، آماده‌سازی، پرتاب و... تهیه كردند. دوره سه ماهه آموزش موشكی به پایان رسید و افسران موشكی جمهوری اسلامی ایران، 11 دی ماه سال 63 راهی تهران شدند. تیم 13نفره موشكی از تهران به كرمانشاه منتقل شدند تا در پادگان شهید منتظری كاری بس بزرگ را بنا بگذارند یعنی آغاز فاز عملیاتی «تیپ موشكی حدید». این تیپ را «امیرعلی حاجی‌زاده» كه آن روزها افسر جوانی از یگان توپخانه سپاه بود، در غیاب افسران جوان موشكی در پادگان شهید منتظری راه‌اندازی كرد تا وقتی حسن تهرانی مقدم و تیمش به ایران بازمی‌گردند، ساز و كار و بسترهای لازم برای آغاز فعالیت اولین تیم موشكی‌ سپاه فراهم باشد.
از این زمان به بعد، ایران و یگان موشکی در سطح بالاتری از آمادگی برای رویارویی با موشک‌باران‌ها بود. به گفته محسن رفیق‌دوست وزیر وقت سپاه: «زمانی‌که من برای اولین بار از لیبی قول موشک را گرفتم، شهید تهرانی‌مقدم و سردار حاجی‌زاده را برای آوردن این موشک‌ها به لیبی اعزام کردم؛ وقتی آنها موشک‌ها را به فرودگاه آوردند، یکی از موشک‌ها را از من گرفتند تا با مهندسی معکوس، موشک تولید کنند.» حالا با رشادت و درایت افسران جوان سپاه، همه چیز فراهم شده بود تا ایران در جبهه‌های نبرد با دشمن بعثی، یك شوك بزرگ به ارتش متجاوز و همدستانش در غرب وارد كند.»