6278 - در دیدار قالیباف با رئیس مجلس آذربایجان : کشورهای بیگانه نباید در مسائل منطقه ورود کنند ۱۴۰۳/۱۲/۰۳
در دیدار قالیباف با رئیس مجلس آذربایجان :
کشورهای بیگانه نباید در مسائل منطقه ورود کنند
۱۴۰۳/۱۲/۰۳
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: ما هرگونه دخالت نیروهای خارجی در منطقه را قبول نداریم و موضوعات منطقه بین خود کشورهای منطقه باید رفع شود.
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در دیدار با رئیسمجلس ملی آذربایجان اظهار داشت: سیاست قطعی ایران توسعه روابط همهجانبه با همه کشورهای همسایه است.
وی افزود: بین ملتهای دو کشور دوستی حقیقی و ذاتی وجود دارد و این دوستی بدخواهانی نیز دارد، باید تلاش کنیم این دوستی تعمیق پیدا کند، باید توسعه روابط اقتصادی و ترانزیتی نیز ادامه داشته باشد.
قالیباف عنوان کرد: در روزهای سخت مانند جنگ قرهباغ مردم و رهبر جمهوری اسلامی حامی آزادسازی سرزمینهای آذربایجان بودند. امروز هم این ارتباطات باید محکم و روبه توسعه باشد.
وی خاطرنشان کرد: ارتباطات سهجانبه ایران، آذربایجان و روسیه در زمینه اقتصادی و در انتقال انرژی و اقتصادی اثرگذار است.
رئیسمجلس شورای اسلامی افزود: مسیر ترانزیت شمال به جنوب و ترانزیت به اروپا و شرق دور همکاریهای دو کشور میتواند توسعه پیدا کند و این یک ظرفیت برای هر سه کشور است.
قالیباف اشاره کرد: اراده جمهوری اسلامی ایران بر گسترش روابط دو کشور در همه زمینهها به ویژه حملونقل ریلی و جادهای و ترانزیت انرژی است. هر دو کشور باید به انجام پروژهها ریلی و جادهای سرعت ببخشیم.
وی افزود: پروژهها در حال حاضر فعالتر شدهاند و باید فرصتها برای تسهیل رفت و آمد بین شهروندان را فراهم کنیم.
رئیس قوه مقننه تاکید کرد: همه این موارد و اراده برای این گسترش روابط نباید تحت تأثیر افرادی قرار بگیرد که تمایل به این توسعه ندارند. همچنین با توسعه روابط دفاعی میتوانیم توسعه امنیت منطقه را نیز داشته باشیم.
وی افزود: ما هرگونه دخالت نیروهای خارجی در منطقه را قبول نداریم و موضوعات منطقه بین خود کشورهای منطقه باید رفع شود و میتوان موضوعات را در سطح نشستهای ۳+۳ پیش برد و به صلح و ثبات منطقه کمک کرد.
قالیباف خاطرنشان کرد: شرایط جدیدی در منطقه ما شکل گرفته و باید توسعه روابط پارلمانی را در اولویت قرار دهیم و گروههای دوستی هر دو کشور که در جلسه حضور دارند، باید برای توسعه روابط خصوصاً در زمینه اقتصادی تسهیلگری کنند.
وی در ادامه گفت: باید درخصوص توسعه روابط مرزی، جادهای، ایجاد بازارچههای مرزی، تسهیل تردد افراد و افزایش پروازها بین تهران و باکو تلاش و شرایط را فراهم کنیم و این موارد سطح تجارت دو کشور را توسعه میدهد.
قالیباف در پایان خاطرنشان کرد: باید سفارتخانه، گروه دوستی و تجار دو کشور فعال شوند، امیدوارم دستاورد این سفر رخ دادن عملی این تسهیلگریها باشد و بتوانیم با سفرها و اجرائیکردن تصمیمات منجر به تسهیلگری شود.
کشورهای همسایه باید نزدیکی بیشتر و ارتباطات عمیقتری داشته باشند
«صاحبه غفاروا»، رئیسمجلس ملی آذربایجان نیز در دیدار با قالیباف یادآور شد: قبلاً دیدارهایی با هم داشتیم نظر من بر این است که مسائل مطرحشده در خدمت روابط دو جانبه است. من نیز با شما هم نظر هستم که شرایط جدیدی در قفقاز جنوبی ایجاد شده و روابط چندجانبه و دوجانبه دارای اهمیت است.
وی افزود: سیاست جمهوری آذربایجان بر این است که مسائل منطقه باید به دست کشورهای منطقه حل شود و از سیاست گفتوگوهای ۳+۳ حمایت میکنیم و ورود بازیگران فرامنطقهای به منطقه منجر به تنشآفرینی میشود.
رئیس مجلس ملی آذربایجان تشریح کرد: در توسعه مسائل اقتصادی و انساندوستانه نباید اجازه دهیم کشورهای ثالث در این روند خدشه ایجاد کنند.
وی خاطرنشان کرد: هر دو کشور ظرفیتهای زیادی دارند و میتوانند به مطالبات تحقق بخشند و پارلمانها میتوانند از سیاستها حمایت کنند.
غفاروا در ادامه بیان داشت: بدون صلح و ثبات، توسعه امکانپذیر نیست و مخالف حضور کشورهای ثالث در منطقه هستیم. اگر ما به عنوان نمایندگان مجلس و ملتها در اینجا حضور داریم تا برای منافع مردم مان تلاش کنیم باید پروژههای مشترک را پیگیری و در راستای تحقق آنها عمل کنیم.
وی افزود: سوابق قوی بین مجالس دو کشور وجود داشته و از این به بعد باید این روابط را ادامه دهیم و همواره توسعه روابط پارلمانی با ایران در اولویت ما در مجلس بوده است.
رئیسمجلس ملی آذربایجان خاطرنشان کرد: تمایل داریم که همکاریهای بینالمللی در روابط دو جانبه تحکیم پیدا کنند. ما ۱۵ کمیسیون داریم که به اموراتی مانند حملونقل میپردازند و با تصویب قوانین میتوانیم به توسعه روابط دو کشور کمک کنند.
وی عنوان کرد: بر این نظر هستم در شرایط کنونی کشورهای همسایه مانند دو کشور ایران و آذربایجان باید نزدیکی بیشتر و ارتباطات عمیقتری داشته باشند.
غفاروا در پایان گفت: همکاری گروههای دوستی میتواند محرکی برای توسعه و تعمیق و روابط دو کشور باشد.
امنیت قفقاز باید بدون دخالت خارجی تأمین شود
خبر دیگر اینکه، محمدباقر قالیباف و الهام علیاف رئیسجمهور جمهوری آذربایجان در حاشیه پانزدهمین مجمع عمومی اتحادیه بینالمجالس آسیایی(APA) که در باکو برگزار شد با یکدیگر دیدار و گفتوگو کردند.
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در این دیدار، ضمن ابراز خرسندی از حضور در جمهوری آذربایجان و قدردانی از مدیریت شایسته این دوره از مجمع عمومی APA در این کشور با اشاره به اشتراکات دینی، اجتماعی، فرهنگی، زبانی و غیره میان دو کشور، گفت: در جریان برگزاری این اجلاس فرصت خوبی برای مجالس آسیایی فراهم شد تا در جریان آن با یکدیگر دیدار کرده و درباره موضوعات مهم آسیا به تبادلنظر بپردازند.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه این ظرفیت در هر دو کشور وجود دارد تا روابط خود در حوزه همکاریهای نظامی، سیاسی، صنعتی، زیرساختی، گردشگری، علمی و فناوری بیش از پیش گسترش دهیم، عنوان کرد: امروز ایران و آذربایجان مصمم هستند تا امنیت و ثبات پایداری در منطقهایجاد شود ضمن اینکه تأکید داریم امنیت منطقه قفقاز باید به دور از هرگونه دخالت خارجی تأمین شود چرا که امروز فرصت بزرگ اقتصادی در سطح بینالمللی از طریق کریدور شمال- جنوب فراهم شده و بر اقتصاد جهانی تأثیرگذار خواهد بود.
وی ادامه داد: کریدورها چه از شمال- جنوب و چه شرق- غرب از جمله حوزههای استراتژیکی است که میتواند فرصتهای بزرگ اقتصادی را برای منطقه فراهم کند و لازمه آن افزایش همکاریها میان ایران، آذربایجان و روسیه است که میتواند تحولی شگرف در مدت زمانی بسیار کوتاه رقم بزند.
قالیباف با اشاره به ملاقات خود با پوتین و طرح مباحث در حوزه کریدورهای ریلی و جادهای و نیز انتقال گاز بیان کرد: در همه این حوزهها، فرصتهایی نهفته است که نباید آنها را از دست داد و البته تردیدی نیست که این مناسبات، بدخواهانی خواهد داشت. لذا توسعه روابط میان ما خواهد بود که میتواند منجر به ایجاد تحول در کشورها با استفاده از ظرفیتهای موجود در حوزههای حملونقل، زیرساختی، علمی، فناوری و سلامت شود.
رئیس قوه مقننه در ادامه افزایش نشستهای کمیسیون مشترک اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان را لازمه توسعه مسائل دانش بنیان و اقتصادی دانست و افزود: گسترش فعالیتهای تجاری و اقتصادی میان بخش خصوصی دو کشور با استفاده از ظرفیتهای موجود و علایق دو طرف نیازمند تسهیلگری دولتها برای تأمین زیرساختهاست که در حال حاضر روند بخشی از زیرساختها به کندی پیش میرود که تأکید ما بر تسریع این روند است. وی تاکید کرد: امروز توسعه روابط با همسایگان و جمهوری آذربایجان، اراده در دولت چهاردهم و مجلس دوازدهم وجود دارد. قالیباف تأکید کرد: تردیدی ندارم دو کشور مصمم هستیم در راستای اقداماتی که منجر به برقراری ثبات و صلح و توسعه روابط مبتنی بر مسائل فناورانه، دانش بنیان برای تحولات عمیق میشود گام برداریم ضمن اینکه معتقدیم افزایش همکاریهای بسیار نزدیک در حوزه فناوریهای نظامی و امنیتی میتواند صلح و دوستی پایدار در منطقه را بیش از پیش رقم بزند تا دو کشور با قدرت، اقتدار و تأثیرگذار در منطقه حضور داشته باشند.
رئیس نهاد قانونگذاری کشورمان در پایان خاطرنشان کرد: امیدوارم با دستورات شما تسهیلگری در راستای افزایش همکاری در حوزههای مختلف فراهم شود تا بتوانیم با سرعت مسیر را پیش برویم. ما نیز بیشک در جمهوری اسلامی ایران با قدرت در این مسیر حرکت میکنیم. پیش از سفر به باکو دیداری با دکتر پزشکیان داشتم که ایشان از شما برای حضور در کشورمان دعوت به عمل آورد.
علیاف: افزایش همکاریهای پارلمانی در راستای توسعه روابط دو کشور مورد اهمیت است
الهام علیاف، رئیسجمهور آذربایجان نیز در این دیدار ضمن خوشآمدگویی به رئیسمجلس شورای اسلامی و هیئت پارلمانی همراه به جمهوری آذربایجان ضمن تأکید بر ضرورت گسترش روابط میان دو کشور دوست و همسایه، گفت: در همین رابطه توسعه روابط پارلمانی نیز مورد اهمیت است که خوشبختانه در حال گسترش است.
رئیسجمهور جمهوری آذربایجان همچنین به مواضع مشترک دو کشور در راستای توسعه همکاریها اشاره و بیان کرد: توسعه کریدور شمال- جنوب یکی از اقدامات مهم و مشترک میان دو کشور است که در حال پیگیری روند آن هستیم و در همین راستا جمهوری آذربایجان سرمایهگذاریهای خوبی برای توسعه حوزه ریلی در هر دو طرف مرز داشته است تا حجم سالانه مبادلات تجاری نیز افزایش یابد.
وی در ادامه با اشاره به پیشرفت پروژه کریدور شمال- جنوب در بخش روسیه تا 80 درصد، عنوان کرد: پیشبینیها بر این است که پروژه کریدور ظرف 4 سال آینده به پایان برسد و منجر به افزایش ظرفیت تبادلات تجاری از مسیر مرزها شود.
گفتنی است، در این دیدار، صدیف بدری رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و جمهوری آذربایجان، ابوالفضل عمویی دستیار ویژه رئیسمجلس در امور بینالملل و کاظم غریبآبادی معاون حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه نیز حضور داشتند.