6276 - سازمان انرژی اتمی ایران : روند تکراری موضعگیریهای سیاسی گروسی باید متوقف شود ۱۴۰۳/۱۲/۰۳
سازمان انرژی اتمی ایران :
روند تکراری موضعگیریهای سیاسی گروسی باید متوقف شود
۱۴۰۳/۱۲/۰۳
سازمان انرژی اتمی صحبتهای سیاسی تکراری مدیرکل آژانس را دور از شأن و جایگاه وی خواند و اعلام کرد: روند صحبتهای سیاسی تکراری مدیرکل دور از شأن و جایگاه وی بوده و میبایست متوقف شود.
در پی اظهارات غیرحرفهای و سیاسی رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره برنامه صلحآمیز هستهای ایران که در حاشیه نشستی خبری در توکیو بیان شد، سازمان انرژی اتمی ايران (پنجشنبه) دوم اسفندماه ۱۴۰۳ در بیانیهای به این اظهارات واکنش نشان داد.
انتظار از مدیرکل آژانس
در این بیانیه آمده است: از مدیرکل آژانس بهعنوان مسئول عالیرتبه یک سازمان مهم بینالمللی انتظار میرود همواره بیطرفانه، حرفهای و بهدور از جانبداری سیاسی صحبت کرده و عمل کند. در بیانیه سازمان انرژی اتمی عنوان شده است: متاسفانه برخی اظهارات و موضعگیریهای آقای گروسی بهویژه موضعگیریهای اخیر وی فاقد چنین ویژگیهایی است و این نگرانی را ایجاد کرده که این سازمان مهم بینالمللی با خروج از جاده بیطرفی و حرفهایگری اعتبار خود را نیز خدشهدار کند.
بدیهیترین اصل حقوقی اصل برائت است
سازمان انرژی اتمی در این بیانیه خاطرنشان کرده است: در شرایطی که آمریکا و برخی کشورهای غربی بهدنبال سوءاستفاده از این سازمان برای فشارهای غیرعادلانه خود علیه ایران هستند، این اظهارات سیاسی و غیر حرفهای میتواند دستاویزی برای مطامع غیر مشروع آنان شود.
این سازمان اظهارات اخیر گروسی در کنفرانس خبری خود در ژاپن را یکی از مصادیق رفتار و گفتار غیرحرفهای خواند و عنوان کرده است: وی در اظهارات خود خواسته است که ایران ثابت کند که بهدنبال سلاح هستهای نیست. هر عقل سلیمی میداند که بدیهیترین اصل حقوقی اصل برائت است؛ به عبارتی «البینته علی المدعی».
در بیانیه سازمان انرژی اتمی یادآور شده است: گروسی بهتر از هر کسی میداند که حدود یک چهارم از کل بازرسیهای آژانس به تاسیسات اتمی ایران که کمتر از سه درصد از تاسیسات اتمی جهان است، اختصاص یافته است.
در بیانیه مذکور با بیان اینکه ایران بارها تأکید کرده است که برنامه هستهایاش کاملا صلحآمیز است، خاطرنشان کرده است: این روند صحبتهای سیاسی تکراری مدیرکل دور از شأن و جایگاه وی بوده و میبایست متوقف شود.
گروسی در اظهاراتش بیان کرده است: «ایران اکنون اورانیوم را تا ۶۰ درصد که تقریبا درجه تسلیحاتی است، غنی میکند؛ ایران آنگونه که ما مایلیم با آژانس همکاری نمیکند، البته بازدید من در ماه نوامبر از ایران سازنده بود؛ آژانس آماده است خود را (برای یک توافق) در دسترس قرار دهد و ما برخی آلترناتیوهای فنی را ارائه میکنیم تا احتمال توسعه سلاح هستهای توسط ایران حذف شود و از این موضوع جلوگیری کنیم و ایران نیز باید ثابت کند که به دنبال توسعه سلاح هستهای نیست؛ دولت ایران میگوید چنین برنامهای ندارد، البته ما به همه اعتماد داریم ولی باید این را راستیآزمایی کنیم.»
غریبآبادی به گروسی: از غربیها هم میخواهی تحریمها را بردارند؟
اظهارات رافائل گروسی درباره برنامه هستهای ایران با واکنش کاظم غریبآبادی معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه نیز همراه شد.
غریبآبادی با اشاره به اظهارات رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در کنفرانس مطبوعاتی خود در توکیو، عنوان کرد که گروسی اظهاراتی غیرحرفهای و با طعم کاملا سیاسی در مورد ایران مطرح کرد.
کاظم غریبآبادی همچنین افزود: سطح و میزان غنیسازی هیچ محدودیتی برابر معاهده ان.پی.تی ندارد و تنها تعهد کشورهای غیر دارنده سلاح هستهای، عدم انحراف به سمت تولید سلاح هستهای است. از اینرو، این اظهار گروسی که غنیسازی ۶۰ درصدی را تقریبا در سطح تسلیحاتی دانسته است، کاملا غیر حقوقی و غیرفنی است.
معاون وزیر خارجه ادامه داد: در همین چارچوب، بسیار ضروری است که مدیرکل آژانس نظر شفاف و صریح خود را در مورد برنامه امنیتی AUKUS بین آمریکا، استرالیا و انگلیس که زیردریاییهای هستهای با سوخت غنای تسلیحاتی را در اقیانوس آرام مستقر میکند و ریسک کاملا اشاعهای دارد، اعلام کند.
معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه با بیان اینکه «آقای مدیرکل گله کردهاند که ایران آنگونه که آژانس دوست (تمایل) دارد، همکاری نمیکند،» پرسید: مگر سطح همکاریها بر مبنای میزان تمایل یا سلیقه آژانس است؟! کشور ما تعهداتی دارد و بر همان اساس، یعنی موافقتنامه جامع پادمان، نیز همکاری میکند و تاکنون (بعد از توقف تعهدات هستهای ایران تحت برجام) نیز نقضی در آن گزارش نشده است.
این دیپلمات ارشد ایرانی تصریح کرد: اگر آقای گروسی دوست دارند ایران اقدامات راستیآزمایی بیشتری را فراتر از تعهدات خود بپذیرد، باید به طرفهای دیگر هم بگوید که او «دوست دارد تحریمها را علیه ایران بردارند.» آیا او تاکنون جسارتی به خود به خرج داده است که چنین درخواستی از واضعان تحریمهای ظالمانه و غیرقانونی کند؟!
تغییری در ماهیت برنامه هستهای صلحآمیز ایران ایجاد نشده
به گزارش فارس، غریبآبادی یادآور شد: ضمن اینکه اذعان وی به سازنده بودن بازدیدش از ایران در ماه نوامبر را مثبت ارزیابی میکنیم، اما جای تعجب دارد که چرا در ادامه، به اقدام تخریبی و غیرسازنده سه کشور در پیگیری تصویب قطعنامه در شورای حکام، آن هم بدون توجه به دستاوردهای سفر خودش، اشارهای نکرده است؟!