به وب سایت مجمع هم اندیشی توسعه استان زنجان خوش آمدید
 
منوی اصلی
آب و هوا
وضعیت آب و هوای زنجان
آمار بازدیدها
بازدید امروز: 1,711
بازدید دیروز: 4,623
بازدید هفته: 6,334
بازدید ماه: 255,172
بازدید کل: 25,865,989
افراد آنلاین: 5
اوقات شرعی

اوقات شرعی به وقت زنجان

اذان صبح:
طلوع خورشید:
اذان ظهر:
غروب خورشید:
اذان مغرب:
تقویم و تاریخ
یکشنبه ، ۳۱ فروردین ۱٤۰٤
Sunday , 20 April 2025
الأحد ، ۲۲ شوّال ۱٤٤۶
فروردین 1404
جپچسدیش
1
8765432
1514131211109
22212019181716
29282726252423
3130
آخرین اخبار
6264 - عراقچی: سیاست حذف ایران از ترتیبات منطقه شکست خورده است ۱۴۰۳/۱۱/۳۰
عراقچی:  
   سیاست حذف ایران از ترتیبات منطقه شکست خورده است
   ۱۴۰۳/۱۱/۳۰

‫عراقچی» وزیر امور خارجه شد‬‎

وزیر امور خارجه گفت: سیاست حذف ایران از ترتیبات منطقه‌ای و یا اختلاف‌افکنی و ایجاد منازعه بین ایران و همسایگانش در خلیج‌فارس شکست خورده است.
سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه روز سه‌شنبه ۳۰ بهمن‌ماه در هشتمین کنفرانس تاریخ روابط خارجی ایران در محل دفتر مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه گفت: نه‌تنها سیاست حذف جمهوری اسلامی ایران از ترتیبات منطقه‌ای و یا اختلاف‌افکنی و ایجاد منازعه بین ایران و همسایگانش در خلیج‌فارس شکست خورده است، بلکه با دیپلماسی فعال و سیاست خارجی همسایه محور جمهوری اسلامی ایران و نیز تغییرات ادراکی ایجادشده در برخی از کشورهای منطقه، خلیج‌فارس در حال ورود به یک دوران جدیدی از همکاری منطقه‌ای است.
خلیج‌فارس شاهد تداوم معنادار بوده
وی همچنین گفت: پهنه آبی خلیج‌فارس به‌رغم همه فراز و نشیب‌های تاریخی و همه «تغییرات» خواسته و ناخواسته، شاهد یک «تداوم» معنادار بوده و محوریت خود را در توسعه ایران و مناطق پیرامونی خود حفظ کرده است.
وزیر خارجه بیان کرد: این اهمیت روزافزون، در کنار رقابت راهبردها و منافع کنشگران داخل و خارج منطقه و مهم‌تر از آن تقابل و یا منازعه قدرت‌های خشکی و دریایی در ادوار مختلف، باعث شده که خلیج‌فارس شاهد دخالت‌های فراوان و دست‌اندازی‌های مداوم برای برهم زدن ژئوپلیتیک طبیعی منطقه باشد.
وی ادامه داد: اکتشافات نفت و گاز در منطقه و تبدیل شدن انرژی به یک کالای راهبردی بین‌المللی، طمع‌ورزی‌های بی‌حد و حصر استعمارگران و قدرت‌های هژمونی‌طلب به این آبراهه، کرانه‌ها و جزایر آن (که در اشکال مختلف، از تصرف و اشغال تا نفوذ و تشکیل دادن دولت‌های دست‌نشانده بروز کرده است)، موجب امنیتی کردن خلیج‌فارس و برهم زدن روال طبیعی زیست و همکاری در این منطقه شده است.
منطقه‌ای که به‌شدت امنیتی شده است
وزیر خارجه بیان کرد: اکنون با منطقه‌ای مواجه هستیم که به‌شدت امنیتی شده است. رئیس دستگاه دیپلماسی گفت: جمهوری اسلامی ایران با داشتن بیشترین خطوط مرزي با خلیج‌فارس و تسلط بر تنگه هرمز واجد نقش بی‌بدیلی در حفظ ثبات و امنیت این پهنه آبی و مناطق پیرامونی آن بوده و لذا از همان روزهای اول تشکیل خود، با فهم دقیق از اهمیت راهبردی خلیج‌فارس برای ایران و منطقه و از طرف دیگر با شناخت عمیق از نقش مخرب حضور و رقابت قدرت‌های خارجی شرقی و غربی، راهبرد تامین امنیت حداکثری بومی را در دستور کار خود قرار داد و در همین چارچوب و به‌رغم همه فشارها تلاش کرده در چارچوب ین امنیتی خود تامین‌کننده ثبات و امنیت پایدار و آزادی کشتیرانی در خلیج‌فارس باشد. 
وی افزود: شاهد مهم آن نیز نقش ممتاز ایران در حفظ امنیت انرژی در کوران جنگ‌های اول و دوم خلیج‌فارس است.
سیاست خصمانه حذف ایران از هرگونه ترتیبات منطقه‌ای
رئیس دستگاه دیپلماسی گفت: به‌رغم سیاست‌های اصولی ایران، برخی قدرت‌های فرامنطقه‌ای برای تامین منافع نامشروع خود تلاش حداکثری کرده‌اند که خلیج‌فارس را کانون بحران و منازعه کنند. در همین راستا دهه‌هاست تلاش می‌کنند با نظامی کردن منطقه و فروش و انباشت میلیاردها دلار سلاح، این پهنه آبی را در یک تنش «دائمی» نگاه داشته و مسیر همکاری و همزیستی مسالمت‌آمیز ملل و کشورهای منطقه را مسدود کنند تا بهانه‌ای برای حضور دائمی خود داشته باشند.
وزیر خارجه افزود: سیاست خصمانه حذف جمهوری اسلامی ایران از هرگونه ترتیبات منطقه‌ای و یا جنگ تمام‌عیار اقتصادی که از طریق تحریم‌های غیرقانونی علیه ملت بزرگ ایران به راه انداخته‌اند، تنها گوشه‌ای از این تلاش چند دهه‌ای قدرت‌های فرامنطقه‌ای به رهبری ایالات متحده است.
خلیج‌فارس در حال ورود به دوران جدیدی از همکاری منطقه‌ای
وی گفت: با این حال نه‌تنها سیاست حذف جمهوری اسلامی ایران از ترتیبات منطقه‌ای و یا اختلاف‌افکنی و ایجاد منازعه بین ایران و همسایگانش در خلیج‌فارس شکست خورده است، بلکه با دیپلماسی فعال و سیاست خارجی همسایه محور جمهوری اسلامی ایران و نیز تغییرات ادراکی ایجاد شده در برخی از کشورهای منطقه، خلیج‌فارس در حال ورود به یک دوران جدیدی از همکاری منطقه‌ای است.
عراقچی بیان کرد: شاهد آن هستیم که به‌تدریج پارادایم جدیدی در حال شکل‌گیری است که می‌تواند نویددهنده دوران شکوفایی همکاری‌های فراگیر باشد. تداوم این روند نیازمند حفظ اجماع فعلی شکل گرفته برای همکاری همه‌جانبه بین کشورهای منطقه و توجه قطعی به اصول سیاست همسایگی و رعایت منافع و امنیت متقابل کشورهای حاشیه خلیج‌فارس است.
امنیت پایدار بدون امنیت برای همه حاصل نمی‌شود
وی تصریح کرد: امنیت پایدار بدون امنیت برای همه و یکایک کشورها حاصل نمی‌شود.
عراقچی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران امیدوار است در فضای جدید شکل گرفته در منطقه خلیج‌فارس و بر پایه ادراکات نوین رهبران کشورها مبتنی بر: مفهومی شمول‌گرا از امنیت دسته‌جمعی، ضرورت استقلال راهبردی منطقه، تنوع‌بخشی به روابط و همکاری‌ها و اولویت به رویکرد ژئواکونومیک، شاهد خلیج‌فارسی با ثبات‌تر، امن‌تر و توسعه یافته‌تر باشیم.
همه باید از امنیت برخوردار باشند
این دیپلمات عالی‌رتبه ایرانی گفت: همه باید از امنیت برخوردار باشند و در غیر این صورت امنیت برای هیچ کس وجود نخواهد داشت. این یک مفهوم کاملا روشنی است که در هر منطقه‌ای و از جمله خلیج‌فارس به امنیت باید به صورت یکپارچه نگاه کرد و شرایط و ترتیباتی را به‌وجود آورد که همه کشورهای منطقه بدون استثنا از امنیت برخوردار باشند.
دیپلماسی استانی
وزیر خارجه افزود: دستگاه دیپلماسی بر اساس وظیفه ذاتی و تکالیف محوله، به دنبال کمک به تحقق اهداف توسعه‌ای ملی در چارچوب سیاست توسعه «دریاپایه و دریامحور» استان‌ها و مناطق هم مرز با خلیج‌فارس از چابهار تا مکران و از بندرعباس تا آبادان بوده و برنامه فعالی را در چارچوب دیپلماسی اقتصادی کشور و به‌ویژه در همکاری با کشورهای حاشیه جنوبی خلیج‌فارس طراحی کرده و پیگیری می‌کند.
وی خاطرنشان کرد: در همین رابطه ابتکار دیپلماسی استانی برای استان‌های همجوار با مرز طراحی شده و سازوکار مشخصی برای آن در وزارت خارجه طراحی شده است که دیپلماسی بین استان‌های مرزی ما و استان‌های همجوار در آن سوی مرز شکل بگیرد و مشکلات و موضوعات مبتلابه در روابط ما با کشورهای همسایه از طریق استانی حل و فصل شود.
چابهار فقط موضوع بین ایران و هند نیست
رئیس دستگاه دیپلماسی گفت: در همین راستا، دولت جمهوری اسلامی ایران با آگاهی از نقش مؤثر کریدورها در شکل‌دهی معادلات اقتصادی و ژئوپلیتیکی منطقه و نیز توسعه ملی، فعالانه به دنبال نهائی‌سازی کریدور جنوب - شمال و اجرای کریدور خلیج‌فارس - دریای سیاه با همکاری کشورهای دوست طرف همکاری و هم‌افزایی راهبردی این کریدورها در راستای منافع ملی است. امری که سیاست قطعی کشور در پیگیری تحقق کریدورهای مورد نظر در خلیج‌فارس است.
 
وزیر خارجه به نقش کلیدی بندر چابهار اشاره و بیان کرد: چابهار به عنوان دروازه طلایی ورود کشورهای حوزه اقیانوس هند به منطقه و اتصال آنها به اوراسیا و از آنجا به اروپا از طریق راه‌های ترانزیتی ایران است.
عراقچی افزود: چابهار فقط موضوع بین ایران و هند نیست، بلکه موضوع ایران و همه کشورهای حوزه اقیانوس هند است. امیدواریم مسیر توسعه چابهار ادامه یابد و جمهوری اسلامی ایران مصمم است این مسیر را ادامه دهد و در هر شرایطی بندر چابهار را به یک بندر شکوفا تبدیل کند.
عراقچی: ایران زبان تهدید و فشار را برنمی‌تابد
وولفگانگ آمادئوس برولهارت، نماینده ویژه سوئیس در امور خاورمیانه و شمال آفریقا روز دوشنبه ۲۹ بهمن‌ماه در حاشیه هشتمین کنفرانس کشثرهای حاشیه اقیانوس هند در مسقط با سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه دیدار کرد. وزیر امور خارجه با اشاره به سوابق دیرینه و حسنه روابط دو کشور در ابعاد دوجانبه و چندجانبه، از تلاش‌های سوئیس به عنوان حافظ منافع آمریکا تقدیر کرد و نقش سازنده سوئیس را در کمک به تقویت صلح و ثبات در منطقه حائز اهمیت دانست. 
عراقچی با استقبال از برگزاری نشست آتی رایزنی‌های سیاسی بین دو کشور در تهران،  تصریح کرد: ما بر تداوم گفت‌وگوها و همکاری‌های دو کشور در این راستا تاکید داریم. وزیر امور خارجه همچنین با اشاره به برگزاری سه دور مذاکرات ایران و سه کشور اروپایی و آمادگی ایران برای تداوم آن، تاکید کرد جمهوری اسلامی ایران زبان تهدید و فشار را برنمی‌تابد و سیاست فشار حداکثری مسلما شکست خواهد خورد.
نماینده ویژه سوئیس نیز در این دیدار با ارائه گزارشی از تلاش‌های کشورش در راستای برقراری صلح و ثبات جهانی، بر نقش مهم و اثرگذار ایران در منطقه تأکید کرد.
وی همچنین استمرار  گفت‌وگوهای دوجانبه با ایران در زمینه‌های مختلف دوجانبه و منطقه‌ای را حائز اهمیت دانست و بر تمایل و آمادگی خود برای تداوم گفت‌وگوها و مشورت‌های دوجانبه از جمله در خلال دور آتی نشست رایزنی‌های دو کشور در تهران تاکید کرد. طرفین در این دیدار در خصوص برخی موضوعات مورد اهتمام مشترک در عرصه منطقه‌ای و بین‌المللی تبادل نظر کردند.
علی یوسف احمد الشریف، وزیر خارجه جدید سودان که به منظور دیدار و گفت‌وگو با مقامات ایرانی در تهران حضور دارد، (دوشنبه) ۲۹ بهمن‌ماه پس از دیدار و رایزنی با سیدعباس عراقچی همتای ایرانی در نشست خبری مشترک به تشریح رایزنی‌های انجام شده پرداخت.
وی ضمن ابراز خرسندی از حضور در تهران گفت:‌ باعث افتخارم بود که با وزیر امور خارجه ایران در تهران زیبا ملاقات کردم.
وزیر خارجه سودان بیان کرد: مسائل مورد علاقه دو کشور را به بحث گذاشتیم در خصوص مسائل دوجانبه و منطقه‌ای و بین‌المللی گفت‌وگو کردیم.
ارتش ملی سودان زمام کار را به دست گرفته
علی یوسف احمد الشریف گفت: توافق کامل و جامعی در خصوص مسائل مطرح شده داشتیم و افتخار این را داشتم که آخرین تحولات سودان را برای ایشان توضیح دادم و اینکه ارتش ملی سودان که توانسته زمام کار را به دست بگیرد و در برابر این شبه نظامیان شورشی که با استفاده از برنامه‌های خارجی به دنبال ویران کردن سودان هستند، بایستد. 
وزیر خارجه سودان افزود: به وزیر خارجه ایران گفتم که ان‌شاءالله جنگ به پایان خود نزدیک شده و ارتش ما توانسته مناطق اشغال شده را بازپس بگیرد. 
وی عنوان کرد: در دیدار جنایات وحشیانه شورشیان که علیه مردم سودان اعمال شده را توضیح داده و تأکید کردم که این مردم سودان بودند که در نهایت بسیار آسیب دیدند و زندگی، پول و آبرو و هر آنچه داشتند را از دست دادند و مورد تجاوز بسیار شنیعی قرار گرفتند.
رئیس دستگاه دیپلماسی سودان گفت: جنایاتی که مربوط به جنایات حقوق بشری است.
نشست کمیسیون مشترک اقتصادی احتمالا در ماه می
علی یوسف احمد الشریف افزود:‌ درباره زمینه‌های همکاری دوجانبه گفت‌وگو کردیم. دو یادداشت تفاهمی که امضا شد، بسیار مهم است. یادداشت اول درباره کمیته مشورت‌های سیاسی است که فکر می‌کنم اولین نشست آن را با جلسه آغاز کردیم.
وی بیان کرد:‌ مشورت‌های سیاسی استمرار خواهد داشت. سالانه دو بار، یک بار در ایران و یک بار در سودان برگزار خواهد شد.
وزیر خارجه سودان به یادداشت دیگر درباره لغو روادید سیاسی و خدمت هم اشاره کرد و اظهار داشت: توافق کردیم کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور برگزار شود که احتمالا در ماه می‌آینده برگزار خواهد شد. 
علی یوسف احمد الشریف اضافه کرد: قرار است بنده با وزیر جهاد کشاورزی ایران در خصوص برنامه‌های مربوط به کمیسیون گفت‌وگو کنم.
علاقه‌مندیم ایران نقشی در بازسازی سودان داشته باشد
وی بیان کرد: به عراقچی تأکید کردم که تجار و سرمایه‌گذاران و شرکت‌های بخش خصوصی و دولتی سودان آمادگی همکاری نزدیک با همتایان خود را دارند و ان‌شاءالله همزمان با برگزاری نشست کمیسیون مشترک، این تجار هم حضور خواهند داشت و این اقدام خوبی در راستای تصمیم‌گیری برای بازسازی سودان خواهد بود. 
این دیپلمات عالی‌رتبه سودانی گفت: با توجه به تجربیات و امکانات و توانمندی‌های ایران علاقه‌مندیم ایران نقشی در بازسازی سودان داشته باشد.
مخالف کوچاندن مردم فلسطین به خارج از سرزمینشان هستیم
علی یوسف احمد الشریف گفت: با برگزاری نشست فوق‌العاده سازمان همکاری اسلامی درباره موضوع غزه موافقت کردیم و حتما در این نشست شرکت خواهیم کرد. در کنفرانس سران عربی هم درباره مسئله فلسطین شرکت خواهیم کرد.
وی گفت: ما در کنار مسئله فلسطین و مخالف کوچاندن مردم فلسطین به خارج از سرزمین آبا و اجدادیشان هستیم.
وزیر خارجه سودان افزود: درباره همکاری‌های بانکی و فرهنگی و آموزش گفت‌وگو کردم. به نیابت از خودم و سفیر سودان و هیئت همراه از عراقچی و همه مسئولان ایرانی قدردانی می‌کنم.
عراقچی درباره یادداشت اجرائی ترامپ:به توسعه چابهار ادامه می‌دهیم
وزیر خارجه در کنفرانس خبری مشترک با وزیر خارجه سودان، در پاسخ به سؤالی درباره گفت‌وگو با وزیر خارجه هند در مسقط و اینکه آیا موضوع لغو معافیت‌ها درباره بندر چابهار که در یادداشت اجرائی ترامپ به آن اشاره شده نیز مورد گفت‌وگو قرار گرفت؟ گفت: با وزیر خارجه هند درباره موضوع چابهار صحبت مفصلی داشتم. بحث چابهار بحث ایران و هند فقط نیست. چابهار یک دروازه طلایی برای مجموعه کشورهای حوزه اقیانوس هند به منظور اتصال به منطقه اوراسیا و از آنجا به سمت اروپا از طریق ایران و این مسیر از طریق راه‌آهن ایران به مراتب نزدیک‌تر و ارزان‌تر نسبت به مسیرهای دیگر است.
وی بیان کرد: هند در این خصوص سال‌هاست که ابراز علاقه کرده و در چابهار توافق 10 ساله با هند داریم و سرمایه‌گذاری کردند. همکاری‌های ما ادامه پیدا می‌کند و البته یکی از مواردی که در چارچوب فشار حداکثری رئیس‌جمهور آمریکا اشاره کرده، مربوط به همین موضوع است و البته باید دید که چه تصمیم اجرائی عملیاتی خواهند گرفت.
عراقچی افزود: آنچه در سند است فقط اشاراتی به این موضوع دارد. در جریان هستیم که مشورت‌هایی بین دولت هند و دولت آمریکا جریان دارد و در این خصوص دوستان ما در هند هستند که باید تصمیم بگیرند که چگونه با ایران در چابهار همکاری خواهند کرد. وزیر خارجه تصریح کرد: چابهار بخشی از سیاست توسعه دریا محور ایران است و ایران به توسعه بندر چابهار و حوزه مکران در هر شرایطی ادامه خواهد داد و کشورهای دیگری که علاقه‌مند باشند از این فرصت استفاده کنند مورد استقبال ایران خواهند بود.
 
 
خطیب‌زاده:  برخی حقایق تاریخی در ارتباط با «خلیج‌فارس» با انگیزه‌های سیاسی دستخوش تحریف قرار گرفته است
رئیس دفتر مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، گفت: برخی از حقایق تاریخی در ارتباط با خلیج‌فارس با انگیزه‌های سیاسی در طی سال‌های گذشته دستخوش تحریف قرار گرفته است.
«سعید خطیب‌زاده» در هشتمین کنفرانس تاریخ روابط خارجی ایران با عنوان «سیاست خارجی ایران و خلیج‌فارس در گستره تاریخ» با اشاره به برخی از تلاش‌ها برای تحریف حقایق تاریخی در ارتباط با موضوع خلیج‌فارس اظهار کرد: با توجه به این روایت‌های انحرافی و نادرست درخصوص تحولات حوزه خلیج‌فارس‌، ضروریست که ما بتوانیم روایت‌های درستی مبتنی بر حقایق در این زمینه ارائه کنیم. 
خطیب‌زاده همچنین گفت: در طول تاریخ مسائل سیاسی، اقتصادی، دیپلماسی، فرهنگی و اجتماعی ما از این پهنه آبی اثر گرفته است.
وی در سخنرانی خود در این نشست تاکید کرد: خلیج ‌فارس دریایی به وسعت جامعه بشری است.
این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران همچنین اظهار کرد: سندهای تاریخی و قطعی زیادی در دفتر مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه ایران در مورد وجوه تمدنی این آبراهه «خلیج‌فارس» وجود دارد و این اسناد به خوبی نشان‌دهنده نقش و جایگاه تمدنی خلیج‌فارس است.
خطیب‌زاده گفت: کنفرانس سال جاری با استقبال گرم تاریخ پژوهانی که در حوزه خلیج‌فارس فعالیت می‌کنند، مواجه شده است، بیش از ۴۰ مقاله و چندین چکیده مقاله برای شرکت در این همایش ارسال شد که حدود ۲۴ مقاله برای ارائه در این نشست برگزیده شده است.
 رئیس دفتر مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه تصریح کرد: این نشست در قالب پنل‌های تخصصی تا بعد از ظهر ادامه خواهد داشت.