به وب سایت مجمع هم اندیشی توسعه استان زنجان خوش آمدید
 
منوی اصلی
آب و هوا
وضعیت آب و هوای زنجان
آمار بازدیدها
بازدید امروز: 7,549
بازدید دیروز: 14,133
بازدید هفته: 75,456
بازدید ماه: 84,242
بازدید کل: 26,444,831
افراد آنلاین: 120
اوقات شرعی

اوقات شرعی به وقت زنجان

اذان صبح:
طلوع خورشید:
اذان ظهر:
غروب خورشید:
اذان مغرب:
تقویم و تاریخ
پنج‌شنبه ، ۱۲ تیر ۱٤۰٤
Thursday , 3 July 2025
الخميس ، ۸ محرّم ۱٤٤۷
تیر 1404
جپچسدیش
654321
13121110987
20191817161514
27262524232221
31302928
آخرین اخبار
6755 - نایب ‌رئیس کمیسیون اصل نود مجلس: کولبری به حفره امنیتی تبدیل شده است، دولت اقدام فوری کند ۱۴۰۴/۰۴/۱۰
نایب ‌رئیس کمیسیون اصل نود مجلس:
کولبری به حفره امنیتی تبدیل شده است، دولت اقدام فوری کند
۱۴۰۴/۰۴/۱۰

‫کولبری به حفره امنیتی تبدیل شده است| دولت اقدام فوری کند‬‎‫کولبری به حفره امنیتی تبدیل شده است دولت اقدام فوری کند | حدید نیوز‬‎

نایب ‌رئیس کمیسیون اصل نود مجلس با ابراز نگرانی نسبت به ورود ریزپرنده‌ها از طریق کولبری گفت: پدیده کولبری در صورت فقدان نظارت می‌تواند به گلوگاه نفوذ امنیتی تبدیل شود و دولت باید فورا این مسیر را ببندد.
پدیده کوله‌بری، سال‌هاست که در مناطق مرزی ایران به‌ویژه در غرب کشور جریان دارد. هزاران مرزنشین، به‌دلیل فقر، بیکاری و نبود زیرساخت‌های تولیدی، با حمل کالا از مسیرهای سخت‌گذر مرزی معیشت خود را تأمین می‌کنند. این شکل از اقتصاد غیررسمی، گرچه از نظر قانونی در مرز باریکی با قاچاق قرار دارد، اما برای بسیاری از خانواده‌ها در کردستان، کرمانشاه و آذربایجان غربی، تنها روزنه درآمد است.
در همین حال، تحولات امنیتی اخیر در منطقه نشان داده‌اند که مسیرهای مرزی غیررسمی می‌توانند بستری برای نفوذ دشمنان نیز باشند. در جریان درگیری‌های نظامی اخیر میان ایران و رژیم صهیونیستی، برخی گزارش‌های اطلاعاتی و رسانه‌ای تأیید می‌کنند که برخی تجهیزات خرابکاری، قطعات الکترونیکی حساس و تسهیلات نظامی اسرائیل از طریق مرزهای غربی و با بهره‌برداری از همین مسیرهای غیررسمی وارد خاک ایران شده‌اند. دشمن با سوءاستفاده از شبکه‌های قاچاق، نفوذ اطلاعاتی یا تطمیع برخی واسطه‌ها، توانسته ضرباتی هدفمند وارد کند.
با این حال، نکته مهم آن است که اکثریت مطلق کوله‌بران، با چنین جریاناتی بی‌ارتباط‌اند. آنها مردمی‌اند که با زحمت و سختی، کالای ساده مصرفی حمل می‌کنند، نه سلاح یا ابزار خرابکاری. بسیاری از آنها، علی‌رغم شرایط دشوار اقتصادی، وفاداری خود به امنیت کشور را حفظ کرده‌اند.
نفی مطلق کوله‌بری و برخورد سلبی با آن، نه‌تنها بحران معیشتی مرزنشینان را عمیق‌تر می‌کند، بلکه باعث رانده ‌شدن برخی از این افراد به دام شبکه‌های قاچاق سازمان‌یافته می‌شود.
راه‌حل، نظارت هوشمند و تفکیک روشن میان کوله‌بر واقعی و شبکه‌های قاچاق سازمان‌یافته است. این تفکیک نه با ممنوعیت کامل، بلکه با مدیریت اصولی و فنی مرزها ممکن می‌شود.
برای این منظور، می‌توان سامانه‌های ثبت‌نام، احراز هویت بیومتریک و صدور مجوز رسمی برای کوله‌بران واقعی ایجاد کرد. کالاهای مجاز نیز باید در حجم و نوع مشخص‌شده، تنها از مسیرهای تعیین‌شده و تحت نظارت گمرکی عبور کنند.
در این مسیرها، استفاده از تجهیزات پیشرفته مانند دستگاه‌های ایکس‌ری و اسکنر بار ضروری است؛ کوله‌بر کالای خود را از همین مسیر عبور می‌دهد و در صورتی که کالای ممنوعه‌ای در بار نباشد، بدون مشکل وارد می‌شود. در مقابل، هر فرد یا گروهی که حاضر نباشد از مسیر شفاف عبور کند یا کالای خود را از این سامانه‌ها عبور ندهد، عملاً وارد زنجیره قاچاق شده و باید به ‌عنوان متخلف یا مجرم با او
برخورد شود.
با اجرای چنین سیستمی، هم امنیت مرزی حفظ می‌شود، هم معیشت کوله‌بران واقعی تأمین می‌شود و هم مسیرهای نفوذ دشمن و واردات اقلام خرابکارانه به کشور مسدود می‌شود.
با این حال، نباید فراموش کرد که کوله‌بری، راه‌حل بلندمدت نیست. این سازوکار اگرچه مسکن موقت معیشتی است، اما نمی‌تواند جایگزین اشتغال پایدار شود. حرکت به‌سوی توسعه زیرساخت‌های تولیدی، حمایت از صنایع بومی، تقویت گردشگری مرزی و ایجاد مشاغل رسمی و ماندگار، تنها راه پایان‌ بخشیدن به اقتصاد پنهان مرزی است.
کوله‌بری نباید برای هیچ خانواده‌ای، شغل دائمی باشد. هدف نهائی باید این باشد که هیچ ایرانی برای زنده‌ ماندن، مجبور نباشد بار روی دوش بگذارد و از کوه و مناطق سخت عبور کند.
حسینعلی حاجی دلیگانی، نایب‌ رئیس کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با تسنیم پیرامون قاچاق ریزپرنده به داخل کشور از طریق رویه کوله‌بری اظهار کرد: این موضوع از آن دست مباحثی است که قطعاً نیازمند بررسی‌های دقیق و کارشناسی در جای خود است. اما به طور کلی، ما باید از تکرار مسیرهایی که پیش‌تر موجب آسیب شده‌اند، جلوگیری کنیم.
وی افزود: نهادهای امنیتی و نظامی وظیفه دارند که تمامی مسیرها و عواملی که می‌تواند تهدیدی برای امنیت مردم ایجاد کند را شناسایی، پیگیری و در زمان مناسب با آنها برخورد کنند. این موضوع یکی از مطالبات جدی همکاران بنده در مجلس نیز هست.
نایب ‌رئیس کمیسیون اصل نود تاکید کرد: در حال حاضر مسئله کوله‌بری به یک حفره امنیتی تبدیل شده است. با توجه به قوانین مصوب، دولت موظف است که هرچه سریع‌تر در این خصوص ورود کند و بررسی دقیقی انجام دهد. ما نیاز داریم برای افرادی که ناخواسته یا از روی اجبار درگیر چنین فعالیت‌هایی شده‌اند، درآمد جایگزین و شغل جایگزین تعریف کنیم. این افراد زحمتکش، بسیاری‌شان از واقعیت ماجرا بی‌اطلاع بوده‌اند.
وی تصریح کرد: غیرت ایرانی اجازه نمی‌دهد فردی آگاهانه دست به اقدامی بزند که منجر به آسیب رساندن به هموطنش شود. دشمن کودک‌کش از هیچ شگردی برای ضربه زدن به امنیت کشور دریغ نمی‌کند، و یکی از روش‌های شیطانی‌اش همین استفاده ابزاری از افراد بی‌اطلاع است.
حاجی‌دلیگانی گفت: ما در حال تهیه طرحی هستیم که بر اساس آن، اولویت دستگاه‌های ذی‌ربط در زمینه رصد، شناسایی و برخورد با افراد نفوذی و همکاری‌های احتمالی با سرویس‌هایی مانند موساد مشخص می‌شود. این طرح به‌گونه‌ای تدوین شده که برخوردها با این موارد سریع‌تر، دقیق‌تر و قاطع‌تر صورت گیرد.
نایب ‌رئیس کمیسیون اصل نود در پایان اظهار کرد: قوه قضائیه. باید فوراً به موضوع ورود کند، افرادی که مرتکب چنین جرائم نابخشودنی شده‌اند را شناسایی، محاکمه و احکام لازم را به‌سرعت صادر و اجرا کند.