اقدام ضروری برای همین امروز بستن تنگه هرمز با الگوی یمن
۱۴۰۴/۰۴/۰۲
یکی از گزینههای ایران برای واکنش به تشدید تنش از سوی آمریکا، اسرائیل و رویکردهای نامطلوب اروپاییها بستن تنگه هرمز است و ما میتوانیم با الگوی نیروهای یمنی دست به این اقدام بزنیم.
به گزارش خبرگزاری مهر، پس از اقدام بامداد یکشنبه دولت آمریکا در حمله به تأسیسات هستهای و غنیسازی کشورمان، بستن تنگه هرمز، به عنوان مهمترین گذرگاه دریایی جهان، یکی از گزینههای موجود برای ایران در واکنش به این اقدام غیرسازنده یانکیهاست.
برخی از کارشناسان با اشاره به عبور حدود ۲۰ درصد نفت عرضه شده به بازار جهانی و تبعات بستن این گذرگاه مهم بینالمللی و چالشهای این اقدام برای کشورهای حاشیه خلیجفارس ایران را از این اقدام برحذر میدارند.
برخی اظهار نگرانی میکنند که ممکن است ایران با اجرای این طرح شاهد برخی واکنشهای بینالمللی باشد، اما میتوان با اجرای برخی ابتکارات کاری کرد که فقط کشورهای متخاصم از این اقدام متضرر شوند.
الگوی یمنی در باب المندب
یمنیها از مدتها قبل در حمایت از مردم مظلوم غزه و در تلاش برای ضربه زدن به اقتصاد رژیم صهیونیستی دست به بستن تنگه بابالمندب زدند و اعلام کردهاند تا زمان تداوم حمله صهیونیستها به غزه به اجرای این سیاست ادامه خواهد داد.
نکته قابل تأمل در این زمینه این است که یمنیها اگر چه اعلام کردند که تنگه بابالمندب را بستهاند اما در واقع در گام نخست عبور کشتیها از این تنگه به مقصد سرزمینهای اشغالی را ممنوع کردند.
به عبارت دیگر عبور همه کشتیها از این تنگه باز بود و فقط از عبور آنهائی که به سمت سرزمینهای اشغالی میرفتند، جلوگیری میشد. در گام بعد البته به خاطر حملات انگلیس و آمریکا در حمایت از اسرائیل به یمن نام این دو کشور نیز به لیست ممنوعه یمنیها در عبور از بابالمندب اضافه شد.
در این بین یمنیها یک ابتکار دیگر هم داشتند؛ آنها در ابتدا یا شرکت مالک کشتیها را ارزیابی کرده و اگر ارتباطی با رژیم صهیونیستی داشتند به آنها حمله میکردند و یا اینکه به خوداظهاری کشتیهای عبوری نسبت به اینکه به سمت سرزمینهای اشغالی نمیروند اکتفا میکردند؛ در گام بعد اگر کشتی مذکور مسیر خود را تغییر داده و به سمت سرزمینهای اشغالی میرفتند و به عبارت دیگر دست به فریب یمن میزدند، نیروهای یمنی یا همان کشتی را در دفعه بعد که از باب المندب عبور میکردند مورد ضربه قرار میدادند و یا اینکه یک کشتی دیگر متعلق به شرکت مالک همان کشتی فریبکار را زیر ضربه میبردند.
این اقدام با موفقیت توانست بنادر رژیم صهیونیستی را در آستانه تعطیلی قرار دهد و ضربهای جدی به اقتصاد رژیم صهیونیستی بزند. حملات انگلیس، آمریکا و حتی خود اسرائیل هم نتوانست گره بسته شدن تنگه مذکور را باز کند.
چگونه نسخه یمنی را در هرمز اجرا کنیم؟
در رابطه به تنگه هرمز هم میتوان همان الگوی یمن را اجرا کرد. به عبارت دیگر ایران با استقرار تجهیزات نظامی خود عبور کشتیهای متعلق به چند کشور را ممنوع یا محدود کند.
نکتهای که باید به آن توجه کرد این است که بسیاری از تجهیزاتی که از محل استقرار آنها در خلیجفارس، آمریکا یا هر کشور دیگر دست به تهدید کشورمان میزند از همین تنگه هرمز عبور کرده است.
بسیاری از کسانی که مخالف بستن تنگه هرمز هستند معتقدند که با بستن این تنگه شاهد افزایش قیمت نفت در بازار جهانی خواهیم بود و در کنار کشورهای متخاصم، کشورهای دوست ایران هم متضرر میشوند؛ اما ایران با بستن تنگه هرمز به روی برخی کشورهای معین، هم میتواند عبور نفتکشها به بازار جهانی را باز نگهدارد و هم از تأثیرگذاری منفی این اقدام بر کشورهای بیطرف یا دوست جلوگیری کند.
از طرف دیگر بسته شدن انتخابی تنگه هرمز بر روی برخی کشورها از جمله اسرائیل و آمریکا و شاید فرانسه، آلمان، و انگلیس و احتمالاً آرژانتین فقط اقتصاد این کشورها را تحت تأثیر منفی شدید قرار داده و بازارهای مالی آنها را با شدت مورد ضربه قرار میدهد.
با این اقدام هم کشورهای حاشیه خلیجفارس میتوانند به عبور و مرور خود از این تنگه ادامه دهند و هم برای کشورهای دوست یا بیطرف از جمله چین مشکلی پیش نخواهد آمد؛ از طرف دیگر هزینه حملونقل و حتی خرید نفت برای کشورهای متخاصم به شدت افزایش مییابد و حتی هزینه بیمه نفتکشها و کشتیهای با مقصد کشورهای متخاصم نیز چند برابر میشود.
ضرورت شوک
صاحب نظران معتقدند که این ضربه باید به اندازهای بازدارنده باشد که آمریکاییها تاثیر آن را تا مغز استخوان خود احساس کنند. بر این اساس، برای رسیدن به سطح قابل اتکایی از بازدارندگی، باید یک شوک به بازار نفت و متعاقبا به بازارهای مالی آمریکا وارد شود. اگر آمریکا چنین هزینهای را نپردازد، عملا دلیلی نمیبیند از تهدیدات خود عقبنشینی کند.
کارشناسان بازار انرژی پیشبینی میکنند با شوک نفت ناشی از بستن تنگه هرمز، بازارهای مالی آمریکا در کوتاه مدت 5 تا 8 درصد از ارزش خود را از دست خواهند داد. برای درک بهتر ابعاد این موضوع باید یادآور شد که در بحران مالی 2008 نیز بازارهای آمریکا چنین ریزشی را تجربه کردند، اما در یک بازه چند ماهه!
با توجه به اهمیت این موضوع، کارشناسان بسیاری در هفتههای گذشته ضمن تحلیلهایی، تصریح کردند که ایران نباید برای وارد کردن شوک قیمت به بازار نفت تعلل کند، چرا که ممکن است اثرگذاری آن به مرور کاهش یابد.
شروع افزایش قیمت نفت از ترس واکنش ایران
گفتنی است روز گذشته قیمت نفت با باز شدن بازارهای جهانی به دنبال نگرانی از واکنش ایران به حملات آمریکا به مرز 80 دلار رسید.
به گزارش فارس، بازارهای جهانی نفت به محض باز شدن در بامداد روز دوشنبه، به علت نگرانی از واکنش ایران به حملات آمریکا به تاسیسات هستهای کشور، فعالیت خود را با افزایش شروع کردند.
به این ترتیب، هر بشکه نفت برنت با افزایش دو دلار و 55 سنت (۳.۳ درصد) به بشکهای ۷۹ دلار و 56 سنت رسید. هر بشکه نفت خام آمریکا هم با دو دلار و 34 سنت (سه و یک دهم درصد) افزایش، ۷۶ دلار و 18 سنت معامله شد.
خورخه لئون، رئیس بخش تحلیل ژئوپلیتیکی در شرکت مشاوره ریستارد انرژی میگوید: «یک خط قرمز آشکار رد شده است که لایهای جدیدی از نوسان را به بازارهای انرژی اضافه کرده» و اکنون معاملهگران در انتظار «واکنش بعدی تهران» هستند.
این افزایش قیمت نفت درحالی رخ داده است که تهران هنوز واکنش تلافیجویانه اصلی را نشان نداده است.
تحلیلگران شرکت رهیابی محمولههای نفتی، کپلر پیشبینی میکنند که به خاطر افزایش رشدهای ژئوپلیتیکی منطقهای و ترس از واکنش ایران، قیمت نفت با جهش شدید ۷ تا ۱۰ درصدی همراه شود.
رویترز نوشته، حمله آمریکا به تاسیسات هستهای ایران، قیمت نفت را بیشتر افزایش میدهد و باعث هجوم ناگهانی سرمایهگذاران به داراییهای امن میشود.
سرمایهگذاران پیشبینی کردهاند که ورود آمریکا به جنگ و نگرانیها از اقدام تلافیجویانه شدید ایران، باعث فروش گسترده در بازارهای سهام و افزایش تقاضا برای دلار و سایر داراییهای امن خواهد شد.
بازار منتظر واکنش ایران
مارک اسپيندل، مدیر سرمایهگذاری در Potomac River Capital معتقد است که بازارها دچار شوک خواهند شد و قیمت نفت بیشتر بالا میرود.
سائول کاوونیک، تحلیلگر ارشد انرژی در شرکت MST Marquee نیز معتقد است، واکنش ایران میتواند هدف قرار دادن زیرساختهای نفتی منطقه یا مسیرهای کشتیرانی در تنگه هرمز باشد.
وی میگوید: «قیمت نفت به واکنش ایران در ساعات و روزهای آینده بسیار بستگی دارد اما اگر ایران طبق تهدیدات گذشته عمل کند، ممکن است شاهد نفت ۱۰۰ دلاری باشیم.»
پیشبینی برای نفت ۱۳۰ دلاری
بر اساس برآورد اداره اطلاعات انرژی آمریکا (EIA)، روزانه حدود ۲۰ میلیون بشکه نفت از تنگه هرمز عبور میکند و بانک جیپی مورگان هشدار داده که در صورت بروز یک درگیری نظامی فراگیر و بستهشدن کامل تنگه که روزانه نزدیک به یکپنجم نفت جهان از آن عبور میکند، قیمت نفت ممکن است به ۱۲۰ تا ۱۳۰ دلار در هر بشکه برسد.
بانک «بارکلیز» هم بهتازگی هشدار داده که اختلال در عرضه نفت، میتواند قیمت این کالای اساسی را به ۸۵ دلار برساند و در صورت گسترش کامل درگیری، قیمت نفت حتی ممکن است از مرز ۱۰۰ دلار هم عبور کند.
سیتیبانک هم اعلام کرده که در صورت اختلال در بازار نفت به بیش از سه میلیون بشکه در روز و ادامه این روند برای چند ماه، قیمت نفت به ۹۰ دلار در هر بشکه خواهد رسید.